• Català
  • Castellano
  • English

El nombre d'usuaris atesos en el marc del Projecte Estaló equival a gairebé el 5% dels aturats registrats

renda_minimaPer tal de donar un renovat impuls a les accions d’inserció laboral de les persones en situació d’exclusió social, l’any 2009 el Consell Insular de Formentera signà un conveni amb el Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB), que es va renovar al 2010, i al 2011 continua amb un augment qualitatiu i quantitatiu.

És en aquest marc que des de l’Àrea de Benestar Social de Formentera neix el Projecte Estaló: Renda Mínima d'Inserció. Servei d'acompanyament a l’ocupació, i que té l’objectiu de dur a terme programes d’inserció sociolaboral en el marc de la renda mínima d’inserció.

La finalitat d’aquest projecte és fomentar l’ocupabilitat de persones aturades de llarga durada, en risc d’exclusió, amb dificultats especials per accedir al mercat laboral pel fet de patir desavantatges generalitzats en termes d'educació, habilitats, ocupació, habitatge i/o recursos econòmics.

Els processos d’acompanyament es fan mitjançant l’articulació d’accions ocupacionals que combinen mesures de diferent naturalesa (informació, orientació, motivació, formació, pràctica laboral, derivació i coordinació amb altres recursos sociolaborals, acompanyament a la inserció i seguiment i suport en el procés d’inserció laboral).

El fet que a Formentera hi hagi pocs recursos formatius i específics ens crea la necessitat de comptar amb aquest Servei d’Acompanyament a la Inserció, a través del qual es detectin aquelles persones susceptibles de risc d’exclusió i així poder treballar d’una forma individualitzada i propera. Aquesta manera de treballar s’aconsegueix mitjançant l’elaboració d’un Pla Individual d’Inserció Social i Laboral, que és un pla de treball establert amb el consens de l'usuari, i que serà personalitzat, adaptat a les característiques pròpies de cada individu i a partir de la detecció les seves necessitats.

La peculiaritat socioeconòmica i laboral de Formentera, caracteritzada per una marcada estacionalitat, fa que el projecte Estaló hagi tingut una bona acollida i un notable increment d’usuaris demandants d’aquesta prestació al llarg d’aquest any i mig d’existència.

A partir de la posada en marxa d’aquest servei, durant el 2009, el nombre total d’usuaris van ser de 10. D’aquests, 3 eren beneficiaris de la RMI, i als altres 7 se’ls va fer l’acompanyament per a la millora de l’ocupabilitat.  El 2010 s’han atès 20 usuaris. D’aquests, 6 eren beneficiaris de la RMI, i els altres 14 se’ls va fer l’acompanyament per a la millora de l’ocupabilitat. D’aquests 20 usuaris, 10 han accedit al mercat laboral i han aconseguit la seva inserció laboral. Del total de beneficiaris inserits, 5 són homes (3 entre 25 i 45 anys i 2 majors de 45). També les dones inserides són 5 (2 entre 25 i 45 anys, i 3 majors de 45). Respecte del tipus d’empresa, 5 dels usuaris han trobat feina en empreses privades, 3 en empreses públiques i 2 a l’administració local a través de contractes amb entitats locals. Al gener i febrer del 2011 hem començat amb 10 usuaris, 6 dels quals percebran la prestació de RMI.

El nombre d’usuaris atesos equival a gairebé el 5 % dels aturats registrats. Aquesta xifra permet treballar d'una forma totalment individualitzada i personal, estant molt a prop d’ells. També des del projecte Estaló s’està creant una xarxa d’empreses, on el col·lectiu més vulnerable i en risc d’exclusió pugui desenvolupar l’itinerari d’inserció sociolaboral, a través de pràctiques no remunerades, i prèvia definició de les mesures d’intervenció i acompanyament que siguin necessàries.

La creació d’aquesta xarxa no es fàcil a Formentera. D’una banda, durant la temporada d’estiu, l’alt volum de feina que hi ha fa que l’empresari estigui poc motivat a acollir un usuari perquè realitzi el seu itinerari d’inserció. I, d’altra banda, durant la temporada d’hivern ens trobem amb el problema contrari, i és que moltes empreses tanquen i les que es mantenen obertes tenen dificultats per a poder mantenir els seus treballadors fixos. Comptem ja amb algunes empreses que s’han adherit a aquesta xarxa, la majoria del sector de l’hosteleria, i estan disposats a rebre usuaris de la RMI per realitzar l’itinerari de pràctiques. Des que va començar el projecte hem treballat amb 4 empreses, 2 dins l’hosteleria i 2 de serveis, on els usuaris de la RMI han desenvolupat les hores de pràctiques. L’any 2011 continuarem treballant per tal d’ampliar la xarxa d’empreses i poder arribar a d’altres sectors del mercat laboral, i en aquest sentit, promocionar el servei i conscienciar les empreses del valor de la seva participació.

Des de 2006 a 2008, quan la gestió la centralitzava el Consell Insular d'Eivissa i Formentera, només hi havia un usuari perceptor de la RMI a Formentera cada any. El 2009, amb la posada en marxa del Projecte Estaló gestionat directament des de l’Àrea de Benestar Social del Consell Insular de Formentera, ja va tancar-se amb un nombre 10 vegades major d’usuaris, el 2010 van augmentar-se un 100 %.

Volem destacar la importància de seguir treballant en la consolidació del projecte durant els propers anys per tal d’oferir més possibilitats de millorar la qualitat de vida dels ciutadans de Formentera.