• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

El termini de presentació de projectes per al Save Posidonia Project s’acaba el 22 de febrer

posidona m felixEl Consell de Formentera, a través de les àrees de Turisme i Medi Ambient, informa que el 22 de febrer és el darrer dia de termini per a presentar projectes relacionats amb la conservació de la posidònia a finançar amb els sous recaptats amb el Save Posidònia Project.

Cal recordar que hi poden concórrer tant empreses com particulars i que l’objectiu dels projectes a presentar ha de ser el d’ajudar a la protecció d’aquest organisme marí.

Els projectes es poden presentar en format digital a través de l’OAC o de l’OVAC. Un cop acabat el termini per presentar els projectes, aquests seran valorats per una comissió tècnica assessora, formada per experts internacionals, nacionals i locals amb el suport d’ONGs de reconegut prestigi. Aquest tribunal els valorarà en un termini de 20 dies i es publicarà al taulell d'anuncis del CIF la llista de guanyadors.

Aquest és l’enllaç del BOIB on podeu consultar les bases de la convocatòria: goo.gl/STKvQk

Retirades 5785 bosses de processionària a Formentera en tres setmanes de campanya

Processionaria redux1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, ha informat que en les tres setmanes que ha durat la campanya de retirada de bosses de processionària posada en marxa el passat 8 de gener pel Consell Insular en coordinació amb l’Ibanat i els agents de medi ambient (AMAs), s’han retirat i eliminat 5785 bosses d’aquesta eruga.

Segons la consellera insular de Medi Ambient, Daisee Aguilera: “Això indica que hi ha un descens des de la campanya del 2015, en la que es van recollir unes 12000 bosses i la del passat 2016, en que es van enretirar 6627 bosses”.

A aquesta quantitat, s’hi ha de sumar les 791 bosses retirades pels agents d’Ibanat. Cal destacar, doncs, la incidència en positiu dels tractaments, tant terrestres com aeris, formulats a partir de la matèria activa Bacillus thuringiensis, polvoritzant 1.500 hectàrees concentrades a la zona d’es Cap de Barbaria.

Pla d'Inspecció Ocular
Aquesta campanya, com ja és habitual durant les darreres 2 campanyes, es fa en coordinació amb la conselleria de Medi Ambient de les Illes balears a través del Servei de Sanitat Forestal. Aquest, dins l'actuació del Pla d'Inspecció Ocular, identifica la ubicació de les bosses en els pinars. Posteriorment, el Consell insular i l’Ibanat realitzen les tasques d'eliminació.

El Pla d'Inspecció Ocular i l'eliminació de bosses forma part del Projecte de Control Integral que la conselleria de Medi Ambient executa anualment per al control de la processionària del pi a Formentera. Aquest Projecte incorpora també les següents actuacions: la instal·lació de trampes per al monitoreig i la captura de papallones; el tractament aeri previst per 4 anys (2017-2020); la instal·lació i manteniment de caixes per al refugi de ratapinyades, importants depredadors de papallones en vol, i l'estudi sobre els paràsits de la processionària.

El Servei Municipal d'Aigua de Formentera incorpora dos nous vehicles elèctrics

nous vehicles electrics consell i aqualia servei daiguaEl Consell de Formentera i Aquàlia han presentat avui els nous vehicles elèctrics que s'han incorporat a la flota del servei. Es tracta de dues furgonetes Citroën E-Berlingo, que es sumen als vehicles que ja té el servei.

Els nous vehicles, amb una autonomia de 125 quilòmetres, són totalment elèctrics. S’evita, així, l'ús de combustibles fòssils i l’emissió de CO2 a l'atmosfera. "Les dues furgonetes estalviaran 2.800 litres de combustible a l’any i evitaran enviar a l’atmosfera 3,55 tones de CO2”, ha assenyalat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, qui a més ha afegit que “la incorporació d'aquests dos vehicles al servei públic dóna compliment al compromís del Consell d'apostar per una mobilitat més sostenible, contribuint a salvaguardar el medi ambient i a frenar el canvi climàtic i anar substituint la flota de vehicles convencionals per d’altres energèticament més eficients”.

La consellera també ha explicat que “no emeten soroll en circular, així que també contribuïm a disminuir la contaminació acústica, especialment important en una illa com Formentera, on existeixen espais naturals protegits i també a fer una illa més agradable per a veïns i visitants”.

El director de la delegació d’Aquàlia a Balears, Eduardo del Castillo, ha assenyalat que “a Aquàlia estem molt conscienciats amb la necessitat de preservar el medi ambient, com demostra que siguem el primer operador del cicle integral de l'aigua que calcula la seva petjada de carboni de forma global i en la totalitat d'activitats que desenvolupem. La nostra idea a Formentera és anar renovant de manera progressiva la nostra flota amb vehicles no contaminants en la mesura del possible, mentre que aquests s'ajustin a les necessitats d'autonomia i potencia necessaris per a la realització de les diferents tasques del Servei Municipal d'Aigua”.

Del Castillo també ha explicat que Aquàlia ha instal·lat per a aquests vehicles dos punts de recàrrega en les seves instal·lacions, que se sumen als 16 punts que ja té el Consell distribuïts per tota l’illa i que poden donar servei a 32 vehicles al mateix temps.

La incorporació d'aquests vehicles elèctrics suposa un pas més del Consell Insular de Formentera i Aquàlia per la sostenibilitat i la conversió de Formentera en una illa intel·ligent que desenvolupi la seva activitat amb el mínim impacte ambiental i la màxima eficiència energètica.

Comença la campanya de retirada de bosses de processionària del pi a Formentera

Foto processionaria 1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, va iniciar el passat dilluns dia 8 una nova campanya de control de la plaga de la processionària del pi. La institució ha contractat a dos treballadors forestals professionals que “inicialment i durant dos setmanes estaran fent un tractament de control que es basa en la retirada manual i mecànica de bosses de processionària i posterior crema controlada", segons ha explicat la consellera del ram, Daisee Aguilera.

Aquesta campanya, com ja és habitual durant les darreres 2 campanyes, es fa en coordinació amb la Conselleria de Medi Ambient de les Illes balears a través del Servei de Sanitat Forestal i la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat, que lideren el pla de control de la processionària a petició del Consell Insular de Formentera pels acords obtinguts amb les associacions de la secció de Medi Ambient del Consell d’Entitats, principalment els caçadors i apicultors, i, consecutivament, per acord al plenari de Formentera per votació favorable de tots els grups polítics. Així mateix, l’Ibanat i els agents de medi ambient (AMAs) col·laboren en el desenvolupament de la campanya.

Cal assenyalar que el mateix dilluns els dos operaris de la brigada retiraren gairebé 400 bosses dels pins en un recorregut prop de la zona de la finca de Sa Tanca d'Allà Dins. A més a més, el Consell de Formentera ha posat a disposició dels voluntaris de les diferents associacions de caçadors 2.250 cartutxos per fer l’eliminació mecànica de bosses mitjançant trets d'escopeta per destruir les bosses de les copes dels pins més alts. El cost previst per la campanya 2018 és de 4.000€ depenent de l’evolució de la plaga.

Col·laboració ciutadana a través de l’APP Línia Verda per la localització de bosses de processionària
Així mateix, s’ha activat a l’APP Línia Verda una pestanyeta per a poder notificar la localització exacta de les bosses de processionària que els ciutadans trobin. D’aquesta manera, tots aquells que detectin bosses d’aquesta eruga a alguna zona de l’illa disposaran d’un canal obert directe per a notificar-ho al Consell Insular a fi de dur-hi a terme les actuacions necessàries.

És per això que des del Consell de Formentera s’anima a la població, especialment als veïns d'Es Cap de Barbaria, a comunicar a l'àrea de Medi Ambient a través de l'aplicació LÍNIA VERDA, el telèfon 971 32 12 10 o del correu electrònic mediambient@conselldeformentera.cat per a donar-los la localització exacta de les bosses que visualitzin i procedir a la seva eliminació.

Tractament amb Bacillus thuringiensis
Recordem que a l’octubre del 2016 es van realitzar un tractament terrestre formulat a partir de la matèria activa Bacillus thuringiensis i no amb l’agent químic Diflubenzurón, que es proposà al 2014 i que fou rebutjat per la ciutadania de formentera.

L’eficàcia d’aquest tractament amb Bacillus thuringiensis va ser bona, encara que restringida al voltant dels camins i les zones on van accedir el vehicle i els operaris encarregats de la polvorització amb aquest agent biològic. L’evolució de la plaga va fer necessari un tractament més extensiu, i a l’octubre del 2017 es van realitzar dos tractaments aeris també amb Bacillus thuringiensis, polvoritzant 1.500 hectàrees concentrades a la zona d’Es Cap de Barbaria.

De forma preliminar cal destacar una reducció bastant important del nombre de bosses de processionària a la zones tractades. Tota manera, “fins que no finalitzi la prospecció de tot Es Cap de Barbaria, no es podran avaluar els resultats de les diverses tècniques de tractament dutes a terme. Si bé, a grans trets, sembla que els nivells poblacionals de processionària han disminuït tant en nombre com en superfície afectada per la plaga”, ha afegit la consellera. Cal destacar que el tractament aeri de 2017 forma part d'un pla de 4 anys, i per tant, l'efectivitat en la lluita contra aquesta plaga s'anirà veient paulatinament al llarg d’aquest període.

Darrers dies de la campanya de retirada de fibrociment

Foto presentacio campanya fibrocimentEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, recorda que resten ja pocs dies per a beneficiar-se de la campanya de retirada de fibrociment adreçada a domicilis i particulars de l'illa de Formentera.

Els interessats es poden inscriure fins al 15 de gener a través de l'OVAC, conselldeformentera.cat, o presencialment a l'àrea de Medi Ambient, situada al carrer Mallorca de Sant Ferran.

El Consell subvenciona el cost de la retirada del material contaminant fins a les plantes especialitzades situades a la península, i de les saques especials en què es traslladen. Els particulars han de pagar, segons el tipus de residu i volum retirat, però també tenen un descompte en el preu final.

Amb el descompte aplicat, les quanties queden així: les plaques de fibrociment tenen un cost de 40€ per cada 100 kg, els trossos petits tenen un cost de 80€ per cada 100 kg, i els dipòsits de fibrociment tenen un cost de 150€ per cada 100 kg.

A partir del 15 de gener un equip especialitzat farà la recollida. Aquesta campanya respon a una petició acordada per unanimitat en el plenari de Formentera el passat mes d’agost.

Més articles...

Pàgina 51 de 68

51

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix