• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Alejandra Ferrer apel·la a la feina conjunta per mitigar l’impacte de la crisi econòmica, una feina que ha de estar basada en el benestar de les persones

foto 2020 debat estat 1Avui s’ha celebrat la primera sessió del debat sobre l’estat de Formentera a la sala de plens. El debat ha començat amb l’exposició de la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, sobre la situació de l’illa, el balanç de govern i actuacions futures.

En la primera part de la seva intervenció la presidenta ha fet un balanç de la feina feta en els últims mesos i com s’han intentat pal·liar les conseqüències de la pandèmia. Abans, però, Alejandra Ferrer ha tengut “unes paraules de condol per a la família i amics de la nostra veïna que ens va deixar víctima de la covid-19” i ha fet extensiu aquest condol “a totes les persones que han perdut un ésser estimat en aquesta crisi”.

En el seu discurs ha recordat que el dia 14 de març es va declarar l’estat d’alarma per la covid-19 i que uns dies abans, per part del Consell de Formentera, ja es varen prendre tota una sèrie de mesures de tancament d’instal·lacions per evitar el contagi de la nostra població i controlar al màxim la propagació del virus.

Així mateix, Alejandra Ferrer ha explicat que “durant tot el confinament, la desescalada i els continus canvis de normativa relacionada amb les restriccions a complir per part de la ciutadania i el sector empresarial es va fer un gran esforç per part de cadascuna de les àrees per poder comunicar i informar de manera continua sobre tots aquests canvis i així garantir el compliment”.

Seguidament, la presidenta ha destacat que “a poc a poc vàrem aconseguir sortir del confinament i l’esforç es va veure recompensat, Formentera havia de ser un dels primers llocs en començar la desescalada, una transició cap a la nova normalitat que va posar a prova la capacitat de gestió de l’administració, de les empreses i també la capacitat d’adaptació de la ciutadania”.

Diada de Formentera
Tot seguit, la màxima responsable del Consell de Formentera s’ha referit a l’acte institucional de la Diada de Formentera 2020, que segons ha recordat es va convertir “en un acte d’agraïment a tots els treballadors i treballadores dels serveis essencials de l’illa que han continuat treballant durant l’estat d’alarma per garantir la nostra seguretat i qualitat de vida donant mos tranquil·litat”.

Reactivació econòmica
Pel que fa a l’obertura de l’illa al turisme, la presidenta ha assegurat que “la situació sanitària positiva a principis d’estiu així com haver passat dels primers a la nova normalitat ens ha ajudat a tenir una temporada turística bona en les circumstàncies en les que ens trobam i la major part dels establiments han pogut obrir”. Tot i això, ha afegit que malauradament a final d’agost “varen començar a augmentar el nombre de contagis tant a nivell nacional com internacional i la temporada alta es va acabar de manera precipitada”.

Com a resum, Alejandra Ferrer ha dit que gràcies a l’esforç de tots “hem aconseguit demostrar la nostra capacitat de gestió i això ens ajudarà de cara a la preparació de la temporada turística 2021 i a treballar en les mesures necessàries per poder ser una destinació el més segura possible”.

La crisi sanitària, segons ha destacat, continua “i ens trobam encara en una situació molt complicada i per sortir-ne haurem de fer passes lentes i ben pensades, amb responsabilitat individual i feina col·lectiva, adaptant-nos en cada moment a les noves situacions”.

Ajudes socials i empresarials
D’altra banda, en relació a la part econòmica tots som conscients que el pitjor està encara per arribar i que la recuperació serà lenta. “En aquest sentit, per part del Consell de Formentera, vàrem aprovar un primer decret de mesures econòmiques i tributàries per fer front a l’impacte econòmic i social de la crisi sanitària de la covid-19”, segons ha declarat.

Alejandra Ferrer ha assegurat que “es segueix treballant en definir mesures i posar en marxa iniciatives per fer front a les conseqüències de la pandèmia i per donar suport al teixit social i econòmic de Formentera”. En aquest sentit ha especificat en quines mesures es treballa des del Consell de Formentera:

- Implementar mesures de protecció per reforçar els sistemes de suport social per a les famílies, empreses, treballadors i autònoms
- Prioritzar el suport immediat a les persones i famílies més vulnerables
- Suport al teixit comercial i empresarial de la nostra illa
- Garantir la cohesió i atenció social i que cap persona quedi enrere per aquesta crisi
- Reactivar l’economia
- Diversificar l’economia apostant per donar suport al sector primari i a les noves tecnologies per potenciar la implantació de noves empreses i emprenedors que treballin des de Formentera

“L’objectiu final és mitigar l’impacte econòmic derivat d’aquesta crisi sanitària entre els formenterers i formentereres així com entre el sector turístic i empresarial de la nostra illa. Per això serà necessària la feina conjunta per a poder reorganitzar i reactivar la economia de l’illa sempre amb la consciència que són moltes les persones que es troben en situació de vulnerabilitat i no tants els recursos, motiu pel qual haurem de tractar la situació de manera més acurada sent la prioritat principal alleugerar l’impacte fiscal de famílies i empresaris més vulnerables, facilitant amb això que la normalitat es recuperi tan prompte com la situació sanitària millori”, segons ha especificat la presidenta.

Serveis Socials
A part d’aquestes mesures, Alejandra Ferrer ha fet especial incidència en la feina feta “per poder donar un impuls a l’atenció de les famílies i l’àrea de Serveis Socials prioritzant el pagament dels expedients en matèria de benestar social i l’atenció a les famílies, així com l’abonament de factures els proveïdors del Consell Insular de Formentera”.

Aquesta situació sobrevinguda, entre d’altres, ha deixat palès el important paper dels serveis socials i de la necessitat de replantejar les polítiques socials. Des del Consell s’han posat en marxa diverses mesures per reforçar el sistema de benestar Social i de garantia d’ingressos, segons ha explicat:

- Inversió de 325.000 euros reservats als Pressupostos Participatius de 2020 en ajuts a les persones i empreses per pal·liar els efectes de la crisi sobre l’economia de les famílies de Formentera
- Disponibilitat d’una part del superàvit del 2019 per a invertir en polítiques socials per al 2020
- Modificació pressupostària 300.000,00€ per ajuts alimentació i necessitats bàsiques
- Ampliació de l’import del conveni signat amb l’associació Formenterers Solidaris (30.000,00€)

A més, la presidenta ha recordat que “al ple passat es va aprovar una modificació pressupostaria per adaptar les diferents partides a les ajudes que seran necessàries aquest hivern, entre les més importants les relatives a habitatge i a benestar social”.

Illa sostenible
En la segona part del seu discurs, la presidenta s’ha centrat en la feina feta amb l’objectiu que Formentera sigui una illa sostenible tant pel que fa a la part mediambiental, sociocultural i econòmica.

Pel que fa a la promoció i ordenació turística la idea, segons ha assenyalat, és clara: “defensar la nostra identitat pròpia Cultura, Medi Ambient i Patrimoni, a la vegada que millorem la qualitat dels nostres serveis turístics i el benestar i qualitat de vida dels residents”. El repte, per al 2021 és “garantir la seguretat sanitària i l’arribada i estada segura dels nostres visitants i per assegurar a la vegada la seguretat de la ciutadania”, segons ha afegit.

Dret a l’habitatge
Alejandra Ferrer ha fet especial incidència en que s’han de garantir els drets bàsics de les persones, i un dels més importants és tenir accés a un habitatge digne, un dels problemes més importants que tenim a Formentera i que amb la crisi sanitària s’ha vist encara mes agreujat. Per això, s’ha referit “a la modificació pressupostària aprovada a l’últim ple s’ha destinat una partida per crear una línia d’ajuts a l’habitatge de 150.000€”.

Respecte a les prioritats, la presidenta ha fet un resum: “treballam per dur endavant propostes pels joves, la seva formació i l’accés a l’habitatge, les millores en sanejament i impuls dels nuclis urbans, la simplificació dels tràmits administratius i el suport al nostre petit teixit comercial, la creació d’infraestructures per a la gent gran i l’impuls a la participació ciutadana, la promoció de l’esport base, el suport a la cultura i a la rehabilitació del nostre patrimoni, completar la xarxa de carrils bicis i implementar un nou servei de transport, controlar i limitar els fondejos, millorar la gestió dels residus orgànics, l’aposta per energies netes, impulsar la Cooperativa i el nostre sector primari, promocionar una Formentera 365 que millori les possibilitats del nostre teixit empresarial a la vegada que ens ajudi a millorar la qualitat dels llocs de feina i l’equilibri social, entre d’altres”.

Finalment, Alejandra Ferrer ha conclòs que “el nostre objectiu i la finalitat darrera de tot el nostre treball ha de ser fer que la gent visqui millor i més feliç”. A Formentera, des de la creació del Consell s’han aconseguit projectes importants, demandes històriques, “i ara ha arribat el moment d’aprofundir en el nostre model d’illa, i sobre tot una Formentera on el mes important siguin les persones i la seva qualitat de vida”.

Després de la intervenció de la presidenta ha arribat el torn de paraula dels portaveus dels grups polítics. Finalment la presidenta ha fet servir el seu torn de rèplica per tancar la sessió. El pròxim dimarts 6 d’octubre es produirà la segona sessió del debat de l’estat de Formentera on els grups polítics presentaran les seves propostes per debatre en la sessió plenària.


1 d’octubre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell de Formentera renova els convenis de col·laboració amb els clubs de majors de la Savina i la Mola

foto 2020 conveni majors 2 la molaLa presidenta del Consell, Alejandra Ferrer, ha signat avui els convenis anuals de col·laboració amb el president de l’Associació de Majors del Pilar, Jaume Escandell, i la presidenta del Club de Jubilats i Pensionistes de la Savina, Maria Costa. La vicepresidenta primera i consellera de Majors, Ana Juan, també ha estat present a la signatura dels convenis.

Amb aquests convenis, el Consell subvenciona amb 5.500 euros a cadascú dels centres de majors per contribuir al manteniment dels seus centres i dels serveis que hi presten així com per a la promoció i el sosteniment d’activitats associatives i comunitàries adreçades a les persones majors.


29 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Expedició DNI a Formentera

L’Equip Mòbil d’Expedició de DNI de la Policia Nacional tornarà a realitzar aquest tràmit a Formentera el pròxim dimecres 7 d’octubre. Les persones interessades a fer aquest tràmit a les dependències de la Policia Local de Formentera poden demanar cita prèvia telefonant al 971.32.22.01, de dilluns a divendres de 9 a 14h. La recollida del DNI es farà dimecres 14 d’octubre. Recordem que a causa de la situació de pandèmia viscuda es va deixar de donar aquest servei a l’illa.


28 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera modifica el pressupost de 2020 per destinar ajudes a fer front la crisi originada per la covid-19

foto ple ix020Avui s’ha celebrat el ple ordinari del mes de setembre del Consell de Formentera. A la sessió s’ha donat el vistiplau amb els vots a favor de l’equip de govern de GxF-PSOE, a la proposta d’aprovació inicial de l’expedient de modificació pressupostària dels comptes de 2020. El conseller d’Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell, ha explicat que la situació en novembre de 2019, quan es va aprovar el pressupost del 2020, no té res a veure amb l’actual. A causa de la pandèmia i de la crisi que ha originat hem hagut de canviar les nostres prioritats i destinar els nostres recursos a l’emergència social”.

El Consell de Formentera ha hagut de dur endavant mesures urgents per ajudar els ciutadans i empresaris de Formentera. S’han destinat 30.000€ a Formenterers Solidaris, 100.000€ a increment de despesa social, 100.000€ a ajudes a estudiants, 300.000€ a vals de menjar, 350.000€ a ajudes per autònoms i crèdits Isba, i s’ha preparat una partida urgent de 150.000€ per treure una línia d’ajudes al lloguer, “ja que som conscients que és una de les necessitats bàsiques de moltes famílies de Formentera passen perquè en aquests moments de crisi el Consell els pugui ajudar en aquesta despesa”, segons ha detallat Bartomeu Escandell.

Ca na Costa
D’altra banda, el conseller d’Economia ha explicat que s’ha inclòs una partida de 900.000 euros a la modificació pressupostària per habilitar el Consell a poder exercir el dret de tempteig davant una possible venda de la finca de ca na Costa. “El Consell ha estat notificat d’una possible venda de la finca de ca na Costa, en el cas en què es produís i si el preu fos l’adequat, el Consell exercirà el dret de tempteig per adquirir un bé patrimonial que està datat entorn a l’any 2000 aC, fet que el converteix en el megàlit més antic de les Illes Balears i que a més té la peculiaritat de ser únic al món per la seva construcció (cambra, llosa perforada, radials, plataforma exterior o murs de contenció)”, ha afegit el conseller.

Aquest bé fou declarat bé d’interès cultural, en la tipologia de jaciment arqueològic, l’any 1994. Entre altres materials es trobaren restes de vuit individus. La finca de ca na Costa, de 100.000 metres quadrats, situada a la part Llevant de l’estany Pudent, té una importància patrimonial incalculable, però també mediambiental”, segons ha explicat Escandell.

Bonificacions publicitat dinàmica
També ha rebut el suport de tots els grups del ple, la proposta de modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa per la realització de l’activitat de publicitat dinàmica. “Aquest 2020 bonificarem al 100% la publicitat dinàmica dels taxis, tal com vàrem acordar amb aquest sector, per no gravar aquest tipus de publicitat en aquest any de crisi”, segons ha destacat el conseller de Mobilitat, Rafael González.

Condecoracions policials
La proposta d’atorgament de condecoracions a membres del cos de la Policia Local i altres cossos de seguretat ha rebut el suport de l’equip de govern GxF-PSOE i Sa Unió. El conseller d’Interior ha explicat que amb aquests guardons es vol agrair “l’excepcional feina que han fet els efectius del cos de la Policia Local durant estat d’alarma però també després, durant tota aquesta temporada tan atípica d’estiu per fer complir les normatives derivades de la crisi sanitària”.

El Ple del Consell de Formentera ha aprovat atorgar la Creu al Mèrit Policial amb Distintiu Verd a nou policies locals de l’illa de Formentera, i al cap de Policia Local, Félix Ramos Pérez, i de manera extraordinària, també ha aprovat atorgar la Condecoració Honorífica del Consell Insular de Formentera a Enrique Gómez Bastida, Comandant en Cap de la Guàrdia Civil d’Eivissa i Formentera “per la seva dedicació i entrega en benefici dels objectius de la Policia Local de Formentera”.

Contracte recollida de residus
D’altra banda, amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició, el Ple ha aprovat l’estructura de costos del contracte de recollida i gestió de residus, “un tràmit necessari per poder licitar la nova contracta d’un servei molt important per a Formentera”, tal com a assenyalat el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, que ha remarcat que el plec de condicions està a la fase final de redacció i que una vegada aprovat pel ple, sortirà a licitació pública.

Avui també s’ha aprovat amb el vot favorable de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició la renovació del conveni de col·laboració de la conselleria de Medi Ambient amb l’Agència Balear Aigua i Qualitat Ambiental, Abaqua, per a la millora del sistema de sanejament i depuració de l’EDAR de Formentera. El conseller Antonio J. Sanz ha destacat que aquest conveni, que no es renovava des de 2005, “ha permès que Abaqua continuï gestionant la planta a la mateixa vegada que avanci en tot el que s’ha aconseguit per a noves millores i finançament per al seu manteniment”.

Conveni de carreteres
El Ple també ha donat suport a una proposta transaccional presentada per l’equip de govern de GxF-PSOE per instar al Govern de l’Estat que signi amb el Consell Insular de Formentera un nou Conveni de Carreteres per a la millora de la xarxa viària, segons l’informe d’inversions del Consell Insular de Formentera que la institució ha d’actualitzar. A la proposició, segons ha explicat el conseller de Mobilitat, també “s’insta al Govern de l’Estat a incloure en el Projecte de Pressupostos Generals de l’Estat de 2021 una partida suficient destinada a la millora de les carreteres de l’illa”.

Millores al Servei de Salut
El Ple també ha aprovat una proposta transaccionada per l’equip de govern i amb l’abstenció de l’oposició per instar el Servei de Salut de les Illes Balears “a reorganitzar i incrementar el servei d’atenció primària de forma presencial al Centre de Salut de Formentera, respectant els circuits separats de pacient respiratori i no respiratori, així com per a les consultes de pediatria; també s’insta que es reforci aquest servei cobrint les absències de personal i que s’implementen nous sistemes d’atenció telemàtica que millorin la qualitat del servei”.

En una altra proposta transaccionada presentada per l’oposició també s’insta al Servei de Salut a “l’adequació dels espais i terminals de l’Hospital de Formentera per poder realitzar la prestació de diàlisi, així com la reinstauració del servei de diàlisi a l’Hospital de Formentera, per evitar els desplaçaments dels pacients a l’illa d’Eivissa”, segons ha defensat Rafael Ramírez, conseller de Benestar Social.

Compareixença Ana Juan
La vicepresidenta primera i consellera d’Habitatge, Comerç, Emprenedoria i Majors ha comparegut davant el ple per donar compte de la feina feta en les àrees que dirigeix. Ana Juan ha remarcat: “La covid-19 ens ha sacsejat de tal forma que ha fet trontollar el nostre estat de benestar, una situació difícil i excepcional on l’altura de mires, el diàleg i l’acord són més necessaris que mai i hem de posar els ciutadans per sobre de qualsevol altra qüestió”.

En aquest sentit, hi ha destacat la partida aprovada al ple d’avui destinada a obrir una línia pròpia d’ajuts a l’habitatge. Aquesta partida està dotada amb 150.000 € i té per objecte facilitar l’accés i la permanència a un habitatge en règim de lloguer a les famílies o unitats de convivència amb recursos econòmics insuficients. Respecte als majors, la consellera ha subratllat que “són un dels col·lectius més vulnerables d’aquesta pandèmia” i que “les primeres accions arran de la covid-19 varen ser dirigides al servei d’atenció telefònica (es varen realitzar més de 500 trucades) per detectar possibles casos de persones que visquessin soles i necessitessin algun tipus d’ajuda”.

En l’àrea d’Emprenedoria, la consellera ha assenyalat que s’ha començat a desenvolupar el projecte finançat pel SOIB de ‘Foment de l’ocupació, la formació i l’emprenedoria a l’illa de Formentera cap a la plena ocupació 2020-2023’, a més de la realització de diversos cursos de formació i ocupació, “per poder arribar a com més persones millor en una situació molt complicada i que necessita de tota la nostra implicació”. Finalment, respecte a l’àrea de Comerç, Ana Juan ha fet un repàs de les accions de suport i promocionals realitzades al llarg de l’any amb les associacions de comerços i mercats, en un sector també castigat per la pandèmia, i que és un “sector que genera riquesa des de la confiança i la proximitat”.

Declaració institucional
Per acabar, s’ha donat suport unànime a una declaració institucional pel Dia Internacional Contra l’Explotació Sexual i la Tracta de Dones, Nenes i Nens que es va celebrar el passat 23 de setembre. La consellera d’Igualtat, Vanessa Parellada, ha destacat que “la igualtat entre dones i homes continuarà sent inabastable mentre es comprin, venguin i explotin les dones, nenes i nens, prostituint-los”. A més ha insistit que “cal seguir treballant per abolir la prostitució i eradicar la tracta d’éssers humans amb fins d’explotació sexual”. En aquest sentit, a la declaració s’ha recordat que “les nostres illes s’alineen a favor d’aquests principis, com va quedar palès a la primera edició de les ‘Aules feministes’”, que es varen celebrar la passada setmana.

25 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Signat un conveni per impulsar el comerç local de Formentera

foto 2020 cel obert 1El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius del Govern balear, Juan Pedro Yllanes, i la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, han signat aquest matí un conveni de col·laboració per impulsar el comerç de Formentera i promoure'l com a espai comercial a cel obert. L’objectiu d’aquest acord, en el qual també han participat el director general de Comerç, Miguel Piñol, i la consellera d'Habitatge, Majors, Comerç i Emprenedoria, Ana Juan, és desenvolupar conjuntament actuacions per potenciar el comerç local i de proximitat, així com impulsar iniciatives que millorin els avantatges competitius dels comerciants.

L’import total del conveni ascendeix a 14.000 euros, dels quals la Conselleria aporta 10.000 euros i el Consell de Formentera 4.000 euros, una inversió que es destinarà a dur a terme actuacions per al foment i la promoció de l’activitat comercial del municipi.

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer Kirschbaum, ha explicat que en aquests moments de crisi és primordial oferir ajudes al petit comerç, que en Formentera està format principalment per empreses familiars, que ajuden a cohesionar i donar serveis a la societat. La presidenta ha volgut recordar que aquest any de crisi originada per la covid-19 “els comerços de proximitat i de primera necessitat varen ser els que estigueren en primera línia, donant servei als formenterers i formentereres durant el confinament, mentre que els altres han estat molts mesos tancats, i després han obert en una temporada atípica, per la qual cosa necessiten més que mai que es potenciï la seva activitat”.

Per la seva banda, el vicepresident Yllanes ha precisat que els projectes a cel obert “estan emmarcats en el nostre pla de reactivació de l’activitat comercial i econòmica dels municipis” i ha afegit, “potenciam així el comerç de proximitat i els centres urbans, alhora que diversificam l’activitat econòmica. És per això que es treballa per signar convenis en el màxim nombre de municipis de les quatre illes”.

Posteriorment, s’han reunit amb els representants de la Pimef i la Cambra de Comerç de Formentera per presentar el conveni i tractar la situació actual del comerç de l’illa.


24 de setembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 6 de 81

6

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1