• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

El Servei Municipal d’Aigües de Formentera instal·la comptadors “intel·ligents” a Sant Ferran

Presentacio aqualiaLa consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha assistit a la presentació d'un nou projecte pilot de telelectura a Sant Ferran per part del Director de la Delegació de Balears d’Aqualia, Eduardo del Castillo i el Cap de Producció de Balears d’Aqualia, Luis López, que s’ha fet avui a les 11.30 hores a la sala de Plens de l’edifici central del Consell de Formentera.

Aquest sistema de telelectura permet controlar els comptadors cada dia, en temps real, sense necessitat de desplaçar a cap operari. El sistema facilita la lectura remota i automàtica dels comptadors d’aigua, enviant dades directament a una central situada a l’oficina d’Aqualia. Cada comptador emet via ràdio la seva lectura cada 8 segons. Aquesta informació de consum d’aigua viatja a l’ordinador del centre de control on, a través d’un programa informàtic de gestió, es realitza automàticament la facturació per consum, segons han detallat a la presentació.

Avantatges pels usuaris
El nou sistema de lectura de comptadors té molts avantatges per als usuaris. D’una banda, permet la lectura del comptador sense necessitat d'accedir a la comunitat o a l'habitatge individual i, per tant, evita les lectures estimades. A més, detecta si existeix una fuita interior en l'habitatge com a indicatiu de possibles avaries en les seves instal·lacions, evitant així factures elevades per pèrdues d'aigua. També indica quan existeix un comportament anòmal del comptador per parada del mateix i facilita al Servei Municipal d’Aigües informació desglossada per hores de l’aigua que no es registra en tot el nucli de Sant Ferran a causa de pèrdues en la canonada de distribució per trencaments, fraus o consums no controlats.

En aquest sentit, el Director de la Delegació de Balears d’Aqualia, Eduardo del Castillo, ha explicat que “aquesta eficiència en el control gairebé en temps real redunda en un ús sostenible i adequat de l’aigua, així com en el control i la seguretat en el subministrament, tan valuós per l’illa de Formentera”.

Segons ha detallat el Cap de Producció de Balears d’Aqualia, Luis López, “en menys de tres mesos d’aplicació d’aquest sistema s’han realitzat 393.600 telelectures en els 205 comptadors de Sant Ferran, quan en tot el 2016 es van fer 11.200 lectures manuals a tota la illa de Formentera”.

Sobre la detecció de fuites que permet aquest sistema, López ha posat com a exemple que “ des de principis d’aquest any a Sant Ferran s’han detectat cinc fuites en cinc usuaris, amb una pèrdua mitjana de 17l/h, el que significaria 12.240 l/mes o 146,880 l/any”. El sistema de telelectura de Sant Ferran és pioner a les Illes Balears, ja que permet llegir comptadors de diversos fabricants i el software es pot instal·lar localment, sense necessitat de llicències externes o periòdiques”, segons ha afegit López.

Per la seva banda, la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha explicat que “aquest projecte no té cap cost directe sobre les tarifes de l’aigua i permet optimitzar la inversió a través de la millora del coneixement de la distribució de l’aigua i de la utilització de la xarxa.”
 
Aguilera també ha explicat que “gràcies a aquest innovador sistema, el Servei Municipal d’Aigües disposa d’un coneixement de la demanda d’aigua en aquestes zones, així com d’informació objectiva i detallada de cara a definir un pla d’inversió de la xarxa. A més, els usuaris podran ser avisats de qualsevol anomalia, com consums excessius o un mal funcionament en el seu aparell i evitarà malbaratament d’aigua” .

En aquest sentit, pròximament els veïns de Sant Ferran podran conèixer el seu consum desglossat per hores des de l'aplicació  per a mòbils Smart Aqua, controlant així el consum del seu habitatge, fins i tot quan no hi resideixin.

Formentera presenta el Pla Director Sectorial de Residus

biotrituradora restes podaAhir es va presentar l’esborrany del Pla Director Sectorial de Residus de Formentera en la secció de Medi Ambient del Consell d’Entitats que va comptar amb la presència d’11 associacions que han recollit el document i “faran les aportacions en els pròxims dies per enriquir-lo”. Així ho ha explicat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera.

Aquest pla està elaborat per la consultora ambiental Geprecon. “L’objectiu és decidir el model de gestió de residus de Formentera i adaptar-lo a la normativa europea i estatal que contempla la reducció dels abocaments biodegradables i l’increment de la recollida selectiva, entre d’altres mesures, amb l’objectiu de ser una illa més sostenible”, ha declarat Aguilera.

Aquest pla preveu la creació de dues plantes de tractament. “Una planta de tractament de residus de construcció i demolició, que després puguin ser reutilitzats pel sector de la construcció i l’administració, i una altra planta de compostatge de matèria orgànica que permetrà la revalorització d’aquesta fracció pel seu posterior ús enriquint els camps de Formentera”, ha afegit la consellera.

Segons preveu el pla, la recollida selectiva de matèria orgànica es farà en un primer moment porta a porta als grans productors (com restauradors i hotelers) i després d’un any de la construcció de la planta s’ampliarà a la ciutadania en general, mitjançant contenidors al carrer.

Millora de reciclatge i estalvi econòmic
Tot i que les dades de reciclatge actuals de Formentera són tres vegades superiors a la mitjana nacional, el document preveu accions per seguir incrementant-les. “Una de les propostes fetes ahir en el debat fou la de seguir avançant en l’eliminació total de bosses de plàstic. Formentera ha estat pionera en la seva eliminació en els mostradors dels comerços i ara es pot donar una passa endavant”, ha destacat Aguilera.

La consellera espera que el Pla Sectorial de Residus es pugui aprovar abans de final del 2017 i compti amb el suport de la ciutadania “que al final són el encarregats de millorar la nostra gestió dels residus”.

Iniciada la reposició dels umbracles del Parc Natural

Foto reposicio umbraclesEl Consell de Formentera està executant la reposició dels umbracles de l'aparcament que dóna accés a la zona del quiosc el Pirata i a la part de Llevant de Ses Illetes. Des de fa un mes la brigada d'obres treballa en aquest pàrquing per poder tornar a instal•lar zones d'ombra. Les feines, que es preveu estiguin finalitzades abans de final de mes, han consistit en: retirar els elements existents de l'anterior estructura, anivellar el terreny i instal•lar els nous umbracles.

Aquestes tasques han tengut un cost de 50.000 euros finançats pel Consell de Formentera gràcies a la rebaixa feta per Demarcació de Costes en el cànon anual que el Consell li paga per l'ocupació de la zona dels estacionaments, segons ha explicat la consellera de Medi Ambient. El Consell de Formentera pagava fins al 2016 45.000 euros anuals, però l'any passat va pagar 4.200 euros. "Costes va fer aquesta rebaixa amb la condició que el Consell invertís 50.000 euros en la reposició d'umbracles per zones d'ombra, com estem fent", ha afegit la consellera.

La inversió de 50.000 euros no dóna per la reposició total dels umbracles dins el Parc Natural, "així hem començat a reposar-los progressivament i esperem que aquest any es pugui tornar a signar aquest acord amb la Demarcació de Costes per seguir fent aquestes feines de reposició", ha declarat la consellera.

Formentera cerca turisme sostenible a Berlín

Foto presentacio formentera itb berlinEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Turisme, informa que des d'avui i fins al pròxim diumenge 12 de març, Formentera es promocionarà a la ITB de Berlín. "Els encants de l'illa es mostraran a través de l'estand de les Illes Balears fent especial incidència en la presentació de la iniciativa Save Posidonia Project", segons ha declarat la consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, que s'ha traslladat fins a la ciutat alemanya, i que juntament amb un tècnic especialista en atenció al públic, s'encarregarà de representar a la nostra illa.

Avui s'ha fet la presentació davant els mitjans de comunicació de les Illes Balears com a destinació d'hivern: Better in Winter, "una presentació en què Formentera mostrarà tot el que té per oferir fora de temporada alta, com són els esdeveniments esportius i culturals o les rutes verdes", segons ha explicat la consellera.

Save Posidonia Project
En aquesta presentació Alejandra Ferrer ha aprofitat per explicar el Save Posidonia Project, un projecte en què empreses i particulars poden apadrinar, per un preu d'un euro el metre quadrat, cada una de les 7.650 hectàrees de posidònia que hi ha al voltant de l'illa de Formentera a través del web saveposidoniaproject.org o de l'app associada. Amb els sous recaptats es presentaran projectes relacionats amb la conservació de la posidònia, segons ha explicat la consellera, que ha fet especial incidència en "la importància de tenir cura d'aquesta planta i del medi ambient del Formentera per aconseguir un turisme sostenible".

Actuació de neteja a Sa Sequi

Foto retirada posidoniaEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que s'ha efectuat una actuació de neteja de posidònia que s’havia acumulat en el canal d’entrada i sortida d’aigua cap a l’estany Pudent situat a Sa Sequi. “Aquesta actuació s’ha dut endavant per recuperar la circulació de l’aigua perquè durant els últims temporals s’havia acumulat i impedia l’intercanvi habitual d’aigües entre la mar i l’estany, un fet que alterava les condicions d’aquest ecosistema”, segons ha declarat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera.

En total s’han extret 8 metres cúbics de posidònia que taponaven aquest canal de pas. Un camió grua i una excavadora, contractats per la institució insular han fet feina durant 10 hores per fer aquestes actuacions de neteja que han tengut un cost de 1.657 euros IVA inclòs. A més, tres operaris contractats per Salines de Formentera han col·laborat per fer la neteja manual. També s’ha aprofitat per eliminar una planta invasora que hi havia tipus pitera o agave, de les quals s’han extret devers 4 metres cúbics, ha afegit la consellera. El Consell de Formentera ha hagut de sol·licitar autorització a Demarcació de Costes i a la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat del Govern per poder dur endavant aquestes feines.

Més articles...

Pàgina 58 de 68

58

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix