• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Alejandra Ferrer demana que les polítiques mediambientals i socials siguin l’eix central de la feina de les administracions

cursa-constitucio--pj1Avui s’ha celebrat l’acte institucional de celebració del XLI aniversari de la Constitució a la Seu del Consell de Formentera. La presidenta Alejandra Ferrer ha dirigit unes paraules al públic assistent.

En el seu discurs Alejandra Ferrer ha destacat que la societat està avançant i cada vegada és més participativa. “Homes i dones volen formar part de les decisions polítiques del seu poble i els joves ens demanen poder formar part de la configuració d’aquest futur, un futur que ha de ser sostenible, ha de vetllar per els drets dels infants, ha de garantitzar la conciliació familiar i sobretot ha de possibilitar que puguin gaudir del planeta com ho vàrem poder fer nosaltres, per això les polítiques mediambientals i socials han de ser eix central de la feina de totes les administracions”.

Senador propi
D’altra banda, la presidenta ha destacat la necessitat actual d’introduir algunes reformes en la Constitució, entre les que “Formentera té la seva pròpia demanda específica: que l'article 69,3 se substitueixi el guió per una conjunció i poder escollir així un Senador-a propi”. Aquesta demanda històrica de Formentera es va admetre a tràmit el 2 de novembre del 2018 a les Corts de l'Estat, però ha quedat paralitzada amb l’inici d’aquesta nova legislatura, segons ha recordat. “De nou des de Formentera haurem de reivindicar aquest dret bàsic que significarà una nova passa en l'autonomia de Formentera i acabarà amb una anomalia en la representació a l'Estat de les illes Balears”, segons ha explicat.

Per últim, Alejandra Ferrer s’ha referit a que Formentera en particular, i les illes en general han de “veure reconegut i compensat el fet insular, i que entre tots i totes hem de resoldre de forma coordinada i eficient les nostres necessitats en un marc de drets i llibertats com el que avui commemorem”.

Interpretació musical
Per finalitzar l’acte, els alumnes del taller de música tradicional de l’Escola de Música i Dansa de Formentera, Clara Escandell i Jaume Ramírez, han interpretat 3 peces musicals, “Sa Curta”, “Sa Calera” i “Pàgines Enrere”.


6 de desembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera demana ajudes al govern de l’Estat per poder assolir els objectius de l’Agenda 2030

reunio---presidenta-senador1La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, s’ha reunit avui amb el senador autonòmic, José Vicente Marí Bosó, a la seu de la institució insular. La presidenta ha agraït al senador aquesta trobada en què li ha traslladat diverses peticions de l’illa de Formentera perquè com a senador les defensi a davant l’Estat.

El canvi climàtic ha estat un dels temes que ha centrat la trobada, “per demanar que des del govern central es doni suport a les institucions insulars i puguem fer accions que suposin un canvi real per aconseguir assolir els objectius de l’Agenda 2030”, segons ha explicat Alejandra Ferrer.

Conveni de carreteres
Altre dels temes tractats ha estat la necessitat de signar un nou conveni de carreteres amb el govern central. Segons ha declarat Marí Bosó, “el Consell de Formentera és l’únic consell de les Balears que ha fet la inversió, l’ha pagat i l’ha justificat, i ara explicarem al Ministeri de Foment que els que fan bé les coses se’ls ha de premiar, perquè siguin àgils en posar en marxa un nou conveni”.

La presidenta també li ha traslladat la reivindicació de Formentera per tenir un senador propi. Altre dels temes sobre els que parlat ha estat “la necessitat de desenvolupar la llei de Costes a Formentera però garantint els drets dels propietaris afectats per la llei”, segons ha explicat Alejandra Ferrer. Les bonificacions del transport marítim i aeri, tant de residents com de mercaderies, han estat també motiu de petició per part de la presidenta de Formentera, “així com la necessitat de vetllar per el manteniment de la connectivitat aèria després de la fusió d’ Air Europa i Iberia”.

El senador també ha assegurat que demanarà que s’inclogui en els pressupostos generals les necessitats de Formentera en matèria d’inversió pública, de millores en la depuració o de la subvenció del transport de residus, entre altres.


4 de desembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera reclama el correcte funcionament del servei de cirurgia de l’hospital i se suma a l’emergència climàtica

ple-2019-novembre-1jpEl Consell de Formentera ha celebrat avui el ple ordinari del mes de novembre. A la sessió plenària s'ha aprovat per unanimitat de tots els grups polítics sol·licitar al Govern balear que restableixi “al més aviat possible, el correcte funcionament del servei de cirurgia a l'Hospital de Formentera" que actualment s'ha quedat sense especialista a l'illa.

En la proposta presentada pel conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, el Consell recorda que el servei de cirurgia d'un centre sanitari “és primordial per garantir la correcta assistència hospitalària de la població i que tot i que el Govern ha activat un pla de contingència el ple sol·licita que mentre duri aquest pla especial, s'estableixi un servei de presències físiques suficient per garantir la correcta atenció sanitària a l'Hospital de Formentera”.

Emergència climàtica
A més, el ple ha aprovat amb el suport de l'equip de Govern GxF-PSOE i l'abstenció del grup de l'oposició Sa Unió, declarar l'emergència climàtica a l'illa de Formentera, amb motiu del Dia del Canvi Climàtic. En la proposta, defensada pel conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, es reconeix que el planeta, així com els éssers vius i els ecosistemes, es troben en greu perill, s'accepta “com a fets vertaders l'existència de la crisi climàtica i la gravetat de la situació". Per això, “és necessari el procés de reducció de les emissions com l'única manera d'assegurar el futur de l'illa”, afegeix la proposta.

La declaració d'emergència climàtica suposa iniciar un procés d'educació, formació i conscienciació de tota la població i fer veure la realitat de la crisi ecològica. Davant aquesta situació el Consell de Formentera es compromet a iniciar l'esmentat procés de transformació social i assegurar la plena consecució dels objectius generals. Entre altres punts, el Consell es compromet a desplegar la nova llei autonòmica 10/2019 de Canvi Climàtic; a establir els compromisos polítics i recursos necessaris per garantir la reducció dels gasos efecte hivernacle; reduir progressivament l'ús dels combustibles fòssils; gestionar amb cura els espais públics; vetllar per la recuperació dels aqüífers o avançar cap a una economia de proximitat.

Declaració institucional
El ple també ha aprovat per unanimitat una declaració institucional amb motiu del Dia Internacional per l'eliminació de la violència contra les dones. La consellera d'Igualtat, Vanessa Parellada, ha destacat que “les nostres illes, després de les Canàries, són la segona comunitat amb més denúncies per violència masclista” Concretament, a la nostra illa s'han atès 29 dones durant l'any en curs per la violència exercida per les seves parelles, de les quals 13 han arribat via emergència i 16 a través de via atenció primària, segons ha explicat la consellera. Amb la declaració, els grups polítics del Consell de Formentera han manifestat el seu compromís com a administració pública de compartir la lluita contra la violència de gènere per mitjà de polítiques i actuacions públiques dirigides a promoure la igualtat entre dones i homes, com un valor social inqüestionable per a una societat que se sustenti sobre la defensa dels drets inalienables i irrenunciables per a la igualtat i la dignitat de totes les persones. Així mateix, també s'insta al govern de l'Estat a mantenir i complir el compromís econòmic acordat al Pacte d'Estat contra la violència de gènere, segons ha defensat Vanessa Parellada.

Molí Vell de la Mola
El ple també ha aprovat per unanimitat dues propostes més. Per una banda, una relativa a incoar l'expedient per declarar Bé d'Interès Cultural (BIC) el molí Vell de la Mola. Aquest molí, tal com ha explicat la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, i recull la proposta, “constitueix un element rellevant del patrimoni etnològic de Formentera, tenint en compte que és un dels set molins de vent fariners que en el seu moment existiren a l'illa i l'únic que conserva tota la mecànica que permetia dur a terme la molta del gra per obtenir farina”. Aquest molí forma part del Catàleg del Patrimoni Cultural de Formentera fet l'any 2010 que també estableix el màxim grau de protecció possible per aquest bé.

Altres propostes
Per altra banda, s'ha aprovat per unanimitat una proposta de Sa Unió en la qual s'insta al Consell a posar en marxa el servei de recollida d'animals domèstics morts dotant-lo dels medis necessaris per donar el servei. La proposta recull que aquesta “és una reclamació de molts propietaris d'animals i de professionals relacionats amb aquest col·lectiu” i recorda que “aquest servei està recollit en el reglament regulador del servei públic de recollida i transport dels residus sòlids urbans”.

El ple també ha aprovat dues propostes amb el vot a favor de l’equip de Govern de GxF-PSOE i l’abstenció de Sa Unió. Una d’elles ha estat la proposta d'establiment del règim de fiscalització i intervenció limitada de les despeses i obligacions del Consell d'acord amb l'art. 13 del Reial Decret 424/2017, de 28 d'abril. “Amb aquest nou reglament pretenem donar més objectivitat i fer més àgil la tramitació dels expedients de fiscalització per part dels treballadors del Consell, tot i que sempre hi haurà una feina de control per part del personal d’intervenció per donar garanties al procés”, segons ha explicat el conseller d’Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell.

L’altra proposta aprovada ha estat la de modificació de l'ordenança fiscal reguladora de la taxa per la utilització privativa de les instal·lacions, serveis i activitats esportives. En aquest sentit, la consellera d’Esports, Paula Ferrer, ha explicat que “feia falta una actualització de les taxes que simplificarà la feina a nivell administratiu i així s’aconseguirà afavorir el servei dels usuaris”.

Cal destacar que a la sessió plenària ha pres possessió del càrrec la nova consellera de Sa Unió Maribel Castelló Yern que substitueix a l'anterior consellera Anna Negre.


29 de novembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera continua treballant en les reclamacions de transport marítim

port-2 foto-j-a-arribaspLa presidenta del Consell, Alejandra Ferrer, i el conseller de Mobilitat, Rafa González, es reuniren a Palma ahir de tarda amb el conseller balear, d'Habitatge i Mobilitat, Marc Pons, i el director general de Transport Aeri i Marítim, Xavier Ramistal. Aquesta ha estat una reunió de feina, que havien acordat realitzar en la visita feta pel conseller balear a Formentera el passat mes d’octubre, i es produeix amb caràcter previ a la trobada de la Mesa de Transport Marítim de les illes que es reunirà el pròxim dilluns 25 de novembre.

Segons ha explicat la presidenta, se li han exposat tres temes cabdals per Formentera. “En primer lloc i per ser el més urgent s'ha tornat a remarcar que per l'illa és imprescindible tenir una connexió marítima amb Eivissa a primera i darrera hora del dia”, ha declarat Alejandra Ferrer.

Els responsables del Consell de Formentera juntament amb el Govern balear estan treballant en diferents propostes que es plantejaran a la Mesa de Transport Marítim i “que han de donar una solució imminent a la falta de connexió en les freqüències mencionades”, segons ha afegit Alejandra Ferrer.

Per part seva, el conseller Marc Pons, ha garantit a la presidenta “la ràpida solució, en la que ja s'està treballant, per a les connexions de primera i darrera hora, així com la implicació en l’abordatge de la resta de qüestions plantejades per la presidenta”.

Excursions d’un sol dia
A la reunió també s'ha parlat del tema de les excursions marítimes d'un sol dia que venen d'Eivissa. "Actualment l'arribada descontrolada d'aquest tipus d'embarcacions produeix saturació tant al nostre port, com a les carreteres i platges del Parc Natural, per això hem demanat que es reguli", segons ha explicat la presidenta.

I per últim, s’ha parlat sobre les freqüències de connexions marítimes entre les Pitiüses. "En estiu arribem a tenir 170 sortides diàries, hi ha 45.000 places ofertades, de les quals només s'ocupen el 30%, i tot això es realitza en ple Parc Natural", segons ha destacat la presidenta.

Tenint en compte aquestes dades, li hem explicat al conseller que "haurem de cercar noves solucions, perquè el servei també sigui mediambientalment sostenible, seguint la línia de la declaració d'emergència climàtica amb l'aprovació d'una sèrie de mesures que han d'anar encaminades a que siguem una illa sostenible".

En aquests 2 temes, el conseller balear i la presidenta han acordat mantenir reunions periòdiques per trobar un camí de consens cap a un sistema més sostenible, que justifiqui suficientment la necessitat de garantir aquests extrems i sigui així compatible amb les demandes del CNCM.


21 de novembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera signa un conveni per desenvolupar el pacte per al clima i l’energia a l’illa

foto-signatura-conveni1La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius del Govern, Juan Pedro Yllanes, han signat avui a Palma un conveni per desenvolupar el Pacte europeu de batles i batlesses per al clima i l’energia a Formentera. L’adhesió al Pacte implica el compromís voluntari de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i de crear plans d’acció contra el canvi climàtic.

El Conveni compromet a fer feina de manera conjunta perquè Formentera s’adhereixi al Pacte de Batles i Batlesses, segons la proposta que la Comissió Europea, a través de la Covenant of Mayors for Climate & Energy, estableix per als ens locals i per als coordinadors territorials.

En el cas específic del Consell de Formentera, la institució insular haurà de proporcionar els mitjans tècnics i estratègics per adequar l’estructura necessària que permeti la creació i el desenvolupament del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima per a l’horitzó 2030. Aquest horitzó amb vista al 2030 preveu la reducció, com a mínim, del 40% de CO2; l’increment de la resiliència davant els efectes del canvi climàtic i l’augment de la cooperació amb les autoritats locals i regionals per millorar l’accés a una energia segura, sostenible i assequible.

Per part seva, la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, a més de promoure l’accés de Formentera al Pacte de Batles i Batlesses, també ha de proporcionar assistència tècnica i estratègica al Consell de Formentera.

La presidenta del Consell de Formentera s’ha mostrat satisfeta d’haver pogut signar aquest pacte que significa una passa decidida de totes les illes per treballar contra el canvi climàtic, “acords com aquest són molt importants per garantir que hi hagi una acció coordinada entre totes les illes en un territori tan vulnerable com la mediterrània, Formentera sempre ha estat capdavantera en aquest camí cap a la sostenibilitat i transició energètica, aquesta signatura garanteix la possibilitat de continuar fent feina de manera decidida”.

La signatura d’aquest Conveni no comporta cap obligació econòmica a les parts. En tot cas, sí que s’hauran d’aportar els recursos humans i materials que siguin necessaris. Les despeses ocasionades per mor de les actuacions previstes a l’acord corresponen al marc de competències de cada una de les dues institucions.

El Conveni entre la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius i el Consell Insular de Formentera té una vigència de quatre anys, prorrogables. Se’n farà el seguiment mitjançant la Comissió de Seguiment, Vigilància i Control del Conveni. L’òrgan es reunirà, com a mínim, una vegada a l’any i serà l’encarregat d’aprovar el Pla Anual d’Actuacions i de valorar les actuacions realitzades.

El Pacte de Batles i Batlesses a les Illes Balears

L’adhesió de les Illes Balears al Pacte de Batles i Batlesses està prevista en la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica. La norma estableix que el Govern ha de fomentar l’adhesió dels municipis de les Illes i que cada municipi ha d’aprovar plans d’acció per al clima i l’energia sostenible, d’acord amb la metodologia adoptada en l’àmbit de la Unió Europea.

El Pacte de Batles i Batlesses de la Comissió Europea es va consolidar l’any 2008 amb l’objectiu de donar suport als esforços de les autoritats locals en l’execució de les polítiques per al clima i l’energia sostenible. Unir-se al Pacte de Batles i Batlesses implica el compromís voluntari de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i millorar la resiliència davant el canvi climàtic mitjançant plans d’acció.

20 de novembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 1 de 60

Inici
Anterior
1

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1