• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient El 25 per cent dels residus que es generen a Formentera es reciclen

El 25 per cent dels residus que es generen a Formentera es reciclen

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, ha presentat avui el balanç de la generació residus de l’illa de Formentera en el que portem d'any. "Des de gener fins ara, un de cada 4 residus que s’han generat a l’illa han estat reciclats", segons ha explicat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera que ha agraït l'esforç que fan els ciutadans que separen els fems en origen al seu domicili.

“Aquesta és la cara amable de la notícia, però l’altra part la trobem en algunes conductes incíviques d’alguns ciutadans que deixen fora dels contenidors residus que haurien d’estar dipositats a la deixalleria”, segons ha declarat la consellera. Per denunciar i perseguir aquests fets des de la conselleria de Medi Ambient s'han fet unes ferratines que es posaran en els mateixos residus quan es detecti que han estat abandonats "per iniciar una investigació i tractar de cercar i sancionar als culpables”, segons ha afegit.

60 sancions
De fet, durant el 2015 ja hem detectat i sancionat a 60 infractors, el mateix nombre que durant tot el 2014. Aquestes sancions que recull l’ordenança municipal poden anar des dels 50 euros, fins als 3.000 euros. Per això, la consellera ha aprofitat la roda de premsa per “fer una crida especial a la població perquè faci servir la nova deixalleria a l’hora de dipositar els residus especials que generin”.

Més reciclatge, més estalvi
Daisee Aguilera també ha parlat sobre els costos de la gestió de residus i ha destacat que “només es paga el pretractament i trasllat de la fracció rebuig, ja que de les fraccions selectives, les que reciclem, els sistemes integrats de gestió es fan càrrec del trasllat, de forma que es genera un estalvi directe pels contribuents”. Així mateix el reciclatge als domicilis també té beneficis mediambientals, segons ha recordat la consellera que ha assenyalat que “se li dóna una altra vida als materials perquè siguin reutilitzables”.

Conscienciació des de petits
El tècnic de Medi Ambient, Diego Ojeda, ha presentat les dades de Formentera pel que fa al tractament dels residus. Diego Ojeda ha explicat que “Formentera presenta una gran estacionalitat en la generació de residus, la producció més gran es dóna durant els mesos d’estiu”. Aquest any, des de gener a octubre, s’ha incrementat un 2,5% la generació de residus respecte al 2014. Pel que fa a la taxa de reciclatge és similar a la de l’any passat, situant-se en un 24,90%, mentre que el 2014 va ser del 24%. Per incrementar aquest percentatge la consellera ha parlat de la necessitat de conscienciar als més petits “amb campanyes informatives i pràctiques com les jornades de neteja de platges que ha organitzat l’àrea de Medi Ambient amb els escolars de l’illa”.

Recollida de mobles i voluminosos
D’altra banda, el tècnic ha explicat que enguany “s’han realitzat de forma gratuïta (cridant al 900 102 656), 260 recollides a domicili de mobles i altres utensilis que per la seva mida no caben als contenidors o són contaminants”.

Diego Ojeda també s’ha referit a la nova deixalleria que va entrar en funcionament al mes de maig de 2015 i on 4.065 usuaris han portat els residus que no es poden llençar als contenidors. “Des que va obrir-se s’han recollit més de 600 tones assimilables a urbans de residus, i unes 5 tones, de residus tòxics i perillosos”. El tècnic ha recordat que el seu horari és dilluns a dissabte de 9 a 13:30 hores, i les tardes de dilluns a divendres de 15:30 hores a 17:30 hores, i ha animat a la població que faci servir aquestes instal·lacions.

 

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix