• Català
  • Castellano
  • English
Areas General Services Presidency

Reunió amb el cònsol de Colòmbia

foto 2021 consul colombiaLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i la vicepresidenta, Ana Juan, es varen reunir ahir amb el cònsol de Colòmbia a les Illes Balears, Rafael Guillermo Arismendy Jiménez. El cònsol va venir a presentar-se, aprofitant que es feia una jornada del Consolat Mòbil de Colòmbia a l’illa.

De manera regular, aquest Consolat Mòbil es traslladarà a Formentera perquè els ciutadans de l’illa d’origen colombià puguin fer tràmits, com ara passaports, inscripcions en el registre de naixement, entre d’altres.

La presidenta, Alejandra Ferrer, va oferir la seva col·laboració per ajudar el cònsol en tot allò que els ciutadans colombians puguin necessitar a Formentera. De fet, el Consell cedeix l’espai per instal·lar el Consolat Mòbil, que ahir es va fer a la Sala de Plens.

A les Illes Balears hi ha 25.000 ciutadans d’origen colombià, i el 13 % viu a Formentera.


23 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Intervenció al cementeri nou de Sant Francesc per intentar localitzar 58 víctimes mortals de la Guerra Civil

foto 2021 pla de fossesLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, han presentat avui el Pla d’Actuacions en Fosses de la Guerra Civil 2021-2022 que impulsa el Govern balear i que té a Formentera una de les actuacions més destacades. Es tracta de la intervenció en el cementeri nou de Sant Francesc Xavier, una de les més importants que es duran a terme pel nombre de víctimes que s’hi podrien localitzar: 58 víctimes mortals del penal de Formentera entre 1941 i 1942, segons dades de l’estudi històric elaborat per Antoni Ferrer Abàrzuza.

Alejandra Ferrer ha destacat en la presentació “la importància d’aquesta actuació que pot ajudar a dignificar la memòria de les víctimes de la Guerra Civil”. La presidenta ha desitjat "molta sort als professionals que faran les excavacions, perquè sabem que són feines molt complicades, on hi ha a més una part emocional molt forta” i que “així els familiars poden quedar-se en pau i acomiadar-se com toca".

També han assistit a l’acte la consellera de Patrimoni del Consell de Formentera, Raquel Guasch; el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado; Almudena García Rubio, en representació de la Societat Aranzadi, empresa adjudicatària de les tasques d’excavació, exhumació i identificació d’aquest tercer Pla de Fosses; el president i del vicepresident del Fòrum per a la Memòria d’Eivissa i Formentera, Lluís Ruiz i Artur Parrón respectivament; i també l’historiador Antoni Ferrer Abárzuza.

“Estem parlant de garantir els drets humans, base fonamental de la democràcia”, ha explicat el vicepresident Yllanes durant la seva intervenció, “parlem de posar fi a més de vuit dècades d’espera dels familiars per trobar les restes dels seus desapareguts. Aquest tercer Pla de Fosses ens posa a l’avantguardia de memòria democràtica a nivell estatal. Obrirem set fosses al conjunt de les Illes, entre elles actuarem per primera vegada a Sant Francesc Xavier, estudiarem la viabilitat de sis més i, per primera vegada, dedicam recursos a la restauració dels objectes trobats a les fosses, una actuació pionera al conjunt de l’Estat. Amb tot, encara hi ha molt camí per recórrer, més fosses per obrir i més cossos per identificar i retornar als seus familiars. Hem de continuar garantint el dret a la veritat, el dret a la memòria i el dret a la reparació i reconeixement de les víctimes”.

"Avui presentam a Formentera el tercer Pla d'exhumacions, i especialment una de les intervencions més importants del Pla: la del cementiri nou de Sant Francesc, on es cercarà el lloc on estan enterrades les víctimes del camp de concentració de la Savina”, ha afegit el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, per a qui “l'objectiu principal és, per suposat, la seva localització, identificació i el retorn de les seves restes a les famílies. La memòria democràtica es basa en els drets humans, com el dret d'aquestes famílies a la veritat, a la justícia i a la reparació, drets que els hi han estat negats per moltes dècades”.

Des de la Societat Aranzadi s’ha explicat que ja s’ha analitzat l’estudi de viabilitat elaborat per Antoni Ferrer sobre el cementeri nou de Sant Francesc Xavier i també s’ha realitzat una visita de camp. Segons Almudena García Rubio, “en el seu informe es marquen tres zones en les que diferents testimonis apunten que es varen produir els enterraments, essent algunes més viables que d’altres. Plantejam intervenir a totes elles seguint un ordre jeràrquic, és a dir, començant per aquelles que tenen més fiabilitat segons els testimonis orals recollits”. La responsable d’Aranzadi també ha avançat que l’equip que intervendrà a Sant Francesc Xavier estarà format per alguns membres que ja varen treballar en les excavacions de Sant Ferran l’any 2017 i de les diferents fases que s’han executat al Cementeri Vell d’Eivissa, a ses Figueretes.

L’estudi històric

L’estudi històric La incorporació de l’actuació prevista al cementiri nou de Sant Francesc Xavier dins el tercer pla d’exhumacions és fruit de l’estudi històric elaborat per Antoni Ferrer Abàrzuza, que dona per definitiva la xifra de 58 víctimes mortals del penal de Formentera entre 1941 i 1942 i defineix tres indrets del cementiri de Sant Francesc on es poden dur a terme intervencions viables per tractar de localitzar les seves restes.

L’informe, elaborat a partir de les investigacions duites a terme fins avui i de les aportacions de diferents testimonis, recull les condicions inhumanes en què vivien els presos a Formentera: amuntegats, en instal·lacions insalubres i amb una falta generalitzada d’aliments que els abocava a la fam i, finalment, a la mort.

Per determinar la xifra exacta de víctimes mortals de la presó de Formentera, Antoni Ferrer afegeix noves fonts documentals. Fins ara s’havien analitzat els llibres del Registre Civil de Formentera i el llibre de defuncions de la parròquia de Sant Francesc Xavier, i Ferrer afegeix dues fonts més, fins ara inexplorades: els expedients d’Administració de justícia de l’Arxiu del Consell de Formentera i els padrons municipals d’habitants. Els resultats són coincidents i corroboren la xifra de 58 víctimes mortals.

Sobre el lloc d’inhumació de les víctimes, l’estudi explica que el cementeri nou de Sant Francesc es va inaugurar el 1940, uns mesos abans que es produís la primera mort documentada a la presó de Formentera, datada l’abril de 1941. No s’han trobat testimonis directes d’aquells enterraments, però sí que hi ha dos testimonis secundaris que coincideixen a indicar com a possible ubicació dos dels quatre quadrants dels quals consta el cementeri nou, ubicats a la part oest i que ja estaven acabats de construir l’any 1938. L’historiador conclou, a partir de la documentació consultada, que les inhumacions es varen fer d’acord amb el ritu cristià catòlic. El que no podem saber és si en el seu dia les tombes estaven identificades.

L’estudi inclou, com a novetat, no només informació de les víctimes mortals sinó també de la totalitat de persones que varen estar empresonades al penal de Formentera —prop de 1.500 noms— a partir de la transcripció de llistes dels padrons i el seu processament.

El tercer Pla de Fosses

El tercer Pla de Fosses El tercer Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears durà a terme tasques d’excavació, exhumació i identificació de cossos a set fosses de les Illes Balears. Actuacions que executarà la Societat Aranzadi, seguint el calendari aprovat per la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears, que està previst s’iniciï durant el mes d’octubre amb la segona fase de son Coletes, a Manacor, seguida de la intervenció al cementiri nou de Sant Francesc.

22 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

II edició del Concert Extraordinari a benefici d’APNEEF

cartell 2021 concert quartetAPNEEF, amb la col·laboració del Consell de Formentera, de l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu, el Palau de Congressos i Rafa Cavestany porten de nou a Formentera i a Eivissa una nova gira de dos concerts de música clàssica protagonitzats per Camerata Deià Piano Quartet i Alfredo Oyagüez.

El violí, viola i violoncel de Camerata Deià Piano Quartet, al costat del piano d’Alfredo Oyagüez, ens conviden per segon any consecutiu a aquesta gira de concerts on els artistes homenatjaran el centenari del naixement del compositor argentí Astor Piazzolla. A més, entre altres, podrem delectar-nos amb obres del violinista Fritz Kreisler o el reconegut compositor austríac Joseph Haydn.

El primer dels concerts tendrà lloc en el Palau de Congressos de Santa Eulària des Riu a les 20.00 hores divendres que ve 8 d’octubre. El segon concert se celebrarà a la Sala de Cultura (Cinema) de Formentera el dissabte 9 d’octubre a les 20.30 hores i comptarà amb places limitades seguint protocols de seguretat per la covid-19.

Per assistir als concerts es podran adquirir les entrades a la seu d’APNEEF, telefonant al 971 31 73 60 o a les taquilles una hora abans del concert per una donació de 15 €.

APNEEF és una associació sense ànim de lucre que agrupa la infància i adolescència amb necessitats especials amb qualsevol mena de discapacitat física, psíquica, sensorial i/o cognitiva. En aquesta ocasió, tota la recaptació anirà destinada al seu projecte del nou centre de Santa Eulària des Riu que es troba en la seva recta final.


21 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Consell de Formentera announces new 30 Sept. deadline on aid applications from local freelancers and SMIs

grafic_ajudesThe Consell de Formentera will extend the deadline on applications for Covid relief until 30 September, news that was confirmed in a notice published today in the Official Gazette of the Balearic Islands (BOIB). The €482,896 package of aid for self-employed islanders and those with small businesses makes good on an original pledge of€630,000 that was agreed between the island’s government and the Govern balear, who have promised to put up equal parts.

Relief checques range from €1,500 for market vendors to €7,000 for entrepreneurs with two establishments. Under the terms, applicants must have their workplace and tax domicile on Formentera and must either be current with municipal fees or have successfully applied for a deferral of payment.

So a maximum number of islanders can access the aid, and to clear up any questions from potential applicants, the Consell de Formentera has set up an information hotline at 971 32 10 87. Interested parties can apply Virtual Citizen Information Office (OVAC). Complete details and terms can also be viewed on the Consell de Formentera website.

16 September 2021
Communications Office
Consell de Formentera

Ses Illetes and Cavall d’en Borràs reopen from 6.00pm, preventive controls still in place

The Consell de Formentera President’s Office reports it has rescinded the executive order that mandated the 6.00pm closure of points of access to the Cavall d’en Borràs and Ses Illetes areas of Ses Salines Nature Reserve. The original order was approved on 4 August in a bid to prevent parties on the beaches of the protected space.

President Ferrer applauded the success of the closure, reasoning it “prevented crowds of people who, due to the covid, were placing all of us at risk”. She also sounded off about how such gatherings led to uncivic behaviour which had taken a toll on the surrounding ecosystem.

Entry restrictions at the reserve were loosened on Monday 6 September, but periodic patrols continue, aiming to prevent crowds at beaches, and they will continue over the next few days, according to the president.


15 September 2021
Communications Office
Consell de Formentera

More Articles...

Page 1 of 97

Start
Prev
1

Presidency

Press Office

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

horaris_eng_baix_1

rss_formentera_1