• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Rural, Ramaderia, Pesca i Caça

29 professionals del sector pesquer de Formentera completen el curs de formació bàsica de seguretat

foto 2020 curs pescadors 2Un total de 29 professionals del sector pesquer de Formentera han participat en el curs de capacitació de formació bàsica de seguretat que es va dur a terme a l’illa la darrera setmana i que va estar organitzat per l’àrea d’Agricultura i Pesca del Consell de Formentera amb la col·laboració de la direcció general de Pesca del Govern de les Illes Balears, el CIFP Nàuticopesquera de Palma (com a centre homologat) i la Confraria de Pescadors.

En aquest curs, obligatori per a tot el personal que exerceix funcions professionals marítimes a embarcacions pesqueres de l’illa, hi han participat professionals de la Confraria de Pescadors de Formentera. Al llarg del curs pràctic, els pescadors han fet tècniques de supervivència personal i prevenció i lluita contra incendis.

El conseller de Sector Primari, Josep Marí, ha destacat que amb l’organització d’aquest curs s’han evitat desplaçaments, en un moment on és especialment important moure’s el mínim possible. En aquest sentit, ha agraït la implicació de tot l’equip per poder realitzar el curs a l’illa i que tots aquests professionals s’hagin pogut treure el certificat sense haver d’anar a Mallorca.

21 de desembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Gener i febrer mesos de poda de palmeres

El Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Agricultura, recorda que la poda d’espècies sensibles al becut vermell, és a dir palmeres, a l’illa de Formentera queda restringida als mesos de gener i febrer, donat que els darrers anys la temperatura mitjana més baixa es dóna en aquests mesos.

Autorització d’Agricultura
Cal recordar que les podes de palmera s’han d’efectuar sempre amb l’autorització prèvia de l’àrea d’Agricultura del Consell Insular de Formentera. Les persones interessades poden aprofitar per demanar ja les autoritzacions, però està prohibit efectuar les podes fora dels mesos de gener i febrer. L’objectiu d’aquesta mesura és la protecció dels exemplars de palmera podats i la gestió correcta dels residus generats a la planta de transferència de l’illa. Recordem que l’autorització permet pujar els residus a la planta de transferència, de franc i que en el cas que durant les tasques de poda es detecti la presència del becut vermell s’ha d’informar a l’àrea d’Agricultura del Consell Insular de Formentera per tal de continuar amb el protocol oficial d’actuació.

El becut vermell, Rhynchophorus ferrugineus, l’escarabat plaga que ataca les palmeres, redueix i fins i tot atura la seva activitat biològica quan la temperatura és més baixa. El decret 4/2016 de 29 de gener, pel qual es qualifica d’utilitat pública la lluita contra el becut vermell a la comunitat autònoma de les Illes Balears és el que restringeix la poda de palmeres sensibles als mesos de menor temperatura.


25 de novembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell de Formentera destina 130.000€ a la Cooperativa del Camp durant el 2020

foto 2020 conveni coopLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i el president de la Cooperativa del Camp de Formentera, Jaume Escandell, han signat l’acció concertada amb la Cooperativa del Camp per la continuïtat de les actuacions del programa de recuperació del sector agrícola i millora de l’entorn rural i del paisatge de Formentera. Amb aquest acord es dona una ajuda directa de 78.000€, al mes de maig es va signar un conveni de col·laboració per valor de 52.000€. En total aquest 2020 es destinaran 130.000€.

La presidenta del Consell de Formentera ha destacat que aquest any marcat per la crisi de la covid el Consell ha volgut renovar el seu suport a la Cooperativa del Camp per la importància que té el sector primari “com a principal eina per manteniment del paisatge rural, per crear productes de km 0, per diversificar l’economia i tenir cura de les nostres terres, com tradicionalment s’ha fet sempre a Formentera”.

Cal recordar, que amb motiu del primer estat d’alarma no es va poder signar a principi d’any l’acció concertada, per això es va avançar amb la signatura d’un conveni, un pas intermig, per assegurar la viabilitat econòmica de la Cooperativa del Camp i la seva plena operativitat. A l’acte també han assistit el conseller de Sector Primari, Josep Marí i el gerent de la Cooperativa del Camp, Carlos Marí.

Anualment el Consell de Formentera signa una acció concertada amb la Cooperativa del Camp per ajudar a la potenciació del sector primari a la nostra illa, la de l’any 2019 va tenir un valor de 115.000€.


12 de novembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera posa en valor les feines de la dona al món rural en la celebració del seu dia

cartell 2020 expo dona mon ruralAvui dijous 15 d’octubre coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la dona en el món rural la presidenta Alejandra Ferrer i el conseller de Medi Rural, Josep Marí, han visitat l’exposició fotogràfica Homenatge a la dona de Formentera en el món rural en el seu primer dia d’obertura. La mostra es pot veure entre avui dia 15 i el 31 d’octubre al pati interior del Centre Antoni Tur “Gabrielet” de Sant Francesc. L’horari de visita és de 9 a 14h de dilluns a dissabte.

L’exposició fotogràfica recull una selecció de 26 fotografies on estan representades dones del món rural de Formentera en diferents situacions. Les fotografies estan datades entre l’any 1950 i l’actualitat i pertanyen al fons de l’Arxiu d’Imatge i So del Consell de Formentera. Els autors de les instantànies són Pere Català i Roca, Helga Sittl, Melba Levick, Rafael Bataller i Giralt i participants del concurs de fotografia de Beni Trutmann.

La presidenta ha destacat que amb aquesta mostra s’ha volgut representar totes les feines que feien les dones al món rural de la nostra illa i que “mereix un homenatge”. A més Alejandra Ferrer ha destacat la similitud de les tasques de les dones en el passat i en el dia d’avui, “hi ha una dona filant que a la vegada gronxa a un infant, la d’avui seria una dona amb l’ordinador fent teletreball que a la vegada intenta entretenir els boixos, són històries que es repeteixen i deixen constància de la importància de les dones d’abans i d’avui i de la importància de seguir treballant per la igualtat entre homes i dones”. Per la seva part, el conseller de Medi Rural ha explicat que amb aquesta mostra es vol retre un homenatge a la dona del món rural de Formentera i posar en valor la multifuncionalitat de les seves feines.

15 d’octubre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell de Formentera cedeix a la Cooperativa del Camp una estació d'emmagatzematge i conservació de gra

foto 2020 coop campLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i el president de la Cooperativa del Camp de Formentera, Jaume Escandell, han signat un acord de cessió d'ús temporal i gratuït per part del Consell en favor de la Cooperativa del Camp de Formentera de l'Estació d'emmagatzematge i conservació de gra.

Avui Alejandra Ferrer i Jaume Escandell han visitat, juntament amb el conseller de Sector Primari, Josep Marí i el gerent de la Cooperativa del Camp, Carlos Marí, aquesta estació que està composta per 3 sitges d'una capacitat de volum de 45 m3 per cada sitja, i d'una tremuja de recepció i un mecanisme de distribució de gra.

La presidenta ha destacat la forta aposta que des de fa anys realitza el Consell de Formentera per ajudar a la Cooperativa del Camp en el seu projecte de reactivació del sector primari, “una aposta que ara després del confinament cobra més sentit que mai perquè hem viscut en primera persona la importància de tenir productes d'autoabastiment per l'illa”.

Per part seva, el president de la Cooperativa ha explicat que amb aquesta nova instal·lació “esperem poder ser autosuficients a Formentera en tema de gra i farratge”. La gent de Formentera segueix cedint parcel·les perquè es treballin des de la Cooperativa del Camp, segons ha destacat i així aviat s'aconseguirà que l'illa pugui ser autosuficient pel que fa a la producció i consum de gra per part dels animals, segons ha explicat.

Cost del projecte
Les sitges i la tremuja així com la seva instal·lació juntament amb el quadre elèctric per engegar la màquina de fred i per accionar l'elevador del gra a les sitges han tengut un cost de 146.330,96€. Cal recordar, que aquest projecte per reactivar l'activitat agrària de Formentera serà finançat al 80% per fons LEADER i la resta pel Consell de Formentera.

30 de juny de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 10 de 22

10

ministerio_agricultura_1

agricultura_governbalear_1

sigpac_1

aforavila_1

covib_1

permacultura_1