• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Sala de Premsa Hemeroteca Medi Ambient Inici del Pla de Mobilitat del Parc natural de ses Salines de Formentera

Inici del Pla de Mobilitat del Parc natural de ses Salines de Formentera

parcnatural web2013La consellera de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera, Sílvia Tur, ha presentat aquest matí la posada en marxa del pla de mobilitat del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera a partir d’avui, amb l’objectiu de regular l’accés de vehicles a la zona i garantir la sostenibilitat del medi natural.

La gestió i control del trànsit rodat a aquesta zona del Parc Natural té una durada de 4 mesos, des d’avui 13 de maig fins al 30 de setembre, coincidint amb les dates en què hi ha major volum de visitants a la zona. La gestió operativa del servei és a càrrec de l’empresa Ibifor S.A. amb qui la institució insular té un contracte signat fins al mes de novembre de 2015.

Per a aquesta temporada es mantenen els preus de la temporada passada de forma que les motos i els cotxes paguen un preu de 2 i 4 euros/dia respectivament els mesos de temporada baixa, i s’incrementa fins a 4 i 6 euros un cop arribada la temporada alta. Recordem també que en el cas dels quads el preu és lineal tot l’estiu i suposa un cost de 8 euros/dia. De la mateixa manera, els residents a Formentera estan exempts de pagament, així com els vehicles elèctrics, les bicicletes i les persones amb mobilitat reduïda que hi accedeixin amb vehicles acreditats, per als quals s’han habilitat un total de 13 places d’aparcament.

La recaptació de cada temporada és reinvertida amb accions de manteniment a la zona del Parc natural, com la senyalització i l’arranjament dels camins, la instal·lació de cartells i indicacions de localització dins del Parc Natural, a més d’un servei específic de neteja viària i de recollida de residus intensiu, que contribueixen a la bona imatge d’aquest entorn, així com a la divulgació dels seus valors naturals. Recordem que la facturació global de l’activitat el 2012 va ser de 839.218 euros, dels quals aproximadament 242.000 euros (28%) es liquiden en impostos al Govern Central (IVA, cànon de Costes, impostos sobre beneficis). La resta es reparteix entre la liquidació de les despeses d’explotació, i les parts corresponents dels guanys a l’empresa Ibifor i al Consell Insular. En el cas del Consell per a l’exercici 2012, la seva part va ser de 188.500 euros que s’han destinat a les accions esmentades anteriorment.

Enguany es continuarà amb el pla de mobilitat a la zona de Llevant, amb un total de 41 places de cotxe i 72 places de motos que, juntament amb la capacitat estimada per l’organisme gestor dels Espais Naturals, suma un total de 384 cotxes i 1.132 motos en la totalitat d’espais del Parc natural de ses Salines. Per fer referència a la capacitat de càrrega de l’any passat, varen accedir un total de 139.050 ciclomotors no residents i pel que fa als cotxes de no residents, el nombre total va ser de 63.093. L’estiu passat els quads es varen comptabilitzar de manera separada, fent un total de 4.497.

Aquesta serà la sisena temporada d’implantació d’aquest pla sostenible, que cada any incorpora novetats. Per enguany concretament, una de les accions a destacar és l’habilitació d’estacionaments reservats exclusivament per a vehicles d’emergències. Aquesta delimitació s’ha fet a llocs estratègics com són els aparcaments al costat del restaurant Tanga, el Pirata i el Ministre. Amb aquesta mesura, des del Consell Insular es pretén garantir que qualsevol vehicle de bombers, ambulància, etc. pugui accedir amb total tranquil·litat.

Per garantir una bona execució del pla, un total de 20 operaris s’ocupen de vigilar la zona i de dirigir els vehicles cap a les zones habilitades per a l’estacionament. L’esperit d’aquest servei ha set el d’assolir un bon control de l’accés de vehicles a la zona amb la finalitat de garantir la seguretat de les persones i la sostenibilitat del medi natural.

L’horari general del servei a partir d’avui s’inicia a les 09.00 hores i finalitza a les 17.00 hores i a partir de juny s’allarga fins a les 20 hores. A la zona des Cavall d’en Borràs, i des del 16 de juliol fins al 30 d’agost s’hi prolonga la vigilància fins a les 21 hores per la gran afluència de turistes que es desplacen a aquest punt per gaudir de la posta de sol.

Totes aquestes accions donen continuïtat a la línia de treball que des del Consell Insular es va emprendre l’estiu del 2007, i que ha posat de manifest la necessitat de seguir evolucionant en aquest servei, tant per la millora de les condicions de seguretat de tots els visitants, com també pel bon resultat que han vengut demostrant els esforços en sensibilització dels residents i dels turistes.

Tot i així, des de l'àrea de Medi Ambient lamentem la manca d’inversió per part de la Demarcació de Costes pel que fa a la substitució dels rafals dels diferents estacionaments, que recordem, es varen desmuntar fa més de dos anys, i que segons les manifestacions del representant d’aquesta institució a les Illes Balears, no està prevista la seva reposició.

Per això, des del Consell de Formentera es vol fer una crida al delegat del Govern de les Illes Balears a Formentera per a què es sumi a les reclamacions d’inversió en manteniment del litoral necessàries a la nostra illa.

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat