• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

Formentera acull l'exposició 'Collage' de Rebeka Elizegi organitzada amb motiu del Dia Internacional de la Dona

El Consell de Formentera presenta l'exposició "Collage" organitzada amb motiu del Dia Internacional de la Dona, i que es podrà visitar a la Sala d'Exposicions "Ajuntament Vell" a partir del pròxim dilluns 28 de febrer. Aquesta mostra reuneix dos projectes de l'artista amb la finalitat de donar també veu a la feina d'altres companyes que realitzen collage arreu del món.

Per una banda, ens presenta "Mujeres en Guerra", una sèrie de set collages inspirats en lletres de cançons de Pedro Guerra, cantautor canari destacat per les seves lletres reivindicatives d'imaginari feminista, i que dona el títol a la sèrie. Aquestes peces pretenen ser un homenatge a diverses dones de tot el món de diferents condicions: Cathaysa, nena aborigen guanxe canària. Hogar, dona maltractada del primer món. Herminia, dona gran llatinoamericana. Burka, dona àrab atrapada en un burka. Madres: mares de la Plaza de Mayo. Rosario, nena/mare en un entorn rural llatinoamericà. Lilith: primera dona que es revela a la submissió i decideix per ella mateixa.

D'altra banda, la mostra recull també cinquanta reproduccions de collages de cinquanta autores recollides al llibre Collage firmado por Mujeres, llibre creat per l'artista, el qual ofereix una extensa mostra del collage contemporani a través dels treball d'artistes internacionals.

Els collages d'aquesta selecció expositiva es caracteritzen per la capacitat de qüestionar els límits de la creació artística mitjançant una àmplia varietat de temes i tècniques de collage.

Rebeka Elizegi nascuda a Donostia, és collagista, directora d'art i dissenyadora gràfica. Treballa exclusivament de forma manual, sempre aplicant la tècnica del collage manual clàssic sense redimensions ni retocs digitals.

Com a collagista ha treballat per a clients com Ànima – Obra Social "la Caixa", Museu San Telmo, Gran Meliá Hoteles, Projecte Mut, Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, o el músic formenterer Jah Chango i en premsa ha col·laborat amb els diaris La Vanguardia o les prestigioses revista Der Spiegel i Le Monde diplomatique. La seva obra s'ha exposat a Barcelona, Madrid, Los Angeles, Varsòvia o Berlín.

La figura femenina ocupa un lloc important en la seva obra, tot i que també es centra en temes com la diversitat de gènere. Les imatges de cossos són també una constant en el seu treball; el cos entès com a espai que oprimeix, que marca i estigmatitza per color, edat o gènere, que tantes vegades és motiu de submissió, i que intenta alliberar a partir de les seves composicions.

L'obertura de portes serà el dilluns 28 de febrer a les 18.00 hores. La Sala d'Exposicions "Ajuntament Vell" estarà oberta de dilluns a dissabte d'11.00 a 14.00 hores i de 18.00 a 20.00 hores. Els diumenges, els dilluns al matí i els festius la sala romandrà tancada. L'exposició romandrà oberta fins el 12 de març.

24 de febrer de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022 rebeka

La segona mostra de Músics de Formentera: vuit hores de música en viu per celebrar la Diada de les Illes Balears

El Consell Insular de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que el pròxim dimarts dia 1 de març, coincidint amb la celebració del Dia de les Illes Balears, la Sala de Cultura (Cinema) acollirà la II Mostra de Músics de Formentera de la mà de l'Associació Formentera Musical a partir de les 13.00 h i fins a les 21.00 h.

L'acte és gratuït, no es necessita reserva prèvia d'entrada, però hi haurà aforament limitat i se seguiran totes les normes sanitàries vigents en el moment. La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha convidat als amants de la música a gaudir de la II Mostra de Músics de Formentera en què els músics formenterers oferiran "vuit hores de música en viu, amb actuacions de deu grups, una cantautora i dos DJs:".  Labrador ha destacat que amb aquest acte "volem donar suport als músics locals". Així mateix ha agraït a "l'Associació Formentera Musical l'organització de la mostra".

Concretament pujaran a l'escenari: Jam Factory, Paz Aguado, Pit Yunsen Band, Emi Bueno, Percusión Latina, Erik Doornweerd, Oscar & Friends, Yakari & The Marie Connery Quartet, Sur, Maya Alexander Band, Punk Floyd i DJ Clint Zero i DJ Gioele Brizio.

L'Associació Formentera Musical

L'Associació Formentera Musical és una associació cultural nascuda l'any 2020 amb l'objectiu de promoure la cultura musical, protegir el paper dels artistes i tècnics de l'espectacle, i fomentar l'intercanvi cultural entre illes, tot col·laborant amb entitats públiques, privades i associatives de les Illes Balears.

Els grups

Jam Factory
El grup Jam Factory serà l'encarregat d'inaugurar la II Mostra de Músics de Formentera, el duo format per Eki Hoffmann al contrabaix i Kelly com a cantant. Ens delitaran amb un repertori de grans èxits del pop.

Paz Aguado
Cantautora i artista multidisciplinària, compagina la creació musical amb les arts visuals. Amb guitarra i veu, les seues lletres van recol·lectant nexes que donin sentit a les coses.

Pit Yunsen Band
Un trio musical de rock dels anys setanta format per Pit Meyer a la guitarra i veu, Nuno Alves al baix i Pierre-Alain a la bateria.

Emi Bueno
Tot seguit, Emi Bueno tocarà un repertori de cançons que van des del jazz als boleros. L'acompanyarà Eki Hoffman al contrabaix.

Percusión Latina
Un duo encarregat de posar el toc de salsa i música llatina a l'ambient.

Erik Doornweerd
Nascut a Indonèsia, criat a Holanda i feliç a Formentera. Ha tocat amb Joven Dolores, i ha organitzat l'escenari obert del Mercat Artesanal de la Mola durant 25 anys, amb músics, contacontes, malabaristes, mags, ballarins i molt més. Tocarà la guitarra, la lap slide guitar, harmòniques i un banjo de cinc cordes, amb el seu repertori de rock, folk, country i blues.

Óscar & Friends
El grup de percussió africana Óscar & Friends serà l'encarregat de portar els seus ritmes africans a la Mostra de Músics.

Yakari & Marie Connery Quartet
El grup liderat per Nuno Alvez és una banda de músics de Formentera creada l'hivern de 2020 per reviure els grans moments del jazz-funk. Una proposta carregada de groove i talent creada per a la gent de Formentera.

Sur
Seguidament, serà el torn de Sur, una banda de rock argentí formada a Formentera en format "Power Acoustik". El seu repertori compta bàsicament amb cançons pròpies i versions.

Maya Alexander Band
Aquesta banda presenta un ampli repertori de rock acompanyat de la increïble veu de Maya Alexander.

Punk Floyd
Projecte liderat per Piero Ameli, que fa un repàs al repertori més psicodèlic de la mítica banda Pink Floyd.

DJ Gioele & DJ Clint Zero
Conclouran la II Mostra de Músics els DJ Gioele Brizio i el DJ Clint Zero. Gioele Brizio treballa de discjòquei des de 1993. Ha col·laborat en la preparació d'algunes remescles per a artistes reconeguts. Clint Zero és un discjòquei novaiorquès resident a Formentera. El seu estil és eclèctic, ja que li  agraden molts tipus de música que barreja en les seues sessions.

23 de febrer de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022 mostra de musics

Formentera celebra el Dia de les Balears amb l'acte institucional, música, ball i activitats esportives i patrimonials

foto 2022 melodi ALa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, i la consellera de Cultura, Susana Labrador, han presentat avui el cartell dels actes del Dia de les Illes Balears a Formentera. Els esdeveniments s'han organitzat a través de convenis amb els consells insulars que permeten a cada institució insular organitzar les activitats més adequades i arrelades al territori.

Pel que fa a Formentera, la presidenta ha declarat que "com cada any, el dia 1 celebrarem l'acte institucional, que enguany podrem tornar a celebrar acompanyat del ball tradicional de la nostra illa i que no podia faltar el Dia de les Illes". Juan ha celebrat que "enguany ens podem ajuntar a la plaça en aquesta celebració, que no es va poder fer l'any passat per la pandèmia, i que a poc a poc tornem a la normalitat".

Per part seua, la consellera de Cultura, Susana Labrador, ha explicat les altres activitats esportives, musicals i patrimonials que la institució insular ha organitzat a Formentera amb motiu de la Diada. En aquest sentit ha agraït la col·laboració de diverses entitats que fan possible aquest cartell "tan complet que compta amb una bona participació de músics, balladors i esportistes de la nostra illa".

Dimarts 1 de març, Dia de les Illes Balears

El Dia de les Illes Balears tendrà lloc l'acte institucional a la plaça de la Constitució a partir de les 12.00 hores. L'acte comptarà amb un discurs de la presidenta del Consell, Ana Juan, i estarà amenitzat per la ballada popular de les colles de l'illa, Es Xacoters i Es Pastorells.

A les 10.00 hores al canal YouTube del Consell de Formentera es presentarà un vídeo dels alumnes de l'Escola de Música i Dansa, "Una illa de melodies" per commemorar aquesta festivitat.

Al Molí Vell de la Mola es farà un taller d'elaboració de bassetges d'espart adreçat a infants a partir de 10 anys i organitzat pel Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (MAEF). L'horari serà 11.00 a 13.00h. Hi ha 25 places, les reserves s'han de fer cridant al 971 176 090 o es pot anar directament abans de l'activitat fins esgotar aforament.

Tot seguit, a partir de les 13.00 hores, la Sala de Cultura (Cinema) acollirà la II Mostra de Músics de Formentera. Seran un total de vuit hores de música amb artistes locals que formen part de l'Associació Formentera Musical. Els grups que hi actuaran son: Jam Factory, Paz Aguado, Pit Yusen Band, Emi Bueno, Percusión Latina, Erik Doornweerd, Óscar & Friends, PerSona, Yakari & The Marie Connery Quartet, Sur, Maya Alexander Band, Punk Floyd i DJ Clint Zero amb DJ Gioele Brizio.

L'aforament serà limitat, no caldrà reserva prèvia d'entrada. Es respectaran les mesures sanitàries vigents.

Activitats esportives

El Club de Tennis Illa de Formentera acull, del 26 al 28 de febrer, el Campionat balear de tennis de segona categoria en les categories benjamí, aleví, infantil i cadet.

Així mateix, el Club de Surf Formentera organitza del 27 de febrer a l'1 de març el Campionat de surf de vela balear Classe Techno 293. Aquest esdeveniment tendrà lloc del 27 de febrer a l'1 de març al Centre d'Esports Nàutics de Formentera.

22 de febrer de 2022
Àrea de comunicació
Consell de Formentera

Formentera organitza cursos d’escriptura creativa a la Biblioteca Marià Villangómez

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que a la Biblioteca Marià Villangómez s’han programat dos cursos d’escriptura creativa per a l’any 2022. El primer es realitzarà al mes de març i serà en castellà i el segon està previst per al mes d’octubre o novembre i serà en català.

L’escriptura creativa, de ficció o no-ficció, és la que desborda els límits de l'escriptura professional, periodística, acadèmica o tècnica. En aquests cursos se solen redactar textos originals, que es comparteixen amb els companys, amb la supervisió i l’orientació corresponent dels professors, i ensenyen formes de conrear o descobrir la creativitat latent. Cadascun dels dos cursos que es proposen tendran una dinàmica diferent.

Per acompanyar la iniciativa, la Biblioteca Marià Villangómez ha adquirit exemplars en català i castellà sobre aquesta temàtica que estaran disponibles al mes de març. La consellera d’Educació i Cultura, Susana Labrador, ha explicat que “amb aquesta oferta tractem de donar resposta a inquietuds que joves i adults puguin tenir envers l’escriptura i donem una oferta d’oci i educació alternativa que esperam puguin aprofitar les persones interessades”.

Curs d’escriptura creativa (en castellà) el març de 2022

El curs està dirigit a persones des dels 16 anys endavant i els interessats es poden inscriure enviant un correu electrònic a biblioteca@conselldeformetera.cat. El període d’inscripció és del dilluns 21 de febrer al 3 de març, hi ha un límit màxim de deu places. Tendrà lloc a la Biblioteca Marià Villangómez tots els dilluns del mes de març (els dies 7, 14, 21 i 28), de les 19.30 h fins a les 21.00 h. Serà impartit per Maria Vila Rebolo i és gratuït.

Maria Vila escriu contes i dibuixa lletres des que era petita. Per aquesta raó es va convertir en cal·lígrafa i escriptora. L’escriptura per a ella “significa llibertat i refugi”, i pretén transmetre el seu amor a les lletres amb els cursos que ofereix, segons explica l’escriptora. Entre les seues obres destaquen: Manual de Escritura Creativa y Terapéutica: Talleres de Escritura paso a paso; Cómo vivir del arte. Gente Increíble de Ibiza y Formentera. El oficio de artista: Artistas de Ibiza; Microrelatos para reír y soñar: potros salvajes y mujeres bailando entre flores, o Valiente: Poesía mágica. També va ser finalista del II Premi de Poesía Visual PJY. Podeu trobar més informació sobre el seu treball a www.caligrafiaibiza.com.

Els objectius d’aquest taller són aprendre i posar en pràctica recursos d’escriptura que ajudaran a escriure més i millor en tots els sentits, desenvolupar les competències lingüístiques, les habilitats socials i emocionals de cadascú. Altres objectius són conèixer els diferents gèneres literaris, potenciar la creativitat i fomentar la lectura a través de l’escriptura.

Per a més informació els interessats es poden posar en contacte amb l’equip de la biblioteca a través del correu electrònic biblioteca@conselldeformentera.cat o trucant al telèfon 971 32 33 86 en horari d’obertura.

21 de febrer de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022 curs escriptura

El pròxim divendres concert de jazz "Alma en Cuba" a Formentera

foto 2022 alma en cuba BEl Consell Insular de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que el pròxim divendres 25 de febrer a les 20.30 hores a la Sala de Cultura (Cinema) hi haurà un concert de jazz especial, Alma en Cuba a Formentera. És un espectacle produït per l'Associació Cultural Trampolí Mecànic, amb la col·laboració del Consell de Formentera, Ràdio Illa i l'Associació Cultural Sa Casa. Aquest és el segon concert de la programació de L'illa a Escena del 2022.

Alma en Cuba és la simbiosi de dos dels representants més destacats de l'escena musical actual, Ariel Brínguez i Iván "Melon" Lewis, que exposen una visió personal que entrellaça de manera orgànica la música popular i la música de cambra amb accent cubà. Presenten una cuidada selecció de cançons cubanes de tots els temps, en les quals conflueixen elements contemporanis i l'herència lírica-musical de l'illa. Una cita amb el passat, present i futur posant en relleu el danzón, la contradansa, el son montuno, el jazz i la música clàssica europea.

Ariel Brínguez (1982, Santa Clara, Cuba) és saxofonista, compositor i arranjador, graduat en l'ISA de l'Havana. Ha obtengut dos Grammys nord-americans col·laborant amb Chucho Valdés, per l'àlbum Tributo a Irakere: live in Marciac (2017), i amb Alejandro Sanz per l'àlbum El tren de los momentos (2009), així com un Grammy llatí per la col·laboració en l'àlbum Voyager d'Iván "Melon" Lewis. Ha publicat tres treballs: Raíces en colores, pel qual va obtenir el premi Opera Prima l'any 2009, Experience (2007) i Nostalgia cubana (2016), amb els quals es troba de gira en l'actualitat. Ha col·laborat amb diversos músics com ara Tata Guïnes, Román Filiú, Javier Massó "Caramelo", Javier Colina, Paquito D'Ribera, Ketama, Niña Pastori, Alain Pérez i Miguel Zenón, entre altres.

Iván "Melon" Lewis (1974, Pinar del Río, Cuba) és pianista, compositor, arranjador i productor musical. Ha guanyat recentment, al mes de novembre de 2021, el Grammy llatí al millor àlbum de jazz llatí per Voyager, sent aquesta la seua quarta nominació. Amb cinc àlbums publicats, s'ha presentat en els més prestigiosos festivals i escenaris de jazz de tot el món, com ara Montreux Jazz Festival, North Sea Jazz Festival, Kennedy Center a Washington i diversos clubs a Nova York. Al llarg dels anys ha realitzat col·laboracions amb músics com Issac Delgado, Joan Manuel Serrat, Joaquín Sabina, Concha Buika, Ainhoa Arteta, Mariza i Ara Malikian, entre altres.

Preus i entrades

Les entrades per al concert Alma en Cuba a Formentera ja es poden comprar a través del web www.entradesformentera.cat per un preu de 7 €, i a preu reduït del 50 % de descompte per a les persones en situació d'atur i autònoms sense activitat, jubilats, menors de vint-i-cinc anys, famílies monoparentals i famílies nombroses.

L'espectacle es durà a terme aplicant els protocols de seguretat i complint la normativa vigent en cada moment.

18 de febrer de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 9 de 103

9

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera