• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

El ple aprova el Pla Insular de Patrimoni 2020-2021, que inclou accions al voltant de la memòria històrica i del patrimoni immaterial

foto-2020-ple-generEl Consell de Formentera ha celebrat avui el ple ordinari del mes de gener en què s’ha aprovat per unanimitat el Pla Insular de Patrimoni 2020-2021, que inclou línies d’actuació i accions per a la gestió del patrimoni material i immaterial de Formentera.

Aquest pla, com ha destacat la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, “és el full de ruta que marcarà les accions de present i futur del patrimoni de l’illa”. “Podem dir que és un pla continuista, perquè inclou tot d’accions de l’anterior pla que no es van poder realitzar; realista perquè s’han prioritzat iniciatives i accions que es consideren factibles; i és innovador perquè posa com a figura central i protagonista as Campament (declarat BIC l’any 2013) i també perquè preveu accions al voltant del patrimoni cultural immaterial, com la creació del Consell Assessor en matèria de patrimoni immaterial i la declaració BIC de les mostres de ball tradicional i el cant redoblat”.

La creació d’aquest consell assessor i el seu reglament de funcionament també ha estat aprovada pel ple. A més, la consellera ha destacat que el pla inclou la redacció del Pla Especial de Protecció del lloc històric de ses Salines; igualment ha sol·licitat la col·laboració d’altres administracions i entitats per portar-lo a terme i finalment ha agraït la feina de l’equip de l’àrea de patrimoni.

A més, el ple ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició una proposta defensada per la consellera d’Educació, Susana Labrador, en la qual “es rebutja la imposició de models o mesures educatives que contradiguin el dret fonamental dels i les alumnes a rebre una formació integral basada en els principis i valors democràtics, com la igualtat, la tolerància i el respecte a la diversitat”. En la proposta, es manifesta el suport del Consell a l’autonomia de centres i es dóna suport a les activitats complementàries que amb criteris educatius es realitzen als centres. Per aquest motiu, s’insta al Govern balear impedir qualsevol intromissió als centres educatius que es vulgui fer amb usos partidistes i que continuï tramitant la nova Llei d’educació; a més, insta al Consell de Formentera a seguir programant activitats pels centres educatius que fomentin els valors de la igualtat i la convivència i valorin la diversitat com a riquesa”.

Millores a la xarxa de sanejament
Per altra banda, el ple ha aprovat per unanimitat instar a la conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern balear que “agilitzi la tramitació de les autoritzacions ambientals necessàries per a l’execució de les obres previstes al ‘Projecte de substitució i millora de la xarxa de sanejament general de Formentera’. En la proposta, presentada pel conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, s’insta a l’Agencia Balear de l’Aigua i la Qualitat ambiental que agilitzi la licitació del concurs públic per a l’execució de les obres, “perquè puguin executar-se al més aviat possible, i que faci una auditoria exhaustiva de la xarxa en alta per determinar quins són els punts més febles de la xarxa”, així com que “realitzi les accions preventives de millora de la xarxa per evitar nous vessaments d’aigües residuals”.

A més, el ple ha aprovat per unanimitat dues proposicions transaccionades presentades pel grup de Sa Unió. En una d’elles, s’insta a què realitzi les accions necessàries per mantenir de manera adequada i solucionar els problemes existents als mòduls de les aules prefabricades a l’escola de Sant Ferran i si fos necessari a substituir-los; i en altra proposició s’ha aprovat l’adhesió del Consell al programa de gestió Mobilitat Elèctrica de les Illes Balears (Melib) impulsat pel Govern balear.

Compareixença del conseller Antonio J. Sanz
Per finalitzar el ple, el conseller de Medi Ambient i Serveis d’Inspecció, Antoni J. Sanz, ha obert el torn de compareixences dels consellers de l’equip de govern d’aquest any. Sanz ha fet un repàs a la feina feta els primers set mesos de mandat; en primer lloc pel servei de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV), on, ha explicat el conseller, s’ha augmentat la plantilla, s’ha creat un borsí d’inspectors d’ITV, s’ha regularitzat el servei i el temps d’espera per als usuaris i s’ha planificat una renovació de les instal·lacions de l’estació per tal d’adequar les mateixes als nous temps i requisits tecnològics.

Pel que fa a l’àrea de Medi Ambient, en primer lloc, el conseller ha fet referència a la subestació i turbina de Ca Marí, ha relatat les reunions mantingudes amb els veïns, la conselleria de Medi Ambient del Govern, les mesures impulsades per a donar una solució en aquesta legislatura i en aquest sentit s’ha referit al ‘tercer cable’ que es troba en procés i que permetrà realitzar la substitució d’aquesta turbina.

Respecte a la gestió de residus, Sanz ha avançat que en els últims mesos “s’ha treballat de forma intensa en la redacció dels nous plecs per a la nova contracta de recollida de residus, per tal que cobreixin les demandes actuals i futures en matèria de residus de l’illa”. “No es tracta, només, de reciclar; es tracta que la cultura de reutilització arreli a Formentera”, ha assegurat.

També, el conseller ha recordat que des de la conselleria de Medi Ambient s’ha promogut la proposta del Consell Lliure de Plàstics d’un sol ús, que actualment es troba en procés de licitació; a més ha destacat la posada en marxa d’un servei de reutilització de palets a la deixalleria, ha subratllat els resultats de recollida de la fracció orgànica així com l’increment i el reforç de serveis de recollida i els projectes finançats a través del Save Posidonia Project. Finalment, el conseller ha recordat els avenços fets en la regulació de l’estany des Peix, ha informat de les últimes reunions per millorar la xarxa de sanejament de l’illa i ha recordat la recent declaració d’emergència climàtica aprovada pel Consell.

31 de gener de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El temporal de pluja i vent provoca la caiguda de 3 arbres a Formentera

foto 2020 temporal 3El temporal de pluja i vent ha provocat diverses incidències aquesta passada nit a Formentera. En concret, ahir a les 20.35h es va rebre l’avís que havia caigut una branca d’un pi i un pi a la carretera des Cap, a un quilòmetre de la redona de Can Ramon. Els bombers del Consell de Formentera varen retirar la branca de pi i el pi d’en mig de la calçada, mentre es feia l’operatiu la Policia Local va controlar el pas del transit.

Aquest matí a les 7.11h hi ha hagut un altre avís per la caiguda d’un pi a la carretera des Cap, prop de la planta de transferència. Els bombers han procedit a la seva retirada mentre la Policia Local ha controlat el trànsit, a les 8.30h el servei s’ha donat per finalitzat.

Anit també els bombers varen actuar per retirar de la calçada barreres d’obra que hi havia a Sant Ferran. L’avís es va donar al voltant de les 21.30h. El mateix avís es va donar per invasió de tanques d’obra de la residència a la carretera, en aquest les varen retirar els treballadors del servei de carreteres i de la xarxa viària del Consell, que també varen actuar per retirar diverses senyals caigudes a les carreteres de l’illa.

Palmera caiguda as Pujols
Un altre arbre ha caigut durant la matinada, en aquest cas una palmera del Passeig Marítim des Pujols. El servei de neteja subcontractat pel Consell de Formentera ha estat l’encarregat de procedir a la seva retirada. També as Pujols el rafal que dona ombra a la plaça d’Europa s’ha trencat a causa de les fortes ratxes de vent i la brigada d’obres ha iniciat el procés de recollida. El mateix ha succeït amb el rafal situat a la part exterior de la piscina municipal.

D’altra banda, cal destacar que han entrat avisos d’emergències a l’112 informant de diverses caigudes de servei elèctric.

20 gener de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Els bombers de Formentera han intervengut en un total de 213 serveis durant 2019

bombers--1-1El Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Interior, informa que els bombers de l’illa van fer un total de 213 serveis al llarg de l’any 2019 enfront de les 183 de l’any 2018. D’aquestes intervencions, 31 han estat per incendis, dotze de les quals corresponen a incendis forestals (3) i agrícoles (9). En aquests casos, la superfície cremada ha estat 0,172 ha de forestal i 5,12 ha d’agrícola, en total 5,292 hectàrees. La resta d’intervencions per incendis s’han produït a habitatges (7), mobiliari urbà (6) i vehicles (6). En total, els bombers han sofocat sis incendis més que l’any passat.

Els agents de bombers també han intervengut en 17 serveis relacionats amb salvaments o rescates: 7 en accidents de trànsit, 7 de persones i 3 d’animals.

Respecte a serveis relacionats amb assistències tècniques, com arbres caiguts en via publica, neteges de calçada, subministres urbans, etc. s’hi han fet un total de 52 intervencions. Els bombers també han fet un total de 93 intervencions preventives, la majoria (78) de vigilància i 20 relacionats amb falses alarmes.

El conseller d’Interior, Josep Marí, ha destacat la feina del cos de bombers de l’illa i ha agraït la “ràpida actuació dels agents i també del personal de l’Ibanat” en els dos incendis ocorreguts l’any passat a la Mola. El conseller també ha subratllat la col·laboració de Protecció Civil, Guàrdia Civil, Policia Local i de la Unitat Operativa (UOP) de la Direcció General d’Emergències, que han intervengut juntament en diferents situacions d’emergència a l’illa.


9 gener de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Curs formació bombers

foto 2019 curs bombers 3El Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Interior, informa que els bombers del Consell de Formentera, juntament amb voluntaris de Protecció Civil de l’illa, hi han realitzat recentment un curs de treballs en altura i assistència sanitària immediata al parc insular.

El curs ha estat impartit per Emergency Staff SL i constava d’un programa amb diferents tallers teòric-pràctics. Així, els agents han fet maniobres d’immobilització de víctimes amb diferents tipus de dispositius, hi ha actuacions d’emergència davant ferides, hemorràgies i cremades; muntatge de capçaleres i progressió per corda a l’entorn urbà; rescat en pous i muntatge de tirolines, tècniques de seguretat en progressió amb escala extensible i escala de ganxo; i evacuació de víctimes en rescat urbà amb escala.

En total, van participar vuit agents de bombers i quatre voluntaris de Protecció Civil.


20 de diciembre de 2019
Área de Comunicación
Consell de Formentera

Brindis nadalenc del Consell de Formentera

foto-2019-brindis-1La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, juntament amb l'equip de Govern, ha ofert avui el tradicional brindis nadalenc per compartir un moment de celebració amb els treballadors de la institució insular. Alejandra Ferrer ha expressat la seva alegria per poder felicitar per primera vegada les festes a tota la plantilla com a presidenta.

En aquesta trobada amb els treballadors, la presidenta ha aprofitat per agrair “la feina que fan cada dia per poder donar un bon servei públic als ciutadans de Formentera”. Alejandra Ferrer ha reconegut que des de la creació del Consell, ara fa 12 anys, el personal de la institució ha crescut molt per “poder adaptar-se als nous serveis que ha anat assumint, i que això ha set possible gràcies als esforços dels treballadors i treballadores”.

La presidenta ha destacat que “la funció del Consell de Formentera és millorar la vida dels residents de Formentera, per fer una illa per les persones i que sigui sostenible, un desig que no podríem dur endavant sense la feina diària de tot el personal”.

L'alumnat dels Cicles formatius de Cuina i Gastronomia i de Serveis de Restauració i per l'alumnat d’FP bàsica de Cuina i Restauració de l’IES Marc Ferrer ha ofert un aperitiu.


19 de desembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 9 de 70

9

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1