• Català
  • Castellano
  • English
Fiestas

UNA DÈCADA DE MÀGIA MUSICAL: FORMENTERA JAZZ FESTIVAL CELEBRA EL SEU 10è ANIVERSARI

El compte enrere ha començat per al desè aniversari del FORMENTERA JAZZ FESTIVAL! Durant els últims nou anys, gairebé 50,000 persones han estat testimonis de la màgia del jazz en la paradisíaca illa de Formentera. I ara, del 6 al 9 de juny de 2024, celebrarà en gran una dècada de passió musical.

En 2015, el Formentera Jazz Festival naixia amb el suport del Consell Insular de Formentera. Des de llavors ha anat creixent sense perdre la seva essència de ser una trobada musical oberta la voluntat de la qual és reflectir la diversitat global del jazz a través d'una programació diversa quant a gènere, generació i origen, i mantenint sempre la filosofia inclusiva de l'illa. Ara arriba a la seva desena edició consolidat com un esdeveniment únic i una referència del gènere al Mediterrani, mantenint el seu esperit original de ser un esdeveniment gratuït i accessible per a tots.

“Que increïble que ja siguem aquí, a punt de celebrar la nostra primera dècada! Al llarg de tots aquests anys, a més de vibrar amb les propostes musicals de més d'un centenar d'artistes, hem après junts la importància treballar en i per la comunitat, hem posat en valor la cultura com aquest tresor inavaluable que hem de cuidar i alimentar i hem reflexionat sobre el nostre impacte en la naturalesa. Però, sobretot, hem mantingut la nostra voluntat fundacional de reflectir la diversitat global del jazz a través d'una programació que abasta a artistes emergents i consagrats, locals, nacionals i internacionals. I tot això de la mà de Consell Insular de Formentera i amb un equip humà espectacular que han fet seu el festival. Gràcies a tots”, ha manifestat Maxwell Moya Wright, fundador i director del Formentera Jazz Festival.

El conseller insular de Cultura, Óscar Portas, ha volgut felicitar els organitzadors del festival per aquest desè aniversari perquè "demostra la consolidació d'aquesta experiència única que ofereixen a formenterencs i visitants" en un mes com el de juny, "la qual cosa ens ajuda a desestacionalitzar el turisme".

Portas ha convidat així mateix tots els ciutadans de Formentera al fet que continuïn assistint a aquests concerts "d'una qualitat extraordinària" i ha encoratjat a l'organització de l'esdeveniment a "continuar treballant d'aquesta manera, amb aquesta labor tan ben feta".

Entre els més d'un centenar d'artistes que han compartit el seu talent al Formentera Jazz Festival es troben figures tan rellevants com Marco Mezquida, el virtuós pianista menorquí, Jorge Pardo, destacat saxofonista i flautista reconegut a nivell global, qui es va presentar per primera vegada a Balears de la mà del festival amb el seu emocionant projecte de jazz electrònic "*ElectroDjinn". També, Alexey León Reyes, influenciat pel jazz llatí, Duquende, un dels cantaors més prestigiosos del flamenc actual, i el gran violinista improvisador uruguaià Federico Nathan. Tonina, amb el poder de la seva veu, el baix i la poesia, Carlos Sarduy, un dels trompetistes cubans amb major projecció internacional, i Yadira Ferrer, que combina la seva formació clàssica amb una forta influència sonora cubana.

Miryam Latrece, amb la seva calidesa vocal i la seva banda, versionant cançons de grans cantautors, i Irene Atienza, amb la seva fusió del flamenc, el bolero i altres gèneres llatinoamericans. Representant el talent local, Alexandre Delange, el virtuós pianista i compositor francès, i el trompetista eivissenc Pere Navarro tanquen la llista dels principals talents que han brillat en els diferents escenaris del festival.

El Formentera Jazz Festival continua sent un far de l'elegància i la llibertat del jazz, i enguany celebra una dècada de música en viu, intercanvi cultural i reflexió sobre el nostre entorn.

A l'espera de conèixer tots els detalls d'aquesta edició de celebració, uneix-te a les seves xarxes socials per a no perdre't cap detall i recorda marcar en el teu calendari que del 6 al 9 de juny toca celebrar la màgia de la música en el paradís de Formentera!

LINKS D'INTERÈS :
Facebook: formenterajazzfestival
Instagram: formenterajazzfestival
Web: formenterajazzfestival.com

Sobre el FORMENTERA JAZZ FESTIVAL:

El FORMENTERA JAZZ FESTIVAL és un esdeveniment anual de música jazz que se celebra en la bella illa de Formentera. Durant una dècada, hem compartit la passió pel jazz i la diversitat cultural amb els nostres seguidors de tot el món, mantenint l'essència de ser un esdeveniment gratuït i accessible per a tots.

Formentera en Fiestas

Contrariamente a lo que sucede en otros lugares, la mayor parte de las fiestas de Formentera se encuentran ubicadas en una fecha fija e invariable en el calendario anual, de modo que la celebración de algunas festividades del santoral se ha convertido en una verdadera tradición.
La vertiente religiosa era bien marcada en las fiestas que se celebraban antiguamente. La misa de fiesta, celebrada a media mañana, constituía un acto de notable relevancia social que congregaba una numerosa parte de la población en los respectivos templos. Pero la liturgia, una vez terminada, daba paso de nuevo al ámbito más profano. De esta manera, una multitudinaria baile en la misma plaza de la iglesia solía ser habitual en festividades como Sant Joan, Sant Pere, Sant Jaume o Santa Maria. Por la tarde, después de haber celebrado la comida en familia-pocas eran las casas donde antiguamente no había ningún miembro con alguno de estos nombres-, la gente más joven se vestía con las mejores ropas y salía a pasear. Aprovechaban la ocasión para congregarse en algunos callejones o en determinadas casas, donde era costumbre hacer rifas, tiradas de gallos, bailes o cantadas. Todo ello servía de entorno ideal para lo que una población dispersa como la de Formentera necesitaba: el contacto humano con el resto de individuos.
Con los cambios que ha experimentado la sociedad Formentera durante la segunda mitad del siglo XX, la celebración de las fiestas también se ha transformado sustancialmente. Además, en su mayoría se mantienen esas mismas fechas rememoradas desde muy antiguo, como también algunos de sus elementos que más las han caracterizado a lo largo del tiempo.



El Calendario Festivo de Formentera es el siguiente:

CABALGATA DE REYES. 5 de enero. La Cabalgata Real llega a Formentera en barco al puerto de La Savina y recorre todos los pueblos para visitar y repartir regalos a todos los niños y niñas.
Organiza: Área de Cultura

CARNAVAL. Alrededor de febrero según cuando caiga la cuaresma. Concentración de carrozas, comparsas, grupos y disfrazados/disfrazadas. Recorrido por las calles del pueblo y culminación con un concurso de baile.
Organiza: Área de Cultura

DÍA DE ANDALUCÍA. 28 de febrero. Aperitivo y música.
Organiza: Asociación Cultural Andaluza de Formentera

DIA DE LES BALEARS. 1 de marzo. Muestra de baile, música y gastronomía tradicional de Formentera. Con el apoyo del Govern de las Illes Balears.
Organiza: Área de Cultura y Educación

FESTIVAL FOLCLÓRICO ISLA DE FORMENTERA
A mediados de marzo se organiza el Festival Folclórico donde se dan cita los grupos de baile de Formentera Es Xacoters y Es Pastorells, además de grupos invitados.

ROMERÍA VIRGEN DE LA CABEZA. 25 de abril. Verbena, ofrenda floral a la Virgen del Pilar, misa, aperitivo y música.
Organiza: Asociación Cultural Andaluza de Formentera

SANT JORDI. 23 de abril. Día del Libro y la Rosa. Actividades culturales alrededor de la Biblioteca Marià Villangómez (cuentacuentos con leyendas de Sant Jordi, concurso infantil de puntos de libro y de redacciones literarias), presentaciones de libros de autores reconocidos, firma de libros, puestos de libros por parte de las asociaciones culturales de la isla, etc.
Organiza: Área de Cultura, Amigos de la Biblioteca Internacional y OCB de Formentera

PRIMAVERA DE CULTURA. Alrededor del mes de abril. Conferencias, taller de elaboración de hierbas, conciertos en lengua catalana, presentaciones de libros, cantada popular.
Organiza: Obra Cultural Balear de Formentera

FIESTAS SANT FERRAN. 30 de mayo. Sant Ferran de ses Roques. Procesión, conciertos, baile tradicional, animación infantil...
Organiza: Asociación de artesanos de Sant Ferran

FIESTAS DE SANT JOAN. 23 de junio. La Mola. Encendido del fuego de Sant Joan con acompañamiento de gaita payesa (tocata tradicional de Formentera), conciertos.
Organiza: Comisión de Fiestas de la Mola

FIESTAS DE LA VIRGEN DEL CARMEN. 16 de julio. La Savina. Fiesta de los pescadores de la Isla. Procesión marinera para entregar una ofrenda floral los marineros. Ball tradicional, animación infantil, conciertos.
Organiza: Asociación de vecinos de La Savina

FIESTAS DE LA VIRGEN DEL CARMEN. Alrededor de esa fecha en la localidad de Es Pujols, antigua cala de pescadores. Procesión marinera, animación infantil en la playa, conciertos.
Organiza: Asociación de vecinos de Es Pujols

FIESTAS DE SANT JAUME. 25 de julio. Diada de Formentera. Actividades concentradas en la segunda quincena de julio. Teatro, danza, exposiciones, jazz, cinema al aire libre, conciertos de artistas emergentes y consagrados, animación infantil, baile y cantada popular.
Organiza: Área de Cultura

FIESTAS DE SANTA MARIA. 5 de agosto. Fiestas de la Tierra. Actividades alrededor de todo el mes de agosto. Charlas, demonios, conciertos en lengua catalana con grupos de todos los Países Catalanes, animaciones y talleres para los más pequeños y pequeñas, baile y cantada popular, encuentro de jóvenes poetas.
Organiza: Comisión de Fiestas de Santa Maria

FIESTAS DE SANT AGUSTÍ. 28 de agosto. Es Caló de Sant Agustí. Baile y actos populares.
Organiza: Comisión de Fiestas de Es Caló de Sant Agustí

FIESTAS DEL PILAR. 12 de octubre. La Mola. Procesión, baile popular, animación infantil, conciertos.
Organiza: Comisión de Fiestas de la Mola

FIESTAS DE SANT FRANCESC XAVIER. 3 de diciembre. Sant Francesc Xavier. Procesión, conciertos, baile tradicional, animación infantil, gastronomía tradicional.
Organiza: Asociación de Reyes Magos y Asociación gastronómica Es Forn

NAVIDAD. Fiestas que oscilan entre el 20 y 31 de diciembre. Actividades: Mercado de Navidad, colectiva de artistas locales, villancicos populares infantiles, muestra de teatro infantil, conciertos, cinema, visita de Papá Noel, concurso de escaparatismo...

24 Nochebuena. Noche de Maitines en las diferentes iglesias de la Isla donde las escuadras de caramellers de Formentera interpretan Ses Caramelles de Navidad (música tradicional de las Pitiüses, declaradas BIC)
25 Navidad
26 Sa Mitjana Festa
31 Noche Vieja. Concierto a cargo de un grupo de versiones para dar la bienvenida al año nuevo.

Organiza: Área de Cultura y Área de Comercio

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera