• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Balanç ‘positiu’ de la prova pilot de recollida de matèria orgànica a Formentera

Foto recollida organica bar centroEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que els 50 establiments de Sant Francesc participants en el projecte pilot de recollida de matèria orgànica han recollit 100 tones durant els 4 mesos de durada de la campanya que tingué lloc entre juny i setembre d’aquest any.

Entre els establiments participants hi havia bars, cafeteries, restaurants, hotels, supermercats, hospital i escoleta, considerats com a grans productors de residus. Cada productor ha disposat d’uns petits contenidors especials que el servei de recollida de fems ha recollit porta a porta cada vespre durant la campanya.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera ha agraït la seva participació en aquesta prova, amb la qual "s'ha aconseguit un estalvi de 167€ per tona de matèria orgànica recollida, el que suposa un estalvi de 16.700€, al no haver hagut de fer el tractament i enviament del residu a Eivissa", segons ha declarat.

Compost
A més, hi ha més avantatges afegits, segons ha dit la consellera ja que "amb les tones recollides s'està fent ara compost a la planta de tractament de Formentera i després el producte resultant passarà a enriquir els camps de l’illa". El procés de compostatge que s’està fent servir barreja la matèria orgànica amb material estructurant derivat de restes de poda triturada. Després d'un procés de 4 mesos de maduració el compost estarà disponible per als pagesos de Formentera.

Aquesta iniciativa, segons ha destacat la consellera “vol fomentar el principi de residu zero ja que es recupera un residu com la matèria orgànica i mitjançant un procés de compostatge es crea un subproducte apte pel camp”. Els serveis tècnics del Consell han avaluat que la matèria orgànica té “una qualitat molt bona, ja que els establiments han tingut cura de que el residu fos 100% orgànic, i per això la qualitat del compost serà alta”, segons preveu Daisee Aguilera.

El cost de la prova pilot ha estat de 80.000 euros, finançats per Consell de Formentera, i dels quals el Grup Leader ha aportat 32.000 euros. Ara, el Consell en vista als bons resultats estudia l'ampliació de la recollida als grans productors de l'illa.

Formentera inicia una campanya de retirada de fibrociment

Foto presentacio campanya fibrocimentEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, ha presentat avui una campanya de retirada de fibrociment adreçada a domicilis i particulars de l'illa de Formentera. "L'objectiu és que els formenterers s'animin a retirar aquest tipus de material contaminant, tant per la salut de les persones, com pel medi ambient, i ho facin de forma segura", segons ha explicat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera.

Els interessats es poden inscriure des d'avui i fins al 15 de gener a través de l'OVAC, conselldeformentera.cat, o presencialment a l'àrea de Medi Ambient, situada en el carrer Mallorca de Sant Ferran.

El Consell subvenciona el cost de la retirada del material contaminant fins a les plantes especialitzades situades a la península, i de les saques especials en què es traslladen. Els particulars han de pagar, segons el tipus de residu i volum retirat, però també tenen un descompte en el preu final.

Amb el descompte aplicat, les quanties queden així: les plaques de fibrociment tenen un cost de 40€ per cada 100 quilos, els trossos petits tenen un cost de 80€ per cada 100 quilos, i els dipòsits de fibrociment tenen un cost de 150€ per cada 100 quilos.

"L'any 2002 es va prohibir a tot l'estat la comercialització i producció del fibrociment, i des de llavors s'aconsella la seva retirada per ser altament contaminant, ja que conté elements com l'amiant que suposen un perill per la salut", segons ha detallat la consellera.

El tècnic de Ca Na Negreta, empresa encarregada de la retirada, José Antonio Pérez, ha explicat que les feines de retirada començaran a partir del 15 de gener, prèviament seran els zeladors de l'àrea de Medi Ambient els que recaptaran informació sobre les sol·licituds de retirada per calcular el cost, i a partir del 15 de gener un equip especialitzat farà la recollida. Aquesta campanya respon a una petició acordada per unanimitat en el plenari de Formentera el passat mes d’agost.

Premiades dues nenes de Formentera per les seves idees per reutilitzar les aigües residuals

Foto entrega premis aqualiaLa consellera de Medi Ambient Daisee Aguilera acompanyada del director de la delegació de Balears d’Aqualia, Eduardo del Castillo, i la responsable del Servei Municipal d'Aigües de Formentera, M. del Mar Yern han fet avui entrega a la sala d’Actes del Consell d’una càmera subaquàtica a les finalistes del Concurs Digital Infantil que organitza anualment Aqualia amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua.

Agnès Escandell Ribas, del col·legi Sant Ferran de Ses Roques, i Kiara Berzategui Hammer, del col·legi Mestre Lluís Andreu, han resultat finalistes del concurs. Les seves idees per reutilitzar les aigües residuals els han valgut per ser triades entre els 8.500 alumnes d'Espanya i Portugal que han participat en el certamen.

En aquesta edició, sota el lema “Missió Depuració”, els nens i nenes de 3r i 4rt de Primària podien formar part d'un viatge sideral a través del meravellós món de la depuració i reutilització de l'aigua.

Tal com ha explicat el director de la delegació de Balears d’Aqualia, Eduardo del Castillo, “l'objectiu era aconseguir que els nens poguessin conèixer el recorregut que segueix l'aigua des que és usada en les nostres llars fins que es retorna al medi ambient una vegada depurada i com les aigües residuals es poden reutilitzar per a diversos usos”. Per a això havien de desplegar tota la seva creativitat i crear el seu propi planeta sostenible.

La consellera ha felicitat a les joves guanyadores i han agraït “la implicació d’Aqualia i dels col·legis de Formentera per fomentar l'ús responsable de l'aigua d'una forma educativa, divertida i creativa”.

Neteja del canal de ses Salines

Neteja canal ses salinesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, ha procedit a la neteja del canal de ses Salines amb “l’objectiu de garantir la lliure circulació de l’aigua i evitar la pèrdua de biodiversitat ornitològica”, segons ha explicat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera. La neteja s’ha efectuat en el tram soterrat que va des del moll comercial de l’Autoritat Portuària de Balears, al costat de la Torre de Formentera Mar, fins a les Salines Ferrer darrere del carrer Gregal de la Savina. Les feines han estat subcontractades a Tragsa per un pressupost 15.492,36 €.

Un total de 4 operaris, un cap d’obra, un tècnic de prevenció i un tècnic qualitat i medi ambient han fet 13 jornades de feina, en les quals han sostret 650 metres cúbics de llots i fangs, i 12 metres cúbics de material sòlid d’un tram total de 150 metres de llargària. “Feia gairebé dues dècades que no es feia una feina d’aquest tipus, la qual era molt necessària”, segons ha explicat la consellera, que ha afegit que encara que no és competència del Consell, “era urgent desembussar el canal per recuperar el flux d’aigua i retirar els residus i, per això, hem actuat”. La funció del canal és evacuar l’aigua de pluja cap a la mar i evitar que entri dins l’estany Pudent, i de les Salines.

La consellera ha afegit que espera que aquestes accions serveixen per animar a la resta d’administracions que apliquin “mesures de conservació d'un ecosistema emblemàtic com les Salines de Formentera”.

Les feines han consistit en:
-Desbrossament de la zona descoberta per poder accedir a la galeria
-Ventilació d'arquetes i registres
-Comprovació diària de nivells d’oxigenació suficients
-Il·luminació de galeria subterrània
-Segellat per trams a actuar per aïllar moviments i filtracions freàtiques
-Buidat amb camió cisterna d'aigua i llots
-Retirada manual d'elements sòlids
-Impulsió amb cisterna i mànega rotativa amb pressió d'aigua neta per a disseminació de llots, sorres i graves solidificades
-Aspiració de material disseminat amb aigua mitjançant camió cisterna
-Demolició i retirada de taponaments de trams i alliberament de flux d'aigua de la canal

Celebració del Posidonia Forum

Taula redona turisme sppAvui s'ha celebrat el Posidonia Forum emmarcat dins el Festival Save Posidonia Project que té lloc entre el 12 i el 15 d'octubre a Formentera. El discurs d'obertura del Fòrum ha estat a càrrec de la vicepresidenta del Consell de Formentera, Susana Labrador, que ha recordat que el Consell de Formentera ha organitzat aquest festival per celebrar l'Any del Turisme Sostenible.

Susana Labrador ha explicat que aquesta trobada permet conèixer en profunditat "que és la posidònia, els perills als quals està sotmesa i el reptes de conservació, per fer compatible el turisme amb la conservació del medi ambient". La consellera de Presidència del Govern, Pilar Costa, també ha fet un discurs de benvinguda en què ha agraït al Consell de Formentera que hagi dut endavant aquest projecte i ha destacat que el Govern balear també treballa per aconseguir la unió entre el turisme i la protecció del medi ambient, amb projectes com el de l'Impost de Turisme Sostenible.

Ponències i taules redones
Durant tota la jornada s'han succeït conferències d'experts en l'àmbit turístic i mediambiental. Al matí hi ha hagut 5 ponències la primera per videoconferència d'una representant de l'Organització Mundial del Turisme en Innovació i Tecnologia. Seguidament Pierre-Yves Cousteau ha explicat el projecte Cousteau Divers a Formentera, i el biòleg Manu San Félix la seva trajectòria "De Formentera al National Geographic". Per part seva, Elvira Giménez de Greenpeace ha fet la ponència "Los plásticos en los océanos. Presente y futuro". I per últim, Clara Calatayud ha parlat sobre "The shark Odissey" "Ecoturismo y busqueda de la conservación".

Tot seguit, s'ha realitzat la taula redona de Turisme amb la presència de Clara Calatayud, José Chulvi, batle de l'Ajuntament de Xàbia, Juan Pedro Sánchez, vicepresident del Cabildo del Hierro, Pere Muñoz, representant de la conselleria de Turisme del Govern , Vicent Tur, president de l'Associació Hotelera de Formentera i la consellera de Turisme, Alejandra Ferrer. Els tertulians han exposat la necessitat de protegir el medi ambient per crear un producte ecoturístic.

A les 15.00h s'han reprès les ponències amb la intervenció de Oscar Esparza de WWF que ha parlat sobre "La protecció marina en España". Raquel Vaquer-Sunyer del IMEDEA ha fet la seva exposició sobre "¿Qué sabemos de la posidònia?", i Francisco Sobrado del Gen-Gob ha parlat sobre "La mar, una responsabilidad compartida". D'altra banda, Guillem Roca ha fet la seva ponència "Observadores del mar" i per últim Irene Díez de Ecoalf ha presentat "Upcicling the Oceans: una iniciativa d'economía circular que transforma la basura en moda".

Tot seguit s'ha realitzat la taula redona de mediambient, que ha comptat amb la participació de Xavier Pastor, ex president de Oceana, Raul José Alvarez del projecte Ghostfishing, Marià Marí del GEN-GOB, Elvira García de la direcció general de la costa i el mar, Marta Castelló, directora del Parc Natural de Ses Salines d'Eivissa i Formentera, i la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera. Els experts han coincidit en la necessitat de decreixer per continuar amb preservació del medi ambient, i en la importància de la conscienciació ciutadana per fer front als reptes de futur.

Projecte de Fondejos de Formentera
Per part seva, la consellera de Medi Ambient de Formentera, Daisee Aguilera, ha aprofitat la celebració d'aquest fòrum per presentar el Projecte de Fondejos del Litoral de Formentera. El projecte, segons ha exposat Aguilera, s'ha elaborat "tenint en compte la capacitat d'acollida d'embarcacions".

Així mateix, la consellera ha dit que la proposta que ara haurà d'estudiar el Govern balear segueix criteris físics, amb la quantificació de l'arena, a partir la cartografia de la posidònia actual, i, on hi ha conflicte d'usos, l'ampliació de la zona de bany fins a 200 metres de la costa. I que també seguex criteris ecològics, ja que es prohibeix el fondeig i la col·locació de qualsevol boia damunt posidònia. "Hem creat una zona d'amortiguació de 10 metres entre la praderia de posidònia i la zona d'arena perquè en cap cas la praderia es vegi afectada pel garreig de les cadenes o les àncores".

El sistema de regulació que proposa el Consell és mixt, en zones àmplies d'arena, com Cala Saona, es permetrà el fondeig sobre arena, i en altres on la praderia està més a prop com Illetes, es posaran algunes boies ecològiques. El número d'embarcacions que podran fondejar dependrà de l'eslora de les embarcacions, de les condicions meteorològiques i de la direcció del vent, segons aquestes 3 variables un sistema de reserves on-line, que serà de pagament, indicarà el nombre d'embarcacions que poden fondejar en cada moment.

Més articles...

Pàgina 52 de 68

52

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix