• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient El Consell recorda als propietaris l’obligació d’informar sobre la presència de bosses de procesionària en els seus terrenys

El Consell recorda als propietaris l’obligació d’informar sobre la presència de bosses de procesionària en els seus terrenys

processiona--riajjjEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, recorda l’obligació que té la ciutadania d’informar sobre la presència de bosses de processionària del pi i de mantenir en condicions fitosanitàries els boscos de la seva propietat, d’acord amb el previst a l’article 19 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal. Recentment, el servei de Sanitat Forestal de la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat ha realitzat tractaments aeris amb helicòpter específics per combatre la plaga de la processionària del pi amb l’agent biològic Bacillus thuringiensis.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha insistit en “la importància d’aquesta mesura i en l’obligació que tenen els propietaris de retirar les bosses de processionària i que en cas de no poder fer-ho contacten amb la conselleria de Medi Ambient per sol·licitar assessorament”.

La propagació de la plaga a indrets de l’illa de Formentera no tractats durant els mesos d’hivern es manifesta per l’aparició de fulles seques als extrems de les branques de pi i l’agrupació d’erugues formant bosses de processionària del pi per combatre el fred. La processionària del pi és un insecte defoliador —això és, que s’alimenta de fulles— que ataca el pi blanc i que pot arribar a afectar-lo de manera greu si aquests atacs són molt intensos i repetits o si els arbres es troben debilitats. Aquest fet s’ha de tenir ben present, ja que pot constituir un problema molt greu pels nostres pinars.

Des de l’àrea de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera i del Servei de Sanitat Forestal del Govern de les Illes Balears, es recorda a la ciutadania que:

1.- Han de comunicar a les administracions assenyalades la presència de processionària, indicant la posició i el nombre de bosses. Es poden posar en coneixement del Consell Insular de Formentera a través de l’APP Línia Verda, instància o presencialment a l’oficina de l’àrea de Medi Ambient.

2.- En els casos dels propietaris que tinguin pins afectats han de procedir a eliminar les bosses.

3.- El mètode més efectiu per l’eliminació de la plaga és tallar la bossa de la processionària i cremar-la.

4.- S’han de prendre les mesures d’autoprotecció necessàries per evitar que els urticants de l’eruga puguin afectar a la persona que realitza la talla, com ara emprar roba de màniga llarga, guants i ulleres de protecció.

5.- Cal tenir present que en el moment de tallar la bossa es poden despendre pels urticants i per l’acció del vent poden entrar en contacte amb la pell i produir erupcions i/o reaccions al·lèrgiques, per la qual cosa es recomana tallar les bosses en contra de la direcció del vent (a la persona que talla la bossa el vent l’ha de venir de l’esquena).

6.- Les bosses tallades s’han de cremar a una zona allunyada de la massa boscosa per minimitzar el risc d’incendi.

7.- Les erugues també es poden eliminar esclafant-les per processos mecànics o bé destruir-les mitjançant tirs d’escopeta. En aquest darrer cas s’ha de disposar de llicència de caça, així com donar compliment a les Normes per les quals es fixen els períodes hàbils de caça i les vedes especials que s’estableixin per la temporada 2019/2020 a l’illa de Formentera (BOIB núm. 91, de 6 de juliol de 2019).

Per més informació poden consultar el web de Sanitat Forestal a la següent adreça electrònica: http://sanitatforestal.caib.es , o posar-se en contacte amb el servei de Sanitat Forestal mitjançant telèfon 971 17 66 66 o el correu electrònic sanitatforestal@caib.es, o bé amb l’Àrea de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera a les oficines del carrer Mallorca, 15 (baixos) de Sant Ferran de ses Roques, telefonant al 971 32 12 10 extensió 1 o mitjançant el correu electrònic mediambient@conselldeformentera.cat.

13 gener de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix