• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Formentera recull 210 tones de matèria orgànica en dos mesos de campanya

foto materia organica 1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que des del 15 de maig fins a dia d’avui, a la campanya de recollida de fracció orgànica d’enguany s’han retirat unes 210 tones d’aquest residu als 146 establiments que hi participen.

Cal recordar que el Consell ha estès aquest 2018 l’aplicació de la recollida de matèria orgànica a tota l’illa. Així, s’han establert dues rutes de recollida de restes de grans i mitjans productors, negocis que disposen de l’assessorament d’una informadora ambiental i dels tres zeladors de l’àrea, que fan el seguiment de la campanya.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera valora de forma molt positiva el funcionament de l’actual campanya. Aguilera ha agraït la col·laboració dels negocis involucrats en la recollida, ja que “la retirada de la fracció orgànica ens permet una gestió més òptima dels residus i significa un important estalvi en quant a despeses d’enviament d’aquests a Eivissa”.

Separació de restes plàstiques
La titular de Medi Ambient ha recordat també que la passada campanya 2017 es van recollir 100 tones d’orgànica que posteriorment es van mesclar amb restes de poda triturada. Després d’uns vuit mesos de maduració de compostatge en pila, es van obtenir uns 300 metres cúbics de compost d’alta qualitat apte per a jardineria i us agrícola.

Enguany s’ha incorporat a dos treballadors d’Apfem-Aktua, entitat que vetlla per a la integració de persones amb risc d’exclusió social. Aquests dos operaris s’encarreguen de retirar els plàstics del compost que no podran descompondre's després de l'aplicació al camp. D’aquesta manera, s’aconsegueix un producte final de més qualitat.

Formentera duu a terme tractaments contra les paneres

fumigacio---anti-paneres-cuque1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que aquest dies s’estan realitzant tractaments de desinsectació de paneres als nuclis urbans de Sant Francesc, ses Bardetes, Sant Ferran, es Caló, el Pilar, es Pujols, Sa Roqueta i la Savina.

A causa de les altes temperatures estivals, es preveu un augment de les poblacions de paneres. Per aquest motiu, el Consell ha posat en marxa el dispositiu de control i tractament contra aquests insectes. El tractament, dut a terme per una empresa especialitzada en control de plagues, es realitza mitjançant productes autoritzats i s’aplica a la xarxa de clavegueram i a les instal·lacions municipals.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha destacat que “tot i que el Consell realitza tractaments de desinsectació amb periodicitat, demanem la col·laboració de la ciutadania per tal que els tractaments dels nuclis urbans siguin més efectius. És convenient que tots els ciutadans i empreses que tinguin la necessitat de realitzar tractaments de paneres, els facin el més aviat possible”. Aguilera ha incidit en la importància del control de les fosses sèptiques, ja que “son un focus de cria important”, i ha recordat que per evitar molèsties “cal segellar convenientment les fosses que han quedat fora d'ús”.

Així mateix, es recomanable informar a l'àrea de Medi Ambient quan es realitzen tractaments a una comunitat de veïns o en grans superfícies als nuclis urbans per si es requereix una neteja extraordinària en la via publica. D’altra banda, es millor realitzar els tractaments de paneres a la nit o de matinada, quan hi ha menys afluència de persones a la via pública.

Per qualsevol dubte o aclariment, es pot contactar amb l'àrea de Medi Ambient al telèfon 971 32 12 10 o al correu electrònic mediambient@conselldeformentera.cat

Formentera retira una vintena d’embarcacions abandonades al litoral de s'Estany des Peix

foto-edpeix-retirada-11El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que avui s’han enretirat sis elements nàutics de la vora de s’Estany des Peix entre embarcacions, caiacs, taules de windsurf i remolcs. Des del passat setembre fins avui, s’ha enretirat més d’una vintena d’elements.

Segons ha declarat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, “aquestes barques es retiren després d’identificar el seu estat d’abandonament i que passat un mes es poden considerar un residu. A més, des d’inicis de temporada s’han obert una onzena d’expedients per part dels zeladors de Medi ambient, que són els encarregats de controlar al llarg de l’any aquest tipus d’incidències”.

Aquestes tasques de control han permès comprovar que les esmentades embarcacions i objectes presentaven estat d'abandonament o que podien afectar al medi ambient a causa d’embarrancaments que provoquessin risc de contaminació, així com per l’ocupació del domini públic terrestre que impedeix el pas de vianants.

Cal recordar que si l'estat de les embarcacions o artefactes flotants provoca risc de contaminació o per a la navegació, el Consell pot ordenar-ne la retirada immediata notificant-ho a les autoritats competents, en aquest cas Demarcació de Costes i al Parc natural de ses Salines depenent de la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears. Així mateix, si l’element duu més d'un mes en el mateix lloc i es troba en igual estat d'abandonament i ocupant domini públic, aquest es pot considerar un residu. En considerar-se residu, el Consell Insular té la competència per retirar-lo i tramitar la corresponent sanció.

La majoria dels elements retirats no presenten cap identificació de propietat i són transportats a l’àrea de gestió de residus des Cap de Barbaria.

Es recullen més de 2.815 quilos de residus a diferents espais de rellevància ambiental a Formentera

foto residus 1El 25 de gener de 2017, la Comissió d'Impuls del Turisme Sostenible de les Illes Balears va escollir els projectes per ser finançats amb la recaptació de l'impost del turisme sostenible durant l'any 2016.

Un dels projectes seleccionats va ser el Pla Anual de neteja per terra de platges, cales i espais públics amb persones amb risc d'exclusió social, un projecte que té com a objectius específics: la protecció, la preservació i la recuperació del medi natural, rural, agrari.

El projecte, dirigit pel Servei de Qualitat Ambiental de la Conselleria Balear de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, ha comptat a Formentera amb un pressupost de 44.823 euros i es va iniciar el passat mes d’abril, finalitzant-se el proper juliol.

Aquest matí, el director general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó, i Daisee Aguilera, consellera insular de Medi Ambient, han pogut veure in situ les tasques de neteja que han dut a terme els treballadors de l’empresa Apfem-Aktua i els seus responsables. Fins la data, ja s’han recollit 2.815 quilos de residus a l’illa.

Entre d’altres, les feines que s’han executat són el transport i reciclatge de residus marins, recollida selectiva, informació ambiental als usuaris, vigilància ambiental i notificació d’incidències a la central de coordinació, estudis de caracterització dels residus, extracció i retirada d’espècies invasores, cens de fonoll marí i recollida de material gràfic per a campanyes de sensibilització.

Els contractes, a Eivissa i Formentera, han estat adjudicats a Apfem-Aktua i Creu Roja Illes Balears en suport a la coordinació. Les persones incorporades a l’activitat com a conseqüència de l’execució d’aquest projecte d’inversió reforçaran el seu currículum de cara a propers contractes, ja sigui en l’àmbit públic com privat, la qual cosa representa un element de projecció amb vista al futur d’aquests treballadors, que justifica el requisit de permanència dels efectes del projecte d’inversió.

Pel que fa a la vessant ambiental, “a banda de l’efecte immediat que representen el manteniment i la neteja d’espais públics, cales, i platges, i la retirada dels residus que es recullen del medi natural, el projecte presenta un element de conscienciació ambiental a tenir en compte de cara al requisit de permanència dels efectes”, ha explicat el director general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus. Cal recordar que les platges i cales que s’han inclòs al projecte són espais litorals de rellevància ambiental, és a dir, o bé espais naturals protegits (ENP) o bé inclosos en la Xarxa europea Natura 2000 (XN 2000).

Per la seva banda, Daisee Aguilera ha destacat l’efectivitat d’aquest programa, ja que “inclou zones de difícil accés on l’afluència turística no és tan elevada però on si que arriben sobretot plàstics de la mar. Els plàstics a la mar son un problema mundial i és molt important continuar amb accions d'aquest caire per conscienciar-nos de l'ús abusiu que se’n fa. L'agreujant és que els plàstics arriben a introduir-se a la cadena alimentària i afecten a la fauna i als humans, amb tots els perills i inconvenients que això comporta”. La consellera de Medi Ambient ha ressaltat també la vessant social d’aquest programa que incorpora a persones amb risc d'exclusió social, “per a ells és una oportunitat laboral, millora la seva qualitat de vida al rebre un sou i tindre la motivació de sentir-se realitzats amb un projecte que cuida l'entorn natural del lloc on viuen, que és l'illa de Formentera”, ha conclòs Aguilera.

Formentera presenta els dos projectes guanyadors del Save Posidonia Project

foto posi 2018La consellera de Turisme i Territori, Alejandra Ferrer, així com la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, han presentat avui matí els dos projectes guanyadors de la primera edició del Save Posidonia Project (SPP). A la presentació hi han assistit representants del Consell, els titulars dels projectes guanyadors, membres del comitè tècnic, patrocinadors i associacions implicades en el projecte.

Els 16 membres del comitè tècnic, format per representants del Govern de les Illes Balears, del Consell de Formentera, del sector científic, així com de l’universitari, dels pescadors, el sector nàutic, els bussejadors, ONGs ecologistes i l’Associació de Veïns de Formentera, han triat dos dels 14 projectes que s’havien presentat a la convocatòria: els proposats per IMEDEA i pel GEN-GOB.

En total els col·laboradors han apadrinat mes de 132.000 metres quadrats de posidònia. Els mes destacats han estat Puleva (11.000m2), Trasmapi (10.000m2), Insotel (10.000 m2), Beso Beach (6.250m2), Red Elèctrica (6000m2), Ibifor (5000m2), Estrella Galícia (5000m2), Es Bàsic (5000m2) i Ferrovial (4000m2).

Projectes escollits
L’Institut Mediterràni d’Estudis Avançats, IMEDEA, projecta un estudi anomenat “Antroposi” que cerca esbrinar com afecten les activitats humanes directes a les praderies de posidònia. La durada prevista de l’estudi és d’un any i mig i està dotat amb un pressupost de 83.822€. S’avaluarà l’afectació del tràfic marítim en àrees poc profundes per on naveguen ferris i embarcacions recreatives. La influència d’aportació de nutrients a causa dels emissaris submarins provinents de depuradores i de l’abocament d’aigües de sentina de les embarcacions serà també objecte d’estudi, així com el canvi de posidònia i la seva funció d’embornal de CO2 a causa dels impactes del clavegueram i els vaixells.

L’Associació ecologista GEN-GOB ha presentat un estudi de diagnosi mediambiental de les àrees de fondeig a tot el litoral de Formentera. Es tractarà de geolocalitzar els punts on es generen els impactes més rellevants i desenvolupar mapes d’usos per aquestes zones, a més de determinar la salut ambiental de les praderies de posidònia afectades per l’ancoratge d’embarcacions. Aquest projecte ha rebut una dotació de 48.836€ i es desenvoluparà durant els propers dos anys.

Continuïtat del Save Posidonia Project
La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera ha anunciat la continuïtat del SPP, “aquest estiu continuarem amb la mateixa línia que vam seguir en la primera edició, farem campanyes de conscienciació i buscarem la implicació de tothom, tant des de l’àmbit local com des de l’internacional i l’estatal. Volem que la posidònia sigui un emblema de l’illa de Formentera” ha destacat la titular de Medi Ambient, que ha recalcat la necessitat de conservar l’illa per “seguir sent un destí sostenible amb un model turístic diferenciat que permeti gaudir del espais naturals a tots aquells que ens visiten”.

Des del Consell s’agraeix la participació de les empreses i particulars que han col·laborat econòmicament i mitjançant accions que han permès la divulgació del projecte, “ja que d’aquesta manera s’aconsegueix conscienciar i implicar a tots els nivells en la millora de la conservació i es posa en valor el tresor que tenim a les nostres aigües amb aportacions i donacions”, ha declarat Aguilera.

Més articles...

Pàgina 45 de 68

45

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix