• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Igualtat

'El valor dels treballs invisibles de les dones a la Formentera del segle XX', projecte de recerca guanyador de la primera beca d'Igualtat del Consell

foto 2023i dona cabresEl Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Igualtat, informa que el projecte 'El valor dels treballs invisibles de les dones a la Formentera del segle XX. Referents de pràctiques per la sostenibilitat de la vida', de les investigadores Mònica Grau Sarabia i Stella Mally ha set el guanyador de la primera beca d'investigació d'Igualtat que concedeix la institució insular. La beca està dotada amb 8.000 euros.

La presidenta i consellera d'Igualtat, Ana Juan, ha destacat que "l'objectiu de impulsar per primera vegada aquesta beca és reconèixer, a través de la investigació i el coneixement científic, la importància de la dona en la societat formentera". Ana Juan ha subratllat que els resultats d'aquest estudi "ens ha de servir de punt de partida per aconseguir una societat més igualitària a l'illa".

Tal com recull la memòria del projecte, "tenint en compte que el problema és que els treballs de sostenibilitat de la vida que han realitzat tradicionalment les dones han set invisibilitats i no s'han reconegut, l'objectiu d'aquesta recerca és visibilitzar i posar en valor les pràctiques econòmiques que han realitzat les dones a Formentera per garantir el benestar i que han permès el progrés". Les pràctiques que seran analitzades en aquest projecte seran principalment les següents: la relació i utilització dels recursos naturals (aigua, terra, animals) l'agricultura, la pesca, la ramaderia, el turisme, la cura de les persones i la criança.

3 de gener de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El documental "¿Qué coño está pasando?" obre els actes per commemorar el 25N a Formentera

foto 2022xi presentacio 25NEl Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Igualtat i juntament amb l'associació Espai Dones, ha presentat avui els actes organitzats amb motiu del 25N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Els actes començaran el divendres 18 de novembre a les 18 hores amb la projecció i posterior debat del documental ¿Qué coño está pasando? a les aules de l'Escola d'Adults (aules del CEPA Pitiüses), al costat del CEIP Mestre Lluís Andreu.

A través de les diverses reflexions que s'hi recullen, el documental és un debat al voltant de les qüestions relacionades amb la igualtat entre dones i homes, i del tema de la violència de gènere, "que és un dels desencadenants de la desigualtat, encara molt arrelada en l'actualitat", assenyalen Marta Jaenes i Rosa Márquez, les directores del documental.

La següent activitat serà l'exposició "Informe de camarera", de l'artista canari Alejandro Robaina Vera que, organitzada per l'àrea de Cultura, s'inaugurarà el pròxim dilluns 21 de novembre a les 19 hores a la Sala d'Exposicions "Ajuntament Vell". Alejandro Robaina sempre ha estat vinculat a la vida de les cambreres de pis i ha conegut en primera persona les seues converses, les seues lluites laborals, alegries, però també dolències (de la seua tia, mare, cosines ja que totes s'han dedicat a la neteja d'habitacions d'hotel).

Dia 25, taula rodona a la ràdio, taula informativa i concentració a la plaça
Els actes del dia 25, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, començaran a les 10 hores a Ràdio Illa amb una taula rodona amb representants de l'àmbit social, de la psicologia, de sanitat, dels cossos i forces de seguretat i de l'àrea d'Igualtat. A la mateixa hora, a la plaça de la Constitució, s'instal·larà una taula informativa de "No i Punt"; també hi haurà penjada de cartells. A les 17 hores, es celebrarà la concentració a la plaça de la Constitució amb lectures realitzades per les dones voluntàries i lectura del manifest amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

Els actes del 25N culminaran amb la projecció de la pel·lícula Solo una vez, els dies 25 a les 21 hores i el dia 27 a les 20 hores a la Sala de Cultura (Cinema). La pel·lícula de Guillermo Ríos Bordón és un thriller que obliga l'espectador a analitzar cada paraula i cada gest per decidir si està o no davant d'un cas de violència.

14 de novembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Tres persones joves qualificades menors de 30 anys, contractats a través del programa SOIB Jove Qualificats, comencen a treballar al Consell

foto soib 01El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Desenvolupament Local de la conselleria de Comerç, Emprenedoria i Igualtat, informa que, en el marc del programa "SOIB Jove: Qualificats - Entitats Locals 2022", s'han contractat tres persones joves qualificades durant un any, que ocuparan els següents llocs de feina en pràctiques: una educadora infantil, un tècnic d'Igualtat i un enginyer tècnic de Medi Ambient. Gràcies a aquest programa, els joves recentment titulats tendran l'oportunitat d'adquirir experiència laboral en la seua especialitat dins el món de l'administració pública.

Aquest programa ha set promogut pel SOIB i ha comptat amb el finançament del Fons Social Europeu (FSE), en el marc del Programa Operatiu d'Ocupació Juvenil 2014-2020, i de la Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals, amb un pressupost total de 203.947,40 euros. Des de l'any 2016, el Govern de les Illes Balears du a terme aquest programa de foment de l'ocupació dirigit a les entitats locals amb l'objectiu d'oferir un contracte formatiu per obtenir pràctica professional adequada al nivell d'estudis a persones joves qualificades qualificats en l'àmbit local.

Imatge: La presidenta del Consell i l'Agent d'Ocupació i Desenvolupament Local del Consell amb els tres joves contractats.


18 d'octubre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

 

Teatre, cinema, tallers i xerrades amb motiu del Dia Internacional de la Despatologització Trans

El Consell de Formentera, mitjançant l'àrea d'Igualtat, presenta el programa d'actes amb motiu del Dia Internacional de la Despatologització Trans que es celebra el 22 d'octubre. Aquest any el cartell d'activitats ha volgut ampliar el seu focus i sota el nom d'Octubre Queer pretén oferir activitats centrades en la construcció de relacions sanes, diverses i lliures que ens convidin a trencar amb els rols i estereotips associats.

Programació:
Divendres, 7 d'octubre, 11.40 h
Xerrada interactiva: "Visca l'amor del bo", a càrrec de La Psico Woman Sala de Cultura (Cinema), Sant Francesc. Aquesta activitat pretén donar claus concretes per prevenir les violències masclistes en què també es parlarà d'emocions, masculinitats diverses, construcció del model social de l'amor, de prevenció d'assetjament, acceptació de la diversitat. Isa Duque és psicòloga sanitària, sexòloga i terapeuta de família.

Divendres, 21 d'octubre, 19.30 h
Presentació: 'Fan Fiction i Omegaverso, Editorial Univers Alternatiu', a càrrec de Qoyari Álvarez Miriel a la Biblioteca Marià Villangómez. A la xerrada s'abordaran els temes com les minories que no es veien representades enlloc i varen decidir "crear" la seva pròpia representació, la representació queer; o JK Rowling contra la comunitat trans i la resposta dels fans de Harry Potter:

Dissabte, 22 d'octubre, 20.30 h
'Teatre visual: Imaginaris Monstruosos', a càrrec de La Lioparda Teatre Sala de Cultura (Cinema). Imaginaris Monstruosos és un espectacle de teatre visual, titelles o pròtesis, per a públic jove i adult, amb un aire innovador i transgressor, que pretenen posar al centre els marges.

Diumenge, 23 d'octubre, 16 h
'Naufragar: taller de fanzine col·lectiu', a càrrec de Tsunami (L i Natu) Es Roco, Sant Francesc El taller serà un espai de creació col·lectiva posant al centre el desig i les nostres passions que convida a reflexionar al voltant de la sexualitat i la identitat.

Diumenge, 23 d'octubre, 20 h
Cinefòrum queer: Projecció d'una pel·lícula i col·loqui posterior a càrrec de Hajar Lagranja El Kotri i Alejandro Piña Redondo a És Roco de Sant Francesc.

Per a més informació: igualtat@conselldeformentera.cat.

4 d'octubre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022x october queer

Formentera clausura la tercera edició de les Aules Feministes

foto 2022ix aules feministes 2Formentera ha set avui escenari de la darrera jornada de la tercera edició de les Aules Feministes, que ha comptat amb la presència de la secretària d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez; la presidenta i consellera d'Igualtat del Consell de Formentera, Ana Juan; la vicepresidenta del Parlament, Gloria Santiago; la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido; la directora de l'Institut Balear de la Dona (Ibdona), Maria Duran i Febrer, així com el diputat per Formentera, Antonio J.Sanz, la vicepresidenta del Consell, Susana Labrador, i les conselleres, Vanessa Parellada i Paula Ferrer, entre d'altres autoritats.

L'acte de cloenda, celebrat a la Sala de Cultura, ha set presentat per Ana Juan i ha consistit en una ponència sobre els plans d'igualtat en els mitjans de comunicació públics, a càrrec de la periodista Montserrat Boix, i un espai de presentació de bones pràctiques en la lluita contra la bretxa salarial des de les administracions públiques.

La presidenta del Consell de Formentera ha destacat "els grans avanços socials que hem viscut les dones en igualtat de gènere els darrers anys amb les polítiques progressistes, però encara queda molt de camí per recórrer". Segons Ana Juan, "no hem de perdre la perspectiva d'ajudar les dones a desenvolupar el seu projecte de vida en igualtat i per això és molt important visibilitzar aquesta feina".

Les Aules Feministes d'enguany s'han celebrat sota el títol "Economia per a la igualtat. L'agenda feminista". Cal recordar que varen néixer l'any 2020 com a espai de reflexió sobre el feminisme i el seu poder transformador.


10 de setembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 1 de 7

Inici
Anterior
1

telf emergsocial 112

Ens trobareu a:
Venda des Brolls, 53
07860 Sant Francesc Xavier
tel. 971 32 12 71 · fax 971 32 20 39
benestarsocial@
conselldeformentera.cat

Centre de Dia
Venda des Brolls
07860 Sant Francesc Xavier
tel. 971 32 16 17 · fax 971 32 22 20

ministerio_igualdad_1

institut_balear_dona_1

participacio_govern_1