• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Mobilitat Formentera presenta davant el Consell d’Entitats el projecte de legislatura de formentera.eco per seguir el seu camí cap a una mobilitat sostenible

Formentera presenta davant el Consell d’Entitats el projecte de legislatura de formentera.eco per seguir el seu camí cap a una mobilitat sostenible

foto-formentera.eco 2020 2Avui dijous 30 de gener s'ha celebrat la convocatòria de la sessió ordinària del Consell d'Entitats de Formentera en què s'ha presentat, davant les entitats, el resultat del projecte formentera.eco en el seu primer any d'aplicació a l'illa i s'han marcat els objectius a seguir per als pròxims anys de regulació. “Tot sempre”, segons ha destacat la presidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, “amb l'objectiu de fer de Formentera una illa sostenible de la qual puguin gaudir ara turistes i residents, però que també la puguin gaudir en el futur les pròximes generacions”.

La presidenta ha recordat que Formentera ja va iniciar el seu camí cap a la sostenibilitat fa anys amb la regulació de l'entrada de vehicles al Parc Natural, la instal·lació de punts de recarregada elèctrica, el projecte Save Posidonia Project o la regulació d'accés de vehicles as Cap de Barbaria, entre d'altres. "El projecte formentera.eco neix de la petició de la ciutadania de Formentera que sempre ens heu guiat en aquest camí i per això venim a presentar la proposta de legislatura, i per aquest any, davant aquest òrgan", ha destacat la presidenta.

Més ús dels models sostenibles
El conseller de Mobilitat, Rafael González, ha estat l'encarregat de detallar els resultats del primer any d'aplicació i presentar la proposta pel 2020-2023. González ha explicat que la posada en marxa del projecte formentera.eco ha permès "trencar amb la tendència alcista d'augment de vehicles en circulació, any rere any, i reduir un 2% el nombre de vehicles en circulació, un fet que ha comportat una baixada del 8% del trànsit a les carreteres de l'illa, i un augment de l'1,6% dels usuaris del transport públic i del 29% dels usuaris de la bicicleta, respecte al 2018. Això significa que hem iniciat un canvi de mobilitat a Formentera amb més ús dels models sostenibles".

I és que, l'objectiu general del projecte formentera.eco és canviar la mobilitat de Formentera, amb més espai pels vianants, per les bicicletes i més transport públic, en detriment de l'ús del vehicle privat, el que donarà a l'illa la mobilitat sostenible que necessita per assegurar el benestar de residents i turistes, segons el conseller.

Propostes per al 2020
En vista a la regulació del 2020 es crearà un nou punt d'informació sobre mobilitat al Port de la Savina i un nous trams de carril bici a la Savina i a Sant Ferran, a més es revisarà tota la senyalèctica de les 32 rutes verdes que hi ha a l'illa i es potenciarà el seu ús, també s'incrementarà la flota de taxis en un 17%, passant de 35 taxis al 2019 a 41 al 2020.

També es millorarà el transport públic del servei d'autobusos per aquesta temporada amb la creació d'una nova línia i increment de freqüències, amb un increment del 18% del servei respecte a l'any anterior. En total hi hauran 7 línies que donaran servei de 6 del matí a les 24h, amb una expedició nocturna especial de 24h a les 1.15h de la matinada. Com a novetat, el transport públic serà totalment gratuït pels joves menors de 18 anys i els infants. A més, pel 2021 amb la nova concessió hi haurà 9 línies i més potenciació del servei nocturn, entre altres millores.

formentera.eco 2020-2023
Aquestes mesures acompanyen a la regulació de vehicles que es farà de manera "controlada i progressiva", segons ha concretat el conseller Rafael González i que preveu "una reducció del 16% del sostre de vehicles en 4 anys". "Estem convençuts que amb les millores de mobilitat els residents de manera natural canviaran els seus hàbits de mobilitat cap a una mobilitat més sostenible", segons ha matisat el conseller.

formentera.eco 2020
La regulació d'entrada de vehicles de formentera.eco per aquest 2020 preveu reduir el sostre de vehicles en un 4%. El sostre de vehicles al 2019 va ser de 22.382, però el nombre màxim de vehicles autoritzats varen ser de 21.929. El nombre màxim de vehicles que es podran autoritzar aquest 2020 serà de 21.487.

El termini de regulació és un dels paràmetres que s'ha exposat al Consell d'Entitats per valorar si es fa entre l'1 de juliol i el 31 d'agost, o s'amplia a la darrera setmana de juny i la primera de setembre. La taxa que hauran d'abonar els visitants per obtenir l'autorització serà d'1 euro/dia pels turismes, amb un pagament mínim de 5€, i de 0,5€/dia per les motos, amb un pagament mínim de 2,5€.

Les prereserves es podran realitzar a partir del mes de març al web formentera.eco i les reserves i la formalització de les prereserves es faran a partir d'abril. Fins llavors, totes les reserves d'allotjament o de passatge de vaixell per vehicles tindran garantida l'autorització per circular. A la mateixa web s'obrirà un canal específic per a aquestes peticions.

S'ha donat a les entitats una setmana per explicar als seus associats la proposta del Consell de Formentera pel 2020-2023 i se'ls ha tornat a convocar el pròxim dijous 6 de febrer a les 19.30h en primera sessió, i a les 20h en segona sessió, per celebrar la segona sessió del Consell d'Entitats envers aquest tema.

30 de gener de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Ens trobareu a:
c. d'Eivissa cant. Arx. Lluis Salvador
07860 Sant Francesc
tel. 971 32 10 87 · fax 971 32 10 63
mobilitat@conselldeformentera.cat

Ministerio de Fomento

Tràmits de Marítim del Govern Balear

Federació Balear de Motonàutica