• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Economia i Hisenda

Es posa en marxa Formentera Impulsa amb l'objectiu de millorar l'ocupació laboral a l'illa

El Consell Insular de Formentera ha acollit aquest matí la primera reunió de la Xarxa de serveis públics empresarials Formentera Impulsa, una plataforma col·laborativa que reuneix un total de quinze entitats públiques i privades que gestionen i presten serveis destinats tant al teixit empresarial com a la població de l'illa en general en matèries com l'ocupació, la formació, l'autoocupació, l'emprenedoria, l'empresa local, el comerç o els mercats. El conseller de Promoció Econòmica i Administració Insular, José Manuel Alcaraz, ha recordat que la prioritat del Consell Insular de Formentera per a aquesta legislatura “és la col·laboració entre entitats privades i públiques per millorar l'ocupació de la gent que té feina a Formentera, millorar la inserció laboral de la gent que encara no té feina i millorar l'accés a les administracions de tot aquell que vol emprendre una nova empresa” amb la finalitat que tothom tengui igualtat d'oportunitats. Referent a l'àmbit educatiu, l'objectiu que persegueix Formentera Impulsa és que els cicles formatius i els certificats professionals que es duguin a terme “es facin sempre d'acord amb la demanda del sector empresarial de l'illa de Formentera”, ha subratllat Alcaraz.

El Consell Insular de Formentera acull la primera reunió de la Xarxa de serveis públics empresarials Formentera Impulsa

El Consell Insular de Formentera acollirà demà la primera reunió de la Xarxa de serveis públics empresarials Formentera Impulsa, una plataforma col·laborativa que reuneix diverses entitats públiques i privades que gestionen i presten serveis destinats tant al teixit empresarial com a la població de l'illa en general en matèries com ara l'ocupació, la formació, l'autoocupació i l'emprenedoria, l'empresa local (PIME i microempresa), el comerç o els mercats.

La Xarxa treballa en coordinació i col·laboració amb l'Institut d'Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) i amb el SOIB, entitats amb les quals comparteix recursos en àmbits com l'emprenedoria, la formació i l'ocupació, entre d’altres.

L'objectiu principal de la Xarxa de serveis públics empresarials Formentera Impulsa és coordinar i enfortir la prestació d'aquests serveis mitjançant la col·laboració i aprofitant les sinergies generades en benefici de la comunitat i el desenvolupament local. Així mateix, les entitats que formin part de la Xarxa, que poden ser tant públiques com privades, compartiran bones pràctiques i promouran l'eficiència en la prestació de serveis.

Formentera invertirà dos milions del Pla de sostenibilitat en destinacions per millorar el patrimoni i potenciar el sector primari, entre d'altres

El Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Hisenda i Economia, informa que invertirà els dos milions d'euros atorgats dels fons del Pla de sostenibilitat turística en destinacions de 2022 (PSTD) en actuacions de restauració de patrimoni, la creació d'un centre d'interpretació agrícola a la Mola, la instal·lació de plaques fotovoltaiques, la promoció del producte local i la potenciació del big data, segons ha explicat el conseller d'Hisenda, Bartomeu Escandell.

Escandell ha recordat que aquests fons es destinen a modernitzar i millorar les destinacions turístiques i estan dividits en quatre eixos:

-Eix 1: transició verda i ecològica, 600.000 €. Per crear un centre d'interpretació del món rural i una finca agrícola autosostenible a la finca de ca ses Ferreres, a la Mola, on també es rehabilitarà la casa de ca ses Ferreres. També es rehabilitarà la torre des Garroveret i s'arranjaran les seues rutes senderistes.

-Eix 2: eficiència energètica, 1.000.000 €. Per instal·lar plaques fotovoltaiques i punts de recàrrega en aparcaments públics.

-Eix 3: transició digital, 200.000 €. Per invertir en transició digital, actuacions de recollida d'informació per al big data turístic a través de l'Observatori de Dades per obtenir informació que ajudi a millorar la destinació i el màrqueting digital.

-Eix 4: competitivitat, 200.000 €. Per promocionar productes agroalimentaris locals de quilòmetre zero. D'aquesta manera, se seguirà donant suport i potenciant el sector primari, que genera economia circular.

Aquests plans s'emmarquen dins el programa estatal per a la modernització i millora de les destinacions turístiques. El programa ha set elaborat per la Secretaria d'Estat de Turisme amb la participació de les comunitats autònomes i els consells i ajuntaments. En aquest sentit, el Consell de Govern, a proposta de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, va aprovar ahir la concessió de subvencions directes per un valor de 36,3 milions d'euros als consells insulars de Menorca, Formentera i Mallorca i a diferents ajuntaments de les illes. Formentera rebrà dos milions d'euros.

23 de maig de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera presenta el pressupost més alt de la història del Consell que puja a 38.410.000 i és un 13,52 % superior respecte al de 2022

foto 2022xii pressupostLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, la vicepresidenta primera, Alejandra Ferrer, el vicepresident tercer, Rafael Ramírez i el conseller d'Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell, han presentat avui el pressupost del 2023 del Consell de Formentera que puja a 38.410.000 € i que s'incrementa un 13,52 % respecte al de 2022 que era de 33.835.500 €.

La presidenta ha subratllat que el Consell, en el darrer any de la legislatura, gestionarà l'any 2023 el pressupost "més elevat de la història de la institució". Ana Juan ha recordat que pel doble vessant d'ajuntament i consell, "som una institució merament prestadora de serveis i aquest pressupost està enfocat en aquest sentit: a poder seguir aplicant les polítiques socials que formen part de l'ADN dels partits de l'equip de govern". La presidenta ha destacat "l'increment del finançament per la Llei de consells, que arriba a 11,4 milions i que, a més, estam a l'espera que ens aprovin definitivament el projecte Senalló 4.0, de comerç, artesania i territori, que encara que no està reflectit al pressupost, i que compta amb una partida de Fons europeus d'1,2 milions".

Ana Juan ha recordat que el Consell té els comptes sanejats i que davant la crisi energètica i la inflació "estam preparats, si fos necessari, per posar tots els nostres mitjans per estar al costat de les persones, autònoms i petites empreses que més ho necessitin".

Per la seva part, Alejandra Ferrer, ha destacat que el pressupost més alt de la història de la institució és fruit de la feina conjunta dels dos partits que conformam l'equip de govern i que hem treballat en consens sempre en pro de la sostenibilitat de l'illa". Alejandra Ferrer s'ha referit a "la sostenibilitat pel que fa al territori, però també per a les persones, per trobar l'equilibri entre l'economia i també la qualitat de vida dels residents als quals des del Consell treballam per donar els millors serveis possibles".

El conseller d'Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell, ha fet un repàs a l'evolució del pressupost de la institució des de 2008, i ha explicat que el de 2023 és el més alt per l'increment de transferències corrents provinents de la Llei de finançament de consells, l'increment de transferències de capital provinents dels Fons Europeus (Next Generation) i la millora de l'eficiència tributària del Consell. Escandell ha destacat que els comptes també contemplen la posada en marxa de nous serveis per al 2023 com la Residència de Majors i el projecte de Regulació de s'Estany des Peix. "Així mateix seguirem reforçant els ajuts al teixit associatiu de l'illa, ja que tot i la crisi que estam vivim en àmbit global, el Consell de Formentera es una institució sanejada i amb estabilitat econòmica. Seguim amb endeutament zero i reserves estratègiques de sis milions d'euros per fer front a les externalitats que puguin sorgir", ha declarat el conseller d'Economia.

Pel que fa al capítol d'inversions, hi ha destinats 5.600.000 € segons ha detallat Bartomeu Escandell. Entre les inversions per al 2023 destaca la partida de 380.000 € d'un total de 550.000 € per a la posada en marxa de l'edifici d'habitatge per menors i la partida de 360.000 € d'un total de 1.500.000 € per la dotació de sanejament as Ca Marí. Així mateix, s'ha reservat dotació per la millora del carrer Gregal de la Savina, de sa Roqueta i per la conversió en zona de vianants del carrer de Santa Maria de Sant Francesc.

Els pressupostos seguiran destinant recursos al producte local, així mateix hi ha una partida de 270.000 € per a la construcció del trull d'oli i de 350.000 € per al condicionament de la xarxa viària i la millora de la seguretat vial. Pel que fa a esports, hi ha una partida de 200.000 € destinada a la construcció de noves graderies al camp de futbol i a la creació de noves pistes de pàdel. Els dos projectes tendran un pressupost total aproximat d'1.500.000 €.

Pel que fa a Cultura i Patrimoni, s'han reservat 300.000 € d'un total de 600.000€ que costarà el projecte del Centre d'Interpretació de la Casa de la Roda a ses Salines. També es destinaran 50.000 € al projecte de l'Espai Cultural de Sant Ferran i 250.000 € per al condicionament de sa Capella de sa Tanca Vella i de Can Ramon.

També hi ha un projecte previst per crear noves plantes de reciclatge dotat amb 100.000 € i un altre projecte dotat amb 600.000 € per crear pèrgoles fotovoltaiques a aparcaments públics. Així mateix hi ha una partida de 100.000€ que es destinarà a projectes d'obtenció de Big Data Turística i 250.000 € per projectes d'infraestructura tecnològica. En darrer lloc cal destacar que es destinaran 325.000 € per destinar als Pressupostos Participatius del Consell d'Entitats.


15 de desembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Presentació dels pressupostos del Govern balear a Formentera

foto 2022xii pressu governAvui la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, i el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, han presentat els nous pressuposts de la comunitat a la presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, i als tres vicepresidents Alejandra Ferrer, Susana Labrador i Rafael Ramírez, així com al conseller d'Hisenda, Bartomeu Escandell. Durant el matí, també han mantengut una trobada amb representants d'agents socials i econòmics de l'illa de Formentera per presentar-los els comptes.

El Govern de les Illes Balears augmenta la despesa territorialitzada a Formentera per al 2023 fins a 25,4 milions d'euros, nou màxim històric. Augmenten les inversions directes i també es destinen més recursos que mai al finançament del Consell Insular de Formentera, amb 11,4 milions. Aquestes són algunes de les fites del Projecte de pressupostos generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per al 2023, presentat avui a Formentera i que actualment es troba en fase de tramitació parlamentària, segons ha explicat la consellera Rosario Sánchez.

Per la seua part, la presidenta Ana Juan ha destacat que aquests comptes tenen com a objectiu "reforçar la cohesió social, amb ajudes i mesures fiscals per fer front als efectes de la inflació i la crisi energètica derivada de la guerra a Ucraïna i per millorar la qualitat de vida de tots els residents". La presidenta també ha avançat que s'ha acceptat una esmena presentada pel diputat de Formentera, Antonio J. Sanz, per instal·lar un nou camp de boies per a amarratges ecològics a l'illa, amb un pressupost de 120.000 euros. "Hem de continuar amb polítiques de protecció del nostre mar amb l'objectiu d'arribar de manera progressiva a tot el litoral de l'illa", ha explicat.

Ajudes
Entre les ajudes han destacat en la presentació el nou complement econòmic, de fins a 600 euros, per a persones desocupades els mesos d'hivern, com els fixos discontinus, i l'impacte que té a Formentera, de més de 0,6 milions d'euros.

Així mateix, han detallat que el manteniment de la pujada en un 15 % de la renda social garantida beneficiarà prop de 54 persones a Formentera (34 famílies), i que 148 beneficiaris rebran aquests mesos de desembre i gener la doble paga extraordinària per a persones amb prestacions de dependència. D'altra banda, la consellera ha explicat que l'eliminació del copagament per als centres de dia i el servei d'ajuda a domicili, també cabdal per a persones en situació de dependència, ajudarà prop de 26 famílies a l'illa.

Pel que fa a la despesa territorialitzada, torna a créixer i se situa en 25,4 milions, quasi 10 milions més (+57 %) respecte dels pressuposts de 2022. Aquesta xifra recull els capítols de transferències corrents i de capital destinades al Consell de Formentera, que augmenten fins a superar els 14 milions d'euros, i les inversions —capítol 6— de les conselleries i de les empreses i els ens del sector públic autonòmic, les quals s'incrementen un 159 % respecte a 2022, fins a arribar a prop d'11 milions.

A aquesta xifra se sumen les inversions que seran finançades amb el Fons d'Impuls del Turisme Sostenible (ITS) mitjançant el Pla de 2023 —tal com es va acordar en el si de la Comissió a finals d'octubre— que tendran un impacte global de 2,4 milions d'euros a Formentera.

Entre d'altres, destaquen el projecte per la implantació de clavegueram i millora del nucli turístic des Ca Marí, dotat amb 1,2 milions d'euros, i un altre per garantir el subministrament d'aigua potable a l'illa, dotat amb 320.000 €.

Creix el finançament
El finançament del Consell de Formentera assoleix un nou màxim, amb una aportació del Govern d'11,4 milions: creix en 2,5 milions, i passa dels 8,9 milions d'enguany als 11,4 milions per al 2023, mitjançant el sistema de finançament dels consells.

D'aquesta manera, el Govern destina més del doble que el 2015 al finançament del Consell de Formentera, un increment de 6,6 milions (+137 %) respecte dels 4,8 milions d'aquell any.

HPO i base 061
Del conjunt de les inversions per al 2023, cal destacar la construcció d'una promoció de 17 habitatges públics dotacionals a Formentera, amb una inversió prevista de 2,6 milions per al 2023; i la construcció de la base del SAMU 061 que tendrà una inversió de 2,7 milions.

En l'àmbit educatiu, els pressupostos 2023 inclouen una partida de prop de 326.000 € per a l'ampliació de l'IES Marc Ferrer, així com l'inici de redacció de projecte de l'ampliació del CEIP El Pilar i del projecte d'accessibilitat del CEIP Mestre Lluís Andreu.

En matèria de treball, es destinaran 0,7 milions d'euros a polítiques actives d'ocupació per a diversos col·lectius de l'illa.

Respecte a les inversions de l'Institut Balear de l'Energia, s'inclou un projecte d'emmagatzematge per millorar l'estabilitat del sistema elèctric de l'illa, dotat amb un milió d'euros. En polítiques de transició energètica es preveuen així mateix actuacions per continuar amb la solarització i instal·lació d'energies renovables a espais públics (127.000 €); el foment de l'autoconsum en espais públics de la CAIB (250.000 €) i la creació de l'oficina de transició energètica (141.517 €).

Cicle de l'aigua i depuradora
En medi ambient, per al 2023 hi ha inversions importants en matèria del cicle de l'aigua, com les obres d'un nou dipòsit a la dessaladora (IDAM) de Formentera (885.035 €), i l'inici del projecte d'ampliació de la depuradora de Formentera, a finals de 2023, que suposarà una inversió total de 4,6 milions d'euros.

En agricultura, pesca i alimentació, destaca la inversió prevista a la bassa de Formentera, de 200.000 €, que permetrà millorar la qualitat de l'aigua a través d'aigua regenerada i l'eficiència del bombeig fins a les parcel·les. Així mateix, un altre fet rellevant per al 2023 és la nova política agrària comuna (PAC), amb la qual augmenta en un 103 % el pagament bàsic per hectàrea a Eivissa i Formentera.

Cal destacar també la inversió prevista de l'IBETEC (entitat pública de Telecomunicacions i Innovació de les Illes Balears) per a la canalització de fibra òptica a Formentera, dotada amb 716.667 €; i el subministrament i instal·lació d'estacions TETRA (sistema de comunicació dels serveis d'emergències), amb una partida de 188.376 €.

D'altra banda, es destinaran prop de 80.000 € del IV Pla de fosses a la segona fase del pla d'exhumacions del cementeri nou de Sant Francesc i a l'estudi històric de fosses del cementeri vell de Sant Francesc, la Mola i es Pujols.

Els pressupostos inclouen també prop de 15.000 euros per transferir al Consell de Formentera, per finançar ajuts de desplaçament a estudiants universitaris; 75.000 € per a la Fundació Museu i Centre Cultural Formentera; 28.000 € per al Museu Etnològic i 10.000 € per al programa «Viu la cultura».

2 de desembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 4 de 10

4

Ens trobareu a:
plaça de la Constitució, 1
07860 Sant Francesc Xavier
tel. 971 32 10 87 · fax 971 32 25 56
consell@conselldeformentera.cat

Informació del cobrament en període voluntari de tributs i altres ingressos del Consell Insular de Formentera (any 2010)

Agència Tributària de les Illes Balears

Wifi Formentera

Revista Formentera més propera

Agència Tributària

Ministerio de Economía y Hacienda

Política Regional - Inforegio