• Català
  • Castellano
  • English
Festes

UNA DÈCADA DE MÀGIA MUSICAL: FORMENTERA JAZZ FESTIVAL CELEBRA EL SEU 10è ANIVERSARI

El compte enrere ha començat per al desè aniversari del FORMENTERA JAZZ FESTIVAL! Durant els últims nou anys, gairebé 50,000 persones han estat testimonis de la màgia del jazz en la paradisíaca illa de Formentera. I ara, del 6 al 9 de juny de 2024, celebrarà en gran una dècada de passió musical.

En 2015, el Formentera Jazz Festival naixia amb el suport del Consell Insular de Formentera. Des de llavors ha anat creixent sense perdre la seva essència de ser una trobada musical oberta la voluntat de la qual és reflectir la diversitat global del jazz a través d'una programació diversa quant a gènere, generació i origen, i mantenint sempre la filosofia inclusiva de l'illa. Ara arriba a la seva desena edició consolidat com un esdeveniment únic i una referència del gènere al Mediterrani, mantenint el seu esperit original de ser un esdeveniment gratuït i accessible per a tots.

“Que increïble que ja siguem aquí, a punt de celebrar la nostra primera dècada! Al llarg de tots aquests anys, a més de vibrar amb les propostes musicals de més d'un centenar d'artistes, hem après junts la importància treballar en i per la comunitat, hem posat en valor la cultura com aquest tresor inavaluable que hem de cuidar i alimentar i hem reflexionat sobre el nostre impacte en la naturalesa. Però, sobretot, hem mantingut la nostra voluntat fundacional de reflectir la diversitat global del jazz a través d'una programació que abasta a artistes emergents i consagrats, locals, nacionals i internacionals. I tot això de la mà de Consell Insular de Formentera i amb un equip humà espectacular que han fet seu el festival. Gràcies a tots”, ha manifestat Maxwell Moya Wright, fundador i director del Formentera Jazz Festival.

El conseller insular de Cultura, Óscar Portas, ha volgut felicitar els organitzadors del festival per aquest desè aniversari perquè "demostra la consolidació d'aquesta experiència única que ofereixen a formenterencs i visitants" en un mes com el de juny, "la qual cosa ens ajuda a desestacionalitzar el turisme".

Portas ha convidat així mateix tots els ciutadans de Formentera al fet que continuïn assistint a aquests concerts "d'una qualitat extraordinària" i ha encoratjat a l'organització de l'esdeveniment a "continuar treballant d'aquesta manera, amb aquesta labor tan ben feta".

Entre els més d'un centenar d'artistes que han compartit el seu talent al Formentera Jazz Festival es troben figures tan rellevants com Marco Mezquida, el virtuós pianista menorquí, Jorge Pardo, destacat saxofonista i flautista reconegut a nivell global, qui es va presentar per primera vegada a Balears de la mà del festival amb el seu emocionant projecte de jazz electrònic "*ElectroDjinn". També, Alexey León Reyes, influenciat pel jazz llatí, Duquende, un dels cantaors més prestigiosos del flamenc actual, i el gran violinista improvisador uruguaià Federico Nathan. Tonina, amb el poder de la seva veu, el baix i la poesia, Carlos Sarduy, un dels trompetistes cubans amb major projecció internacional, i Yadira Ferrer, que combina la seva formació clàssica amb una forta influència sonora cubana.

Miryam Latrece, amb la seva calidesa vocal i la seva banda, versionant cançons de grans cantautors, i Irene Atienza, amb la seva fusió del flamenc, el bolero i altres gèneres llatinoamericans. Representant el talent local, Alexandre Delange, el virtuós pianista i compositor francès, i el trompetista eivissenc Pere Navarro tanquen la llista dels principals talents que han brillat en els diferents escenaris del festival.

El Formentera Jazz Festival continua sent un far de l'elegància i la llibertat del jazz, i enguany celebra una dècada de música en viu, intercanvi cultural i reflexió sobre el nostre entorn.

A l'espera de conèixer tots els detalls d'aquesta edició de celebració, uneix-te a les seves xarxes socials per a no perdre't cap detall i recorda marcar en el teu calendari que del 6 al 9 de juny toca celebrar la màgia de la música en el paradís de Formentera!

LINKS D'INTERÈS :
Facebook: formenterajazzfestival
Instagram: formenterajazzfestival
Web: formenterajazzfestival.com

Sobre el FORMENTERA JAZZ FESTIVAL:

El FORMENTERA JAZZ FESTIVAL és un esdeveniment anual de música jazz que se celebra en la bella illa de Formentera. Durant una dècada, hem compartit la passió pel jazz i la diversitat cultural amb els nostres seguidors de tot el món, mantenint l'essència de ser un esdeveniment gratuït i accessible per a tots.

Formentera en Festes

Contràriament al que succeeix en altres indrets, la major part de les festes de Formentera es troben ubicades en una data fixa i invariable en el calendari anual, de manera que la celebració d’algunes festivitats del santoral ha esdevingut una vertadera tradició.
El vessant religiós era ben marcat en les festes que se celebraven antigament. La missa de festa, celebrada a mitjan matí, constituïa un acte de notable rellevància social que congregava una nombrosa part de la població en els respectius temples. Però la litúrgia, una vegada acabada, donava pas de nou a l’àmbit més profà. D’aquesta manera, una multitudinària ballada a la mateixa plaça de l’església solia ser habitual en festivitats com Sant Joan, Sant Pere, Sant Jaume o Santa Maria. A la tarda, després d’haver celebrat el dinar en família —poques eren les cases on antigament no hi havia cap membre amb algun d’aquests noms—, la gent més jove es mudava amb les millors robes i sortia a passejar. Aprofitaven l’ocasió per congregar-se en alguns carrerons o en determinades cases, on era costum fer rifes, tirades de galls, ballades o cantades. Tot junt servia d’entorn ideal per allò que una població dispersa com la de Formentera necessitava: el contacte humà amb la resta d’individus. 
Amb els canvis que ha experimentat la societat Formentera durant la segona meitat del segle XX, la celebració de les festes també s’ha transformat substancialment. A més, majoritàriament es mantenen aquelles mateixes dates rememorades des de ben antic, com també alguns dels seus elements que més les han caracteritzat al llarg del temps.El Calendari Festiu de Formentera és el següent:

CAVALCADA DE REIS. 5 de gener. La Cavalcada Reial arriba a Formentera en vaixell al port de la Savina i recorre tots els pobles per visitar i repartir regals a tots els nens i nenes.
Ho organitza: Àrea de Cultura

CARNAVAL. Al voltant de febrer segons quan caigui la quaresma. Concentració de carrosses, comparses, grups i disfressats/disfressades. Recorregut pels carrers i culminació amb un concurs de ball.
Ho organitza: Àrea de Cultura

DIA D'ANDALUSIA. 28 de febrer. Aperitiu i música.
Ho organitza: Asociación Cultural Andaluza de Formentera

DIA DE LES BALEARS. 1 de març. Mostra de ball, música i gastronomia tradicional de Formentera. Amb el suport del Govern de les Illes Balears.
Ho organitza: Àrea de Cultura i Educació

FESTIVAL FOLKLÒRIC ILLA DE FORMENTERA.
A mitjans de març s'organitza el Festival Folklòric on s'hi donen cita les colles de ball de Formentera Es Xacoters i Es Pastorells, a més de colles convidades

ROMERIA MARE DE DÉU DE LA CABEZA. 25 d'abril. Revetlla, ofrena floral a la Mare de Déu del Pilar, missa, aperitiu i música.
Ho organitza: Asociación cultural andaluza de Formentera

SANT JORDI. 23 d'abril. Dia del Llibre i la Rosa. Activitats culturals al voltant de la Biblioteca Marià Villangómez (contacontes amb llegendes de Sant Jordi, concurs infantil de punts de llibre i de redaccions literàries), presentacions de llibres d'autors reconeguts, signatura de llibres, paradetes de llibres per part de les associacions culturals de l'illa, etc.
Ho organitza: Àrea de Cultura, Amics de la Biblioteca Internacional i OCB de Formentera

PRIMAVERA DE CULTURA. Al voltant del mes d'abril. Conferències, taller d'elaboració d'herbes, concerts en llengua catalana, presentacions de llibres, cantada popular.
Ho organitza: Obra Cultural Balear de Formentera

FESTES SANT FERRAN. 30 de maig. Sant Ferran de ses Roques. Processó, concerts, ball tradicional, animació infantil...
Ho organitza: Associació d'artesans de Sant Ferran

FESTES DE SANT JOAN. 23 de juny. La Mola. Encesa del foc de Sant Joan amb acompanyament de gaita pagesa (sonada tradicional de Formentera), concerts.
Ho organitza: Comissió de Festes de la Mola

FESTES DE LA MARE DE DÉU DEL CARME. 16 de juliol. La Savina. Festa dels pescadors de l'Illa. Processó marinera per lliurar una ofrena floral als mariners. Ball Tradicional, animació infantil, concerts.
Ho organitza: Associació de veïns de la Savina

FESTES DE LA MARE DE DÉU DEL CARME. Als voltants d'aquella data a la localitat des Pujols, antiga cala de pescadors. Processó marinera, animació infantil a la platja, concerts.
Ho organitza: Associació de veïns des Pujols

FESTES DE SANT JAUME. 25 de juliol. Diada de Formentera. Activitats concentrades a la segona quinzena de juliol. Teatre, dansa, exposicions, jazz, cinema a la fresca, concerts d'artistes emergents i consagrats, animació infantil, ballada i cantada popular.
Ho organitza: Àrea de Cultura

FESTES DE SANTA MARIA. 5 d'agost. Festes de la Terra. Activitats al voltant de tot el mes d'agost. Xerrades, dimonis, concerts en llengua catalana amb grups d'arreu dels Països Catalans, animacions i tallers per als més petits i petites, ballada i cantada popular, trobada de joves poetes.
Ho organitza: Comissió de Festes de Santa Maria

FESTES DE SANT AGUSTÍ. 28 d'agost. Es Caló de Sant Agustí. Ballada i actes populars.
Ho organitza: Comissió de Festes des Caló de Sant Agustí

FESTES DEL PILAR. 12 d'octubre. La Mola. Processó, ballada popular, animació infantil, concerts.
Ho organitza: Comissió de Festes de la Mola

FESTES DE SANT FRANCESC XAVIER. 3 de desembre. Sant Francesc Xavier. Processó, concerts, ball tradicional, animació infantil, gastronomia
tradicional.
Ho organitza: Associació de Reis Mags i Associació gastronòmica Es Forn

NADAL: Festes que oscil·len entre el 20 i 31 de desembre. Activitats: Mercat de Nadal, col·lectiva d'artistes locals, nadales populars infantils, mostra de teatre infantil, Concerts, Cinema, visita
del Pare Noel, concurs d'aparadorisme...


24 Nit de Nadal. Nit de Matines a les diferents esglésies de l'Illa on les esquadres de caramellers de Formentera interpreten Ses Caramelles de Nadal (música tradicional de les Pitiüses, declarades BIC)
25 Nadal
26 Sa Mitjana Festa
31 Nit de Cap d'any. Concert a càrrec d'un grup de versions per donar la benvinguda a l'any nou.


Ho organitza: Àrea de Cultura i Àrea de Comerç

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera