• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Igualtat

Formentera crearà el primer Pla LGTBIQA+ per fomentar la igualtat del col·lectiu

foto 2021 banc la molaEl Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Igualtat i LGTBI, ha encarregat el primer Pla LGTBIQA+ de l'illa "amb l'objectiu de conèixer la realitat del col·lectiu a Formentera i poder seguir duent endavant iniciatives que fomentin la igualtat i la no discriminació de les persones d'aquest col·lectiu", segons ha explicat la presidenta Alejandra Ferrer.

"L'objectiu general d'aquesta iniciativa és l'elaboració d'un Pla LGTBI que contingui un diagnòstic de la situació del col·lectiu al context de Formentera així com una proposta de polítiques públiques i accions que puguin ser implementades per tal de transversalitzar la diversitat sexual i de gènere i col·laborar així en la promoció de la igualtat i la no discriminació de les persones del col·lectiu LGTBI", segons ha explicat la consellera del ram, Vanessa Parellada.

La redacció del pla ha estat encarregada a una consultora de l'Associació Interferències, especialitzada en gènere i polítiques LGTBI així com en recerca feminista des d'una perspectiva interseccional; i una consultora també especialitzada en gènere de Filosa Associació que treballa en processos de sensibilització i formació amb diferents agents locals. El personal tècnic del Consell acompanyarà, coordinarà les feines i facilitarà els contactes locals. La responsable del projecte serà Alba Pons Rabasa, que es doctora en antropologia social, investigadora i treballadora social feminista.

Redacció del pla

El passat dia 13 de setembre es va dur a terme la primera reunió per la calendarització i la planificació de les actuacions, que començaran el pròxim dia 18 d'octubre de 2021 a les 18.00 h al Casa de Joves amb la constitució del grup motor que ajudarà a la redacció del I Pla LGTBI del Consell de Formentera.

L'elaboració d'aquest pla requereix la implicació de diversos agents i administracions, xarxa associativa i ciutadania en general – que d'una manera o d'altra participen en àmbits clau des d'on establir les condicions necessàries per garantir la igualtat real i efectiva en l'exercici de drets de les persones LGTBI, mitjançant la prevenció, correcció i eliminació de tota discriminació en l'àmbit públic i privat sobre els quals el Consell Insular i els ens locals tenen competència.

Qualsevol persona, bé sigui del col·lectiu o un ciutadà o ciutadana interessada en participar en la redacció d'aquest pla pot enviar un correu electrònic a igualtat@conselldeformentera.cat i inscriure's per formar part del grup motor.

6 d'octubre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Taller de llenguatge per la igualtat per als mitjans de comunicació de Formentera

foto 2021 llenguatge no sexistaEl Consell de Formentera, a través de l'àrea d'Igualtat i LGTBI, va organitzar ahir a la tarda una formació sobre "Llenguatge inclusiu i no sexista" adreçada als mitjans de comunicació i personal que realitza tasques comunicatives a l'illa de Formentera, a càrrec de la tècnica d'Igualtat del Consell Insular, Sofia Vergara Levitt.

La consellera del ram, Vanessa Parellada, ha estat l'encarregada de donar la benvinguda al taller que s'emmarca dins de les accions previstes al primer Pla d'Igualtat de Formentera 2019-2022, que entre els seus objectius estableix el de millorar la imatge que es projecta de la dona i l'extensió de l'ús del llenguatge no sexista.

“Des de les institucions volem impulsar accions que ajudin a que tinguem una societat més igualitària, i aquesta vegada demanam la implicació dels mitjans de comunicació perquè entre tots i totes fem una revisió i prenguem consciencia de que podem fer canvis als nostres discursos per fer servir un llenguatge més inclusiu”, ha destacat Parellada.

La xerrada amb col·loqui i intercanvi d'idees i es va convertir en un temps de formació i de debat entre els companys i companyes dels mitjans de comunicació, als quals Parellada ha agraït la seva assistència.

28 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Suport a Espai Dones per promocionar la igualtat i prevenir la violència de gènere

foto 2021 espai donesLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i la presidenta d’Espai Dones, Maria Dolores Fernández Tamargo, han signat avui un conveni de col·laboració per l’atorgament d’una subvenció de 3.500 euros per dur a terme actuacions relacionades amb la promoció de la igualtat i prevenció de la violència de gènere durant l’any 2021 a l’illa de Formentera. A l’acte també ha assistit la consellera d’Igualtat, Vanessa Parellada.

Amb aquesta subvenció l’associació Espai Dones es compromet a dur a terme activitats de promoció i dinamització per a la igualtat de la dona i prevenció de la violència de gènere. Per aconseguir aquest objectiu, realitzaran activitats d’educació en igualtat i sensibilització social pel reconeixement dels drets de la dona. La subvenció s’ha incrementat de 3.000 € al 2020 a 3.500 € a l’any 2021.

1 de juliol de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Reflexió sobre la percepció i implicació d’homes i dones de Formentera en relació a la Igualtat

foto 2021 ritxarEl Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Igualtat, ha organitzat unes sessions de discussió i sensibilització sobre la percepció d’homes i dones sobre la igualtat, les seves necessitats i problemàtiques i la seva implicació per a assolir-la. Les sessions estan sent dinamitzades per Ritxar Bacete, antropòleg i treballador social i s’inclouen en el marc del Pla d’Igualtat Intern que està elaborant el Consell de Formentera.

Entre ahir i avui de matí s’ha reunit un grup de devers 6 treballadors i 6 treballadores del Consell en la realització d’un total de tres sessions: una integrada per dones, una altra integrada per homes i una mixta que uneix a tots i totes les integrants, per posar en comú les idees debatudes. En aquestes sessions s’ha creat un grup de discussió per recopilar informació rellevant sobre la igualtat de gènere, en general, i la seva situació a Formentera, en particular.

Seguint la mateixa fórmula, també s’han creat dos grups amb alguns dels càrrecs electes de la institució, que estan fent les sessions en horari de tarda.

“L’objectiu d’aquestes sessions és recopilar informació sobre les percepcions i necessitats en relació a la igualtat entre dones i homes, en una primera instància dins de la institució, però que al mateix temps ens poden servir per prendre el pols a la societat formenterera en matèria d’igualtat”, segons ha explicat la presidenta, Alejandra Ferrer, que ha afegit que “si volem aconseguir una vertadera igualtat, hem d’incorporar els homes en aquesta lluita: la seva implicació és fonamental per eradicar totes les formes de violència contra les dones i per aconseguir una societat més justa per tothom”.

“Si aconseguim obrir escletxes en la nostra manera de veure la igualtat i de veure’ns a nosaltres mateixes i als que han de ser els nostres companys de lluita, i no els nostres rivals, podrem generar almenys una visió crítica del que som i del que ens envolta, que ja és molt, i iniciar un efecte ‘taca d’oli’ amb les persones que tinguem a prop”, ha manifestat la consellera del ram, Vanessa Parellada.

Amb les conclusions de les sessions, Ritxar Bacete elaborarà propostes conjuntament amb l’àrea d’Igualtat del Consell, que serviran per plantejar possibles mesures a aplicar a la corporació i per definir les polítiques en matèria d’igualtat i les futures línies de feina a Formentera per aconseguir una igualtat més real a la nostra illa.

22 de juny de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera celebra el Dia de l’Orgull LGTBIQA+ amb un cartell d’activitats per a totes les edats

cartell 2021 orgull AEl Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Igualtat i LGTBIQA+, ha presentat avui el cartell d’activitats per celebrar el Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQA+ que tindrà lloc el pròxim dilluns 28 de juny. “El cartell, sota el lema ‘Lluitar per la Igualtat és un orgull’, recull una sèrie d’activitats destinades a tots els públics que comencen aquest dijous 24 de juny i finalitzen el dimarts 29 de juny”, segons ha explicat la presidenta, Alejandra Ferrer, que ha afegit que espera “que els formenterers i formentereres de totes les edats puguin gaudir d’aquests actes organitzats per visibilitzar i donar suport a les diferents realitats del col·lectiu”.

Xerrada
Concretament, el dijous 24 de juny, a les 19.30 h es farà una xerrada en línia titulada “Per què la necessitat d’un dia de l’orgull LGTBIQA+ si no hi ha un dia de l’orgull hetero?” a càrrec d’Alejandro Piña Redondo. En aquesta conferència s’explicarà per què el col·lectiu LGTBIQA+ necessita tenir un dia per visibilitzar la seva lluita. Les inscripcions es poden fer enviant un correu electrònic a igualtat@conselldeformentera.cat.

Dinàmica familiar
El divendres 25 de juny, a les 19.00 h al Jardí de ses Eres s’ha organitzat una dinàmica familiar basada en dues activitats, per una banda es farà la projecció del documental interactiu Trans* Happy que anirà seguit d’un debat al que estan convidats infants, pares i mares per fer entendre a petits i grans la diversitat de sentiments i identitats que tenim les persones. Després es farà una activitat titulada “Contes amb orgull”, en què s’explicaran històries per a infants relacionades amb temàtica LGTBIQA+. Aquesta jornada està organitzada per Chrysallis.

Dia de l’orgull, un dia de color
I el Dia Internacional de l’Orgull el Consell de Formentera vol omplir aquesta celebració reivindicativa de color i convoca a través de les xarxes un repte: que els ciutadans i ciutadanes es sumin al dia de l’orgull i pugin a les xarxes fotos pròpies preses a Formentera en algun dels llocs que el Consell ha pintat amb la bandera LGTBIQA+. N’hi ha un a cada nucli urbà, així que hauran de cercar-los i compartir-los a través de Facebook, Twitter o Instagram etiquetant al perfil oficial del Consell i posant el hashtag #diadelorgull #lluitarperlaigualtatesunorgull.

En aquest sentit, la consellera d’Igualtat i LGTBIQA+, Vanessa Parellada, ha recordat que “el passat 17 de maig, coincidint amb la celebració del dia contra la LGTBIQA+fòbia, des del Consell de Formentera vàrem començar a pintar amb els colors de la bandera del col·lectiu diversos elements del mobiliari urbà de l’illa, concretament un banc, a Sant Francesc i un pas de vianants, a Sant Ferran”. “Ara, amb la celebració del Dia de l’Orgull finalizem aquesta iniciativa i abans del dilluns 28 s’haurà pintat un element del mobiliari urbà amb aquest símbol a cada nucli urbà de l’illa, en concret un pas de vianants a la Savina i altre a es Pujols i un banc a es Caló i un altre a la Mola”, segons ha explicat Parellada. Aquests elements del mobiliari són els que sortiran fotografiats al repte plantejat a les xarxes.

Film i racó de llibres
Per últim, el dimarts 29 de juny al Jardí de ses Eres es farà la projecció dins el cicle de Cinema a la fresca de la pel·lícula XXY, de Lucía Puenzo (Argentina, 2007). Una pel·lícula de la directora Lucía Puezno, que narra la història d’Àlex, una singular adolescent de quinze anys que amaga un secret. Poc després del seu naixement, els seus pares varen decidir deixar Buenos Aires per viure, aïllats del món, en una cabanya de fusta a la vora de la mar. El que pretenien era que la seva filla creixés lliure de qualsevol mena de prejudicis, protegida i feliç, fins que arribàs el moment de decidir quin camí havia de seguir. Abans del film es projectarà el curtmetratge (A)NORMAL, de Miguel Parra, premiat a la setena edició del Formentera Film Festival d’enguany.

Així mateix, a la biblioteca Marià Villangomez de Sant Francesc Xavier es crearà un racó amb llibres de temàtica LGTBIQA+ cedits per Chrysallis. Aquest programa també compta amb la col·laboració de Sa Clau de s’Armari.

21 de juny de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 6 de 9

6

Wifi  Formentera

ministerio_igualdad_1

institut_balear_dona_1

participacio_govern_1