• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Joventut

Escola d’Estiu 2013

escolaestiu2013 webLa consellera de Benestar Social, Joventut i Igualtat del Consell Insular de Formentera, Dolores Fernández, ha presentat avui en roda de premsa l'inici del període d'inscripcions per a l'escola d'estiu de Formentera, un recurs socioeducatiu durant els mesos d’estiu que ofereix un gran ventall d’activitats lúdiques per als nens i nenes d’entre 3 i 12 anys.

Amb un total de 200 places, les activitats es desenvoluparan a les instal·lacions del Col·legi Públic Mestre Lluís Andreu, al CP de Sant Ferran i també al Col·legi Públic del Pilar de la Mola, on durant els mesos de juliol i agost s'oferiran alternatives per a l’ús adequat del temps de lleure, potenciant el desenvolupament imaginatiu i creatiu dels participants.

En aquesta ocasió la temàtica general i fil conductor de les activitats de l'Escola d'Estiu, s'introdueix amb el títol “Som artistes” amb l'objectiu de treballar les arts plàstiques, la música, la dansa, etc. a través de les activitats que s'aniran realitzant al llarg de l'estiu.

Les diferents activitats que es duran a terme són Tallers de plàstica (per estimular la imaginació i la creativitat, el desenvolupament del psicomotricitat fina, etc.); Tallers per promoure l’activitat física (com les gimcanes); Tallers de jocs (tradicionals i d’arreu del món, de pati, aquàtics, etc.); Tallers de música (balls, danses, cançons, fabricació d’instruments, etc.); Taller de teatre i expressió corporal (per a la preparació dels festivals de final de mes); Taller de contacontes; Sortides a la platja i excursions.

Les activitats, donen la possibilitat als nens d’adquirir diversos coneixements a través del joc, així com d’aprendre valors com la solidaritat, l’amistat, la responsabilitat, la confiança o el respecte cap als altres.

Com en anys anteriors, els objectius a assolir per l’escola d’Estiu són oferir un espai lúdic i educatiu per a nens i nenes durant els mesos d’estiu, potenciar l’ús del temps lliure amb activitats d’oci i lleure educatiu i favorir la conciliació laboral i familiar (sobretot tenint en compte que és en l’època estival quan l’ocupació laboral és més alta i els nens necessiten ser atesos).

Les activitats de l'Escola d'Estiu es desenvoluparan des del dia 1 de juliol i fins el 30 d'agost amb horari de 9.00 a 14,00 hores de dilluns a divendres, oferint des de les 8.00h el servei d'escola matinera. A més a més també s'ofereix la possibilitat de fer natació com activitat complementària.

Per altra banda, l'equip de professionals estarà format per 22 monitors i monitores de temps lliure, 1 Director/a de temps lliure i 1 persona diplomada en Educació Especial per atendre els participants amb necessitats educatives especials.

No hem d’oblidar que l’Escola d’Estiu és una activitat de temps lliure, però no per això deixa de ser educativa, així doncs es dóna plena importància al joc com a eina educativa i d’aprenentatge. El joc forma part de la cultura pròpia dels infants i és fonamental pel creixement físic, intel·lectual i social de l’infant.

Per finalitzar, recordar-vos que les inscripcions es poden realitzar des d'avui mateix dia 12 i fins el dia 19 de juny a l'OAC del Consell Insular de Formentera.

El Consell de Formentera s'adhereix a la Plataforma d'oci Nocturn de les Illes Balears

oci3El Consell Insular de Formentera, com a membre de la Plataforma d’ Oci Nocturn de les Illes Balears i com a organisme responsable en la prevenció de conductes addictives i en la promoció de conductes saludables, ha impulsat la posada en marxa d’una sèrie de directrius adreçades a totes aquelles comissions i entitats encarregades de l’organització de festes populars a Formentera amb l’objectiu de prevenir els problemes derivats de la vida recreativa nocturna des d’una perspectiva de salut, convivència i seguretat.

Aquesta iniciativa obeeix a la quantitat de celebracions populars que es programen a Formentera sobretot durant la temporada estival, en les quals s’inclouen concerts i festes que impliquen la comercialització de begudes alcohòliques.

Les barres són un dels punts centrals de les festes tant pel que fa a la recaptació de fons com a l’atracció de públic. Voluntàriament, els i les veïnes s’impliquen en l’organització dels diferents esdeveniments i s’encarreguen de tot el necessari per a la seva celebració. Aquest fet incideix en el desenvolupament de l’activitat a les barres ja que en no tractar-se d’una activitat professionalitzada, hi ha una tendència a flexibilitzar els límits que habitualment es marquen als i les menors d’edat pel que fa a horaris i consum d’alcohol.

La celebració d’aquestes festes durant la temporada turística duu intrínseca una afluència massiva de visitants i formenterers que influeix en el to general de la celebració (el consum d’alcohol i la desinhibició en detriment del rerefons historicocultural) i en l’increment inherent de tràfic i consum d’altres substàncies.

A aquest fet s’afegeixen les conclusions d’un estudi realitzat per l’equip de prevenció del Projecte Jove Balears l’abril de 2011, sobre el consum d’alcohol i altres substàncies per part de la població en general i dels menors en particular. Aquest estudi ha conclòs que el consum ocasional d’alcohol entre els joves de Formentera és més prevalent que a la resta de Balears.

Un elevat consum entre els joves de Formentera
Segons un estudi realitzat l’any 2011, a l’illa de Formentera, el consum d’alcohol alguna vegada a la vida entre els joves de 14 a 18 anys és d’un 90 %, xifra que se situa per damunt dels totals nacional i balear. Un 79,4 % dels joves de 14 anys ha consumit alcohol alguna vegada i ja als 16 anys aquesta xifra arriba 
al 94,4 %.

Dels adolescents de 14 i 15 anys, més de la meitat ha consumit alcohol els darrers 30 dies (52,8 %), mentre que el 30 % dels joves entre 16 i 18 anys consumeix alcohol només els caps de setmana. En aquest tram d’edat (16-18 anys), el consum setmanal (3 dies o més) arriba al 22,6 %, sensiblement major que la mitjana nacional (15,6 %). A Formentera, els inicis en el consum de drogues es fa a edats més primerenques (14,6) que a la resta d’Espanya (15,2) i de la comunitat balear (15).

Per tot això, des de l’administració local s’ha recomanat prendre una sèrie de directrius a l’hora d’autoritzar barres per a la venda d’alcohol. L’objectiu és fer explícita la prohibició de subministrament de begudes alcohòliques a menors d’edat i a persones amb evidents símptomes d’abús, mitjançant el compromís signat pel representant i tots els col·laboradors i voluntaris que serveixin begudes alcohòliques.

En consonància amb aquestos objectius i a través de la proposta d’alternatives viables, el Consell Insular vol fomentar la recaptació de fons que no impliquin la venda d’alcohol, així com informar del risc en el consum d’alcohol i estupefaents i de la promoció de conductes saludables, mitjançant el muntatge de taules amb material informatiu i preventiu.

Plataforma d’Oci Nocturn
El Consell Insular de Formentera és una de les institucions que conformen la Plataforma d’Oci Nocturn, constituïda en 2011 per la Conselleria de Salut, Família i Benestar Social del Govern balear, mitjançat la Direcció General de Salut i Consum i el Pla d’Addiccions i drogodependències de les Illes Balears (PADIB), amb el suport de IREFREA (Institut europeu d’estudis en prevenció) com a responsable de la Secretaria científica i tècnica.

Aquesta Plataforma es planteja com a primer objectiu “elaborar un document d’anàlisis consensuat entre la indústria, les entitats de la societat civil i les administracions, que permeti encarar els problemes derivats de la vida recreativa nocturna des d’una perspectiva de salut, convivència i seguretat, i qualitat i imatge”. Aquest consens ha portat a l’establiment de compromisos des de cada sector i institució.

L'atracció més esperada pels nens i nenes de Formentera, el Diverespai, arriba un any més amb la participació d’uns 700 escolars

diveespai_webUn any més l’àrea de Benestar Social i Joventut porta de nou el DIVERESPAI a Formentera, iniciant de manera molt especial les vacances de Nadal amb unes activitats que com sempre  són molt esperades pels nens i nenes d’entre 3 i 12 anys.

El Diverespai de Formentera s’inaugura el proper dissabte i estarà obert fins al 19 de desembre amb un horari de 9.30h a 13.30h i de 16.00h a 20.00h, reservant els matins dels dies 17, 18 i 19  per als centres educatius de l’illa, que ja han confirmat la seva visita. 

La idea és que tots els centres educatius de Formentera puguin fer ús del Diverspai en horari lectiu, per la qual cosa la col·laboració amb els escoles permet que pràcticament la totalitat del nens i nenes de l’illa en gaudeixin. En total, cada any visiten el Diverespai al voltant de 700 nens i nenes. 

Aquesta instal·lació consisteix en un muntatge d’activitats i jocs inflables, que tots els al·lots i al·lotes poden visitar al mòdul esportiu (al costat de l’IES Marc Ferrer) per gaudir-ne acompanyats de monitors i monitores de temps lliure que supervisen els jocs.  

En aquesta ocasió, els infants poden trobar inflables que representen grans castells, animals i diferents figures amb escales, xarxes i altres obstacles que hauran de superar. A la vegada podran gaudir dels diferents tallers temàtics conduïts pels monitors i monitores que els ajudaran a realitzar manualitats diverses. Si prenem el joc com a element integrador que promou la convivència, podem considerar el Diverespai, com una bona manera de començar les vacances de Nadal.

Tota la fira estarà dinamitzada i controlada per un equip de 12 monitors i monitores de temps lliure, coordinats per l’escola de temps lliure, s’Espurna, que acompanyaran els participants en un espai on aprendran a jugar, divertint-se i desenvolupant la imaginació i creativitat a través del joc.  El pressupost ha estat de 26 mil euros i inclou els desplaçaments dels alumnes dels diferents col·legis, el muntatge, desmuntatge i manteniment de les activitats i la contractació del personal. 

Els inflables que s’inclouran en el Diverespai són: 
Ludoteca koala
Canal de panamà
Gran tobogan
Bàsquet competició
Balena alegre
Llits elàstics 
SumoCircuit
Súper Ratolí

I els tallers que s’impartiran són:
Taller de maquillatge
Taller de Fischer Tips (petites peces fetes de fècula de patata i colorant alimentari que s’aferren amb un poc d’aigua)
Tallers nadalencs (targetes nadalenques, elements decoratius, etc.)
Videoconsoles

Pàgina 24 de 24

24
Següent
Final

Wifi  Formentera

ibj

art jove-01

carnet jove-01

injuve-01

uib-01