• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Tornen els usos tradicionals per la posidònia de Formentera

foto-posidonia-ca-mari-- prems1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, posa a disposició dels pagesos la posidònia retirada de les platges de l’illa perquè puguin donar-li un nou ús, com es feia tradicionalment, com a amidament en els camps de conreus, llits d’animals o com a material aïllament als sostres de les cases pageses, entre d’altres. Els interessats es poden adreçar a l’àrea de Medi Ambient per fer la petició o telefonar al 971321210 o enviar un email a mediambient@conselldeformentera.cat. El transport del material és gratuït.

El Consell de Formentera està realitzant la retirada d’aquestes restes de posidònia en coordinació amb Demarcació de Costes. “Són restes que s’han anat acumulant durant l’hivern i especialment durant els darrers dies amb l’arribada dels temporals, a platges com Cala Saona i a la zona des Ca Marí on els veïns ens han fet la petició de que la retirarem”, segons ha explicat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera.

De moment, s’han extret 400 metres cúbics de posidònia. La consellera de Medi Ambient, ha afegit que “també s’ha garbejat les platges per retirar plàstics o altres restes de material contaminant que arriba a les nostres platges durant l’hivern, per millorar la imatge de la nostra illa per l’arribada de la temporada, però sobretot la situació mediambiental de Formentera”. Aguilera ha aprofitat per agrair a les associacions sense ànims de lucre i voluntaris que ajuden a netejar de platges i la costa de residus que provenen de la mar.


24 d’abril de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera fa una consulta de mercat per renovar el servei de recollida de residus i neteja de l’illa de Formentera

foto-servei-neteja1El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, informa que la institució està fent una consulta de mercat per preparar el contracte del servei públic de recollida i transport de residus sòlids urbans i matèria orgànica, neteja viària i manteniment de zones enjardinades i platges de l'illa de Formentera, ja que l'actual contracte finalitza el pròxim 28 de febrer de 2020.

"Abans de fer el procés de licitació s'està efectuant aquesta consulta per aconseguir les solucions tècniques que millor s'adaptin a la idiosincràsia de Formentera", segons ha explicat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera. Així, s'han plantejat una sèrie de preguntes adreçades a empreses especialitzades en aquest tipus de servei per així "poder licitar la gestió del servei amb més garanties", segons ha declarat.

Sistemes de recollida
Els sistemes de recollida proposats per les empreses hauran de permetre arribar als objectius de reciclatge recollits en el Pla Director Sectorial de residus de l'illa de Formentera. També hauran de tenir en compte el creixement previst en el Pla Territorial Insular de Formentera durant la prestació del contracte, que tindrà una durada de 8 anys, prorrogables a 2 anys més.

Així mateix, les propostes hauran de complir amb la llei de residus o sòls contaminats de les Illes Balears. Les empreses hauran de presentar propostes viables econòmicament i que incloguin maquinària i vehicles respectuosos amb el medi ambient. Els vehicles i la maquinària hauran d'ajustar-se al Pla de Mobilitat Sostenible de l'illa de Formentera.

Aquesta proposta va ser aprovada per Comissió de Govern el passat 5 d'abril, i va ser publicada a la plataforma de contractació de l'Estat, la podeu consultar en:
https://contrataciondelestado.es/wps/wcm/connect/f58063f1-b0c3-4c3a-b417-c4b4905fe6c2/DOC201904091221212_Cert+Acord+Prop+Consultes+Preliminars+del+Mercat.pdf?MOD=AJPERES

Les empreses interessades poden presentar les seves propostes fins al 29 d'abril inclòs.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha destacat que Formentera té un territori fràgil que s'ha de preservar, per això també tindrem en compte que les propostes siguin sostenibles i tenguin en compte especifitats "com que tenim recursos limitats com l'aigua, pel que es valorarà positivament si es presenten propostes per fer servir aigües regenerades, i també tenim béns com la posidònia oceànica que necessiten que es tengui una cura especial a l’hora de netejar les platges".

16 d’abril de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera inicia una campanya de repartiment de matèria orgànica gratuïta pels camps de l’illa

foto-biotrituradora premsa1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que ha iniciat una campanya de repartiment de restes de poda triturada que aportaran matèria orgànica als camps de l’illa. En total s’han acumulat durant aquest hivern, a la parcel·la de gestió de residus situada as Cap de Barbaria, 3.000 m3 de poda que ha estat triturada per ara ser repartida.

“D’aquesta manera es fa una autogestió del residu i no s’ha de transportar fora, sinó que es converteix en un recurs en benefici del medi ambient i de l’agricultura de l’illa tancant el cicle de la gestió dels residus orgànics per donar un valor afegit al camp”, segons ha explicat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera. La poda és un material que potencia la retenció de l'aigua i redueix l'evaporació, i és “especialment bona per mantenir la terra humida després de les darreres pluges”, segons ha declarat Aguilera. Amb aquest material també es pot fer servir la tècnica de l'encoixinament en tasques de jardineria, "que consisteix a recobrir el peu de les plantes per conservar la humitat de la terra i evitar l'aparició de males herbes, entre altres beneficis”, ha afegit la consellera.

Contacte amb els transportistes
Les persones interessades en aportar aquesta matèria orgànica a les seves terres només hauran de pagar el cost del transport. Les empreses transportistes que col·laboren en la campanya són Foreva, Formentera Trucks i Construcciones Isla de Formentera que aprofitaran els viatges de tornada de la planta de transferència per carregar els camions i portar les restes als camps dels interessats, que pagaran segons els metres cúbics que vulguin, 15 euros per una càrrega de 5m3, 20 euros per 8m3, 25 euros per 14 m3, i 35 euros per 20m3. Les persones interessades han de telefonar a l’àrea de Medi Ambient del Consell al 971321210, o parlar directament amb els transportistes.

Altre dels objectius d’aquesta acció és condicionar la parcel·la de gestió de residus per altres usos, com fer un compost a pila amb la matèria orgànica que es recull dels grans i mitjans productors de l’illa, que després també s’oferirà als pagesos, i així es continuarà donant una nova vida als materials, segons ha explicat la consellera. Les restes de poda han estat triturades amb la biotrituradora adquirida pel Consell de Formentera amb fons del programa europeu Leader. Recordem que el Consell disposa de dos biotrituradores més petites que es presten a particulars de forma gratuïta perquè triturin petites restes de poda d'origen domiciliari. Aquest servei es pot sol·licitar a l'OAC o a l'àrea de Medi Ambient.


3 d’abril de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera Hora del Planeta

foto Hora del planetaEl Consell de Formentera s'ha adherit a la iniciativa l'Hora del Planeta 2019 i demà dissabte 30 de març entre les 20.30 i les 21.30h la institució insular apagarà els llums que il·luminen l'església com a fet simbòlic d'estalvi energètic.

A més, amb aquesta adhesió la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha explicat que "ens hem compromès a difondre entre la població que s'ha d'estalviar energia quan es pugui, disminuir l'ús de plàstics d'un sol ús i fer servir vehicles més sostenibles, entre d'altres mesures". "Són petits gests que si els fem tots, sumen grans accions", ha concretat.

29 de març de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Un reglament concretarà el funcionament de les noves instal·lacions de l'estany des Peix quan Costes les autoritzi

foto 2019 estany 3 consellers 1El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, el vicepresident i conseller de Medi Rural, Bartomeu Escandell, i la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, han fet avui a petició del Club de Pescadors Esportius de l’estany des Peix una reunió informativa oberta a la ciutadania per explicar el Projecte de Regulació de Fondejos de l'estany des Peix.

El president ha explicat que l’objectiu de la regulació és “millorar la situació de l'estany des Peix, un lloc d'un valor paisatgístic inigualable i mantenir l'activitat tradicional de pesca i de refugi de petites embarcacions”.

Per aconseguir-ho, Daisee Aguilera ha indicat que el Consell de Formentera “va fer un avantprojecte que contempla la instal·lació de pantalans flotants i punts de fondeig ecològic amb el nombre màxim d’embarcacions als punts de l’estany on les normatives mediambientals i de patrimoni ho permeten”.

Aquest avantprojecte es va enviar a la conselleria de Medi Ambient que hi va aprofundir, va realitzar els estudis ambientals pertinents, va concretar la capacitat en 285 embarcacions i l’ha enviat a Costes perquè sigui autoritzat, amb el compromís de cedir al Consell de Formentera la gestió d’aquestes instal·lacions i la seva regulació.

Aquest compromís es va concretar ahir amb la signatura del conveni entre el Consell Insular de Formentera i la conselleria de Medi Ambient del Govern balear.

Jaume Ferrer ha informat que una de les preocupacions de la institució era com pagar aquestes instal·lacions i la seva gestió, per la qual cosa s’ha obtingut un pressupost de 652.154 € provinents de la recaptació de l’Impost de Turisme Sostenible.

Bartomeu Escandell ha afirmat que “amb el conveni, el projecte i el finançament només falta l’autorització de Costes per culminar la primera fase, i que ara anem a per la segona fase que se farà a Formentera, entre tots, i consisteix en elaborar un reglament, que es consensuarà amb el usuaris i el Consell d’Entitats”.

Preguntes del públic
A la reunió han assistit un centenar de persones. La primera de les preguntes realitzades ha tractat sobre l'ús comercial a l'estany, que el president ha refusat: "la normativa de l'estany des Peix no ho permet i el projecte exclou aquesta possibilitat". En aquest sentit, el president ha indicat que ja s’ha demanat a l’APB que dins la zona portuària es puguin acollir algunes d’aquestes activitats lucratives, però no a l’estany”.

Les qüestions sobre el cost per a l'usuari, sobre quin tipus d'embarcacions podran fondejar i sobre si hi haurà preferències per antiguitat o de qualsevol altres tipus han rebut una resposta similar per part de Bartomeu Escandell: "tots els detalls s'han de decidir a partir d'ara i recollir en un reglament, que avui no està ni escrit i que hem de fer entre tots".

A les preguntes relacionades amb la instal·lació de rampes varador i aparcaments, el president ha indicat que "aquestes qüestions necessitaran d'altres projectes que Costes haurà d’autoritzar i que s'aniran fent per atendre les necessitats dels usuaris, però que en el projecte de regulació del fondeig s’enfoca en l’autorització per instal·lar boies ecològiques i pantalans".


28 de març de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 11 de 41

11

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix