• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

El Consell Consultiu dictamina que l’actuació del Consell de Formentera en una llicència de Punta Gavina va ser correcta

foto consell consultatiu 2018El Consell de Formentera ha aprovat avui en sessió plenària de caràcter extraordinari i urgent no revisar la llicència d’obres atorgada en l’expedient urbanístic núm. 373/2006 (promogut per Punta Na, SLU), perquè no pateix cap de les causes de nul·litat radical o de ple dret invocades per l’entitat SUNWAY, SL, i, per tant, no procedeix la revisió d’ofici d’aquesta llicència. La proposta ha rebut el vot afirmatiu de Gent per Formentera, PSOE i Compromís, mentre que el PP s’ha abstingut.

L’aprovació d’aquesta proposta ve precedida per un dictamen del Consell Consultiu de les Illes Balears que el 21 de novembre passat concloïa que de les tres causes de presumpta il·legalitat de la llicència atorgada a Punta Na SLU que havien estat invocades en la sol·licitud de revisió d'ofici, cap d'elles és constitutiva de nul·litat de ple dret i que, per tant, no cal revisar la llicència.

Per a Alejandra Ferrer, consellera de Territori, queda demostrat que les tres causes de presumpta il·legalitat exposades; manca de publicació perquè els interessats poguessin realitzar al·legacions, falta d’informe jurídic del Consell Insular i incompliment amb la tipologia unifamiliar establerta a les normes subsidiàries, no són certes. “El Consell Consultiu diu que sí que hi va haver publicació, en segon lloc, diu que sí que hi van haver informes jurídics. I finalment, que la llicència complia amb la tipologia d’habitatge unifamiliar aïllat. Per tant, es fa innecessari tornar a revisar la llicència”.

Així mateix, Ferrer acusa al PP d’intentar “fomentar ombres de dubte sobre l’equip de govern des de que es van aprovar les normes subsidiàries, incitant a través de les seues declaracions a l’empresa SUNWAY a seguir interposant recursos contra diferents llicències”. La titular de territori ha criticat també el canvi del sentit de vot del PP. “Canviar el vot, simplement perquè no t’agradin les declaracions de la consellera és força trist. En un Ple s’hauria de votar en consciència i sobretot, respecte dels informes que un té per a lectura anterior i no perquè no ha agradat el que diu la consellera”, ha conclòs Ferrer.

Formentera rebrà més de 20 milions dels nous pressuposts de la CAIB 2019, gairebé un 37% més que enguany

foto pressupostos CAIB 2018Els comptes autonòmics destinen més de 8 milions a inversions a l’illa i augmenten el finançament del Consell de Formentera en un 33%, fins a 9,1 milions

Formentera rebrà 20,69 milions d’euros a través dels nous pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2019, el que suposa un augment de 5,6 milions d’euros, gairebé un 37% més que en 2018, entre les partides provinents de les conselleries del Govern de les Illes Balears i de les empreses del sector públic instrumental de l’Administració autonòmica.

Els comptes autonòmics destinen més de 8 milions d’euros a inversions públiques a l’illa, prop d’un 43% més que en els pressuposts de l’actual exercici, un augment de 2,41 milions. Pel que fa al finançament del Consell de Formentera, els pressuposts de la CAIB inclouen un nou augment i la institució insular rebrà 9,12 milions, un suport financer per part del Govern que representa un increment de 2,27 milions, un 33,1% més que enguany.

“Aquest Govern reforça l’autonomia dels consells insulars i aquest pressupost és un nou exemple de l’esforç descentralitzador que hem dut a terme aquesta legislatura”, ha destacat la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques del Govern, Catalina Cladera, durant la presentació dels comptes a Formentera juntament amb el president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer i el vicepresident segon i conseller insular d’Hisenda, Bartomeu Escandell.

A l’apartat de les inversions, dins l’augment d’aquest capítol per part de les empreses del sector públic instrumental, fins a arribar a 7,20 milions (un 62,5% més que en 2018), destaquen les partides d’infraestructures educatives previstes per a la construcció del CEIP de Sant Ferran (5,9 milions d’euros) i l’ampliació de l’IES Marc Ferrer de Sant Francesc Xavier (200.000 euros).

El pressupost de la CAIB per a l’any 2019 també inclou projectes de millora de la gestió del cicle de l’aigua, com les actuacions previstes a la instal·lació dessaladora d’aigua de mar (IDAM) de Formentera ­–tercera línia i dipòsit, amb una partida de 500.000 euros- i de conservació de l’estació de depuració d’aigües residuals (EDAR), amb 400.000 euros.

Així mateix, també incorpora un nou projecte finançat amb el fons de l’impost de turisme sostenible, per a la regulació dels fondejos a s’Estany des Peix, amb una dotació de 130.000 euros. Altres projectes previstos als Pressuposts de la CAIB per a 2019 són els relatius al transport de residus Formentera-Eivissa, el qual disposa de 750.000 euros, i al fons pressupostat per a desenvolupar la mobilitat sostenible a Formentera, dotat amb 350.000 euros.

El vicepresident del Consell de Formentera ha destacat el “clima de col·laboració” que ha presidit “les relacions entre Consell i Govern, a través de la Conselleria d’Hisenda, durant tota la legislatura”. Bartomeu Escandell ha destacat que el Consell compta ara “amb un finançament correcte, just i suficient”, que ”triplica l’assignació de 3 milions d’euros de 2007”.

La valoració conjunta de la legislatura és “positiva”, perquè “s’han aconseguit cobrir gairebé tots els objectius que Formentera s’havia marcat”, segons Escandell, que ha citat els avenços en el finançament del tractament de residus, la vigilància del litoral, la creació de la nova reserva marina, la bassa de rec, o les polítiques en matèria de mobilitat sostenible.

Escandell també ha destacat la passa endavant que s’ha propiciat a Formentera en l’àmbit d’habitatge de protecció social, amb la promoció que s’ha enllestit durant la legislatura, així com les inversions propiciades a partir del Fons d’Impuls del Turisme Sostenible, amb la millora d’es Pujols i l’adquisició de l’edifici de Sa Senieta com a seu del Museu de Formentera.

D’altra banda, l’acord per el traspàs de les competències en matèria de promoció turística, o l’acord per a l’aportació del Govern del 70% del cost de la nova Residència, també han estat punts destacats de la col·laboració institucional entre Consell de Formentera i Govern.

Formentera celebra el Dia de la Constitució

foto-dia-constitucio---2018-11Formentera ha celebrat el Dia de la Constitució iniciant la jornada amb la disputa de la quarantena edició de la Mini Marató Memorial John Tunks. La cursa, que ha comptat amb la participació de 156 corredors i corredores s’ha iniciat a les 10.30 hores a la plaça de la Constitució de Sant Francesc i ha tingut un recorregut de 12 quilòmetres, passant per la Savina, es Pujols i Sant Ferran per finalitzar a Sant Francesc.
 
La Sala d’Actes del Consell ha acollit, a les 11.30, l’acte institucional amb parlament del president del Consell Insular, Jaume Ferrer. El parlament d’aquest 06 de desembre d’enguany ha versat sobre la reivindicació de Formentera a tenir un senador propi mitjançant la reforma de la carta magna, una reivindicació històrica que Ferrer ha anunciat que “estam més a prop del que ho hem estat mai de tenir. Formentera mereix també reconeixement a nivell estatal i tenir una representació pròpia a la Cambra Alta”.

Així mateix, Ferrer ha fet esment a l’important referèndum que un dia com avui de fa 40 anys aprovava la Constitució, i ha destacat que “l’ensenyament de la Constitució és que la convivència demana esforç a totes les parts involucrades”. Una lliçó de convivència que també es fa palesa a Formentera, “una illa on hi conviuen persones d'orígens tant diversos i on em satisfà que hi hagi un clima de convivència i de respecte tant important com el que hi ha avui a Formentera”, ha apuntat el president.

Just després del parlament, i com a cloenda de l’acte institucional, s’ha donat pas a l’actuació de na Clara Escandell, en Cristian Tur i en Pere Serra, alumnes de l’Escola de Música i Dansa, així com del taller de música tradicional impartit per en Xomeu Juan, que han interpretat vàries peces musicals tradicionals de les Pitiüses.

El Consell de Formentera aprova el pressupost per al 2019

foto 2018 ple nov 1La Sala de Plens del Centre de Dia ha acollit aquest divendres la sessió plenària ordinària del mes de novembre, una sessió on ha destacat l’aprovació inicial del pressupost del Consell Insular de Formentera per a l’exercici 2019.

El pressupost de la institució per a l’any vinent, que ascendeix a 30.150.000€, ha estat aprovat amb els vots a favor de Gent per Formentera, mentre que el PSOE s’ha abstingut i tant PP com Compromís hi han votat en contra.

Bartomeu Escandell, conseller d’Hisenda, ha qualificat els comptes del 2019 com a “equilibrats i realistes. Conformen un pressupost destinat a millorar l’illa i els pobles, amb una inversió estructural que s’aboca a Sant Ferran, per tal de mirar de canviar el poble, però també a la Savina i a es Pujols”. Escandell ha volgut destacar també l’inici de la construcció de la nova residència de majors de Formentera, “juntament amb el tanatori, que ja tenim quasi llest, i afegint-hi el Centre de Dia i l’Hospital, completarà un espai sociosanitari que permetrà allò que sempre havíem parlat des d’aquí; poder néixer i morir a Formentera, però a més passar els darrers anys amb dignitat a la nostra illa”.

Altres propostes

En el Ple d’avui s’ha resolt també el contenciós amb la Delegació del Govern referent a l’aprovació del catàleg de llocs de treball del CIF, que entrarà en vigor a partir del proper any. La proposta ha estat aprovada sense cap vot en contra.

Així mateix, també han rebut el vistiplau de tot el plenari altres propostes com el traspàs de les competències en matèria de polítiques de gènere, Dona i LGTBI, mentre que la proposta relativa a les al·legacions formulades per la UTE GIREF a l’acord sobre la inversió a la planta de triatge de residus i tractament de la matèria orgànica ha tirat endavant amb els vots a favor de tots els grups excepte el PP, que s’ha abstingut.

Finalment, s’ha procedit a la lectura d’un manifest institucional relatiu a la violència contra les dones, i la consellera de Participació Ciutadana, Sònia Cardona, ha comparegut davant el Ple per presentar la feina desenvolupada durant l’any en curs per l’àrea de Participació Ciutadana, així com en matèria de transparència i bon govern.

Els pressupostos del 2019 aposten per la consolidació del Consell de Formentera al servei de les persones i per les reformes a nuclis urbans, i la cura del medi ambient i el patrimoni de l’illa

foto pressupostos 2019 1El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer i el vicepresident i conseller d’Hisenda, Bartomeu Escandell, han presentat avui a les 11.00 hores a la Sala d'Actes del Consell de Formentera els Pressupostos del Consell de 2019, uns comptes que ascendeixen a 30.150.000€, un 12,25% superiors al pressupost ordinari del 2018.

Aquest increment és possible gràcies a l’augment de recursos provinents de la CAIB, que experimenta un creixement del 33% gràcies a partides com les que arriben per la Llei de finançament de consells insulars (9.120.000€) i la transferència de la competència de Promoció Turística. També pugen un 7.8% els ingressos provinents de la participació en tributs de l’Estat (4.473.000€).

Bartomeu Escandell ha destacat que el que persegueixen aquests pressupostos és “consolidar l’estructura, tant de personal com de funcionament del Consell Insular de Formentera i prestar tots aquells serveis que volem donar des de Formentera”. Pel que fa al finançament, Bartomeu ha ressaltat que “quasi totes les inversions que fem en aquest pressupost, i que van destinades bàsicament a arreglar els pobles, a recuperar el nostre patrimoni, fer millores mediambientals o de mobilitat sostenible, van orientades a fer de Formentera una illa millor per viure”.

El titular d’Hisenda ha destacat, a més, que la majoria d’inversions que recullen els comptes del 2019 es faran amb fons propis, cosa que “demostra que el Consell de Formentera te la capacitat de fer totes aquestes polítiques. Enguany, a més, tornem a tenir endeutament zero, cosa que fa palesa la fortalesa econòmica del Consell i la no necessitat de recórrer a finançament extern”.

Pressupost de despesa
Pel que fa a la despesa el capítol destinat a personal s’eleva als 10.805.000€. El proper any estarà marcat per l’obertura de noves instal·lacions com el Centre d’Esports Nàutics a la Savina, el centre cultural del far de la Mola, el tanatori, la residència de majors, la regulació de l’ancoratge a l’estany des Peix o el nou observatori turístic fruit del traspàs de la competència en promoció turística.

D’altra banda, la despesa corrent s’estabilitza en torn als onze milions d’euros. Essent el contracte de recollida de residus i neteja la partida de despesa més important. Les inversions reals també s’incrementen de 4.500.000€ al 2018 als 6.200.000€ el 2019.

Pressupost d’ingressos
Pel que fa a la recaptació dels impostos directes es preveu una partida de 6.385.000€, quantitat semblant a les de 2018 i 2017, de manera que s’estabilitzen les partides d’ingressos provinents de la recaptació ordinària i de la recaptació.

D’altra banda, les transferències corrents s’han incrementat, passant dels 12.433.000€ del 2018 als 14.288.000€ previst per al 2019.

Criteris d’inversió
En el 2018 el Consell de Formentera invertirà 6,2 milions d’euros de manera directa a la nostra illa. Els criteris d’inversió que més destaquen són la continuïtat en la millora dels nuclis urbans i turístics de l’illa, amb la reforma de l’avinguda de Joan Castelló i Guasch de Sant Ferran, (1.790.000€), el Parc Infantil de Sant Ferran, (210.000€) i el Circuit Saludable al mateix nucli, (100.000€), a més de la millora de la zona verda est de Sant Francesc i el parc de patinatge, (170.000€).

Les noves solucions de mobilitat sostenible i millora mediambiental ocupen també un apartat destacat, amb l’ordenació i regulació de l’estany des Peix, (650.000€), i la regulació d’entrada de vehicles, (350.000€), mentre que la museïtzació del far de la Mola, (140.000€), destaca entre les mesures de recuperació del patrimoni, i la inversió en el funcionament ordinari i de participació del Consell d’Entitats (325.000€) així com la incorporació al pressupost de les obres triades per les associacions pendents d’execució, (635.000€), remarquen el compromís del Consell en donar continuïtat a l’impuls a la participació.

Per últim, la construcció de la residència de majors, (1.970.000€), així com les obres complementaries al tanatori, (200.000€), significaran l’establiment d’infraestructures i serveis bàsics dels que fins ara Formentera no disposava.

Consolidació del Consell
El Consell Insular de Formentera es consolida com a administració prestadora de serveis i amb condicions de treball de qualitat. Per al nou exercici es torna a la jornada laboral de 35 hores per al conjunt dels 330 empleats públics que conformen l’administració, un 27,5% més dels llocs existents a l’inici de la legislatura.

Més articles...

Pàgina 1 de 44

Inici
Anterior
1

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1