• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Presentació de les conclusions del projecte ‘Antroposi’, guanyador de la convocatòria del Save Posidonia Project

foto 2021 presentacio imedea 1El Consell de Formentera, a través de les àrees de Turisme i Medi Ambient, informa que ahir es va celebrar la presentació via telemàtica del projecte “Antroposi. Entre emissaris i embarcacions: com afecten les activitats humanes directes a les praderies de posidònia en l’Antropocè” elaborat per l’Imedea. Aquest projecte va ser un dels guanyadors de la primera convocatòria del Save Posidonia Project 2017, impulsada pel Consell i dotat amb un pressupost de 83.821,54 €.

La presidenta del Consell i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, va agrair la feina desenvolupada per l’Imedea, les àrees de Turisme i Medi Ambient i a tots els que han apadrinat els metres quadrats de posidònia per portar a terme aquest projecte. La presidenta va recordar que el SPP va néixer l’any 2017 “amb l’objectiu d’unir al sector empresarial i a la ciutadania en la lluita per la protecció del nostre entorn a través de la promoció turística unint Formentera amb la lluita pel medi ambient”. “A Formentera era necessari fer conscienciació tant entre els residents com els turistes per traslladar la importància de la protecció de la posidònia i del nostre entorn”. “Hem de fer un esforç molt gran de coordinació entre totes les administracions competents per dur endavant passes fermes per protegir el nostre entorn, la nostra qualitat de vida i, a la fi, la nostra economia”.

Per la seva part, el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, va agrair en primer lloc la feina desenvolupada per l’equip d’investigadors de l’Imedea, “que ens ajuda a conèixer de manera científica les afeccions que pateix la nostra posidònia i ens proporciona una valuosa informació per poder actuar des de les administracions més properes en polítiques de conservació d’aquest bé natural”.

La investigadora de l’Imedea, Iris Hendricks, va ser l’encarregada de presentar les conclusions de l’estudi que es va dur a terme durant més d’un any sobre diferents parcel·les de posidònia en aigües de Formentera i que té com a objectiu avançar en el coneixement de com afecten les activitats humanes més directes, com són els emissaris i les embarcacions que fondegen i naveguen per la zona, sobre la Posidònia oceànica.

L’afecció de l’emissari sobre la Posidònia oceànica
L’estudi s’ha elaborat analitzant la posidònia més propera a l’emissari en comparació amb altra zona més allunyada (estació de control). Entre les conclusions, l’estudi determina que, durant l’any de seguiment, el creixement de posidònia prop de l’emissari és un 24% menys que a la resta de les praderes analitzades. Així, la concentració de nutrients inorgànics en l’aigua que surt del raig de l’emissari és alta. Les taxes de sedimentació de partícules de nitrogen i de carboni són també més altes prop de l’emissari que a l’estació de control (6,2 vegades més en nitrogen i 9,5 en carboni). Així, la Posidònia oceànica que creix prop de l’emissari incorpora en els seus teixits nitrogen que descarrega l’emissari; i es pot concloure que l’emissari és una font de material particular.

D’altra banda, s’ha determinat que no hi ha efecte de terbolesa, ja que la quantitat de llum disponible per a la fotosíntesi de plantes és similar en les zones properes a l’emissari i la resta.

Pel que fa a l’afecció del pas de grans embarcacions (ferris), s’ha determinat que aquest trànsit augmenta la turbulència i la sedimentació en les praderies adjacents as Freus.

112.000 euros per a la pròxima convocatòria
Per a la pròxima convocatòria del Save Posidonia Project hi ha una partida pressupostària de 112.000 euros, que es troba a la darrera fase d’adjudicació administrativa. Es varen presentar 11 projectes i el guanyador, que es troba pendent d’adjudicació, és “ImPeFora. Els impactes de contaminants emergents a la posidònia de Formentera”. “Cal destacar que des del començament del SPP ja hi ha apadrinats 252.000 metres quadrats de posidònia, amb molta praderia que pot ser apadrinada, donat que tenim a la nostra costa 76,5 milions de m2 d’aquesta planta", va assenyalar el conseller de Medi Ambient.

Per concloure la presentació, la presidenta va recordar que “aquest moment és una oportunitat i que tots hem pogut veure com es recuperava el nostre entorn en el moment en què durant el confinament no hi havia acció de l’home damunt la natura. Hem d’agafar els problemes per les arrels i deixar de tractar només les conseqüències. Estudis com aquest ens ajudaran a poder donar passes fermes endavant”.


11 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Presentació dels resultats del projecte ‘Antroposi’, guanyador de la primera edició del Save Posidonia Project

cartell 2021 antroposiEl Consell de Formentera, a través de les àrees de Turisme i Medi Ambient, informa que el proper dimecres 10 de març a les 18.30 hores, i de manera virtual al canal de YouTube del Consell, es presentaran els resultats del projecte “Antroposi. Entre emissaris i embarcacions: com afecten les activitats humanes directes a les praderies de posidònia en l’Antropocè”, elaborat per l’Imedea. Aquest projecte va ser el guanyador de la primera convocatòria del Save Posidonia Project impulsada pel Consell i va estar dotat amb un pressupost de 83.821,54 €. L’estudi es va dur a terme durant més d’un any sobre diferents parcel·les de posidònia en aigües de Formentera i té com a objectiu avançar en el coneixement de com afecten les activitats humanes més directes, com són els emissaris i les embarcacions que fondegen i naveguen per la zona, sobre la posidònia oceànica. La investigadora de l’Imedea Iris Hendricks serà l’encarregada de presentar el projecte.

5 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El nou contracte de residus de Formentera impulsa la recollida orgànica, augmenta les freqüències i renova contenidors i maquinària

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que a la sessió ordinària del ple de febrer d’aquest divendres, l’equip de govern porta per a la seva aprovació el “contracte mixt de serveis de recollida i transport de residus, de neteja viària i de platges, conservació i manteniment de zones verdes i explotació del punt verd de Formentera”. El contracte per als pròxims vuit anys, prorrogable dos anys més, surt a licitació per un import de 31.536.293,84 euros i entre altres aspectes destaca “per una renovació de la flota de vehicles, un impuls a la recollida orgànica, que s’ampliarà a la ciutadania, renovació de contenidors i augment de les freqüències de la recollida de residus”, segon destaca el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz.

Recollida selectiva: més orgànica i nous contenidors
El contracte de residus inclou, entre d’altres, la recollida selectiva de les fraccions de rebuig, paper i cartó, envasos lleugers, el vidre, la recollida porta a porta de paper cartó comercial per a grans productors, la recollida porta a porta a mitjans i grans productors de matèria orgànica i la recollida porta a porta dels carrers de vianants des Pujols. Com a novetat, es preveu la recollida de matèria orgànica en contenidor destinat a la ciutadania. “Aquesta recollida és una passa més per assolir l’objectiu marcat per la Llei 8/2019 de residus i sòls contaminats, que determina que el pes del residu reciclable ha de ser el 50 % del total”, assegura el conseller de Medi Ambient. Aquest cinquè contenidor d’orgànica es té previst implantar al tercer any de l’entrada en funcionament del nou contracte, o abans segons els projectes europeus presentats.

Així mateix, es preveu la renovació de l’actual flota de contenidors en superfície, la neteja interior i exterior d’aquests, així com l’adquisició de noves papereres.

Freqüència, nova maquinària i vehicles elèctrics
En el nou contracte també està prevista la renovació de la flota de vehicles i la incorporació de vehicles elèctrics entre la flota de vehicles lleugers. A més, s’incrementaran els mitjans materials i humans per millorar les freqüències de prestació de servei, ajustant-se a la temporalitat i la demanda. “La millora del servei té diferents vessants, com és l’increment de les freqüències amb la incorporació de personal addicional i de vehicles elèctrics, amb un mateix objectiu: obtenir un servei d’acord amb la demanda de Formentera”, ha comentat el conseller de Medi Ambient.

També es comptarà amb un servei de jardineria i de desbrossament de camins, “que es veurà reforçat amb més mitjans materials i humans”. D’altra banda, la neteja de platges es realitzarà per mitjans manuals i mecànics i disposarà de papereres per a la recollida selectiva.

Tramitació
Una vegada aprovat per ple, el nou contracte començarà la seva licitació i la previsió és que es posi en marxa a final d’aquest mateix any. El conseller Antonio J. Sanz ha destacat que “aquest tipus de contractes sempre tenen una llarga i complexa tramitació” i ha desitjat que es pugui portar a terme “al més aviat possible perquè és important per a l’illa, ja que l’actual s’ha quedat obsolet i pensat per una societat de fa 15 anys”. Finalment, el conseller ha subratllat “l’esforç dels tècnics del Consell per portar endavant aquest contracte”.


24 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Els caçadors de l’illa col·laboren en l’eliminació de les bosses de processionària

foto 2021 uribe processionariaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que durant aquests dies i fins final de mes, comptam amb la col·laboració dels caçadors de Formentera per eliminar les bosses de processionària dels pins. El Consell recorda que després del tractament terrestre, ara l’ajuda dels caçadors és important per poder arribar a zones més inaccessibles i eliminar les bosses. El Consell ha adquirit més de 5.000 cartutxos per poder portar a terme aquesta eliminació.

Per més informació sobre la processionària, els ciutadans poden posar-se en contacte amb l’àrea de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera a les oficines del carrer Mallorca, 15 (baixos) de Sant Ferran de ses Roques, telefonant al 971 32 12 10 extensió 1 o mitjançant el correu electrònic mediambient@conselldeformentera.cat. També es pot consultar el web de Sanitat Forestal a la següent adreça electrònica: http://sanitatforestal.caib.es, o posar-se en contacte amb el servei de Sanitat Forestal mitjançant telèfon 971 17 66 66 o el correu electrònic sanitatforestal@caib.es.

16 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Presentació de les conclusions del projecte ‘Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera’

foto 2021 posidoniaEl Consell de Formentera, a través de les àrees de Turisme i Medi Ambient, informa que ahir es va celebrar la presentació via telemàtica del projecte ‘Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera’ elaborat pel GEN-GOB en col·laboració amb Soldecocos. Aquest projecte està emmarcat dins de la convocatòria de 2017 Save Posidonia Project, SPP, impulsada pel Consell de Formentera.

En la presentació, el conseller Antonio J. Sanz, va remarcar “la necessitat de continuar amb l’estudi i la protecció d’aquest bé fonamental per l’ecosistema formenterer” i va avançar que per a la pròxima convocatòria hi ha una partida pressupostària de 112.000 euros i ja s’han presentat onze projectes. “Des del començament del SPP s’han apradinat 252.000 metres quadrats de posidònia i això també significa que existeix un alt grau de conscienciació sobre la seva protecció”, va assegurar el conseller de Medi Ambient.

L’objectiu general de l’estudi és afavorir la implementació de la governança marina; és a dir, la gestió i els usos que es fan del mar, al voltant dels espais Xarxa Natura 2000 (XN2000) de Formentera, determinar la pressió del fondeig, establir un diagnòstic participat sobre la situació ambiental de les praderies i formar estudiants i gestors en l’estudi, l’ordenació i la gestió d’hàbitats submarins d’alt valor ecològic, de forma especial en aquestes praderies de posidònia.

Les conclusions del projecte es varen presentar per Xisco Sobrado, del GEN-GOB, i Immaculada Martínez, de Soldecocos, i està dividit en dos estudis. Per una banda, s’ha fet un estudi de valoració sobre la conservació i protecció de la Posidònia oceànica a Formentera; i un altre, relacionat amb l’impacte del fondeig d’embarcacions en les praderes de posidònia del litoral de Formentera.

Consens generalitzat sobre els beneficis de la Posidònia oceánica
El primer estudi contempla una enquesta entre els agents socials i professionals relacionats amb el fondeig d’embarcacions en el qual es determina que els consultats coneixen els beneficis de la posidònia pel seu valor ecològic, cultural, econòmic i identitari; també hi ha un consens generalitzat sobre els beneficis de la posidònia, a més de la importància de la participació social, com a eina de millora de la governança en la presa de decisions administratives relacionades amb aquest ecosistema.

500 embarcacions diàries amb una eslora mitjana de 26 metres
D’altra banda, l’estudi ofereix dades sobre el fondeig de les embarcacions recreatives que “genera una pressió elevada en el fons marí de Formentera”. Aquests fondejos es concentren a la temporada estival, arribant a un màxim al mes d’agost, quan es concentren entre 14.000 i 24.000 fondejos, amb una mitjana diària de 500 embarcacions en aquesta època estival. D’aquests fondejos, l’1% es produiria damunt de posidònia a l’època estival. A més, les zones amb més pressió són Illetes ponent i Cala Saona.

L’estudi també ha comprovat que les embarcacions que fondegen en posidònia oceànica serien una llanxa, iot o veler amb un rang d’eslora variant entre 6 i 195 metres, amb una eslora mitjana de 26 metres. L’eslora més habitual de les embarcacions seria de 12 metres.

L’altre projecte guanyador d’aquesta convocatòria del SPP va ser l’estudi anomenat ‘Antroposi’ presentat per l’Imedea, un treball que pretén esbrinar com afecten directament les activitats humanes a les praderies de posidònia. Les conclusions d’aquest projecte es presentaran en pròximes dates.

12 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 2 de 47

2

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix