• Català
  • Castellano
  • English
Areas General Services Presidency

El Consell Consultiu dictamina que l’actuació del Consell de Formentera en una llicència de Punta Gavina va ser correcta

foto consell consultatiu 2018El Consell de Formentera ha aprovat avui en sessió plenària de caràcter extraordinari i urgent no revisar la llicència d’obres atorgada en l’expedient urbanístic núm. 373/2006 (promogut per Punta Na, SLU), perquè no pateix cap de les causes de nul·litat radical o de ple dret invocades per l’entitat SUNWAY, SL, i, per tant, no procedeix la revisió d’ofici d’aquesta llicència. La proposta ha rebut el vot afirmatiu de Gent per Formentera, PSOE i Compromís, mentre que el PP s’ha abstingut.

L’aprovació d’aquesta proposta ve precedida per un dictamen del Consell Consultiu de les Illes Balears que el 21 de novembre passat concloïa que de les tres causes de presumpta il·legalitat de la llicència atorgada a Punta Na SLU que havien estat invocades en la sol·licitud de revisió d'ofici, cap d'elles és constitutiva de nul·litat de ple dret i que, per tant, no cal revisar la llicència.

Per a Alejandra Ferrer, consellera de Territori, queda demostrat que les tres causes de presumpta il·legalitat exposades; manca de publicació perquè els interessats poguessin realitzar al·legacions, falta d’informe jurídic del Consell Insular i incompliment amb la tipologia unifamiliar establerta a les normes subsidiàries, no són certes. “El Consell Consultiu diu que sí que hi va haver publicació, en segon lloc, diu que sí que hi van haver informes jurídics. I finalment, que la llicència complia amb la tipologia d’habitatge unifamiliar aïllat. Per tant, es fa innecessari tornar a revisar la llicència”.

Així mateix, Ferrer acusa al PP d’intentar “fomentar ombres de dubte sobre l’equip de govern des de que es van aprovar les normes subsidiàries, incitant a través de les seues declaracions a l’empresa SUNWAY a seguir interposant recursos contra diferents llicències”. La titular de territori ha criticat també el canvi del sentit de vot del PP. “Canviar el vot, simplement perquè no t’agradin les declaracions de la consellera és força trist. En un Ple s’hauria de votar en consciència i sobretot, respecte dels informes que un té per a lectura anterior i no perquè no ha agradat el que diu la consellera”, ha conclòs Ferrer.

Formentera rebrà més de 20 milions dels nous pressuposts de la CAIB 2019, gairebé un 37% més que enguany

foto pressupostos CAIB 2018Els comptes autonòmics destinen més de 8 milions a inversions a l’illa i augmenten el finançament del Consell de Formentera en un 33%, fins a 9,1 milions

Formentera rebrà 20,69 milions d’euros a través dels nous pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2019, el que suposa un augment de 5,6 milions d’euros, gairebé un 37% més que en 2018, entre les partides provinents de les conselleries del Govern de les Illes Balears i de les empreses del sector públic instrumental de l’Administració autonòmica.

Els comptes autonòmics destinen més de 8 milions d’euros a inversions públiques a l’illa, prop d’un 43% més que en els pressuposts de l’actual exercici, un augment de 2,41 milions. Pel que fa al finançament del Consell de Formentera, els pressuposts de la CAIB inclouen un nou augment i la institució insular rebrà 9,12 milions, un suport financer per part del Govern que representa un increment de 2,27 milions, un 33,1% més que enguany.

“Aquest Govern reforça l’autonomia dels consells insulars i aquest pressupost és un nou exemple de l’esforç descentralitzador que hem dut a terme aquesta legislatura”, ha destacat la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques del Govern, Catalina Cladera, durant la presentació dels comptes a Formentera juntament amb el president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer i el vicepresident segon i conseller insular d’Hisenda, Bartomeu Escandell.

A l’apartat de les inversions, dins l’augment d’aquest capítol per part de les empreses del sector públic instrumental, fins a arribar a 7,20 milions (un 62,5% més que en 2018), destaquen les partides d’infraestructures educatives previstes per a la construcció del CEIP de Sant Ferran (5,9 milions d’euros) i l’ampliació de l’IES Marc Ferrer de Sant Francesc Xavier (200.000 euros).

El pressupost de la CAIB per a l’any 2019 també inclou projectes de millora de la gestió del cicle de l’aigua, com les actuacions previstes a la instal·lació dessaladora d’aigua de mar (IDAM) de Formentera ­–tercera línia i dipòsit, amb una partida de 500.000 euros- i de conservació de l’estació de depuració d’aigües residuals (EDAR), amb 400.000 euros.

Així mateix, també incorpora un nou projecte finançat amb el fons de l’impost de turisme sostenible, per a la regulació dels fondejos a s’Estany des Peix, amb una dotació de 130.000 euros. Altres projectes previstos als Pressuposts de la CAIB per a 2019 són els relatius al transport de residus Formentera-Eivissa, el qual disposa de 750.000 euros, i al fons pressupostat per a desenvolupar la mobilitat sostenible a Formentera, dotat amb 350.000 euros.

El vicepresident del Consell de Formentera ha destacat el “clima de col·laboració” que ha presidit “les relacions entre Consell i Govern, a través de la Conselleria d’Hisenda, durant tota la legislatura”. Bartomeu Escandell ha destacat que el Consell compta ara “amb un finançament correcte, just i suficient”, que ”triplica l’assignació de 3 milions d’euros de 2007”.

La valoració conjunta de la legislatura és “positiva”, perquè “s’han aconseguit cobrir gairebé tots els objectius que Formentera s’havia marcat”, segons Escandell, que ha citat els avenços en el finançament del tractament de residus, la vigilància del litoral, la creació de la nova reserva marina, la bassa de rec, o les polítiques en matèria de mobilitat sostenible.

Escandell també ha destacat la passa endavant que s’ha propiciat a Formentera en l’àmbit d’habitatge de protecció social, amb la promoció que s’ha enllestit durant la legislatura, així com les inversions propiciades a partir del Fons d’Impuls del Turisme Sostenible, amb la millora d’es Pujols i l’adquisició de l’edifici de Sa Senieta com a seu del Museu de Formentera.

D’altra banda, l’acord per el traspàs de les competències en matèria de promoció turística, o l’acord per a l’aportació del Govern del 70% del cost de la nova Residència, també han estat punts destacats de la col·laboració institucional entre Consell de Formentera i Govern.

Formentera celebrates Dia de la Constitució

foto-dia-constitucio---2018-11Observance of the holiday known as “Dia de la Constitució” (Constitution Day) began on Formentera with celebration of the 40th John Tunks Memorial Mini-marathon. At 10.30am the race's 156 participants set off from Sant Francesc's plaça de la Constitució on a 12K circuit that took them through la Savina, es Pujols and Sant Ferran before finally ending back in Sant Francesc.

Later at 11.30am, the Council's Sala d'Actes was the scene of an address from administration chief Jaume Ferrer, in which he spoke about Formentera's appeal for constitutional reforms allowing the island to have its own dedicated senator. Ferrer, who described the plea as longstanding, said Formentera “is as close as ever to seeing it come true”. The island “deserves to be recognised at the national level and to have its own representation in the upper house as well”, he affirmed.

Ferrer spoke about the path-breaking moment 40 years ago that brought approval for the document, offering “the Constitution teaches us that living together takes hard work from everyone in the process”. That lesson, he said, is all the more clearer in a place like Formentera, “an island where people from a true multiplicity of backgrounds live together”. The president also hailed what he called “the climate of coexistence and respect” present today on the island.

A series of closing performances took place immediately after Ferrer's address. Clara Escandell, Cristian Tur and Pere Serra, students at the island's music and dance school, performed, as did participants in Xomeu Juan's workshop on traditional music, who interpreted a number of pieces from the Eivissa-Formentera musical canon.

Formentera passes 2019 budget

foto 2018 ple nov 1As the full Formentera Council gathered on Friday for the administration's November assembly, one of the session's standout features was a stamp of initial approval for the Council's 2019 budget.

The almost €30.2 million budget passed with “yes” votes from Gent per Formentera and despite PSOE abstention and “no”s from PP and Compromís party members.

Tax office councillor Bartomeu Escandell called the figures for 2019 “balanced and realistic”. “This budget is built around improvement initiatives for our island and towns. The current focus of infrastructure investment is on transformational change in Sant Ferran, but la Savina and es Pujols are at the fore too”. The councillor highlighted construction already under way on Formentera's senior-living residence as well as the soon-to-be completed funeral parlour—which, as Escandell offered, “together with the dependent care facility and hospital, means our endowment of health and human services now promises something we've talked about on Formentera for years: the freedom to be born and die here on the island, and to live out one's years with dignity.

Other measures

The session also brought resolution for a suit with the local delegation of the central government involving approval of the Council's offering of public employment, set to enter in force next year. The motion passed by unanimous consent.

Another object of cross-party support was the devolution of control over gender and LGTBI policy. The same goes, despite PP abstention, for a set of proposed representations from UTE GIREF, which operates Eivissa's Ca Na Putxa, concerning a deal on investment at the waste and organic matter processing plant.

The close of the assembly came with the reading of the administration's manifesto on violence against women, and an intervention from Sònia Cardona, whose words for the assembly touched on initiatives developed from within the department of citizen participation under her direction in 2018, as well as transparency and good governance.

Resident services, urban upgrades, green policy and local heritage hold spotlight in 2019 budget

foto pressupostos 2019 1At 11.00am this Wednesday Formentera Council chairman Jaume Ferrer was joined in the Sala d'Actes by Bartomeu Escandell, his administration's deputy chair and tax office secretary, for a first-look at the Formentera Council's projected 2019 budget. The total forecast, which tops €30.1 million, is up 12.25% from last year.

That change was possible thanks to an 33% uptick in regional funding (including €9.1 million unlocked by legislation aimed at boosting money for the distinct islands of the archipelago) and the hand-off of powers to promote tourism. Compensation for Formentera's participation in national devolved regional taxes, nearly €4.5 million, is also up 7.8%.

Secretary Escandell said the proposed budget “is about consolidating, both staff and operations, and finding a way to deliver all the services we're committed to on Formentera”. He described the vast majority of spending as “designed to make Formentera more liveable” citing “urban upgrades, heritage recovery and sustainability measures for the environment and mobility”.

According to the tax office chief, most of the investment in the 2019 budget relies on the Council's own cash reserves—proof, he said, “that Formentera is well-equipped to steer such policy”. “This year Formentera will return its debt level to zero”, he confided, “a clear sign the Council is financially fit and can get on just fine without outside financial support”.

Spending
The budget projects €10.8 million for employee pay. In the coming year, new facilities like la Savina's nautical sports centre, the cultural venue at la Mola's lighthouse, a funeral home, an elderly care home, a programme to regulate mooring at Estany des Peix and the planned tourism observatory included in the power hand-off on tourism promotion.

Current spending, moreover, has stabilised at approximately €11 million, with contracts for waste collection and cleaning accounting for the lion's share. Real investment is also up—from €4.5 million last year to an expected €6.2 million in 2019.

Projected cash flow
Gains from direct levies—forecasted to approach €6.4 million—echo the figures seen last year and in 2017, marking an overall stabilisation of tax earnings.

Current transfers are projected to climb as well, going from €12.4 million in 2018 to €14.3 million in 2019.

Investment criteria
In 2018 the Formentera Council's total direct investment on the island will total €6.2 million. Privileged areas of investment include continued upgrades to urban areas and tourism infrastructure, with projects in Sant Ferran like improvements on avinguda Joan Castelló i Guasch in Sant Ferran (€1.8 million), a children's park (€210,000) and a fitness circuit (€100,000) as well as a designated green space to the east of Sant Francesc and a skate park (€170,000).

Path-breaking solutions in sustainable mobility and green retrofitting are both set to get priority as well. Such measures include regulation schemes for moorage at Estany des Peix (€650,000) and inbound automobiles (€350,000) as well as a bid from within the CiF office of patrimony to build a museum into la Mola's lighthouse (€140,000). Other initiatives like funding for operations and participation at the Consell d'Entitats (€325,000) and incorporating investment in the group's selected projects (€635,000) reflect the Council's ongoing commitment to promoting citizen participation.

Lastly, a nearly €2 million residence for the aged and €200,000 for construction related to the island's anticipated funeral parlour mean investment in infrastructure and basic services hitherto unavailable on Formentera.

Consolidation
The Formentera Council is working to cement its role as service provider and advocate for decent employment. This year the administration will restore the 35-hour work week for the 330 islanders it employs (27.5% more than at the start of the legislative term).

More Articles...

Page 1 of 44

Start
Prev
1

Presidency

Press Office
Cap de Comunicació i Premsa
Sr. Isidor Torres
Tel. 971 32 23 09
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

horaris_eng_baix_1

rss_formentera_1