• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Formentera continua treballant en les reclamacions de transport marítim

port-2 foto-j-a-arribaspLa presidenta del Consell, Alejandra Ferrer, i el conseller de Mobilitat, Rafa González, es reuniren a Palma ahir de tarda amb el conseller balear, d'Habitatge i Mobilitat, Marc Pons, i el director general de Transport Aeri i Marítim, Xavier Ramistal. Aquesta ha estat una reunió de feina, que havien acordat realitzar en la visita feta pel conseller balear a Formentera el passat mes d’octubre, i es produeix amb caràcter previ a la trobada de la Mesa de Transport Marítim de les illes que es reunirà el pròxim dilluns 25 de novembre.

Segons ha explicat la presidenta, se li han exposat tres temes cabdals per Formentera. “En primer lloc i per ser el més urgent s'ha tornat a remarcar que per l'illa és imprescindible tenir una connexió marítima amb Eivissa a primera i darrera hora del dia”, ha declarat Alejandra Ferrer.

Els responsables del Consell de Formentera juntament amb el Govern balear estan treballant en diferents propostes que es plantejaran a la Mesa de Transport Marítim i “que han de donar una solució imminent a la falta de connexió en les freqüències mencionades”, segons ha afegit Alejandra Ferrer.

Per part seva, el conseller Marc Pons, ha garantit a la presidenta “la ràpida solució, en la que ja s'està treballant, per a les connexions de primera i darrera hora, així com la implicació en l’abordatge de la resta de qüestions plantejades per la presidenta”.

Excursions d’un sol dia
A la reunió també s'ha parlat del tema de les excursions marítimes d'un sol dia que venen d'Eivissa. "Actualment l'arribada descontrolada d'aquest tipus d'embarcacions produeix saturació tant al nostre port, com a les carreteres i platges del Parc Natural, per això hem demanat que es reguli", segons ha explicat la presidenta.

I per últim, s’ha parlat sobre les freqüències de connexions marítimes entre les Pitiüses. "En estiu arribem a tenir 170 sortides diàries, hi ha 45.000 places ofertades, de les quals només s'ocupen el 30%, i tot això es realitza en ple Parc Natural", segons ha destacat la presidenta.

Tenint en compte aquestes dades, li hem explicat al conseller que "haurem de cercar noves solucions, perquè el servei també sigui mediambientalment sostenible, seguint la línia de la declaració d'emergència climàtica amb l'aprovació d'una sèrie de mesures que han d'anar encaminades a que siguem una illa sostenible".

En aquests 2 temes, el conseller balear i la presidenta han acordat mantenir reunions periòdiques per trobar un camí de consens cap a un sistema més sostenible, que justifiqui suficientment la necessitat de garantir aquests extrems i sigui així compatible amb les demandes del CNCM.


21 de novembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera signa un conveni per desenvolupar el pacte per al clima i l’energia a l’illa

foto-signatura-conveni1La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius del Govern, Juan Pedro Yllanes, han signat avui a Palma un conveni per desenvolupar el Pacte europeu de batles i batlesses per al clima i l’energia a Formentera. L’adhesió al Pacte implica el compromís voluntari de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i de crear plans d’acció contra el canvi climàtic.

El Conveni compromet a fer feina de manera conjunta perquè Formentera s’adhereixi al Pacte de Batles i Batlesses, segons la proposta que la Comissió Europea, a través de la Covenant of Mayors for Climate & Energy, estableix per als ens locals i per als coordinadors territorials.

En el cas específic del Consell de Formentera, la institució insular haurà de proporcionar els mitjans tècnics i estratègics per adequar l’estructura necessària que permeti la creació i el desenvolupament del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima per a l’horitzó 2030. Aquest horitzó amb vista al 2030 preveu la reducció, com a mínim, del 40% de CO2; l’increment de la resiliència davant els efectes del canvi climàtic i l’augment de la cooperació amb les autoritats locals i regionals per millorar l’accés a una energia segura, sostenible i assequible.

Per part seva, la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, a més de promoure l’accés de Formentera al Pacte de Batles i Batlesses, també ha de proporcionar assistència tècnica i estratègica al Consell de Formentera.

La presidenta del Consell de Formentera s’ha mostrat satisfeta d’haver pogut signar aquest pacte que significa una passa decidida de totes les illes per treballar contra el canvi climàtic, “acords com aquest són molt importants per garantir que hi hagi una acció coordinada entre totes les illes en un territori tan vulnerable com la mediterrània, Formentera sempre ha estat capdavantera en aquest camí cap a la sostenibilitat i transició energètica, aquesta signatura garanteix la possibilitat de continuar fent feina de manera decidida”.

La signatura d’aquest Conveni no comporta cap obligació econòmica a les parts. En tot cas, sí que s’hauran d’aportar els recursos humans i materials que siguin necessaris. Les despeses ocasionades per mor de les actuacions previstes a l’acord corresponen al marc de competències de cada una de les dues institucions.

El Conveni entre la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius i el Consell Insular de Formentera té una vigència de quatre anys, prorrogables. Se’n farà el seguiment mitjançant la Comissió de Seguiment, Vigilància i Control del Conveni. L’òrgan es reunirà, com a mínim, una vegada a l’any i serà l’encarregat d’aprovar el Pla Anual d’Actuacions i de valorar les actuacions realitzades.

El Pacte de Batles i Batlesses a les Illes Balears

L’adhesió de les Illes Balears al Pacte de Batles i Batlesses està prevista en la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica. La norma estableix que el Govern ha de fomentar l’adhesió dels municipis de les Illes i que cada municipi ha d’aprovar plans d’acció per al clima i l’energia sostenible, d’acord amb la metodologia adoptada en l’àmbit de la Unió Europea.

El Pacte de Batles i Batlesses de la Comissió Europea es va consolidar l’any 2008 amb l’objectiu de donar suport als esforços de les autoritats locals en l’execució de les polítiques per al clima i l’energia sostenible. Unir-se al Pacte de Batles i Batlesses implica el compromís voluntari de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i millorar la resiliència davant el canvi climàtic mitjançant plans d’acció.

20 de novembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La Policia Local de Formentera interposa 257 denúncies per venda ambulant

venda-ambulant-foto2pd1El Consell de Formentera, a través de l'àrea d’Interior, informa que la Policia Local de Formentera ha aixecat 257 actes de denúncia per venda ambulant durant els mesos d’estiu. Són 142 actes més que durant la temporada de 2018 quan es varen aixecar 115 denúncies.

El conseller d’Interior i responsable de la Policia Local, Josep Marí, ha agraït als membres del cos policial la feina feta “perquè han desenvolupat un pla d’actuació més incisiu per poder donar resposta a les peticions del comerç local i pal·liar la competència deslleial que suposa la venda ambulant que es dona a les platges i que també distorsiona la imatge de tranquil·litat que venen cercant els turistes”.

Actes i decomisos
Entre els mesos de juny i setembre, s’han obert 257 actes i s’han decomissat un total de 2667 peces de fruita, 481 begudes, 1319 peces de vestir i 850 de bijuteria. L’àrea de Comerç del Consell de Formentera és l’encarregada de tramitar aquestes denúncies i fer la incoació de cada acta oberta per la policia.

Josep Marí també ha agraït als representants de la PIMEF, la Petita i Mitjana Empresa de Formentera, el suport que han donat al pla d’actuació, ja que “han ajudat a localitzar punts de venda ambulant de manera constant i han estat en contacte directe tant amb l’àrea d’Interior, com la de Comerç per lluitar entre tots contra aquesta pràctica il·legal”.

Altres denúncies
A més d’aquestes actes denúncies per venda ambulant també s’han interposat 37 actes de denúncia als mateixos venedors ambulants per tinença d’arma blanca. Així mateix, la Policia Local ha interposat als venedors ambulants 8 denúncies per haver accedit a zones dunars protegides, unes denúncies que després tramiten des de la direcció general d’espais naturals i biodiversitat del Govern balear. La majoria de decomisos s’han efectuat a la zona de ses Illetes, però també s’han dut a terme actuacions a les platges de Migjorn, Llevant, Cala Saona i es Caló des Mort.


14 de novembre de 2019
Área de Comunicació
Consell de Formentera

‘Formentera necessita dotacions especials de l’Estat per compensar la triple insularitat’

foto-reunio---vicenc---vidalpdLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, s’ha reunit avui amb el senador autonòmic, Vicenç Vidal, a la seu de la institució insular. La presidenta ha agraït al senador aquesta trobada en què li ha explicat les principals reivindicacions de Formentera que espera Vicenç Vidal pugui traslladar al govern de l’Estat.

Una de les peticions que ha posat sobre la taula ha estat la del “REB, Règim Especial de les Balears, per dotar de finançament extraordinari a una illa com Formentera, que té una triple insularitat, i en temes com el transport de residus necessita també de dotacions especials econòmiques per compensar-la”. Alejandra Ferrer també ha demanat al senador que l’Estat ajudi a les comunitats autònomes i municipis per poder assolir els objectius de l’Agenda 2030 i lluitar contra el canvi climàtic i ajudar a fer la transició energètica.

El senador autonòmic s’ha compromès “a fer un seguiment especial als temes de Formentera, ja que és una illa que no té senador propi” i precisament aquesta és altra de les reivindicacions que s’han tractat a la trobada, segons ha explicat. Vicenç Vidal també defensarà en Madrid, “la sensibilitat especial en temes de Costes que s’ha de tenir amb Formentera, on ha d’haver una gestió més de detall per la importància que representa per l’illa la gestió de Costes”.

Migrants
D’altra banda, la presidenta s’ha referit a “el nou repte al que s’enfronten les illes i que requereix de noves solucions, com són els menors estrangers no acompanyats”. L’Estat s’ha de involucrar per ajudar a les autonomies i consells per disposar de les mesures i recursos necessaris, segons ha afegit, “però també s’ha de treballar des de l’Estat en la solució dels arrels del problema”. El senador ha coincidit en que en el tema dels migrants s’ha de fer front comú, i aquest és un dels nous reptes que tenim, i l’hem de dur endavant però “amb garanties”.

També han parlat sobre les inversions necessàries per zones turístiques madures en vista al pròxim any, sobre les bonificacions dels transport aeri i el transport marítim, “i les necessitats específiques que tenim com a poble per poder tenir igualtat en el dret de moviment respecte als residents d’altres illes i de la península”, segons la presidenta.


14 de novembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Balanç del servei de socorrisme del 2019

foto 2019 socorristes 1El Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Interior, encarregada del Servei de Salvament i Socorrisme de les platges de l'illa, informa que la passada setmana va finalitzar la temporada de feina del servei de socorrisme que s'ha prestat entre l'1 de maig i el 31 d'octubre. Durant aquests 6 mesos, fins a 23 socorristes han fet feina per mantenir la seguretat a les platges i zones de bany de la nostra illa. El conseller de l'àrea, Josep Marí, ha agraït "el treball fet pels membres del servei de socorrisme de Formentera i ha destacat la seva professionalitat i dedicació".

Incidències durant la temporada 2019
Els socorristes han fet 2.753 assistències sanitàries per incidències de tot tipus, des de cremades per exposició solar, fins a caigudes, rascades, cops, picades de peix aranya o punxades amb eriçó de mar, essent les assistències per picada de born les més nombroses, amb l'atenció a 2.264 usuaris.

D'altra banda, un total de 39 persones han estat rescatades en situacions de perill aquàtic, un tipus de rescat que s'acostuma a donar en situacions de bandera groga, quan el bany no és prohibit però s'ha de tenir una precaució de la que a voltes els banyistes no són conscients. A més, 24 persones han estat evacuades a l'hospital en ambulància.

Així mateix, cal lamentar el decés d'una persona el passat mes de juliol. L'accident va tenir lloc a la platja des Cavall d'en Borràs, fora de la zona de bany, a conseqüència d'un atropellament. D’altra banda, aquesta temporada, el nombre de jornades amb bandera vermella a alguna de les platges, amb prohibició expressa de bany, ha ascendit a 46.

Platges adaptades i cardio-protegides
Recordem que les platges d'Arenals i es Pujols estan adaptades per realitzar el bany adaptat per a persones amb mobilitat reduïda. El servei, que es presta de 12 a 17 hores, amb bandera verda, ha estat utilitzat enguany per un total de 36 usuaris. Així mateix, tots els posts de socorrisme han comptat amb un desfibril·lador per a atendre possibles quadres d'aturada cardiorespiratòria.

6 de novembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 81 de 139

81

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

twitter

 

facebook

boto INSTAGRAM

boto YOUTUBE