• Català
  • Castellano
  • English

Formentera presenta les seves al·legacions al projecte de prospeccions petrolieres

La Comissió Europea es reunirà novament amb els representants polítics de les Pitiüses

reunioalianza webEl Consell Insular de Formentera ha donat entrada avui a les al·legacions a l’estudi d’impacte ambiental de la “campanya d’adquisició sísmica 3D al Golf de València”, presentat per l’empresa petroliera Cairn Energy.

El termini per la presentació d’al·legacions per part de les administracions afectades   finalitza avui i es suma a totes les al·legacions presentades per entitats com l’Aliança Mar Blava i el col·lectiu ciutadà, que encara poden continuar al·legant fins el proper 10 de febrer.

Les al·legacions a l’estudi presentat per l’empresa, que consta de més de 800 pàgines, es centren en el fet que l’empresa ha sol·licitat l’estudi d’impacte ambiental d’una part del projecte per facilitar l’obtenció de les autoritzacions mediambientals, així com per les afeccions greus a les aus i espècies mamífers marines, les afeccions a hàbitats protegits per la Directiva europea i les afeccions greus a l’equilibri socioeconòmic de l’illa de Formentera i, en general, de les Pitiüses.

Per altra banda, demà dia 28 de gener finalitza el termini per a la presentació d’al·legacions per les administracions públiques d’un nou projecte conegut amb el nom de “Mar Balear”, presentat per l’empresa Spectrum, filial de Cairn Energy. Aquest nou projecte es troba en fase de consultes prèvies i igual que el projecte anterior, té per objecte dur a terme una campanya d’adquisició sísmica de forma que es pugui obtenir un plànol dels possibles jaciments de gas o petroli en tota la franja est de les Illes Balears.
 
En aquest cas, el projecte “Mar Balear”, abasta una superfície d’estudi que es troba a només 20 km de la costa est de l’illa de Formentera, i entenem que donada la seva proximitat i abast, pot suposar un nou risc de caràcter acumulatiu al projecte del Golf de València i al del Golf de Lleó.
 
Els serveis tècnics i jurídics de l’àrea de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera consideren que s’estan produint incompliments per part dels Ministeris d’Indústria i Energia i del de Medi Ambient. Concretament pel que fa al primer, s’estaria incomplint la Llei d’hidrocarburs 34/98 de 7 d’octubre, que marca l’obligatorietat del Ministeri d’Indústria de sotmetre a informació pública i donar compte a les parts interessades sobre aquest tipus de projecte, i que ha obviat aquest tràmit remetent directament els projectes al Ministeri de Medi Ambient.

En relació al Ministeri de Medi Ambient, també es considera que s’està vulnerant el compliment de diferents directives europees, com la 92/43 d’hàbitats i aus, i la 2001/42 d’avaluació de projectes sotmesos a impacte ambiental.
 
En aquest sentit, la Directiva 92/43 estableix que quan existeix la possibilitat de provocar afeccions a hàbitats i espècies d’aus protegides, com n’és el cas, (art. 6.4), no es poden executar accions i/o projectes que no es justifiquin per raó imperiosa d’interès públic com ara la salut humana o la seguretat pública.
 
Aquestes al·legacions s’han sotmès per tràmit d’urgència a informació dels diferents grups polítics amb representació al plenari del Consell, per tal que es sotmeti a votació al proper ple ordinari previst per al dijous 30 de gener. Ha comptat amb el suport unànime de totes les forces polítiques.
 
La consellera de Medi Ambient, Sílvia Tur, valora molt positivament la unanimitat del vot en relació a les al·legacions contra els dos projectes de prospeccions petrolieres que es troben actualment en tramitació, i recorda la importància de la mobilització ciutadana.

Per altra banda, és important destacar que el proper dia 11 de febrer es celebrarà una nova reunió entre els representants del Consell de Formentera i Eivissa i el comissari europeu de Medi Ambient a Brussel·les.

Recordem que la repercussió del projecte ha suscitat la implicació tant del sector públic com privat de Formentera, així com de la societat civil, amb l’adhesió en la lluita contra les prospeccions d’entitats com l’Obra Cultural Balear de Formentera, PIME Formentera, Ràdio Illa, Comissió de Festes de Sant Maria o RIP Posidònia.
Des de Formentera es continuarà treballant en el sentit de demostrar els greus perjudicis que aquestes prospeccions poden ocasionar sobre el medi ambient i l’economia de les nostres illes.
Més informació a la pàgina web www.alianzamarblava.org