• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Formentera celebra el darrer ple de l’any centrat en la cura del medi ambient i la cessió d’un terreny per construir HPO

foto 2020 ple desembreEl Consell de Formentera ha celebrat avui de manera telemàtica el darrer ple de l’any corresponent a la sessió ordinària de desembre. Entre altres propostes, el Ple ha aprovat per unanimitat una relativa a la millora del control de vigilància i la senyalització del Parc Natural de ses Salines i també la cessió d’un solar a l’Ibavi per a la construcció d’habitatges protegits a Sant Ferran.

Vigilància, control i senyalització al Parc Natural
En la proposta, defensada pel conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, el Consell insta el Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera a realitzar “una actuació urgent de restabliment de la senyalització del canal de sa Sèquia indicant-hi la prohibició del bany”. Així mateix, es sol·licita al Govern que estableixi una planificació de restabliment i manteniment de la senyalització al parc natural indicant les restriccions d’aparcament fora de les zones habilitades, així com dels camins habilitats per a vehicles i vianants, i que augmenti la dotació de personal al parc. El conseller ha destacat que “és de vital importància la conservació d’aquest espai així com l’esforç de totes les administracions competents”.

Panells fotovoltaics a la dessalinitzadora
Igualment, amb els vots a favor de tots els grups, el Ple ha aprovat demanar al Govern que iniciï els tràmits per a la instal·lació de panels fotovoltaics a les dependències de la dessalinitzadora, “per tal d’aconseguir una instal·lació d’energies renovables per ajudar a assolir els objectius de transició energètica”. El conseller Antonio J. Sanz ha destacat el suport de l’oposició i ha remarcat que la reducció de la demanda d’energia i aprofitar els espais ja construïts per generar energia neta sense consumir territori “formen part de la política mediambiental que desenvolupa el Consell”.

Suport al comerç local
També s’ha aprovat per unanimitat una moció relativa al suport dels comerciants de l’illa, per continuar amb l’impuls d’aquest sector “primordial a Formentera”, com ha destacat la consellera de Comerç, Ana Juan. En la proposta, a més, s’insta el Govern a dotar de la inversió necessària per a la transició digital, modernització i dinamització del comerç local. La consellera Ana Juan ha fet un repàs de les iniciatives impulsades des del Consell i Govern enguany per mor de la covid-19 i ha recordat que “els beneficis del comerç local repercuteixen a la resta de la societat”.

D’altra banda, tots els grups han aprovat una proposta presentada per la consellera d’Esports, Paula Ferrer, per instar el Comitè Olímpic Internacional (COI) incloure el karate com a esport olímpic en els pròxims Jocs Olímpics París 2024 i consecutius.

Propostes de Sa Unió
Pel que fa a les propostes presentades per Sa Unió s’han aprovat 2 per unanimitat de tots els grups. Per una banda, s’ha aprovat la proposició relativa a arreglar el camí de l’abocador des Cap, i també ha obtingut el suport de tot el Ple una altra proposició relativa a sol·licitar que es recuperi, de manera urgent, el trajecte de les deu i mitja de la nit entre Eivissa i Formentera.

Cessió terreny Ibavi
El Ple del Consell ha aprovat per unanimitat la proposta de cessió gratuïta a l’Institut Balear de l’Habitatge (Ibavi), de la finca pública ubicada al carrer d’Alacant de Sant Ferran de ses Roques per a la construcció d’Habitatges de Protecció Oficial de tipologia de lloguer.

El conseller de Territori, Rafael González, ha explicat que amb aquesta cessió es continua la feina feta fins al moment en aquesta unitat d’actuació on també es construirà un parc infantil i zones verdes, i que “esperam sigui una realitat al més aviat possible perquè ens ajudi a facilitar l’accés a habitatge a la nostra illa a les persones que més ho necessiten”.

Compareixença Susana Labrador
La vicepresidenta segona i consellera de Cultura i Educació, Susana Labrador, ha comparegut avui davant el Ple per donar compte de les actuacions realitzades a les àrees que representa. La pandèmia ha marcat la nostra feina i ha posat en evidència que l’educació i la cultura són béns i drets essencials per a la societat i per al desenvolupament integral de la personalitat individual i col·lectiva, segons ha declarat Susana Labrador que també ha destacat que “a la vegada han estat sectors molt afectats i perjudicats per aquesta crisi”. En aquest sentit, ha afegit que des del Consell se seguiran implementant polítiques públiques educatives i culturals.

Pel que fa a l’àrea d’Educació, la consellera ha fet un repàs de com va afectar la pandèmia amb el tancament dels centres el passat mes de març i l’adaptació que han fet estudiants, professors, pares i mares, tant durant el confinament amb classes virtuals, com amb la tornada a les escoles amb les mesures de seguretat. Pel que fa a les escoletes i a l’Escola de Música i Dansa també ha fet un repàs de la feina feta durant el confinament i la posterior desescalada, així com ara durant la nova normalitat, per poder donar un servei adaptat a les circumstàncies excepcionals.

Pel que fa a l’àrea de Cultura, Susana Labrador ha recordat que els objectius principals de l’àrea de Cultura es basen en tres línies de treball: “Primer, seguir treballant per dotar Formentera de nous equipaments culturals i millorar els existents. Segon, realitzar una programació d’actes culturals de qualitat durant tot l’any. I tercer, l’organització de les festes, així com el suport a totes les associacions i comissions de festes que organitzen les festes patronals o altre tipus d’esdeveniments culturals”. Respecte a la programació d’actes, la consellera ha explicat que aquest 2020 s’han adaptat a la situació sanitària a partir del mes de març, sent virtual durant els mesos de confinament més durs, i adaptada a les mesures sanitàries en l’actualitat. Per acabar, Susana Labrador ha agraït “a tot el personal del Consell la seva feina i implicació, així com a totes les persones vinculades al món de l’educació i de la cultura de la nostra illa”.

Compareixença Vanessa Parellada
Vanessa Parellada ha comparegut avui també davant el Ple per donar compte dels objectius i tasques realitzades des de juny de 2019, com a consellera de Joventut, Participació ciutadana, Noves Tecnologies i, per delegació de la presidenta, també Igualtat i LGTBI. Parellada ha assenyalat que “totes aquestes àrees tenen en comú que se centren en temes transversals a totes les àrees del Consell i afecten tota la ciutadania”.

Les polítiques de Joventut es regeixen per el II Pla Estratègic de la Infància i la Joventut, aprovat la legislatura anterior, i ha destacat que “el confinament, tot i que va suposar un gir, no va fer que es deixés de banda la joventut, al contrari, va servir per apropar el Casal de Joves a qui encara no el coneixia”. Com a reptes la consellera ha assenyalat que s’ha de seguir repensant el Casal de Joves i ha destacat que per fi aquest any s’han començat les obres de l’skate park. El bon funcionament de les Escoles d’Estiu, en un moment especialment complicat també ha estat destacat a la compareixença.

Pel que fa l’àrea de Participació Ciutadana ha destacat “la creació d’un nou canal d’informació amb les associacions, el whatsapp de Participació Ciutadana, que reforça les comunicacions per e-mail, i que, amb el confinament, es va convertir en una eina clau, i que ara continua mantenint-se a ple rendiment”. Pel que fa als pressupostos participatius, Parellada ha recordat que aquest any, amb motiu de la pandèmia, les mateixes associacions van proposar destinar la partida a ajudes socials, “fet que com a equip de govern ens fa enorgullir del nostre teixit associatiu”.

Respecte a l’àrea de Noves Tecnologies, Parellada ha agraït la feina dels tècnics que a partir del mes de març de 2020, amb el teletreball i la deslocalització del personal, es va bolcar en el suport a companyes i companys. També ha destacat “l’assistència que es dona a la ciutadania amb els tràmits a l’administració electrònica a través de la web de l’OVAC, que amb els anys ha arribat a gestionar més de 300 tràmits i que requereix ara un procés de redisseny per tal de simplificar el seu ús i fer-la més intuïtiva”.

D’altra banda, pel que fa a Igualtat la consellera ha dit que s’han començat a desenvolupar les mesures aprovades dins el Pla Integral d’Igualtat de Formentera, en vigor i es continua recolzant totes les associacions que emprenguin accions que promoguin la igualtat i la diversitat sexual i de gènere. Finalment, ha declarat que “les polítiques en matèria de LGTBI s’han basat fonamentalment en actuacions de visibilització i sensibilització arran de la diversitat d’identitat de gènere i d’orientació sexual, no només en els dies assenyalats per reivindicar diversos aspectes (despatologització trans, lgtbifòbia, etc.) sinó durant tot l’any”.

22 de desembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El pròxim dimarts Formentera passa a nivell 2 a causa dels increments de casos de covid a l’illa

foto 2020 covid nivell 2La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i la portaveu del Govern de les Illes Balears, Pilar Costa, han comparegut davant els mitjans de comunicació per avaluar la situació epidemiològica de Formentera.

“Atenent a l’increment de casos que hi ha hagut a la nostra illa en els darrers dies hem demanat al Govern balear el canvi a un nivell més restrictiu per poder contenir la propagació de la covid a l’illa”, segons ha explicat la presidenta. El pròxim dilluns Salut aprovarà el pas a nivell 2 de Formentera, un canvi que serà efectiu a partir de dimarts 22. Alejandra Ferrer ha demanat una vegada més “responsabilitat a la ciutadania de l’illa sobretot ara que s’acosten les festes de Nadal” i ha destacat la importància de “fer grups bombolla estables per a les celebracions d’aquests dies”.

Per la seva banda, la portaveu del Govern, Pilar Costa, també ha fet una crida a la prudència i la responsabilitat: “afortunadament les persones positives a l’illa de Formentera tenen símptomes lleus o són asimptomàtiques, però això no vol dir que no tenguin una càrrega viral de contagi que fa que hàgim de tenir la màxima prudència. Per això, animam la població a complir, com sempre ha fet, les normes, ja que protegint-mos a nosaltres protegim els nostres éssers estimats”.

Evolució epidemiològica
Durant els darrers set dies (entre l’11 de desembre i el 17 de desembre) la incidència a catorze dies (IA14) s’ha incrementat de forma molt significativa, ja que ha passat de 74 casos per 100.000 habitants a 330 casos per 100.000 habitants, un augment de quasi 4,5 vegades. El motiu d’aquest augment és que en els darrers set dies, s’han diagnosticat 35 nous casos, 30 d’ells en els darrers 3 dies. En el mateix període, la positivitat s’ha incrementat més del doble,i ha passat de 8,57 % a 19,55 %.

A més, tant aquest indicador com la IA14 superen marcadament els llindars definits per Centre Europeu de Prevenció i Control de la Malaltia per definir un territori de risc epidemiològic (3 % de positivitat i 60 casos per 100.000 habitants).

Per altra banda, un altre factor a considerar és el fet que els casos han afectat de manera important un col·lectiu d’elevat risc, com és el de les persones majors de 65 anys, presentant una incidència en aquest grup de 273,4 casos per 100.000 habitants, mentre que el passat dia 11 de desembre la incidència era de 0 casos.

Finalment, s’ha observat també un pèrdua de la traçabilitat dels contagis. Aquest indicador s’apropava al 60 % dia 11 de desembre mentre que a dia 17 de desembre ha davallat fins al 50 %.

Canvis més destacats
El pas de nivell 1 a nivell 2 suposarà mesures més restrictives, com la reducció de 20 a 10 el nombre màxim de persones de les reunions en espais exteriors i de 10 a 6 en interiors. També implicarà la reducció dels aforaments dels bars i restaurants en funció del nivell de risc que hi tenguin associat. Així doncs, en els interiors els bars i restaurants qualificats de risc mitjà que tenguin una capacitat màxima de menys de 50 persones, podran ocupar fins un 70% de l’aforament, mentre que els que tenguin un aforament de 50 persones o més, tendran un màxim del 50 %. Els locals qualificats de risc alt, en canvi, podran ocupar fins un màxim del 40 % de la capacitat permesa. A més a més, el màxim de persones per taula o agrupacions de taula serà de 6 persones en interiors i no de 10 com ara. Pel que fa a la terrassa, podrà estar ocupada fins a un 75 % de l’aforament permès amb un màxim de 10 persones per taula o agrupacions de taules, mentre que en el nivell 1 el màxim era de 15 persones. Així mateix, el consum a la barra passa a estar prohibit en qualsevol cas. Un altre dels canvis destacables que implica el pas a nivell 2 és la prohibició de les festes populars.

19 de desembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Servei hemodiàlisi

foto 2020 carta dialisiA/A. SRA. FRANCINA ARMENGOL
PRESIDENTA DEL GOVERN DE LES ILLES BALEARS
CARRER DE LA LLOTJA, 3
07012 PALMA (ILLES BALEARS)

Formentera, 17 de desembre de 2020

Benvolguda presidenta,

L’atenció sanitària a tot el territori tant estatal com autonòmic ve marcada actualment per la situació de crisi sanitària en la que ens trobem immersos. En som molt conscients, i a la vegada som conscients dels esforços que des de la comunitat s’estan realitzant per donar un servei públic de qualitat a totes les persones usuàries sigui quina sigui la seva patologia. No obstant això, ens trobem amb certes situacions que durant l’estat d’alarma es van veure afectades però que, a dia d’avui, encara no s’han resolt i considerem que requereixen d’una intervenció immediata. Ens referim, en aquest cas, al tractament de diàlisi.

Durant l’estat d’alarma, els i les pacients de Formentera s’havien de desplaçar a Eivissa a rebre aquest tractament, amb tot el que això implicava, ja que recordem que les connexions marítimes es van veure reduïdes al màxim, fet que provocava que perdessin tot el dia sencer a l’illa veïna. Això seria una incomoditat per a qualsevol ciutadà o ciutadana de Formentera, però hem de tenir present que es tracta de persones malaltes.

Un cop aixecat l’estat d’alarma, la situació d’aquests pacients no ha canviat. A dia d’avui, encara s’han de desplaçar a Eivissa, el que implica agafar el vaixell com a mínim tres dies a la setmana.

Hem de posar-nos en la pell d’aquests pacients. Són malalts crònics, en una situació de vulnerabilitat ja no només per la seva malaltia sinó per a un possible contagi de covid19, risc que es veu incrementat amb tots aquests trasllats.

El seu malestar ha generat la solidaritat de la ciutadania de la nostra illa, que s’ha posat de manifest en la recollida de 2.829 signatures que ens han fet arribar i traslladem amb aquest escrit. Al mateix temps, des del Consell de Formentera vam aprovar, per unanimitat, una proposta al ple de setembre per fer-vos arribar la nostra petició de tornar a instaurar aquest servei a Formentera, i més tenint en compte que aquest tractament ja s’havia realitzat a l’Hospital de Formentera i es disposava de tota la maquinaria i personal necessari. En la mateixa línia, el passat mes de juny la nostra diputada Sílvia Tur va presentar una proposició no de llei per a ser debatuda a la comissió de Salut. Per últim s’aprovà una esmena als pressupostos amb la dotació econòmica per poder restituir aquest servei.

Jo mateixa, com a presidenta, he tingut l’oportunitat de reunir-me amb una representació d’aquests pacients afectats i m’he adonat en primera persona de quina és la seva situació.

Els pacients de Diàlisi i jo mateixa en nom de la corporació i de tots els signants estam segurs que podrem trobar la manera de restablir aquest servei a la nostra illa i millorar la qualitat de vida d’aquests pacients, tant vulnerables.

Us fem arribar també les signatures recollides per les persones afectades per demanar vos que la restitució d’aquest servei, tenint en compte la situació sanitària actual i la vulnerabilitat d’aquestes persones, es pugui dur endavant de manera urgent.

Com sempre, quedem a la vostra disposició per tractar aquest tema amb més profunditat i per trobar qualsevol forma de col·laboració o fer propostes per a la seva resolució.


Rebeu una salutació cordial,

Representants dels pacients

Alejandra Ferrer Kirschbaum
Presidenta del Consell Insular
de Formentera

Formentera demana que es reforcin els controls per assegurar el compliment de les mesures anticovid

foto 2020 reunio seguretat brot 2Avui s’ha celebrat una reunió de seguretat, extraordinària i urgent, per coordinar les feines de control i d’inspecció de les forces i cossos de seguretat, com la Policia Local i la Guàrdia Civil i el servei d’emergències del Govern balear, arran la pujada dels casos d’afectats per covid-19 a l’illa de Formentera.

A la trobada han participat la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, la vicepresidenta i consellera de Comerç, Ana Juan, el conseller d’Interior, Josep Marí, el conseller de Serveis d’Inspecció, Antonio J. Sanz, així com el cap de la Policia Local, Félix Ramos, i representants de la Guàrdia Civil i dels serveis d’emergències del Govern.

Alejandra Ferrer ha mostrat la seva preocupació per la nova pujada que ha experimentat avui el nombre de contagiats a l’illa, amb 7 nous casos, que eleva el total d’afectats per la covid a Formentera a 26, mentre que fa dos jornades eren 7. Els afectats són tots i totes lleus o asimptomàtics i reben atenció domiciliària per part dels serveis sanitaris.

A causa de la situació de la covid a l’illa i la previsió de que s’incrementi la seva incidència, des del Consell hem demanat a totes les forces de seguretat que “es coordinin i reforcin els controls i la informació, sobretot als espais interiors de comerços i restauració, i als espais públics com parcs, places o platges, per assegurar el compliment estricte de les mesures de seguretat sanitària a l’illa”, segons ha declarat la presidenta.

Així mateix, “des del Consell amb l’increment de la incidència de la covid a l’illa a dia d’avui plantejarem al Govern balear un canvi en el nivell de restriccions o l’aplicació de mesures més restrictives abans de l’inici de les festes de Nadal a fi de que es pugui contenir la propagació del virus de manera imminent”, ha dit Alejandra Ferrer.

Revisió dels protocols
A la reunió de feina interna s’ha treballat en la revisió dels protocols i mesures de seguretat que hem de dur endavant tant en els esdeveniments propis, com en les activitats esportives que s’organitzen des del Consell per reduir al màxim una possible propagació del virus.

En aquest sentit, la presidenta també ha anunciat que la Mostra de Músics de Formentera programada per demà divendres dia 18 de desembre a les 18.00 h i el diumenge 20 de desembre a les 12.00 h ha estat posposada fins a nova data per motius sanitaris. El Consell de Formentera i l’associació Formentera Musical han decidit suspendre l’espectacle ja que entre alguns integrants dels grups hi havia contactes estrets de persones afectades per la covid a l’illa.

D’altra banda, Alejandra Ferrer ha demanat també que es faci un seguiment estricte dels contactes estrets dels positius per assegurar que acompleixen el confinament.

Per últim, la presidenta ha fet una crida a la responsabilitat de la ciutadania de Formentera perquè “siguem responsables ja que és una situació molt complicada, en la qual hem de treballar tots i totes plegats, i que esperam que després de l’arribada de la vacuna la puguem donar per superada, però que ho superem mentre continuem sent tots i no ens falti ningú a causa de la covid”.

17 de desembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Alejandra Ferrer fa una crida a la població perquè extremi les precaucions davant la covid-19

La presidenta ha convocat una reunió de coordinació de seguretat per demà dijous

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha demanat a la població que extremi les precaucions davant la covid-19 a l’illa. Arran de la detecció d’un brot amb 11 contagis a Formentera, la presidenta ha dit que “ara més que mai hem de ser molt estrictes amb el compliment de les mesures de seguretat sanitària”.

Després del final de l’estiu, el nombre de casos de persones afectades per la covid a l’illa va anar baixant, fins a arribar al passat 2 de desembre en què durant 5 jornades varen haver-hi 0 casos detectats a Formentera. “Però des del Consell, des del principi d’aquesta crisi sempre hem defensat que no podíem abaixar la guàrdia i que el fet que no hi hagués casos detectats no ens deixava lliures de la pandèmia, que a dia d’avui recordam causa centenars de morts cada jornada al nostre país i segueix el seu avanç imparable a nivell mundial”, segons ha destacat Alejandra Ferrer.

Des del passat dia 7, coincidint amb el pont de desembre, els casos a l’illa han anat incrementant-se. “Ahir dia 15 de desembre hi havia 7 casos actius, avui hi ha 19, amb aquest brot d’11 contagiats, una persona que ha rebut l’alta, i dos contagiats més, la situació sanitària es complica, per això vull fer una crida especial a tots els nostres veïns i veïnes perquè no ens relaxem”, ha destacat la presidenta.

Reunió seguretat
La presidenta ha convocat una reunió de seguretat, extraordinària i d’urgència, per demà dijous 17 de desembre a les 13h. Amb aquesta trobada es vol coordinar les feines de control i d’inspecció de les forces i cossos de seguretat, com la Policia Local i la Guàrdia Civil i el servei d’emergències del Govern balear. D’altra banda, Alejandra Ferrer ha anunciat que la Policia Local ha fet un pla de reforç de control als locals i espais públics de l’illa per assegurar que es compleix la normativa anticovid.

“Sabem que aquesta situació excepcional que estam vivint moltes vegades va en contra dels nostres costums com a poble i més ara que s’apropa el Nadal, però hem de ser conscients que més important que ajuntar-nos aquestes festes, és que ens puguem ajuntar tots i totes en les pròximes celebracions perquè la salut ens hagi acompanyat”, ha declarat la presidenta. Així mateix, ha indicat que “la situació sanitària després del pont s’està agreujant i si l’evolució continua en aquesta línia, no descartam demanar de manera urgent el pas a un nivell més restrictiu abans de les festes de Nadal”.

Per últim, Alejandra Ferrer ha desitjat una ràpida recuperació a totes les persones afectades per la covid a Formentera que en aquests moments romanen a casa en estat lleu o asimptomàtic, i ha demanat als seus contactes estrets que mantenguin totes les mesures de prevenció i de confinament per evitar una major propagació a Formentera.

16 de desembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 2 de 81

2

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1