• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Gener i febrer mesos de poda de palmeres

Poda palmeraEl Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Agricultura, recorda que la poda d'espècies sensibles al becut vermell, és a dir palmeres, a l'illa de Formentera queda restringida als mesos de gener i febrer, donat que els darrers anys la temperatura mitjana més baixa es dóna en aquests mesos. I és que, el becut vermell, Rhynchophorus ferrugineus, l'escarabat plaga que ataca les palmeres, redueix i fins i tot atura la seva activitat biològica amb menors temperatures.

El decret 4/2016 de 29 de gener, pel qual es qualifica d'utilitat pública la lluita contra el becut vermell a la comunitat autònoma de les Illes Balears és el que restringeix la poda de palmeres sensibles als mesos de menor temperatura.

Autorització d'Agricultura
Cal recordar que les podes de palmera s'han d'efectuar sempre amb l'autorització prèvia del departament d'Agricultura del Consell Insular de Formentera. L'objectiu d'aquesta mesura és la protecció dels exemplars de palmera podats i la gestió correcta dels residus generats a la planta de transferència de l'illa (l'autorització permet pujar els residus a la planta de transferència, de franc).

A més, per a les podes de plantes sensibles s'han de seguir les indicacions següents: podar preferentment només les fulles seques. En el cas que sigui necessari tallar les fulles verdes, s'han de minimitzar les ferides i aplicar a la cicatriu màstic de poda o un tractament fitosanitari. Els talls han de ser nets, que no provoquin estrips. Els estípits o troncs de les plantes sensibles no s'han de raspallar. No s'ha d'utilitzar l'afaitada o el perfilat com a tècnica de poda amb motius ornamentals, sinó únicament en els casos que estigui justificat i sempre seguit immediatament d'un tractament fitosanitari. En el cas que durant les tasques de poda es detecti la presència del becut vermell s'ha d'informar a l'àrea d'Agricultura del Consell Insular de Formentera per tal de continuar amb el protocol oficial d'actuació.

Continua la lluita contra la processionària del pi

foto procesionaria 2017 premsaEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, ha iniciat una campanya de control de la plaga de la processionària del pi. La institució ha contractat a dos treballadors forestals professionals que "durant tres setmanes estan fent un tractament de control que es basa en la retirada manual i mecànica de bosses de processionària i posterior crema controlada", segons ha explicat la consellera del ram, Daisee Aguilera.

A més, voluntaris de l'associació de caçadors d'Es Cap de Barbaria faran eliminació mecànica de bosses mitjançant tirs d'escopeta per destruir les bosses de les copes dels pins més alts. Per aquesta finalitat la institució ha comprat 2.500 cartutxos. El cost total de la campanya assumida pel Consell de Formentera és de 7.547 euros.

Zona d'actuació
Aquest any a més d'actuar a la zona del focus de la plaga, situada a Es Cap de Barbaria, també es farà feina a alguns indrets de Sant Francesc, Ses Bardetes i Parc Natural de Ses Salines, on amb menor densitat però s'ha detectat la presència de la papallona. "La densitat d'aquestes zones perifèriques al focus, és molt baixa i retirant aquestes bosses l'objectiu és reduir el procés d'expansió de la plaga", segons ha declarat la consellera.

Implicació ciutadana
Daisee Aguilera ha demanat col·laboració a la ciutadania per ajudar a la localització de pins afectats per la plaga. Totes aquelles persones que detectin un pi afectat, poden trucar a l'àrea de Medi Ambient 971 32 12 10 o adreçar-se a l'OAC o fer el tràmit telemàtic a l'OVAC.

D'altra banda, el Consell de Formentera ha agraït la celeritat en l'actuació de la conselleria de Medi Ambient del Govern per aplicar un primer tractament biològic terrestre després de la proposta aprovada per unanimitat en el ple de Formentera el passat 30 de setembre de 2016. Els efectius de l'Ibanat varen fer un tractament al focus de l'àrea afectada amb un canó polvoritzador durant el passat mes d'octubre i novembre.

Recordem que la ciutadania de Formentera va rebutjar en 2014 el tractament aeri amb l'agent químic anomenat diflubenzuron, producte no selectiu que té afectacions sobre la flora i fauna i la salut humana.

"Ara mateix, estem esperant la celebració d'una reunió tècnica, on es presentaran les conclusions d'aquestes feines, que tindrà lloc a finals de febrer. Amb aquesta informació es coordinaran les pròximes actuacions per continuar combatent la plaga de la processionària a Formentera", segons ha conclòs la consellera.

Inici del repartiment de restes de poda triturada pel camp de Formentera

biotrituradora restes podaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, inicia a partir d’avui 11 de gener la retirada de 1.000 metres cúbics de restes de poda triturada de la parcel·la de gestió de residus situada al costat de planta de transferència, en Es Cap de Barbaria. Aquestes restes tractades serviran per aportar matèria orgànica als camps de Formentera, a la vegada que ajuden a retenir l’aigua, segons ha explicat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera.

L'horari de càrrega és de 08.00 a 13.00 i de 15.00 a 17.00 hores de dilluns a divendres. Les empreses transportistes que col·laboren en la campanya són Foreva, Formentera Trucks i Transports Formentera, que aprofitaran els viatges de tornada de la planta de transferència per carregar els camions i portar les restes als camps dels interessats, que pagaran segons els metres cúbics que vulguin, 15 euros per una càrrega de 5m3, 20 euros per 8m3, 25 euros per 14m3, i 35 euros per 20m3. Les persones interessades han de telefonar a l’àrea de Medi Ambient del Consell al 971321210, o parlar directament amb els transportistes.

Reciclatge de material orgànic
L’objectiu d’aquesta iniciativa és proporcionar als pagesos un material que aporta matèria orgànica al camp a la vegada que potencia la retenció de l'aigua i redueix l'evaporació. "És especialment interessant reutilitzar aquest bioresidu en l'agricultura, ja que presenta uns avantatges que milloren la productivitat de les terres de cultiu, estalvia aigua de regadiu i tanca el cicle de la gestió dels residus orgànics donant un valor afegit pel camp", ha declarat la consellera. Amb aquest material també es pot fer servir la tècnica de l'encoixinament en tasques de jardineria, "que consisteix a recobrir el peu de les plantes per conservar la humitat de la terra i evitar l'aparició de males herbes, entre altres beneficis", ha afegit Daisee Aguilera.

Altre dels objectius d’aquesta acció és condicionar la parcel·la de gestió de residus per altres usos, com fer un compost a pila amb els llots de depuradora, que després també s’oferirà als pagesos, i així es continuarà donant una nova vida als materials, segons ha declarat la consellera de Medi Ambient. Les restes de poda han estat triturades amb la biotrituradora adquirida pel Consell de Formentera amb fons del programa europeu Leader. Recordem que el Consell disposa de dos biotrituradores més petites que es presten a particulars de forma gratuïta perquè triturin petites restes de poda d'origen domiciliari. Aquest servei es pot sol·licitar a l'OAC o a l'àrea de Medi Ambient.

La Planta Dessalinitzadora d’Es Ca Marí millorarà la capacitat de producció

visita planta dessalinitzadoraLa consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha visitat juntament amb la directora general de Recursos Hídrics del Govern, Juana María Garau, i el gerent d'Abaqua, Antoni Garcias, les obres que s'estan realitzant a la Planta Dessalinitzadora d'Es Ca Marí.

La directora general ha explicat que aquestes són unes "obres d'ampliació i millora de les instal•lacions de la dessaladora". Fins ara hi havia dues línies amb una capacitat de producció de 1.000 metres cúbics diaris, i amb la reforma es crearan dues línies noves "amb capacitat de producció de 2.500 m³ diaris cadascuna". A més hi ha una altra línia que té una capacitat de producció de 2.000 m³ diaris, a la qual se li faran una sèrie de millores, i es tindrà per poder fer servir en casos d'emergència.

Així les coses, la planta tindrà una capacitat de 5.000 m³ diaris amb les dues línies noves, més 2.000 m³ de l'antiga, quan la punta de demanda a l'estiu és de 4.000 m³ al dia. Amb aquesta reforma s'espera "tindre marge pel creixement poblacional i fer front a possibles avaries", segons ha destacat la consellera de Medi Ambient, que ha agraït que hagin fet una visita a la planta per conèixer de primera mà l'execució de les feines.

La reforma finalitzarà al mes de març i té un pressupost d'1.600,000 euros sense IVA. També inclou la construcció d'un nou pou, millores energètiques a la planta i en les extraccions d'aigua salada i canvi de filtres.

Formentera demana que es mantinguin els grups electrògens provisionals durant tot l'any fins l'arribada del segon enllaç

foto reunio ree endesaEl conseller de Presidència, Bartomeu Escandell, la consellera de Medi Ambient i Energia, Daisee Aguilera i el director general d'Energia del Govern, Joan Groizard, s'han reunit avui matí a la sala de Plens del Consell amb el director d'Endesa a les Balears, Ernesto Bonnin, i el delegat regional de Red Eléctrica Española a les illes, Eduardo Maynau. Després els veïns d'Es Ca Marí, zona on s'ubica la central elèctrica de Formentera, han mantingut una altra trobada amb els mateixos representants.

A la reunió s'ha acordat demanar una trobada amb el Ministeri d'Indústria i Energia per instar-los a què solucionin els problemes energètics que hi ha a Formentera. Des del passat 15 d'octubre, unes obres de reparació de l'actual cable submarí elèctric han provocat que a la Central Elèctrica s'hagi hagut d'encendre de nou la turbina provocant molèsties de remors, fums i vibracions als veïns d'Es Ca Marí.

Per evitar aquestes molèsties s'instarà al Ministeri a què aprovi una proposta provisional per mantenir el funcionament dels grups electrògens provisionals durant tot l'any. Aquests grups instal•lats aquest estiu han evitat que s'encengui la turbina, i les conseqüents molèsties als veïns, per això ara la consellera, Daisee Aguilera, espera que aquesta solució provisional es pugui estendre a tot l'any.

Doble enllaç al 2019
Aquests grups haurien de funcionar fins la instal•lació dels nous cables. Precisament, el representant de Red Eléctrica Española ha explicat que en vista al 2019 es preveu que entri el funcionament del futur doble enllaç amb Eivissa, que acabarà amb els problemes de subministrament elèctric de Formentera.

D'altra banda, el Consell ha demanat un seguiment de les actuacions de reparació dels cables submarins que han estat danyats aquest estiu i que ara Red Eléctrica està subsanant. La institució demana que es faci un pla de preservació de les zones dunars i els sistemes marins que han pogut estar afectats.

Més articles...

Pàgina 58 de 66

58

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix