• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

L’exposició fotogràfica “Homenatge a la dona de Formentera en el món rural” es trasllada al Far de la Mola

cartell 2020 dona rural far molaL’exposició fotogràfica Homenatge a la dona de Formentera en el món rural es trasllada a la Sala d’Exposicions del Far de la Mola. A partir d’aquest dijous 12 de novembre es podrà visitar en horari de 10 a 14h de dimarts a dissabte. La mostra ha estat abans exposada al pati interior del Centre Antoni Tur “Gabrielet” de Sant Francesc.

L’exposició fotogràfica recull una selecció de 25 fotografies on estan representades dones del món rural de Formentera en diferents situacions. Les fotografies estan datades entre l’any 1950 i l’actualitat i pertanyen al fons de l’Arxiu d’Imatge i So del Consell de Formentera. Els autors de les instantànies són Pere Català i Roca, Helga Sittl, Melba Levick, Rafael Bataller i Giralt i participants del concurs de fotografia de Beni Trutmann.

Amb aquesta mostra, impulsada per l’àrea d’Agricultura del Consell, s’ha volgut representar totes les feines que feien les dones al món rural de la nostra illa per commemorar el Dia de la Dona del món rural que tingué lloc el passat 15 d’octubre. La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha explicat que ara “traslladam la mostra al Far de la Mola perquè els ciutadans que no l’hagin pogut visitar s’acosten a veure-la i a la vegada coneguin l’altra part expositiva sobre el nostre passat marítim que alberga el far”.

10 de novembre 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Arriba a les Pitiüses “Soñando a Pinocho”, un espectacle de titelles per tota la família

foto 2020 sonando a Pinocho2Els més petits gaudiran de valent amb l’espectacle familiar Soñando a Pinocho, la nova creació de la companyia La Tartana Teatro, que narra la imaginada història abans de la història del conte clàssic de Pinotxo. El naixement de Pinotxo abans que el mateix Gepetto pugui descobrir-lo. Una màgica història a l’entorn de la solitud i la perseverança a aconseguir un somni. Candidata al Premi Max al millor espectacle infantil 2018.

La història de com es va crear Pinotxo
Gepetto és fogoner en un vell vaixell de vapor. Un treball dur i solitari amb l’única companyia dels troncs i el foc.

Les calderes estan plenes de troncs que esperen ser engolits pel foc. Bé... tots no! Perquè Gepetto, hàbil amb la navalla, talla tot tipus de figures en la fusta.

Ara Gepetto està tallant una capseta que ja té destinatari, perquè ja no està sol, s’escolta un incessant cricri... és un grill, un nou amic.

És la sala de calderes un espai màgic o és la solitud del fogoner qui dona màgia a tot el que l’envolta…? Gepetto i el seu amic grill viuran l’aventura de trobar un company a l’interior d’un simple tronc de fusta.

La companyia. La Tartana
En 1977 s’estrena el primer espectacle de la companyia de teatre La Tartana, Polichinela. Aquest clàssic de les titelles de guant anunciava ja des del començament l’interès d’aquesta companyia pel món de les marionetes.

Des de llavors, la companyia dirigida per Juan Muñoz ha estrenat gairebé 40 espectacles que han viatjat per mig món, rebut multitud de premis i conegut grans festivals. El 1998 rep per Frankenstein el Premi Max de les Arts Escèniques. Referent per a diverses generacions, La Tartana ha experimentat amb tota mena de marionetes en peces caracteritzades per la qualitat tècnica, la cuidada estètica i la intenció pedagògica i educativa. El resultat han estat obres que ja han quedat en la història del teatre, a més d’en la memòria de molts.

Soñando a Pinocho es podrà veure dissabte 14 de novembre a les 18.00 hores a la Sala de Cultura (Cinema) i té un preu de 5 euros per infants, adults entrada gratuïta. Aquest espectacle infantil és per infants a partir de 3 anys. Serà necessària la reserva prèvia d’entrada fins al 13 d’octubre a les 10.00h al correu electrònic reserves@conselldeformentera.cat.

La peça teatral arriba a Formentera dins del programa PLATEA, que va posar en marxa el 2014 l’INAEM (Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música) del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte que ha permès al públic insular gaudir d’espectacles nacionals de gran qualitat.

La Tartana representa aquest mateix espectacle el dia següent, diumenge 15 de novembre, a les 12.30 hores al Centre de Cultura Can Jeroni de Sant Josep, en una representació per a la què ja s’han exhaurit les invitacions. Tot i que l’entrada al teatre és gratuïta, cal reserva prèvia per a tots els espectacles a través de cultura.santjosep.org.

9 de novembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

“La memòria de les fulles” de Simona Colzi

cartell 2020 simona colziEl pròxim dilluns 9 de novembre a les 18h obre portes la mostra La memòria de les fulles de Simona Colzi a la Sala d’Exposicions “Ajuntament Vell”. La mostra es podrà visitar fins al 21 de novembre d’11 a 14h i de 18 a 20h, excepte els diumenges i dilluns al matí que la sala romandrà tancada.

La memòria de les fulles és un homenatge a la natura i a Formentera. És un passeig per l’illa observant de prop les textures de les seves plantes, les seves fulles, les seves flors, les seves escorces. És una invitació a gaudir del seu entorn més salvatge, segons explica l’autora.

Simona Colzi detalla que les textures vives afloren sobre llenços en blanc i donen vida a peces úniques com la naturalesa mateixa. Textures que es traslladen de la terra a la tela, combinant pigments i tanins vegetals amb creativitat i experimentació artística. Conjugant art i ecologia. Trobant l’alquímia perfecta entre estètica i sostenibilitat. Les teles poden ser definides com a art viu per a respirar, per a sentir, per a viure en un procés d’integració amb la naturalesa de l’illa, segons afegeix.

Simona Colzi
Neix a Florència (Itàlia) el 1978. Es cria en un poble de la Toscana on des de nena aprèn i conviu amb les bases de l’artesania tèxtil de la seva mare, de les seves àvies i en l’empresa familiar dels pares.

Als 20 anys comença com a autodidacta a crear i comercialitzar la seva pròpia col·lecció d’accessoris tèxtils de moda i llar. Es formarà després, en 2001, a l’Escola S. Colombano de Florència en el Curs de disseny i creació de bosses.

El 2004 arriba per primera vegada a Formentera, queda fascinada per l’illa i decideix quedar-s’hi a viure i a continuar desenvolupant any rere any el seu projecte de disseny tèxtil.

El 2005 al costat de dos dissenyadors obre a Barcelona l’espai Tr3s Fils, un associació d’artistes i artesans. El 2010 acaba els estudis superiors d’Art Tèxtil a l’Escola Massana de Barcelona i comença la seva trajectòria com a artista tèxtil.

El 2016, amb dos dissenyadors més, obre a Formentera l’espai Gaia, un col·lectiu de dissenyadors. Entre 2018 i 2020 cursa diversos estudis de tècniques tèxtils de tints naturals al costat d’artistes com l’Índia Flint i Irt Dulman.


6 de novembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La Sala de Cultura torna a oferir programació de cinema setmanal

cartell 2020 cinema xiEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que la Sala de Cultura tornarà a oferir programació de cinema regular a partir del pròxim divendres 6 de novembre. Les sessions es faran divendres a les 20.30 h i diumenge a les 20 h. La programació d’aquest mes de novembre es pot trobar a la web agendaformentera.cat o al facebook de Cinema Formentera.

La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha explicat que durant aquest estiu “hem ofert el Cinema a la Fresca, a l’aire lliure, després hem programat dins la Sala de Cultura obres de teatre que teníem contractades abans de la pandèmia, i ara en vista que les mesures de seguretat, que estipula el Govern, es poden acomplir, hem decidit tornar a oferir la programació del cinema”. Tot i això, Labrador ha destacat que “aquest any de mesures especials per la crisi de la covid-19, seguirem molt pendents per si s’ha de modificar la programació de l’oferta cultural o les mesures de seguretat que s’han de seguir”.

De moment, l’aforament de la sala serà d’un màxim de 104 persones, l’ús de la mascareta serà obligatori en tot moment i s’ha de mantenir la distància de seguretat i la higiene de mans. En aquest sentit, no es podrà menjar, ni beure a la sala. D’altra banda, no farà falta fer reserva prèvia, sinó personar-se abans de cada film a les taquilles.

2 de novembre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

L’autonomia en els infants, en el cicle ‘Xerrades per a famílies’

cartell 2020 xerrades 5El proper dijous 5 de novembre, a les 17 hores, es celebra la segona conferència del cicle “Xerrades per a famílies” que organitza l’àrea de Benestar Social del Consell de Formentera. Aquesta segona xerrada serà oferida per Ana Serra, terapeuta ocupacional i especialista en integració sensorial, i té com títol Per què és important fomentar l’autonomia en els infants i com fer-ho fàcil.

En aquesta ocasió s’ha canviat la ubicació i la xerrada es farà a la sala d’actes del Consell, a la plaça de la Constitució. L’aforament és limitat i cal inscripció prèvia al telèfon 971 312721 o al correu educaciosocial@conselldeformentera.cat.

28 d’octubre de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 3 de 72

3

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera