• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Igualtat

Formentera clausura la tercera edició de les Aules Feministes

foto 2022ix aules feministes 2Formentera ha set avui escenari de la darrera jornada de la tercera edició de les Aules Feministes, que ha comptat amb la presència de la secretària d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez; la presidenta i consellera d'Igualtat del Consell de Formentera, Ana Juan; la vicepresidenta del Parlament, Gloria Santiago; la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido; la directora de l'Institut Balear de la Dona (Ibdona), Maria Duran i Febrer, així com el diputat per Formentera, Antonio J.Sanz, la vicepresidenta del Consell, Susana Labrador, i les conselleres, Vanessa Parellada i Paula Ferrer, entre d'altres autoritats.

L'acte de cloenda, celebrat a la Sala de Cultura, ha set presentat per Ana Juan i ha consistit en una ponència sobre els plans d'igualtat en els mitjans de comunicació públics, a càrrec de la periodista Montserrat Boix, i un espai de presentació de bones pràctiques en la lluita contra la bretxa salarial des de les administracions públiques.

La presidenta del Consell de Formentera ha destacat "els grans avanços socials que hem viscut les dones en igualtat de gènere els darrers anys amb les polítiques progressistes, però encara queda molt de camí per recórrer". Segons Ana Juan, "no hem de perdre la perspectiva d'ajudar les dones a desenvolupar el seu projecte de vida en igualtat i per això és molt important visibilitzar aquesta feina".

Les Aules Feministes d'enguany s'han celebrat sota el títol "Economia per a la igualtat. L'agenda feminista". Cal recordar que varen néixer l'any 2020 com a espai de reflexió sobre el feminisme i el seu poder transformador.


10 de setembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera tancarà la tercera edició de les Aules Feministes

foto 2022viii aules femenistesLa presidenta i consellera d'Igualtat del Consell, Ana Juan, i la directora de l'Institut Balear de la Dona (IBDONA), Maria Duran i Febrer, han presentat avui la tercera edició de les Aules Feministes d'Eivissa i Formentera que es celebren del 8 al 10 de setembre, i que es tancaran el dissabte 10 a la nostra illa.

Enguany, sota el títol "Economia per a la igualtat. L'agenda feminista", es vol apropar l'accés de l'economia a les dones i a la vegada, que l'economia tengui present les necessitats i els valors de les dones. S'hi tractaran temes com la perspectiva de gènere en la reforma laboral, l'anàlisi de la bretxa salarial, l'economia del coneixement, els efectes de la digitalització en les dones o la corresponsabilitat i la conciliació, entre d'altres.

Les jornades comptaran amb la participació de representants de diversos àmbits del feminisme o que destaquen pel seu activisme tant en l'àmbit social com acadèmic en la lluita per aconseguir la igualtat entre dones i homes. Hi participaran, entre d'altres ponents, la filòsofa Ana de Miguel, la doctora en economia i experta europea Carmen Castro, la catedràtica emèrita Cecilia Castaño, la periodista Montse Boix, que oferirà una conferència i la presidenta de la Federació de dones joves, Ada Santana.

Durant la presentació, Ana Juan, ha volgut ressaltar que les Aules Feministes "són un marc de debat i un altaveu per a les dones molt necessari en la nostra societat i hem de continuar amb iniciatives com aquestes". Ana Juan també s'ha referit a la temàtica d'enguany: "Els grans avanços socials que hem viscut les dones en igualtat de gènere els darrers anys amb les polítiques progressistes s'han de traslladar també a l'àmbit laboral, perquè encara queda molt de camí per recórrer per trencar la bretxa salarial".

Per la seva banda, Maria Duran ha destacat que "en aquests temps d'incertesa, necessitam més que mai, aconseguir que les dones ocupin una massa crítica dins de l'economia", i que per tant, "com a mínim, el 35 % de dones empresàries haurien d'estar en alts càrrecs i càrrecs entremitjos".

Les aules feministes d'Eivissa i Formentera varen néixer l'any 2020 com a espai de reflexió sobre el feminisme i el seu poder transformador. La imatge que representa el cartell de les jornades fa referència a dues dones clau en la història del feminisme. D'una banda, Olympe de Gouges, que en plena Revolució Francesa, l'any 1791, va escriure la primera Declaració dels drets de la dona i de la ciutadana, i de l'altra, Mary Wollstonecraft, que un any més tard va escriure la Vindicació dels drets de la dona.

Programa de les aules
Les aules començaran el proper dijous, 8 de setembre, a l'Espai Cultural Can Ventosa, amb una taula rodona on s'analitzarà la reforma laboral amb perspectiva de gènere, i en la que participarà Iago Negueruela, conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball; Francisca Garí, secretària de Polítiques Socials i Igualtat d'UGT Illes Balears; Eva Cerdeiriña, secretària de Polítiques Públiques i Salut Laboral de CCOO Illes Balears; Dolores Fernández, presidenta de l'Espai Dones Formentera, i Mariví Mengual, presidenta de l'Associació de Dones Progressites d'Eivissa.

La jornada acabarà amb la presentació dels estudis "La violència sexual sense record a les Illes Balears", i "Estudi del tractament judicial donat a les dones i a les seves filles i fills menors d'edat en els procediments de família en els quals es constat l'existència de violència de gènere 2021".

Els actes continuaran el divendres dia 9 amb diverses ponències que reflexionaran sobre la infraestructura de l'economia, les claus feministes per a una economia en igualtat, la digitalització i el gènere o els desafiaments amb què es troben les dones joves. La jornada acabarà amb l'actuació "La palabra y la música. Herramientas contra la violencia hacia las mujeres" a càrrec de Lourdes Pastor (veu) i Melón Jiménez (guitarra).

Dissabte, 10 a Formentera
El dissabte dia 10 les aules es traslladaran a Formentera, a la sala de cultura, amb una ponència sobre els plans d'igualtat en els mitjans de comunicació públics, a càrrec de la periodista Montserrat Boix, i un espai de presentació de bones pràctiques en la lluita contra la bretxa salarials des de les administracions públiques. La jornada serà presentada per Ana Juan.

Les Aules Feministes d'Eivissa i Formentera són un espai obert a tota la ciutadania.

Les inscripcions per assistir-hi de manera presencial s'han de fer a través d'aquest enllaç i es podran seguir en línia pel canal de YouTube de les Aules Feministes d'Eivissa i Formentera.

L'organització de les jornades té la col·laboració del Consell Insular d'Eivissa, el Consell Insular de Formentera i l'Ajuntament d'Eivissa, institucions a les quals la responsable de l'IBDONA ha mostrat el seu agraïment.


1 de setembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Nova beca d'investigació per a projectes de recerca de recuperació històrica de les dones a Formentera

El Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Igualtat, informa que fins al 6 de setembre està oberta la convocatòria de la nova beca d'investigació per a projectes de recerca vinculats a la recuperació històrica de les dones a l'illa de Formentera, tenint en compte totes les etapes de la vida.

La presidenta i també consellera d'Igualtat, Ana Juan, ha mostrat la seua satisfacció per oferir una nova beca que "impulsi la investigació científica vinculada a la temàtica de la igualtat a la nostra illa i que busca promoure la recuperació històrica de les dones". L'import de la beca és de 8.000 €.

Aquesta beca està inclosa dins dels objectius i accions establerts en el I Pla d'Igualtat entre dones i homes de Formentera 2019-2022. Específicament dins l'eix 3: Cap a una cultura més igualitària, i l'objectiu 3.1: Augmentar la formació per tal d'incorporar la perspectiva de gènere.

Requisits
Poden sol·licitar aquesta beca els majors d'edat en possessió d'una titulació mínima de diplomatura. Es poden acollir a la convocatòria a títol individual o bé constituïts en equips de recerca.

El procediment de concessió de la beca es farà en règim de concurrència competitiva i les bases han sortit publicades al BOIB. També estan publicades a la web del Consell de Formentera.

Les sol·licituds es poden presentar de manera presencial a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) o telemàticament, a través de l'Oficina Virtual d'Atenció Ciutadana (OVAC).


8 d'agost de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022 beca investigacio

Jornada de formació en diversitat sexual, familiar i de gènere per al personal del Consell

foto 2022 formacio genere BEl Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Igualtat, està portant a terme, aquesta setmana sessions de formació i treball, tant per a la ciutadania, personal del Consell i responsables polítics. Aquestes accions s'emmarquen dins del Pla de Diversitat Sexual, Familiar i de Gènere i en les activitats programades del Dia de l'Orgull.

Avui ha set el torn dels treballadors del Consell i demà dijous 30 de juny, a les 17 h, la sala de plens acollirà una sessió de treball per a ciutadania. Cal recordar que el Consell està treballant en el I Pla de diversitat sexual, familiar i de gènere de l'illa i l'objectiu general d'aquesta proposta tècnica és l'elaboració d'un informe que promocioni la igualtat i la no discriminació de les persones LGTBI. És per això que la ciutadania està convidada a participar en una sessió que ajudarà a construir un Pla adequat a la realitat de Formentera. Inscripcions i consultes a igualtat@conselldeformentera.cat.

29 de juny de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Tallers, conferències, gimcana, música i cinema per celebrar el Dia de l'Orgull a Formentera

Sota el lema "Lluitar per la Igualtat és un orgull", Formentera celebra el pròxim dimarts 28 de juny el Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQA+. L'àrea d'Igualtat ha preparat una sèrie d'activitats que, com destaca la presidenta del Consell i consellera d'Igualtat, Ana Juan, "estan destinades a conscienciar, donar veu i remarcar els drets i les realitats del col·lectiu a l'illa". Ana Juan ha desitjat que les persones residents "gaudeixen d'aquestes activitats", entres les quals "també hi ha les dirigides a formació interna de treballadors del Consell i de càrrecs electes, dins del Pla d'Igualtat de Formentera que s'està desenvolupant des de l'any passat".

Gimcana familiar

Les activitats començaran el mateix dia 28 de juny a les 17 hores a la plaça de Sant Francesc. Amb una gimcana a càrrec de ALAS. Les inscripcions i consultes es poden realitzar a igualtat@conselldeformentera.cat.

Cinema a la fresca

Dins del cicle Cinema a la fresca, el dimarts a les 22.00 h al Jardí de ses Eres es projectarà la pel·lícula Retrato de una mujer en llamas, de Céline Sciamma (França, 2019).

Concert de La Mare

El dimecres 29 de juny a les 22h a la plaça de Sant Francesc actuarà La Mare, cantautora gaditana, que presentarà el seu tercer treball "Mi raíz". L'amor a la mar és el marc temàtic d'aquest disc, on l'artista canta a les seves arrels amb amor i humor en perfecta sintonia, quedant cada cançó esquitxada d'elements i metàfores marines.

Sessió de treball oberta a la ciutadania

El dijous 30 de juny, a les 17.00 h, la sala de plens acollirà una sessió de treball per a ciutadania dins del Pla de Diversitat Sexual i de Gènere. El Consell està treballant en el I Pla de diversitat sexual i de gènere de l'illa i l'objectiu general d'aquesta proposta tècnica és l'elaboració d'un informe que promocioni la igualtat i la no discriminació de les persones LGTBI. És per això que la ciutadania està convidada a participar en una sessió que ajudarà a construir un Pla adequat a la realitat de Formentera.

És possible un esport més enllà del binari?

El diumenge 3 de juliol a les 20.00 h, Teo Valls, escalador, activista trans, terapeuta gestalt i shiatsu, guiarà la xerrada oberta 'És possible un esport més enllà del binari?' en Es Roco, de Sant Francesc. Serà una conversa entorn de la segregació per identitat de gènere en l'esport. Un debat en el qual es reflexionarà sobre els futurs possibles més enllà del binarisme de gènere i les formes d'habitar el món de l'esport, la construcció dels nostres desitjos i identitats i com afecten en el nostre dia a dia en l'escalada. Sobre el mateix protagonista, Teo Valls, el dimarts 5 de juliol, a les 19.00 h a la Sala d'Actes s'emetrà el documental "De Berta a Teo: Història d'un trànsit" i posterior col·loqui amb Teo Valls (protagonista i guionista). Inscripcions i consultes a igualtat@conselldeformentera.cat.

Accions internes dins del Pla d'Igualtat

A més, aquestes activitats obertes a la ciutadania es complementen amb altres accions internes del Consell de Formentera, com ara una formació en diversitat sexual i de gènere a personal de l'Escola d'Estiu, sessions de treball del Pla de Diversitat Sexual i de Gènere per a càrrecs electes el dimarts 28; i un grup de treball per a personal tècnic de diferents departaments del Consell el dia 29.

Així mateix, a la biblioteca Marià Villangomez de Sant Francesc s'exposaran les noves adquisicions de llibres de temàtica LGTBIQ+.

17 de juny de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartel 2022 orgull

Més articles...

Pàgina 4 de 9

4

ministerio_igualdad_1

institut_balear_dona_1

participacio_govern_1