• Català
  • Castellano
  • English

Ampliació del Servei d’Ajuda a Domicili de Formentera

sad2El Servei d’Ajuda a domicili és una prestació psicosocial bàsica del sistema públic de Serveis Socials. Constitueix tot un conjunt d’actuacions dirigides a facilitar el desenvolupament o manteniment de l’autonomia personal, prevenir o retardar el deteriorament individual o social i promoure condicions favorables en les relacions familiars i de convivència, i contribuir així a la integració i permanència de les persones en el seu entorn habitual, mitjançant l’adequada intervenció i suport de tipus personal, psicosocial, domèstic, educatiu i assistencial.

La bona acollida d’aquest servei, amb la prestació de 4.070 hores a 34 usuaris de l’illa l’any 2012 amb una mitjana mensual de 24 usuaris, ha portat a l’àrea de Benestar Social del Consell Insular de Formentera a ampliar aquest servei els caps de setmana i festius. Cal tenir en compte que a cada domicili pot existir més d’un usuari que rep un mínim d’atenció d’una hora a la setmana, per part d’una o dues treballadores familiars.

El Servei d’Ajuda a Domicili, per una banda, és un servei previst en el catàleg de serveis i prestacions de la Llei 39/2006 de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència. En aquest context de creixement del SAD, cal dotar els professionals d’instruments que ajudin a estructurar el servei des del model d’universalitat, accessibilitat i eficiència, per la qual cosa en un futur no molt llunyà, s’instaurarà definitivament en la Cartera de Serveis de la Llei 39/2006 i s’haurà de realitzar tots els dies de l’any.

Per altra banda, es perfila com un servei de proximitat en continu creixement, on els canvis sociodemogràfics i econòmics provoquen l’increment de demanda d’aquest tipus de serveis. A més, cal tenir en compte els canvis en els sistemes familiars tradicionals, l’increment de les famílies monoparentals i l’augment de persones amb situacions complexes, en les quals el manteniment de la seva qualitat de vida, tant des del vessant individual com social, representa un repte.

Amb la implantació del projecte de SAD de caps de setmana i festius es pretén impulsar en el servei una millora continua en la qualitat, per tal d’aconseguir la satisfacció de les necessitats i expectatives de les persones usuàries o referents socials i aconseguir el màxim grau possible de confort, benestar i autonomia de les persones usuàries, famílies i unitats de convivència en risc. Per tant, es tracta d’un projecte que va dirigit a fomentar la qualitat de vida de les persones que viuen en els seus domicilis i requereixen de suport i assistència cada dia de l’any.

El projecte d’ampliació s’ha valorat en funció d’un estudi realitzat amb dades de l’any 2012, dels usuaris del SAD bàsic i usuaris del Centre de Dia. Així, la demanda del SAD de caps de setmana seria l’atenció a 9 usuaris, molts d’ells amb atenció tant els dissabtes com els diumenges. En funció del nombre de casos sol·licitats del nou SAD, existeix la possibilitat de treballar certes hores entre setmana, per “reforçar” el SAD bàsic.

Per donar cobertura a l’ampliació del servei, s’han contractat 2 treballadores familiars a mitja jornada, específiques per al projecte i el coordinador del projecte serà el mateix que coordina el SAD bàsic.

Els objectius són ampliar l’oferta de les prestacions del Servei d’Ajuda a Domicili a l’illa de Formentera, per tal de mantenir i promoure l’autonomia personal, allargar el temps d’estada al domicili propi, evitant o retardant, mentre no resulti necessari, l’ingrés en centres residencials. Així mateix, es pretén potenciar la qualitat de vida de la persona, l’entorn relacional i la família, oferir suport en els moments crítics i fer detecció precoç de situacions de risc.

Per sol·licitar el Servei d’ajuda a Domicili, la persona usuària s’ha d’adreçar a l’àrea de Benestar Social i demanar cita amb la treballadora social, que valorarà el cas amb una entrevista, i si es considera necessari amb una visita domiciliària, a més d’aportar tota la documentació corresponent.

Depenent de la situació socioeconòmica del nucli familiar, existeix un barem, el qual es va actualitzar l’any 2012, a través d’una modificació de l’Ordenança fiscal reguladora del preu públic per la prestació del SAD, que determinarà si el Servei serà gratuït o bé n’ha de pagar un cert percentatge.

Més informació a treballsocial@formentera.es o bé a l’àrea de Benestar Social al telèfon 971.32.12.71