Formentera ha celebrat avui la sessió constitutiva de la comissió mixta sobre l'adhesió del Consell de Formentera a la Declaració de París de lluita contra el VIH/sida. La comissió ha set presidida per la presidenta del Consell, Ana Juan, i ha comptat amb la presència del conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, tècnics d'aquesta conselleria, representants de l'Hospital de Formentera, així com membres de la societat civil a través d'ALAS Salut i Sexualitats, entitat social que treballa en la prevenció del VIH i la sida.
Rafael Ramírez ha recordat que "en el ple de desembre de 2021 del Consell, amb el suport de tots els grups polítics, Formentera s'adherí a la Declaració de París i, d'aquesta manera, es va posar de manifest el fort compromís local amb la salut pública i el benestar social". El conseller de Benestar Social ha destacat que l'objectiu és "impulsar les polítiques i estratègies que estiguin al nostre abast per tal de lluitar contra el VIH i assolir els objectius per posar fi a l'epidèmia el 2030".
Entre aquests compromisos es troba el d'assolir els objectius 95-95-95-0 relatius al tractament del VIH per a l'any 2030, que consisteix en el fet que el 95 % de les persones que viuen amb el VIH coneguin el seu estat serològic, el 95 % segueixin un tractament adequat de manera continuada, i suprimir la càrrega viral del 95 % de les persones en tractament, perquè es mantenguin sanes i es redueixi el risc de transmissió del VIH. Per tant, posar fi a l'epidèmia de la sida a escala mundial l'any 2030. I tot això, amb zero estigmes i discriminació.
Pla FTF per als pròxims anys a l'illa
En aquest marc, s'està elaborant el Pla Fast-Track Formentera (Pla FTF) que pretén ser un document viu i obert, en què es puguin incloure totes les accions per fer front al VIH i la sida en els pròxims anys. Per assolir aquests objectius, cal partir de principis globals per actuar de forma local, aprofitant els programes i recursos existents a l'illa i engegant intervencions locals dirigides a la promoció, prevenció, diagnòstic i tractament relacionats amb el VIH.
El dia 1 de desembre de 2014, el Dia Mundial de la Sida, alcaldes de vint-i-sis ciutats, varen signar a París una declaració per posar fi a l'epidèmia de la síndrome de la immunodeficiència adquirida (sida) als seus municipis. En aquesta declaració, anomenada Declaració de París, i liderada per aquesta ciutat, alcaldes i governs de més de cinquanta municipis amb alta prevalença d'infecció pel virus de la immunodeficiència humana (VIH) de tot el món, es varen comprometre a adoptar una sèrie de compromisos per accelerar la resposta a la sida.
5 de maig de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera