La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha assistit a la presentació d'un nou projecte pilot de telelectura a Sant Ferran per part del Director de la Delegació de Balears d’Aqualia, Eduardo del Castillo i el Cap de Producció de Balears d’Aqualia, Luis López, que s’ha fet avui a les 11.30 hores a la sala de Plens de l’edifici central del Consell de Formentera.
Aquest sistema de telelectura permet controlar els comptadors cada dia, en temps real, sense necessitat de desplaçar a cap operari. El sistema facilita la lectura remota i automàtica dels comptadors d’aigua, enviant dades directament a una central situada a l’oficina d’Aqualia. Cada comptador emet via ràdio la seva lectura cada 8 segons. Aquesta informació de consum d’aigua viatja a l’ordinador del centre de control on, a través d’un programa informàtic de gestió, es realitza automàticament la facturació per consum, segons han detallat a la presentació.
Avantatges pels usuaris
El nou sistema de lectura de comptadors té molts avantatges per als usuaris. D’una banda, permet la lectura del comptador sense necessitat d'accedir a la comunitat o a l'habitatge individual i, per tant, evita les lectures estimades. A més, detecta si existeix una fuita interior en l'habitatge com a indicatiu de possibles avaries en les seves instal·lacions, evitant així factures elevades per pèrdues d'aigua. També indica quan existeix un comportament anòmal del comptador per parada del mateix i facilita al Servei Municipal d’Aigües informació desglossada per hores de l’aigua que no es registra en tot el nucli de Sant Ferran a causa de pèrdues en la canonada de distribució per trencaments, fraus o consums no controlats.
En aquest sentit, el Director de la Delegació de Balears d’Aqualia, Eduardo del Castillo, ha explicat que “aquesta eficiència en el control gairebé en temps real redunda en un ús sostenible i adequat de l’aigua, així com en el control i la seguretat en el subministrament, tan valuós per l’illa de Formentera”.
Segons ha detallat el Cap de Producció de Balears d’Aqualia, Luis López, “en menys de tres mesos d’aplicació d’aquest sistema s’han realitzat 393.600 telelectures en els 205 comptadors de Sant Ferran, quan en tot el 2016 es van fer 11.200 lectures manuals a tota la illa de Formentera”.
Sobre la detecció de fuites que permet aquest sistema, López ha posat com a exemple que “ des de principis d’aquest any a Sant Ferran s’han detectat cinc fuites en cinc usuaris, amb una pèrdua mitjana de 17l/h, el que significaria 12.240 l/mes o 146,880 l/any”. El sistema de telelectura de Sant Ferran és pioner a les Illes Balears, ja que permet llegir comptadors de diversos fabricants i el software es pot instal·lar localment, sense necessitat de llicències externes o periòdiques”, segons ha afegit López.
Per la seva banda, la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha explicat que “aquest projecte no té cap cost directe sobre les tarifes de l’aigua i permet optimitzar la inversió a través de la millora del coneixement de la distribució de l’aigua i de la utilització de la xarxa.”
Â
Aguilera també ha explicat que “gràcies a aquest innovador sistema, el Servei Municipal d’Aigües disposa d’un coneixement de la demanda d’aigua en aquestes zones, així com d’informació objectiva i detallada de cara a definir un pla d’inversió de la xarxa. A més, els usuaris podran ser avisats de qualsevol anomalia, com consums excessius o un mal funcionament en el seu aparell i evitarà malbaratament d’aigua” .
En aquest sentit, pròximament els veïns de Sant Ferran podran conèixer el seu consum desglossat per hores des de l'aplicacióÂ per a mòbils Smart Aqua, controlant així el consum del seu habitatge, fins i tot quan no hi resideixin.