• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Sala de Premsa Hemeroteca Cultura i Patrimoni IV Jornades d'estudis locals Joan Marí Cardona

IV Jornades d'estudis locals Joan Marí Cardona

jornadespatrimoni web2014L’àrea de Cultura i Patrimoni del Consell Insular de Formentera ha presentat avui la realització de la IV edició de les Jornades d’estudis locals Joan Marí Cardona, un cicle de conferències dedicades a promoure i difondre la investigació en el camp del patrimoni cultural de Formentera, que a les edicions passades ha comptat amb bona acollida per part de la ciutadania de l’illa.

Les Conferències Joan Marí Cardona tendran lloc del 10 al 14 de març i estan estructurades en dos branques clarament diferenciades: en primer lloc, una sèrie de conferències impartides per especialistes, relacionades amb unes àrees temàtiques prefixades, sempre relacionades amb el patrimoni cultural de Formentera. I en segon lloc, una publicació en format de revista científica, de periodicitat anual, que recull els articles derivats de dites ponències i que té com a finalitat esdevenir una publicació de referència a l’illa de Formentera en el camp de la difusió de les investigacions i dels coneixements relacionats amb l’illa. A dia d’avui s’estan ultimant els detalls per a la publicació del segon i el tercer número.

Com sempre, s'han escollit els ponents en base als mèrits especificats, així com pel fet que tots ells són investigadors de provada solvència que han elaborat o desenvolupen en la actualitat recerques relacionades amb l’illa de Formentera, les quals es consideren de gran interès per ser presentades en les IV Jornades d’Estudis Locals Joan Marí Cardona.

El cicle de conferències es centra principalment en l’àrea d’humanitats: història i arqueologia, antropologia, lingüística i arts. Tot i això, també tendran cabuda les aportacions dels camps de les ciències naturals i de les ciències tècniques, sempre que la temàtica estigui relacionada amb Formentera.

Des de l’any 2011 el Consell Insular de Formentera ha organitzat aquestes jornades, com a cicle anual de conferències dedicades a promoure la investigació en el camp del patrimoni cultural de Formentera.

Recordem que el nom de les jornades obeeix a l’excel·lent tasca d’investigació i divulgació del patrimoni de Formentera que va dur a terme el canonge arxiver Joan Marí Cardona, un referent en la difusió de la nostra història.

La constitució del Consell Insular de Formentera i el traspàs de competències en matèria de patrimoni el passat gener de 2008, contribueixen a garantir el compliment de la Llei 6/1994, de 13 de desembre, d’atribució de competències en matèria de patrimoni històric, promoció sociocultural, animació sociocultural i dipòsit legal de llibres. L’article 1 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, estableix que “Són objecte d’aquesta Llei la protecció, la conservació, l’enriquiment, el foment, la investigació i la difusió del patrimoni històric de les Illes Balears, perquè pugui ser gaudit pels ciutadans i pugui ser transmès en les millors condicions a les generacions futures(...)”.

IV Jornades d’Estudis Locals Joan Marí Cardona
del 10 al 14 de març de 2014

Programa
Dilluns 10
Can Blai: un fortí baiximperial de vigilància costanera a la Mediterrània occidental. Resultats de les excavacions de 2013
Dr. Ricardo González Villaescusa. Catedràtic d’Història Antiga i Arqueologia a la Université de Nice Sophia Antipolis, codirector del projecte de recerca arqueològica Can Blai: un fortín bajoimperial de vigilancia costera del Mediterráneo occidental, del qual s’ha desenvolupat la primera campanya durant l’any 2013.

Dimarts 11
El faro de la Mola: historia y singularidades
Dr. Javier Pérez de Arévalo, últim faroner del far de la Mola i autor de la tesi doctoral Los faros de las islas Baleares durante los conflictos bélicos contemporáneos, defensada a la Universitat de les Illes Balears en juliol de 2012.

Dimecres 12
Situación política y socioeconómica de Formentera en la Segunda República
Dr. Antonio José Viñarás Domingo, autor de la tesi Eivissa y Formentera, 1931-1936: sociedad, economía, elecciones y poder político, defensada a la Universitat de les Illes Balears en juny de 2013.

Dijous 13
L’ofici de carreter a les Pitiüses
Fina Ribas Ribas, llicenciada en Humanitats i en Antropologia Social i Cultural, autora de publicació Carros i carreters d’Eivissa: feina i festa (2013), part d’una recerca encara en curs que també contempla l’illa de Formentera.

Divendres 14
De la transcendència psicològica dels canvis culturals als perquès d'una recerca amb la Gent Gran de Formentera
Dr. Josep M. Garcia-Borés i Espí, professor titular de Psicologia Social a la Universitat de Barcelona, beneficiari de la beca d’investigació del Consell Insular de Formentera de 2012 amb el projecte De qui venim: anàlisi psicocultural de la gent gran de Formentera.

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

Wifi  Formentera