• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

El Consell i l'IBANAT inicien una campanya per lluitar contra la processionària

Foto treballador forestal. Autor Baide 22.16.00El Consell de Formentera en col·laboració amb el Govern Balear ha iniciat una campanya per lluitar contra l'expansió de la processionària del pi a la nostra illa. Així ho ha assegurat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, que ha explicat que ahir dimecres 13 de gener s'han començat a fer batudes per retirar la bosses de processionària dels pins a la zona més afectada de l'illa, Es Cap de Barbaria.

Batudes manuals i mecàniques

«Hem contractat durant dues setmanes a dos operaris especialitzats en treballs forestals per lluitar contra aquesta espècie invasora. A més, des de l'àrea de Medi Ambient del Consell es coordina a un grup de voluntaris per fer les batudes, tant de manera manual, per la part baixa de l'arbre, com de manera mecànica per la part alta», segons ha declarat la consellera. La conselleria compta també amb la col·laboració del club de caçadors d'Es Cap per fer les batudes a la copa dels pins, «amb les seves escopetes pegaran tirs per destruir les bosses de la part alta dels arbres afectats». La conselleria de Medi Ambient ha comprat 2.500 cartutxos, que han tengut un cost de 600 euros, per dur endavant aquesta tasca que s'iniciarà entre aquesta i la pròxima setmana depenent de la meteorologia. Aguilera ha recordat que «si hi ha persones que volen formar part d'algun dels dos grups de voluntaris s'han d'adreçar a les dependències de la conselleria, i que els particulars amb pins afectats també poden demanar allà assessorament».

Actuació de l'IBANAT

Per part seva, l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), organisme que depèn de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern Balear, ha engegat diverses actuacions a Formentera per atacar els focus de processionària que hi ha a l’illa.

Des del dimarts 12 de gener i durant dues setmanes el personal de l’IBANAT presta assessorament als tècnics del Consell Insular de Formentera, que han sol·licitat col·laboració en aquesta tasca, i s’encarrega de tallar i cremar les bosses de processionària a la finca pública del cap de Barbaria. Si és necessari, aquesta col·laboració entre la Conselleria i el Consell Insular es pot allargar més de les dues setmanes establertes inicialment, segons han assenyalat.

El Consell retira 11 embarcacions abandonades a la costa de Formentera

Embarcacions retirades fotoL'àrea de Medi Ambient del Consell de Formentera ha retirat 11 embarcacions o elements flotants nàutics abandonats, 8 a l'Estany des Peix i 3 a la zona d'Es Caló. Així ho ha explicat la consellera del ram, Daisee Aguilera, que ha destacat que «aquestes embarcacions sense identificar presentaven desperfectes i estaven varades a la zona de domini públic marítim terrestre, un fet que està prohibit segons l'ordenança d'ús i aprofitament de platges i zones de bany de Formentera».

Identificació

Un zelador de Medi Ambient del Consell de Formentera va identificar 7 d'aquest elements flotants el passat 21 de setembre i va col·locar un adhesiu a cadascuna de les embarcacions per informar al titular de que «si en un mes no s'havia retirat de la zona de domini públic el Consell actuaria de manera subsidiària i traslladaria l'element al dipòsit municipal», segons Aguilera.

«Com que ningú ho va reclamar el Consell va procedir a la seva retirada, i es va publicar un anunci al tauler d'edictes del Consell per tal que els interessats retiressin del dipòsit les embarcacions o elements nàutics flotants en un termini màxim de 15 dies hàbils, previ abonaments dels costos de retirada i taxa de dipòsit a càrrec dels titulars», ha afegit la consellera. Al no ser reclamades en el termini atorgat, es va procedir a la descontaminació del residu mitjançant el seu desballestament al centre autoritzat.

El mateix procés s'ha realitzat amb altres 4 embarcacions abandonades, dues a Estany des Peix, i dues a Es Caló i que el zelador va localitzar els passat 28 i 30 d'octubre. Aquest dimecres 13 de gener finalitza el termini, i si abans no els reclama ningú passaran a ser desballestades al gestor autoritzat, ha conclòs la consellera.

El Consell de Formentera reclama "d'una vegada" solucions al problema elèctric

foto consell premsaEl President del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, ha informat avui que "enviarà una carta dirigida al conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Joan Boned i al director general d'Endesa a les Illes Balears, Ernesto Bonín, per mostrar la indignació de l'illa i demanar que es prenguin d'una vegada mesures per garantir que l'illa de Formentera tingui un correcte servei d'energia elèctrica".

El president del Consell ha afegit que "no es poden seguir produint sense avís previ talls de llum de tantes hores, que afecten tanta gent, a més tinguent en compte que estem al mes de gener, quan la demanda és baixa, i sense haver-se produït tormenta elèctrica".

Jaume Ferrer ha recordat que el subministre elèctric i la modernització de la planta des Ca Marí és un dels projectes de legislatura consensuats per tots els partits polítics de Formentera "que no s'ha solucionat en la darrera legislatura de Bauzà i s'ha posat sobre la taula del nou Govern Balear des del primer dia d'aquesta legislatura".

Ferrer ha recordat que "el conseller Joan Boned va visitar les instal·lacions de l'illa al mes de setembre i va comprovar que les demandes que estem realitzant són plenament justificades".

Reclamacions a Endesa

Sobre la responsabilitat de la companyia Endesa, Ferrer ha dit que "més enllà del rendiment de la xarxa elèctrica, també hi ha un problema d'actitud molt deficient. Endesa té a l'illa milers d'abonats, entre els quals el propi Consell de Formentera, que paguen cada mes uns diners per un servei. No obstant, no hi ha cap punt d'informació a l'illa, la companyia només es contacta per telèfon i és complicat trobar informació quan es necessita."

Durant el transcurs de l'avaria, el Consell de Formentera, a través de la consellera de Medi Ambient i Energia, Daisee Aguilera, es va posar en contacte amb Red Elèctrica Espanyola, que ben aviat va informar que la seva estructura funcionava correctament; també va contactar a Endesa, que a les 22:45 hores va confirmar que hi ha havia dos talls sobre una mateixa línia sense localitzar, i amb la conselleria de Territori, Energia i Mobilitat. Tota la informació que el Consell de Formentera va anar obtenint la va publicar a l'instant a les seves xarxes socials.

El president ha animat a la població afectada "a fer valer els seus drets, igual que la companyia privada fa valer els seus cada mes quan passa el rebut, i que telefonin al número 800760909, que és el número gratuït del centre d'atenció al client d'Endesa, per posar reclamacions".

El documental «Ibiza y Formentera 100% renovables» es projecta el pròxim dimarts al cinema

renovables

El documental «Ibiza y Formentera 100% renovables» es projectarà el pròxim dimarts 15 de desembre a les 20.00 hores a la sala municipal de Cultura (cinema). La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha agraït a l'associació sense ànim de lucre, Camarógrafos por el cambio, creada per Miguel Ángel Villagrasa, Ulises Petinto i Fani Alonso que duguin a l'illa aquest film que han realitzat.

Col·loqui posterior

El Consell de Formentera col·labora amb 800 euros en aquest documental que vol que els espectadors es facin la següent pregunta: És possible unes illes Pitiüses 100% renovables?. Per debatre sobre aquest tema després de la projecció es farà una taula redona en la qual participaran els autors, la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, Sandra Benbeniste, del Fons de Preservació d'Eivissa, Jordi Salewski, d'Amics de la Terra i el públic assistent.

 

Visita escolar a la nova deixalleria

Visita deixalleria premsaEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, ha organitzat una visita a la nova deixalleria de l'illa per mostrar als escolars «com funciona aquesta instal·lació i quins són els residus que no tenen cabuda als contenidors i s'han de portar a aquesta nau», segons ha explicat Javier Asensio, tècnic de Medi Ambient, que els ha acompanyat en aquesta trobada.

Un total de 34 nens i nenes de l'escola de Sant Ferran han comprovat avui matí de primera mà les funcions de la deixalleria. Abans, els boixos han visitat també la planta de transferència i han vist com es pesen i es compacten els fems. L'objectiu d'aquesta visita és conscienciar als infants de què passa amb els residus i la importància del reciclatge, segons ha destacat el tècnic.

Més articles...

Pàgina 65 de 66

65

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix