• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

La mostra “Baleàrics, 10 artistes de la Mediterrània” atraca a Formentera

photo-2020-02-03-19-02-48-1-El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que avui a les 20.00h s’inaugura l’exposició Baleàrics, 10 artistes de la Mediterrània a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament Vell.

L’exposició Baleàrics recull una selecció d’obres plàstiques de 10 artistes de la Mediterrània, que representen les terres de Formentera, Eivissa, Mallorca, Menorca, Dénia i València. La mostra evidencia que, malgrat la diversitat tècnica i estilística, totes les obres transmeten un caràcter mediterrani propi. Els artistes balears representen cadascuna de les illes de l’arxipèlag: Enric Riera, Formentera, Paca Florit, Menorca, Carles Guasch, Eivissa, i Mariano Mayol, el fotògraf Tomeu Canyelles, els escultors Miquel Planes i Joan Costa, Mallorca. Juntament amb aquests artistes hi ha tres representants de la Comunitat Valenciana: Imma Mengual, Joan Castejón i Ramón Pérez Carrió.

Aquesta exposició itinerant va néixer a partir del conveni de col·laboració entre la Fundació Baleària i la Conselleria de Cultura del Govern. A Formentera està organitzada per l’àrea de Cultura del Consell de Formentera. La consellera insular del ram, Susana Labrador, ha explicat que “el Consell dona suport a aquesta mostra per difondre els valors artístics de tota la Mediterrània, i acostar al públic el caràcter que ens uneix, com a pobles relacionats amb el mar, tan present sempre a Formentera”. Es podrà visitar, des de demà 3 de febrer al 15 de febrer d’11 a 14h i de 18 a 20h de dilluns a dissabte, menys els diumengesi dilluns de matí que la sala romandrà tancada.

3 de febrer de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Marina Rossell obri la programació del festival Barnasants a Formentera amb un concert que se celebra aquest dissabte

foto 2020 barnasants 1La vicepresidenta i consellera d’Educació i Cultura del Consell de Formentera, Susana Labrador, ha presentat avui al Teatre Principal de Palma la programació del projecte de cultura en xarxa “Barnasants, Cançó d’autor” que per segon any consecutiu atraca a Formentera. Susana Labrador ha comparegut en roda de premsa juntament amb la seva homòloga del Consell de Mallorca, Bel Búsquets, el director del Teatre Principal de Palma, Josep Ramón Cerdà, el director del Barnasants, Pere Camps i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manacor, Mateu Marcé per presentar aquest cicle que aquest 2020 s’ha programat també a l’illa de Menorca i Mallorca. Els artistes Quico Pi de la Serra, Tomeu Penya, Clara Fiol, Joan Muntaner “Xanguito” i Marcel Pic també han assistit a la presentació.

Segons ha explicat Susana Labrador enguany, el Barnasants ha programat dos concerts molt especials a Formentera i també promocionarà fora de la nostra illa propostes musicals de Formentera. “Després dels bons resultats de la passada edició ens hem tornat a adherir a la proposta de música d’autor del Barnasants per oferir a l’illa una proposta cultural i de llengua, especialment entre les generacions més joves i els artistes locals, a més de donar difusió de la realitat cultural de Formentera a la resta del domini lingüístic català”, segons ha destacat".

L’encarregada d’obrir aquesta programació serà Marina Rossell, que aquest dissabte 1 de febrer a les 20.30h a la Sala de Cultura (Cinema) oferirà un concert “Cançons de resistència” amb la inconfusible i dolça veu de la Nova cançó catalana. L’entrada d’aquest espectacle serà gratuïta.

Rossell, amb més de 40 anys d’experiència, una vintena de discos publicats i un grapat de premis i reconeixements rebuts, arriba a Formentera per presentar aquest espectacle musical. Després de grans èxits i homenatges a l’amic i admirat Georges Moustaki, Marina Rossell revisita temes que han marcat història. Ho fa com si cantés un sol paisatge, un moment clau. Cantarà melodies que són gairebé himnes, com la “Bella Ciao” —amb els Manel— que van popularitzar els partisans italians, o la mítica “Lili Marleen”, que va unir els bàndols dels alemanys i dels aliats.

Tot i que resumir la trajectòria artística de Marina Rossell és del tot impossible, cal remarcar les nombroses gires per Europa, Iberoamèrica i el nord d’Àfrica. Entre la multitud de premis i reconeixements, l’any 2017 va obtenir el premi “Millor Concert en Directe” del programa de Barnasants.

7 de març Les Kol·lontai

El 7 de març serà el torn de Les Kol·lontai (Meritxell Gené, Ivette Nadal i Sílvia Comas), que oferiran un recital de cançons feministes que servirà per reivindicar el dia internacional de la dona treballadora (8 de març). L’espectacle musical serà a les 20.30h a la Sala de Cultura (Cinema) i l’entrada també serà gratuïta.

Intercanvi cultural

Més enllà de la programació a Formentera, l’acord entre el Barnasants i el Consell de Formentera inclou una aposta per la promoció exterior de les propostes musicals de Formentera. Així, en l’edició 2020, el grup Aires formenterencs, que ha celebrat el 30 aniversari de la formació, presentarà el seu nou disc al Barnasants, a la sala del Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T.) de Barcelona, el proper diumenge 16 de febrer. Paral·lelament, la cantautora formenterenca Maria José Cardona, que l’any passat ja va presentar les seves cançons al Harlem Jazz Club de Barcelona, enguany oferirà, per primer cop, dos recitals a l’illa de Menorca: divendres 6 de març a Ciutadella i dissabte 7 de març a Maó.

També hi ha altres actuacions a les illes de Mallorca i Menorca, la primera que es representarà a Mallorca és la de Guiem Soldevila que tindrà lloc dissabte 1 de febrer a l’auditori del conservatori de Manacor, i la primera que es representarà a Menorca és la de Maria Jaume Martorell, que tindrà lloc divendres 13 de març a Va de llibres, de Ciutadella.

Barnasants celebra aquest any la seva 25a edició i es consolida com el programa de referència de la cançó d’autor de tot Europa i arriba per segon any consecutiu a l’illa de Formentera, gràcies a la renovació del conveni de col·laboració entre el festival i el Consell Insular de Formentera. Com a novetat aquest 2020 el Barnasants també arriba a les illes de Menorca i Mallorca. En la passada edició, la primera en què va haver-hi representació de les illes, es varen fer recitals de Roger Mas i Estel Solé, o Giorgio Conte i Joan Isaac a Formentera.


27 de gener de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El programa de L’Illa a Escena recull una gran varietat de propostes musicals i teatrals per tots els públics per promoure la vida cultural a Formentera

foto 2020 LIlla a Escena 1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, ha presentat avui el programa d’arts escèniques i musicals previstes per aquest inici d’any: “L’Illa a Escena”. “Entre el 25 de gener i el 25 d’abril es representaran 8 propostes artístiques teatrals i musicals que tenen l’objectiu de promoure la vida cultural a l’illa tant entre el públic adult, com l’infantil i el juvenil”, segons ha destacat la consellera de Cultura, Susana Labrador.

La primera proposta tindrà lloc el pròxim dissabte 25 de gener a les 20.30h a la Sala de Cultura (Cinema). “Cantos de paz y guerra” és un recital Líric i coreogràfic que vol acostar al públic l’essència de la música clàssica peninsular. Cançons que descriuen l’esquinçament d’un continent en guerra, nanes i xerinoles, amors i desamors. Un concert per a viatjar a través de les dècades, per a transportar-nos a un entorn que avui dia ens continua semblant molt real, malgrat estar en una nova era. La seva durada és de 50 minuts i el preu és de 7 euros pel públic adult i 5 euros pels menors d’edat.

Febrer
Les propostes continuaran l’1 de febrer a les 20.30h a la Sala de Cultura (Cinema). Marina Rossell presentarà el concert “Cançons de resistència”, inclòs dins el cicle de música Barnasants. Una de les veus més dolces de Catalunya segueix fent camí, ara amb cançons de lluita. Després de grans èxits i d’homenatges a l’amic i admirat Georges Moustaki, Marina Rossell revisita temes que han marcat història. Ho fa com si cantàs un sol paisatge, un moment clau. La durada de l’espectacle serà de 90 minuts i l’entrada és gratuïta.

El 15 de febrer seguiran les representacions amb una proposta teatral a les 20.30h a la Sala de Cultura (Cinema). L’obra titulada “Rostoll cremat” barreja denúncia, ironia, humor, veritat i dubte en un nou text original de Toni Gomila, amb la poètica posada en escena d’Oriol Broggi. Una al·legoria de l’ambició i la cobdícia humana reflectida a la Mallorca contemporània. Aquesta és una coproducció del Grec 2019 Festival de Barcelona, Teatre Principal de Palma i Produccions de Ferro. La seva durada és de 110 minuts i el preu és de 7 euros pel públic adult i 5 euros pels menors d’edat.

El 22 de febrer a les 20.30h a la Sala de Cultura (Cinema) es farà la “IV Cantada pagesa. Totes les generacions”. Aquesta retrobada de cant tradicional formenterer glosat i redoblat representat per cantadors que van des dels més joves fins a les generacions més veteranes està impulsada per l’àrea de Música tradicional de l’Escola de Música i Dansa de Formentera. La seva durada serà de 100 minuts i l’entrada és gratuïta.

Març
Ja al mes de març, el dia 7, a les 20.30h a la Sala de Cultura (Cinema) es farà el concert “Les Kol·lontai” amb motiu del Dia Internacional de la Dona. Sílvia Comes, Meritxell Gené i Ivette Nadal són Les Kol·lontai i vertebren el col·lectiu de dones cantautores amb cançons feministes per la llibertat i la igualtat. Des de 2017 actuen arreu del territori de parla catalana Països Catalans, presentant el disc Cançons Violeta. La durada de l’actuació serà de 90 minuts i l’entrada serà gratuïta.

I el 14 de març, en aquest cas en horari infantil, és a dir a les 18h a la Sala de Cultura (Cinema) es representarà “Utopía” de la companyia Clownómadas. És la història d’un pallasso que porta molts anys viatjant pel món, buscant la part més màgica de cada cosa que l’envolta. Un espectacle de clown, multidisciplinari, en el qual gaudirem de música en directe, màgia, malabars, il·lusionisme, i com a plat fort i innovador, la manipulació de fum. Aquest espectacle familiar per a totes les edats té una durada de 50 minuts

Abril
Al mes d’abril, el dia 4, a les 20.30h a la Sala de Cultura (Cinema) es representarà l’obra teatral “La Zanja”. La companyia Titzina Teatre, amb gairebé 20 anys de trajectòria presenta aquesta obra pròpia, resultat d’un treball de recerca i periodisme antropològic. Pako Merino i Diego Lorca —dramaturgs, directors i intèrprets—, reflexionen en clau tragicòmica sobre el particular xoc de civilitzacions entre Europa i Amèrica i la seva història col·lectiva. La durada de l’obra és de 80 minuts i el preu és de 7 euros pel públic adult i 5 euros pels menors d’edat.

Finalment, el 25 d’abril es representarà, de nou en horari infantil, a les 18.00h a la Sala de Cultura (Cinema) l’obra de teatre musical “Ella balla” de la companyia Las Moskitas. Basada en la infantesa de la coreògrafa i ballarina Gillian Lyne, coneixerem com la petita descobreix el seu do (ballar) gràcies a les seves aparents dificultats (per callar i estar quieta). Una història que ens convida, tant a infants com a grans, a ser qui realment som. Un espectacle que combina música en directe, moviment i paraula, tot creant un joc escènic fresc i divertit. Aquest és un espectacle familiar adreçat a infants a partir de 6 anys i el preu de l’entrada per infant és de 5 euros, pels adults que els acompanyen l’entrada és gratuïta.

Suport cultural
Aquest cicle compta amb el suport de l’Institut d’Estudis Baleàrics i del programa Platea, del Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música per a la difusió de les arts escèniques.

17 de gener de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Aquest cap de setmana se celebra la XIII Mostra d’Espectacles Infantils a Formentera

2019 mostra infantil 2El Consell Insular de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que durant els pròxims dies se celebrarà la XIII edició de la Mostra d’Espectacles Infantils. Els espectacles es representaran aquest divendres 17, dissabte 18 i dilluns 20 de gener i “conformen una variada oferta cultural adreçada al públic infantil”, segons ha explicat la consellera d’Educació i Cultura, Susana Labrador.

La primera actuació serà aquest divendres 17 de gener a les 18h a la Biblioteca Marià Villangómez de Sant Francesc. La companyia Festuc Teatre presentarà el Carretó de Contes, una història de superació. La companyia de Lleida ha ideat un espectacle “màgic i divertit” per a tots aquells que vulguin pujar al seu carretó i endinsar-se al paradís de somnis. Un muntatge de proximitat, amb estímuls tàctils, visuals i sonors que està recomanat per a nens i nenes a partir de 2 anys. L’entrada és gratuïta.

La segona actuació serà aquest dissabte 18 de gener a les 18h a la Sala de Cultura (Cinema). La mateixa companyia de teatre presentarà a Formentera Adéu Peter Pan. Un espectacle de titelles i actors, sensible i divertit, que buscarà en tot moment la complicitat de petits i grans amb una posada en escena que et captivarà des del primer moment. Un conte d’ara i sempre, per a gaudir-lo amb tota la família. El preu de l’entrada 5 euros per a infants. Adults, gratuït.

Adéu Peter Pan, ha set guardonat amb el Premi Fetén 2019 al Millor Espai Escènic, Premi al millor espectacle a la 21a Fira de teatre de Castella i Lleó, candidat Premis Max 2019 de les arts escèniques, finalista Premi Xarxa Alcover de la 30a Fira de Teatre Infantil i Juvenil La Mostra d’Igualada 2018, entre d’altres.

I el dilluns 20 de gener en horari escolar, la companyia La Impaciència representarà La minyonia d’un infant orat, Premi Bòtil 2019. La representació de l’obra La minyonia d’un infant orat, de l’escriptor mallorquí Llorenç Riber és un espectacle per viure, veure i tornar-se sentir com un nen. Aquesta obra ha estat guardonada amb el Premi Bòtil “Balears ofereix teatre i literatura”.

Festuc Teatre
Es va fundar a Lleida l’any 2003 gràcies a les inquietuds artístiques de n’Íngrid Teixidó i Pere Pàmpols i amb l’interès de poder fer de la seva passió una forma de vida. Els seus principals objectius són que l’espectador/a gaudeixi de l’espectacle, convidar-lo a reflexionar sobre els diversos valors que es transmeten dins de l’obra.

La Impaciència
És una companyia de teatre professional que neix de la mà de Luca Bonadei, Rodo Gener i Salvador Oliva, tres actors de reconeguda experiència en el panorama teatral. La companyia ha creat espectacles de gran ressò com Una nit vaig somiar que mon pare era Déu (2004), Radiografies (2006) o In-consciència (2009), entre d’altres. Al llarg de la seva trajectòria, han obtingut nombrosos premis.

Sa Xerxa
La Mostra està organitzada per Sa Xerxa de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears i el Consell Insular de Formentera

“La cultura és un dret essencial de les persones”: aquesta idea acompanya a Sa Xerxa des de fa més de quinze anys i és la motivació principal de totes les activitats que promou. Tot va començar amb la FIET, la Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears, que enguany ha reunit a gairebé divuit mil espectadors a Vilafranca, i que s’ha convertit en una de les trobades més importants de tot l’Estat, tant pels professionals com per al públic familiar.

14 de gener de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Els Reis Mags d’Orient recorreran totes les localitats de Formentera el pròxim diumenge 5 de gener

cavalcada reis 2019El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que les Majestats els Reis Mags d’Orient arribaran com cada any amb barca al moll comercial del port de la Savina (davant de la torre de capitania del Port esportiu “Nueva Formentera”, al Passeig de la Marina) a les 18.00 hores del pròxim diumenge 5 de gener. Els acompanyaran els patges i la Comitiva Reial, que dins les engalanades carrosses recorreran tots els pobles de l’illa.

El circuit de la cavalcada començarà a la Savina per arribar a Sant Francesc cap a les 19.00 hores a través de la carretera principal. Un cop a Sant Francesc entraran dins el poble, passant pel carrer de Santa Maria i es dirigiran cap a la plaça de la Constitució, on ses Majestats els Reis Mags entraran a l’església de Sant Francesc Xavier. En sortir de l’església, es dirigiran al balcó del Consell de Formentera per saludar el poble i on les autoritats de l’illa faran la rebuda institucional.

Devers les 20.00 hores, els Reis i la comparsa, continuaran la cavalcada en direcció a Sant Ferran per la carretera principal, on dins del poble passaran pel carrer Sant Jaume per arribar després a peu a la plaça del poble. Allí entraran a l’església per adorar el bon Jesús. La gent que espera la vinguda dels Reis podrà saludar-los al saló parroquial de l’església i els nens i nenes d’aquesta localitat en podran rebre els regals.

Cap a les 20.30 hores, la cavalcada arribarà al poble de la Mola per la carretera principal, passant per l’avinguda en direcció a la plaça de l’església del Pilar on Les Majestats entraran a l’església del Pilar per començar l’esperat repartiment dels regals als nens i nenes d’aquesta població.

Els boixos i les boixes de la població de Sant Francesc, hauran d’esperar al dilluns 6 de gener per obtenir els regals dels Reis Mags, un repartiment que tindrà lloc a Ca ses Monges un cop finalitzada la Missa de Reis, que es farà a l’església de Sant Francesc Xavier a les 11.30 hores.

Espectacle d’animació
I mentre els més petits esperen l’arribada dels reis al port també podran gaudir de l’espectacle de circ “Or, encens, mirra i CIRC” a càrrec de Circ Bover. Un espectacle ple de màgia, espectacularitat i humor, que mostra diferents disciplines que composen les arts del circ ambientat amb la temàtica nadalenca. Tot conduït per un mestre de cerimònies que serà capaç de sorprendre i fer riure a públic de totes les edats.
L’espectacle tendrà lloc a les 17.00 h al Passeig de la Marina

Un altre any els Reis Mags d’Orient venen de molt lluny per omplir d’il·lusió i màgia els carrers, i repartir els regals al poble de Formentera. La Cavalcada dels Reis Mags d’Orient està organitzada per l’Associació Reis Mags en col·laboració del Consell Insular de Formentera. El Consell vol agrair la col·laboració de: Parròquies de Formentera, els grups d’al·lots i al·lotes voluntaris, l’Associació Reis Mags, Cooperativa del Camp, Fusteria Quintanilla, Fusteria Formentera, Mediterranea Pitiusa, Pitiüsa Sud, Sa Xerxa de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears, Associació de Veïns del Pilar, Autoritat Portuària, Protecció Civil i el cos de Bomber i Policia.

La presidenta del Consell, Alejandra Ferrer, ha senyalat que l'illa espera “amb molta expectació i il·lusió l'arribada dels Reis Maigs” i ha destacat el treball que realitza l'Associació Reis Mags, així com tots els voluntaris i organitzacions que col·laboren amb la cavalcada.

3 gener de 2020
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 10 de 64

10

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera