• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Igualtat

Suport a Espai Dones per promocionar la igualtat i prevenir la violència de gènere

foto 2021 espai donesLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i la presidenta d’Espai Dones, Maria Dolores Fernández Tamargo, han signat avui un conveni de col·laboració per l’atorgament d’una subvenció de 3.500 euros per dur a terme actuacions relacionades amb la promoció de la igualtat i prevenció de la violència de gènere durant l’any 2021 a l’illa de Formentera. A l’acte també ha assistit la consellera d’Igualtat, Vanessa Parellada.

Amb aquesta subvenció l’associació Espai Dones es compromet a dur a terme activitats de promoció i dinamització per a la igualtat de la dona i prevenció de la violència de gènere. Per aconseguir aquest objectiu, realitzaran activitats d’educació en igualtat i sensibilització social pel reconeixement dels drets de la dona. La subvenció s’ha incrementat de 3.000 € al 2020 a 3.500 € a l’any 2021.

1 de juliol de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Reflexió sobre la percepció i implicació d’homes i dones de Formentera en relació a la Igualtat

foto 2021 ritxarEl Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Igualtat, ha organitzat unes sessions de discussió i sensibilització sobre la percepció d’homes i dones sobre la igualtat, les seves necessitats i problemàtiques i la seva implicació per a assolir-la. Les sessions estan sent dinamitzades per Ritxar Bacete, antropòleg i treballador social i s’inclouen en el marc del Pla d’Igualtat Intern que està elaborant el Consell de Formentera.

Entre ahir i avui de matí s’ha reunit un grup de devers 6 treballadors i 6 treballadores del Consell en la realització d’un total de tres sessions: una integrada per dones, una altra integrada per homes i una mixta que uneix a tots i totes les integrants, per posar en comú les idees debatudes. En aquestes sessions s’ha creat un grup de discussió per recopilar informació rellevant sobre la igualtat de gènere, en general, i la seva situació a Formentera, en particular.

Seguint la mateixa fórmula, també s’han creat dos grups amb alguns dels càrrecs electes de la institució, que estan fent les sessions en horari de tarda.

“L’objectiu d’aquestes sessions és recopilar informació sobre les percepcions i necessitats en relació a la igualtat entre dones i homes, en una primera instància dins de la institució, però que al mateix temps ens poden servir per prendre el pols a la societat formenterera en matèria d’igualtat”, segons ha explicat la presidenta, Alejandra Ferrer, que ha afegit que “si volem aconseguir una vertadera igualtat, hem d’incorporar els homes en aquesta lluita: la seva implicació és fonamental per eradicar totes les formes de violència contra les dones i per aconseguir una societat més justa per tothom”.

“Si aconseguim obrir escletxes en la nostra manera de veure la igualtat i de veure’ns a nosaltres mateixes i als que han de ser els nostres companys de lluita, i no els nostres rivals, podrem generar almenys una visió crítica del que som i del que ens envolta, que ja és molt, i iniciar un efecte ‘taca d’oli’ amb les persones que tinguem a prop”, ha manifestat la consellera del ram, Vanessa Parellada.

Amb les conclusions de les sessions, Ritxar Bacete elaborarà propostes conjuntament amb l’àrea d’Igualtat del Consell, que serviran per plantejar possibles mesures a aplicar a la corporació i per definir les polítiques en matèria d’igualtat i les futures línies de feina a Formentera per aconseguir una igualtat més real a la nostra illa.

22 de juny de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera celebra el Dia de l’Orgull LGTBIQA+ amb un cartell d’activitats per a totes les edats

cartell 2021 orgull AEl Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Igualtat i LGTBIQA+, ha presentat avui el cartell d’activitats per celebrar el Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQA+ que tindrà lloc el pròxim dilluns 28 de juny. “El cartell, sota el lema ‘Lluitar per la Igualtat és un orgull’, recull una sèrie d’activitats destinades a tots els públics que comencen aquest dijous 24 de juny i finalitzen el dimarts 29 de juny”, segons ha explicat la presidenta, Alejandra Ferrer, que ha afegit que espera “que els formenterers i formentereres de totes les edats puguin gaudir d’aquests actes organitzats per visibilitzar i donar suport a les diferents realitats del col·lectiu”.

Xerrada
Concretament, el dijous 24 de juny, a les 19.30 h es farà una xerrada en línia titulada “Per què la necessitat d’un dia de l’orgull LGTBIQA+ si no hi ha un dia de l’orgull hetero?” a càrrec d’Alejandro Piña Redondo. En aquesta conferència s’explicarà per què el col·lectiu LGTBIQA+ necessita tenir un dia per visibilitzar la seva lluita. Les inscripcions es poden fer enviant un correu electrònic a igualtat@conselldeformentera.cat.

Dinàmica familiar
El divendres 25 de juny, a les 19.00 h al Jardí de ses Eres s’ha organitzat una dinàmica familiar basada en dues activitats, per una banda es farà la projecció del documental interactiu Trans* Happy que anirà seguit d’un debat al que estan convidats infants, pares i mares per fer entendre a petits i grans la diversitat de sentiments i identitats que tenim les persones. Després es farà una activitat titulada “Contes amb orgull”, en què s’explicaran històries per a infants relacionades amb temàtica LGTBIQA+. Aquesta jornada està organitzada per Chrysallis.

Dia de l’orgull, un dia de color
I el Dia Internacional de l’Orgull el Consell de Formentera vol omplir aquesta celebració reivindicativa de color i convoca a través de les xarxes un repte: que els ciutadans i ciutadanes es sumin al dia de l’orgull i pugin a les xarxes fotos pròpies preses a Formentera en algun dels llocs que el Consell ha pintat amb la bandera LGTBIQA+. N’hi ha un a cada nucli urbà, així que hauran de cercar-los i compartir-los a través de Facebook, Twitter o Instagram etiquetant al perfil oficial del Consell i posant el hashtag #diadelorgull #lluitarperlaigualtatesunorgull.

En aquest sentit, la consellera d’Igualtat i LGTBIQA+, Vanessa Parellada, ha recordat que “el passat 17 de maig, coincidint amb la celebració del dia contra la LGTBIQA+fòbia, des del Consell de Formentera vàrem començar a pintar amb els colors de la bandera del col·lectiu diversos elements del mobiliari urbà de l’illa, concretament un banc, a Sant Francesc i un pas de vianants, a Sant Ferran”. “Ara, amb la celebració del Dia de l’Orgull finalizem aquesta iniciativa i abans del dilluns 28 s’haurà pintat un element del mobiliari urbà amb aquest símbol a cada nucli urbà de l’illa, en concret un pas de vianants a la Savina i altre a es Pujols i un banc a es Caló i un altre a la Mola”, segons ha explicat Parellada. Aquests elements del mobiliari són els que sortiran fotografiats al repte plantejat a les xarxes.

Film i racó de llibres
Per últim, el dimarts 29 de juny al Jardí de ses Eres es farà la projecció dins el cicle de Cinema a la fresca de la pel·lícula XXY, de Lucía Puenzo (Argentina, 2007). Una pel·lícula de la directora Lucía Puezno, que narra la història d’Àlex, una singular adolescent de quinze anys que amaga un secret. Poc després del seu naixement, els seus pares varen decidir deixar Buenos Aires per viure, aïllats del món, en una cabanya de fusta a la vora de la mar. El que pretenien era que la seva filla creixés lliure de qualsevol mena de prejudicis, protegida i feliç, fins que arribàs el moment de decidir quin camí havia de seguir. Abans del film es projectarà el curtmetratge (A)NORMAL, de Miguel Parra, premiat a la setena edició del Formentera Film Festival d’enguany.

Així mateix, a la biblioteca Marià Villangomez de Sant Francesc Xavier es crearà un racó amb llibres de temàtica LGTBIQA+ cedits per Chrysallis. Aquest programa també compta amb la col·laboració de Sa Clau de s’Armari.

21 de juny de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Constituïda la Comissió Negociadora per a l’elaboració del primer Pla d’Igualtat Intern del Consell de Formentera

El Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Igualtat, informa que avui s’ha constituït la Comissió Negociadora per a l’elaboració del primer Pla d’Igualtat Intern del Consell Insular de Formentera. Aquest pla té com a objectiu aconseguir la igualtat pel que fa a l’organització interna del Consell, així com afavorir la formació i consciència de gènere del personal del Consell per tal que les actuacions, plans i polítiques de l’administració local incloguin la perspectiva de gènere.

Aquesta comissió es reunirà tres vegades, avui s’ha constituït amb representants de l’àrea d’Igualtat, impulsora del pla, amb la consellera Vanessa Parellada i la tècnica Sofia Vergara, així com de l’àrea de RRHH, fonamental en l’elaboració del mateix, amb la consellera Paula Ferrer i el tècnic Vicent Ribas, i representants del personal a través de les organitzacions sindicals.

Diagnosi i Pla d’Acció
“En la segona reunió es presentarà ja la diagnosi de la situació del Consell per veure com es troba actualment la realitat de la igualtat entre dones i homes a la nostra entitat. A través d’aquesta diagnosi es veuran quines són les principals necessitats i d’aquí sortiran les prioritats i mesures a incorporar en el Pla”, segons ha explicat la consellera d’Igualtat.

A la tercera reunió es presentarà el Pla d’Acció “per vetllar pel compliment del principi d’igualtat d’oportunitats i no discriminació de dones i homes al Consell Insular de Formentera”, segons ha afegit Parellada que ha conclòs que “treballarem per tenir una bona diagnosi per assolir una vertadera igualtat al Consell”.

L’elaboració del Pla d’Igualtat Intern es contempla al primer Pla d’Igualtat de Formentera, vigent des del 2019 fins al 2022, i també a la llei d’Igualtat de les Illes Balears, i serà conduït per la consultora Coop4equality Projectes d’Innovació Social.

8 de juny de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera se suma a la lluita contra la LGTBIfòbia

foto 2021 LGTB AAvui 17 de maig se celebra el dia contra la LGTBIfòbia i el Consell de Formentera s’ha sumat a aquesta reivindicació amb diferents iniciatives. La presidenta Alejandra Ferrer, la vicepresidenta Ana Juan i la consellera d’Igualtat i LGTBIQ+, Vanessa Parellada, han convocat a la premsa a la plaça de la Constitució de Sant Francesc per mostrar un banc que des d’avui llueix els colors de la bandera del col·lectiu com a símbol de suport a aquest col·lectiu.

Per commemorar aquest dia també s’ha pintat un pas de vianants de la localitat de Sant Ferran amb els colors de la bandera LGTBIQ+. “Volem fer visible el nostre suport i el del poble de Formentera a aquest col·lectiu que encara moltes vegades pateix discriminació per la seva identitat de gènere i les seves orientacions sexuals”, segons ha explicat la presidenta que ha demanat “respecte davant la diversitat de la població que és el que ens fa més rics”.

La presidenta ha afegit que aquesta iniciativa també es farà extensiva a tots els nuclis urbans de Formentera perquè els colors del col·lectiu destaquin com a mostra de suport a aquest col·lectiu.

Vídeo de conscienciació
A més, dins dels actes de celebració el pròxim dijous 20 de maig s’estrenarà a les xarxes socials del Consell de Formentera un vídeo protagonitzat per persones del col·lectiu LGTBIQ+ de Formentera que s’enfronten a situacions “fictícies” de discriminació, però que moltes vegades tenen lloc a la vida real. La consellera Vanessa Parellada ha aprofitat per “agrair als actors voluntaris la seva participació en aquest vídeo de conscienciació anteposant el bé de la causa a la que volen defensar”.

Finalment en el ple ordinari del mes de maig es presentarà una declaració institucional amb motiu d’aquest dia.

17 de maig de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 4 de 6

4

telf emergsocial 112

Ens trobareu a:
Venda des Brolls, 53
07860 Sant Francesc Xavier
tel. 971 32 12 71 · fax 971 32 20 39
benestarsocial@
conselldeformentera.cat

Centre de Dia
Venda des Brolls
07860 Sant Francesc Xavier
tel. 971 32 16 17 · fax 971 32 22 20

ministerio_igualdad_1

institut_balear_dona_1

participacio_govern_1