• Català
  • Castellano
  • English
Premsa Hemeroteca Turisme DIADA DE LES ILLES BALEARS “Iguals però diferents”

DIADA DE LES ILLES BALEARS “Iguals però diferents”

Bon dia, moltes gràcies a totes les autoritats i veïns per acudir a aquesta celebració institucional en motiu del dia de les Illes Balears.

Un esdeveniment que té lloc a Formentera, però també té lloc a Mallorca, a Menorca i a Eivissa.

Demà és dia 1 de març. Un dia important a les Illes Balears. No és per casualitat que s'hagi designat aquesta data com a dia de la Comunitat.

El dia 1 de març de 1983 entra en vigor el primer Estatut de les Illes Balears. I també un 1 de març, en aquest cas de 2007, és el dia de la seva reforma.

Aquesta reforma, que dóna peu a l'Estatut actual és la que crea el Consell Insular de Formentera.

L'1 de març és un dia important per a la nostra illa.

El Consell Insular de Formentera ha donat categoria política al que era una evidència geogràfica.

Fins l'any 2007, Formentera era una illa més de la Comunitat Autònoma, però només des del punt de vista geogràfic.

La unitat política manifestada des dels Freus cap amunt, representada amb el lema repetit per Isidor Torres de “volem ser la quarta paret mestra de les Illes Balears”, que culminà el dia 1 de març de 2007 amb la realitat d'aquest Consell Insular.

Els reptes no s'han acabat.

Ara estem davant un nou repte. No és menys important que l'anterior. És un repte del qual en depèn tota la nostra economia, i que també exigeix unitat política.

Per fortuna, tenim aquesta unitat política. En les coses fonamentals, a Formentera, avui hi ha un rumb clar, i una línia de treball compartida.

Hi ha unitat per reconèixer que en certs moments de l'any hem tocat sostre.

Hi ha unitat per iniciar els treballs que han de culminar amb la sol·licitud al Parlament de les Illes Balears d'una taxa gestionada per Formentera als vehicles que entrin a l'illa.

Hi ha unitat també per millorar la productivitat i el paisatge del camp.

Tots esperem que aviat una de les majors finques agrícoles de Formentera, Can Marroig, se sumi al projecte que executa la Cooperativa del Camp.

Deia que tenim un repte pendent.

Hem d'aprofitar l'atmosfera d'unitat que vivim per resoldre aquest repte pendent.

I resoldre'l ara. No cal esperar gaire. Si ho volem, ho podem aconseguir. Per Formentera no quedarà.

I quin és aquest repte que ens queda? Convèncer del fet que igual que som una illa geogràfica, igual que som una illa política, també som una marca turística pròpia.

Tenim la nostra pròpia identitat dins la Comunitat de les Illes Balears. Com la té Mallorca, com la té Menorca, i com la té, per suposat, Eivissa.

Formentera és una marca turística en alça, que té uns valors i uns tributs propis i que mereix poder dirigir i pagar la seva pròpia política turística.

Senyor Bauzà, negociem per donar a aquesta illa els recursos que necessita per promoure a nivell mundial aquesta gran marca que és Formentera.

Construïm un model que permeti que cada illa, a la seva manera, pugui fer el mateix. Que cada illa tingui els recursos per explicar els seus punts forts al món.

Iguals però diferents.

Tots amb recursos suficients, per explicar realitats particulars.

Fem, al cap i a la fi, amb la promoció turística el mateix que estem fent avui en aquesta important celebració per a la Comunitat.

En aquesta commemoració, totes les illes tenim recursos suficients per celebrar el dia de les Illes Balears, però cada illa ho fa a la seva manera.

Iguals però diferents

Iguals en les oportunitats i en l'existència de recursos suficients.

Diferents en els atributs, en els missatges i en les peculiaritats.

Moltes gràcies per la seva atenció,

Feliç Dia de les Illes Balears.

Jaume Ferrer Ribas,
28 de febrer de 2015

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat