• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

El Consell interposa 15 sancions greus per abandonament de residus durant el 2015

Fotos contenidorsEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, ha informat avui sobre l'increment de sancions greus per abandonament de residus que des d’aquesta àrea s’han tramitat durant el 2015, en comparació a l’any anterior. Les sancions greus oscil·len entre 751 i 1500 euros. La consellera del ram, Daisee Aguilera, ha explicat que “amb la intensificació de l’acció penalitzadora volem que els ciutadans es conscienciïn que deixar els residus fora de les bateries de contenidors o no tenir cura dels nostres terrenys particulars té repercussions”. De fet, Daisee Aguilera ha assegurat que “aquest any es continuarà amb la mateixa línia”.

Durant el 2015 es varen interposar 70 sancions per abocament de residus, 15 de les quals foren greus, i la resta lleus. Mentre que el 2014 es varen interposar devers 60 denúncies, però només 2 de greus, la resta foren lleus, segons ha explicat la consellera. Entre les 15 denúncies greus de 2015, 7 varen ser per abandonament de residus fora dels contenidors, 3 per abandonament de residus en Parc Natural, i 5 per abandonament de residus en terrenys privats. En 2014 les dues que es varen interposar foren per abandonament de residus fora de les bateries.

Més vigilància

“Ara hem incrementat la vigilància sobre els terrenys privats, situats en sol rústic, perquè compleixen les condicions de seguretat, salubritat i ornat públic exigits per llei”, segons ha argumentat la consellera. Recordar que les multes lleus oscil·len entre 1 i 750 euros, les greus entre 751 i 1.500, i les molt greus de 1.501 a 3.000 euros. Aguilera ha demanat a la població que “faci servir la nova deixalleria, ubicada al Polígon Industrial de Sant Francesc, on han d’anar tots els residus que no tenen cabuda als contenidors, els residus perillosos i els electrodomèstics i mobles, entre d'altres". A més, la consellera ha recordat que “hi ha un servei de recollida a domicili d'electrodomèstics i mobles que és totalment gratuït, els ciutadans el poden demanar trucant directament al número 900 102 656”.

Aguilera ha remarcat que “la imatge de l’illa depèn de tots i que els actes incívics tenen repercussió directa sobre l'activitat econòmica i la conservació de l'entorn natural que és el motiu essencial pel que ens visiten el turistes”. Alguns ciutadans ens han mostrat el seu descontent ja que per culpa d'uns pocs la nostra imatge, en certs punts, es veu deteriorada. D’altra banda, la consellera ha aprofitat per “agrair al servei de neteja la feina que fan per minimitzar els efectes de l'incivisme d’uns pocs”.

La consellera ha destacat que el seu departament compta amb la col·laboració continua de la Policia Local, que ha incrementat la vigilància, per continuar sancionant aquells que incompleixen l'ordenança municipal. Per últim, la responsable de l'àrea de Medi Ambient ha avançat que “estem preparant una campanya informativa de cara l'estiu 2016 adreçada a particulars, comerços, restaurants, lloguers d'estades turístiques, hotelers i concessionaris de platges”.

La Deixalleria es manté oberta per Setmana Santa

Porta deixalleriaLa deixalleria de Formentera obrirà els festius de Setmana Santa, excepte Divendres Sant. En concret el centre de recollida i emmagatzematge de les deixalles que no són objecte de recollida domiciliària obrirà Dijous Sant, dissabte i dilluns en horari de matí de 09.00 a 13.30 hores. “Hem demanat a Ferrovial, empresa que gestiona el centre, que no tanquessin aquests dies ja que som conscient que molts residents aprofiten aquests dies per iniciar o preparar-se per la temporada i necessiten el servei”, ha declarat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera.

Recordem que la Deixalleria situada al Polígon Industrial, ubicat entre la carretera de Sant Francesc a La Mola va entrar en funcionament al maig de 2015. És la instal·lació on la ciutadania ha de portar els residus especials, és a dir tots aquells residus que no es poden dipositar als contenidors de recollida que hi ha als carrers. L’horari habitual de la instal·lació és de dilluns a dissabte de 9 a 13:30h, i les tardes de dilluns a divendres de 15:30 a 17:30h.

Formentera apaga el llum

El Consell de Formentera s’adhereix a l’apagada de il·luminació per l’Hora del Planeta 2016 que tindrà lloc demà 19 de març entre les 20.30 i les 21.30 hores. En concret, la plaça de la Constitució de Sant Francesc, el carrer Eivissa i el carrer Ramón Llull romandran a les fosques durant aquesta hora.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha animat a la població de Formentera “a contribuir a aquesta apagada internacional que és un gest simbòlic per lluitar contra el canvi climàtic”. Des de l’any 2007 l’organització per a la conservació de la natura WWF du a terme una campanya anual denominada l’Hora del Planeta a la que el Consell de Formentera “s’ha volgut adherir apagant la il·luminació d’alguns dels principals carrers de Sant Francesc”, ha conclòs la consellera.

Campanya de retirada de bermes de posidònia a Es Ca Marí

Foto Es Ca Marí bermes posidòniaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, iniciarà demà dijous 17 de març una campanya de retirada de bermes de posidònia de la zona d’Es Ca Marí, segons ha informat avui la consellera del ram, Daisee Aguilera. “La campanya tindrà una durada d’entre dos i tres dies, si el temps és favorable”, ha afegit. El Consell de Formentera subvencionarà el transport de les bermes de posidònia, els veïns interessats a adquirir-les per a usos agrícoles i ramaders s’han d’adreçar a l’àrea de Medi Ambient, de 9.00 a 14.00 hores, per tramitar la seva sol·licitud, enviar un correu electrònic a mediambient@conselldeformentera.cat o telefonar al 971321210.

La retirada de la posidònia es farà d’una manera similar a l’acció que es va emprendre el 2014, i ha estat demanada per l’Associació de Veïns d’Es Ca Marí. “En aquesta zona de forma raconada els vents predominants d’hivern, que solen ser de ponent i sud-oest, fan que s’hi formin barres de fins a tres metres d’alçada amb un gran nivell de compactació”, segons ha explicat la consellera. Els estudis tècnics desaconsellen fer-ne retirades sistemàtiques, “tot prioritzant accions puntuals com aquesta”, ha afegit.

La funció de la posidònia és molt important, ja que evita l'erosió del sistema litoral posterior, molt exposat a processos erosius, “per la qual cosa no és recomanable retirar-la íntegrament”, ha explicat la consellera. “Retirem part de la posidònia perquè no es dispersi pel litoral proper i prevenir actuacions de neteja, a més, recuperem el seu ús tradicional agrícola i ramader”.

Posidònia per fer compostatge

La consellera ha recordat que la posidònia també “és un material molt apropiat per la generació de compost” i ha animat a la població a contactar amb la seva àrea per obtenir autoritzacions i poder anar a recollir posidònia per donar-li un nou ús a aquest bé declarat Patrimoni de la Humanitat. D’altra banda, Aguilera ha destacat que “recentment també s'ha recuperat un ús que s'havia perdut, en temes relacionats a edificació sostenible, com és el cas dels habitatges de protecció oficial que s’estan construint a Sant Ferran i  que han incorporat aquest material en la seva construcció”.

Curs de compostatge domèstic a la Mola

Curs compostatge foto premsa EDIT 350x251El Consell de Formentera ha organitzat un curs de compostatge domèstic que tindrà lloc el pròxim dissabte 12 de març a l’escola de la Mola. Els interessats es poden apuntar a l’àrea de Medi Ambient de la institució insular situada al carrer Mallorca de Sant Ferran. El curs impartit per l’especialista Juanjo Torres, d’Amics de la Terra, té un cost de 20 euros, però els participants s’enduran una compostadora valorada en 100 euros, i el coneixement de com fer-la servir, segons ha explicat en la presentació feta avui matí la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera.

“Aquesta és una oportunitat de convertir els residus en subproductes i reduir el impacte ambiental que generem a les nostres cases”, segons ha explicat. I és que, en paraules de la responsable de Medi Ambient “el Consell aposta per la regeneració del camp i per això esperem que amb aquesta formació els veïns de Formentera puguin enriquir les seves terres aprofitant les restes orgàniques i evitant així que arribin a la planta de transferència de Es cap de Barbaria”.

La representant d'Amics de la Terra, Hazel Morgan, ha declarat que l’aposta pel compostatge domèstic és important perquè “és la manera més sostenible amb el medi ambient d’aprofitar la matèria orgànica generada en cada casa”. Per part seva el professor del curs, Juanjo Torres, ha dit que “fer compostatge domèstic és molt fàcil” i ha animat a la població a participar per crear un compost que després “es pot fer servir al jardí o a l’hort”.

Compostatge entre els més joves

El tècnic de l’àrea, Javier Asensio ha declarat que aquest curs “es fa a l’escola de la Mola, on els alumnes tenen el seu propi hort, per difondre el compostatge domèstic també entre els més joves”. A més de la classe teòrica pràctica de dissabte Amics de la Terra ofereix “assessorament telefònic i el seguiment del professor que farà una visita a cada alumne a ca seva per veure que l’ús del compostador sigui correcte”, segons ha destacat Asensio.

El Consell de Formentera es fa càrrec de les despeses del curs pel qual aporta més de 3.000 euros. Abans de l’estiu es farà un segon curs. En total unes 50 persones podran formar-se en aquest món. La classe de dissabte s’emmarca dins les activitats de la XV edició de l’Olimpíada Pagesa de la Mola als que han agraït la col·laboració. També han agraït el suport de Trasmapi que ha ajudat amb el transport.

Més articles...

Pàgina 65 de 68

65

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix