• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Formentera comptarà amb el primer aparcament de l’illa amb una pèrgola de plaques fotovoltaiques

foto 2021 pergola fotovoltaiquesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, està tramitant la instal·lació d’una pèrgola de plaques fotovoltaiques a més de cinc punts de recàrrega dobles a l’aparcament del poliesportiu Antoni Blanc. Aquesta instal·lació, la primera d’aquest tipus a Formentera a un aparcament públic, comptarà amb 260 plaques fotovoltaiques i permetrà generar 134.486 kWh l’any, segons la producció estimada del projecte. L’energia neta serà autoconsumida pels cincs punts de recàrrega que hi haurà sota la pèrgola i l’excedent servirà per abastir d’energia neta el poliesportiu Antoni Blanc. La instal·lació esportiva, segons les dades del portal d’energia del Consell, té un consum anual de 231.984 kWh. És a dir, l’energia neta de la pèrgola fotovoltaica podrà cobrir pràcticament la meitat del consum anual generat pel poliesportiu.

El projecte té un pressupost de 238.000 euros i acaba de rebre una subvenció de 185.000 euros de la conselleria de Transició Energètica del Govern balear dins del marc de l’impost sobre estades turístiques a les Illes Balears i de les mesures d’impuls del turisme sostenible (ITS). Els treballs sortiran a licitació el mes de setembre; la previsió és que la pèrgola s’instal·li al llarg de l’hivern i entri en funcionament el 2022.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha mostrat la seva satisfacció per l’aprovació de la subvenció “que permetrà posar en marxa aquest projecte per generar energia neta a Formentera. Vivim en un lloc ideal per poder desenvolupar polítiques verdes i des del Consell treballam per impulsar iniciatives com aquesta”.

El conseller Antonio J. Sanz ha recordat que la posada en marxa, aquest estiu, del portal d’energia a la web del Consell serveix per “controlar, reajustar i estalviar el consum a Formentera i enfocar l’illa cap a la generació d’energia verda”.

Cal recordar que Formentera va signar el 2019 l’adhesió i desenvolupament del Pacte de Batlles per al Clima i l’Energia, pel qual es compromet a aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle mitjançant actuacions relacionades amb l’eficiència energètica i les fonts d’energies renovables.


20 d’agost de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera genera un 7,8 % més de residus en juliol de 2021 en comparació l’any 2019

cartell 2021 per una illa mesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que aquest passat mes de juliol a Formentera es varen recollir prop d’un 8 % més de residus en comparació amb el mateix mes de 2019; en total, es van recollir un total de 1.373 tones enfront de les 1.273 tones de 2019. Respecte a l’acumulat de 2021, fins al juliol els serveis de neteja de l’empresa concessionària del Consell han recollit 4.559 tones respecte a les 4.791 de fa dos anys. El juliol de 2020 es varen recollir 1.094 tones, un 25,5 menys que enguany.

Reforç en la recollida de migdia i campanya d’inspeccions

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha assenyalat que “a causa de l’increment de la generació de residus a l’illa des del mes de juliol s’ha reforçat la recollida al migdia, es tracta d’una mesura excepcional”, ja que, com ha recordat el conseller, els residus sòlids urbans (RSU) i assimilables, els que s’han de dipositar al contenidor gris, només es poden dipositar a partir de les 20.00 hores fins les 23.00 hores. En aquest sentit, per exemple, el servei de reforç del migdia va recollir només el passat 5 d’agost 8.300 quilos.

El Consell, a més, fa una crida al civisme de la població resident, turistes i empresaris per poder fer servir els contenidors com toca i recorda que tots aquells residus que no es poden deixar en cap dels contenidors es poden portar a la Deixalleria de manera gratuïta. També es poden dipositar els RSU que no es poden deixar durant el dia als contenidors. L’horari és de dilluns a dissabte de 9.00 a 13.30 hores i les tardes de dilluns a divendres de 15.30 a 17.30 hores. També hi ha un servei de recollida d’electrodomèstics i mobles vells al telèfon 900 102656.

A més, el Consell des de principi d’any va activar una campanya informativa ‘Per una illa més neta’ per conscienciar la població i ara s’ha incrementat amb altra d’inspeccions per garantir l’ús correcte dels contenidors.

Horaris de depòsit de residus al contenidor:
RSU ‘rebuig’ i assimilables: de 20 a 23 hores. Fora d’aquest horari és sancionable.
Vidre: de 8 a 23 hores. Fora d’aquest horari és sancionable.
Paper, cartó, envasos, roba, etc.: sense horari.

Recollida porta a porta establiments comercials:
Temporada alta freqüència diària, de 20.00 a 04.00 hores.
Temporada baixa, de diumenge a divendres, de 20.00 a 4.00 hores.
Es Pujols (entre 1 de juny i 30 setembre), freqüència diària de 20.00 a 23.00 hores.


10 d’agost de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

200 trampes per a la captura de papallones de la processionària del pi

foto 2021 trampes BEl Consell de Formentera i el Servei de Sanitat Forestal del Govern balear posen a disposició de la ciutadania 200 trampes per a la captura de les papallones de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa). Les persones interessades poden demanar-les a l‘oficina de l’àrea de Medi Ambient del Consell al carrer de Mallorca, 15 de Sant Ferran de ses Roques o a través del telèfon 971 32 12 10 (extensió 1).

Les trampes funcionen amb feromones que atrauen als mascles de la papallona i els captura, el que propicia la reducció de població de mascles que poden fecundar. Es recomana que la seva instal·lació es faci dins la primera quinzena d’agost, abans que les papallones surtin de les crisàlides.

L’any 2007 es va detectar per primera vegada l’insecte a Formentera i, en 2016, es va declarar plaga. Les actuacions que s’han dut a terme durant els darrers anys per controlar la processionària consisteixen en l’eliminació de les bosses que les erugues teixeixen a l’hivern; la captura de papallones amb les trampes; la instal·lació de caixes refugi que afavoreixin la presència de quiròpters; el tractament aeri i tractament terrestre puntual.

La processionària del pi és un insecte defoliador que s’alimenta de fulles del pi autòcton balear (Pinus halepensis) que per si mateix no provoca la mort dels arbres als quals defolia, però sí els deixa més sensibles a altres agents com la sequera o l’atac d’insectes escolítids que poden finalment matar els pins.

Per una altra banda, la processionària del pi pot provocar danys dermatològics i al·lèrgics a persones i animals a conseqüència dels pèls urticants que posseeix a la part dorsal del seu abdomen. Des del Servei de Sanitat Forestal recorden que tota la informació disponible està a l’abast de la ciutadania a la pàgina web sanitatforestal.caib.es.

5 d’agost de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Un estudi sobre l’afecció de microcomponents en la posidònia, guanyador de la convocatòria del SPP amb un pressupost de 112.000 euros

cartell 2021 sppEl Consell de Formentera, a través de de les àrees de Medi Ambient i Turisme, informa que el projecte ImPeFora, de la Universitat de les Illes Balears, ha estat el guanyador de la convocatòria del concurs del Save Posidonia Project, que enguany compta amb un pressupost de 112.000 euros.

El projecte analitzarà l’impacte dels contaminants emergents sobre la posidònia; és a dir, aquells contaminants que no són detectables a primera vista com ara les microperles de productes cosmètics i de neteja, la degradació de plàstics de major dimensió o els components de cremes solars. Així, s’estudiarà els efectes i impactes d’aquests contaminants emergents en la planta marina.

El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha assenyalat que el projecte de la UIB suposa “un avenç en els estudis fets sobre la posidònia, ja que analitzarà els efectes dels contaminants emergents que, com assenyalen els responsables del projecte, poden arribar a ser més nocius en penetrar directament en les membranes cel·lulars”. Sanz ha recordat que el passat mes d’octubre el Ple del Consell va aprovar promoure la reducció de la compravenda i ús de les cremes solars que contenguin productes nocius per al medi marí i que es va instar els governs balear i de l’Estat perquè impulsassin i redactassin una normativa per acabar amb la fabricació i comercialització d’aquests tipus de cremes solars.

En aquesta segona convocatòria del SPP, s’han presentat un total d’onze projectes. Cal recordar que en la primera edició es va finançar els projectes presentats per l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) i pel grup ecologista GEN-GOB.

Save Posidònia Project és un projecte marc pioner en el mar Mediterrani occidental que neix del desig del Consell Insular de Formentera (Illes Balears) de promocionar el turisme sostenible i llançar un pla d’acció per recaptar fons que aniran destinats exclusivament a la conservació de la planta marina Posidonia oceanica.


29 de juliol de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera obre un portal d’energia de les instal·lacions municipals amb l’objectiu d’estalviar i racionalitzar el consum

foto 2021 portal d energiaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, ha obert un portal d’energia a la web de la institució amb informació sobre l’evolució del consum energètic de les instal·lacions municipals i de l’enllumenat públic. Es tracta d’un sistema de gestió i comptabilitat que, com ha destacat el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, “ajudarà a racionalitzar el consum, reduir costos i estalviar energia amb la finalitat de millorar l’eficiència energètica i aconseguir una Formentera més neta, més verda i menys contaminant”.

“Aquest nou sistema ens permet controlar que els consums i despeses energètiques siguin els correctes; també podem dissenyar estratègies de millora constant, és a dir, proposar línies d’actuació per aconseguir millorar l’eficiència de les instal·lacions; i, a més, ens ajuda a sensibilitzar els usuaris que fan ús de les instal·lacions i a la ciutadania en general del que s’està fent”, ha incidit el conseller de Medi Ambient.

Dades de consum d’energia
Entre les dades en obert que ofereix aquest portal energètic destaca que els últims dotze mesos, els equipaments municipals han consumit 2.967.673 kW, dels quals 416.837 kW corresponen a l’enllumenat públic. Tota aquesta energia és equiparable a la que consumeixen 494 llars i suposa 565,03 de tones de CO2 emeses a l’atmosfera, que requereixen 154 hectàrees de bosc per ser absorbides. Així, en un rànquing d’eficiència en una mostra d’ajuntaments similars, Formentera ocuparia, de l’1 al 10, el setè lloc. “Òbviament, les dades són molt millorables, per això aquesta eina, a més de ser un exercici de transparència, ens marca una realitat que hem de combatre amb polítiques i accions d’eficiència energètica”, ha assenyalat el conseller.

Accions per estalviar energia
L’àrea de Medi Ambient ha impulsat els darrers mesos diferents accions en aquest sentit. En primer lloc, Formentera va signar l’adhesió i desenvolupament del Pacte de Batlles per al Clima i l’Energia, pel qual es compromet a aconseguir els objectius comunitaris de reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle mitjançant actuacions relacionades amb l’eficiència energètica i les fonts d’energies renovables. Així, s’està treballant en la revisió dels comptadors de subministrament elèctric, en el reajustament de la potència contractada en diversos subministraments per adaptar-los al seu consum real, en el monitoratge de les instal·lacions d’energia solar implantades i en el control analític de les despeses en combustibles.

A més, des del passat mes de novembre Formentera forma part del projecte pioner europeu VPP4Island que té com a objectiu facilitar la integració de sistemes renovables, accelerar la transició cap a l’energia intel·ligent i verda.

També s’han impulsat projectes de marquesines fotovoltaiques als pàrquings públics i d’instal·lació de nous sistemes de generació fotovoltaica a instal·lacions municipals, com ara en el camp de futbol.

L’empresa Sistemes de Gestió Energètica de les Illes Balears SL s’encarrega de la implantació d’aquest sistema amb un pressupost de 12.709,83 euros. Cal recordar que l’article 9 de la Llei 10/2019, de canvi climàtic i transició energètica recull que les administracions públiques han de dur a terme o han de contractar auditories energètiques que han d’incloure propostes concretes de millores d’eficiència energètica per als edificis que ocupin o dels quals siguin titulars.

21 de juliol de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 8 de 57

8

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix