• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Cultura

Signat el conveni de col·laboració amb l'Obra Cultural Balear de Formentera

foto-conveni-ocb premsa1El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, i el representant de l'Obra Cultural Balear de Formentera, Joan Francesc Ferrer han signat el conveni de col·laboració entre la institució insular i l'OCBF en matèria de cultura i patrimoni per l'any 2019.

Amb aquesta subvenció es vol contribuir a reforçar el ventall d’oferta cultural de Formentera durant l’any 2019. Les actuacions subvencionables i que l'OCBF es compromet a organitzar són:

1. Primavera de cultura. Programació anual entorn de Sant Jordi (23 d’abril) que inclou presentacions de publicacions, conferències, taules rodones i lectures poètiques, entre altres actes.

2. Publicacions encaminades al foment de la cultura i del patrimoni històric i natural de Formentera.

3. Tasques consultives i d’investigació que se li puguin encomanar, com a entitat cultural de referència a l’illa.

El Consell de Formentera donarà suport econòmic a les mateixes amb una aportació màxima de 8.000 €.

El conveni va ser signat el passat dijous 7 de març a la seu del Consell de Formentera.

Consell de Formentera
Àrea de Comunicació
18 de març de 2019

Signat el conveni de col·laboració amb Espai Frumentària

foto frumentaria conveni.jpgEl president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, i el president d'Espai Frumentària, Miquel Costa han signat un conveni de col·laboració entre la institució insular i l'associació, en matèria de promoció i difusió cultural per a l'any 2019.

Les activitats que subvenciona el Consell perquè Espai Frumentària pugui organitzar són: actes culturals i artístics ("El 7 a les 6", Filmoteca, Concerts i Exposicions entre d'altres), l'Aula de Teatre, així com creació i producció teatral. Tenint en compte el cost econòmic que suposa a Espai Frumentària la realització d'aquestes activitats el Consell col·laborarà econòmicament amb una aportació màxima de 6.000 euros.

El conveni va ser signat el passat dijous 7 de març a la seu del Consell de Formentera.

Part de les restes dels afusellats per les forces franquistes han estat dipositades a un nínxol del cementeri de Sant Ferra

foto acte sferran cementeri 1El president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, la vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni, Susana Labrador, així com la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern Fanny Tur, i el president del Fòrum per a la Memòria Històrica d'Eivissa i Formentera, Luis Ruiz han assistit a l’acte simbòlic d’entrega de les restes òssies als familiars dels cinc assassinats pel bàndol franquista l'1 de març de 1937 a la tàpia de darrere del cementeri de Sant Ferran.

L’acte es va celebrar al mateix cementeri el passat dissabte 9 de març. Les autoritats varen entregar als familiars dels cinc assassinats, Jaume Ferrer Ferrer, Josep Ribas Marí, Joan Tur Mayans, Jaume Serra Juan i Vicent Cardona Colomar les restes trobades en els treballs de localització, excavació i posterior exhumació de la fossa situada a l’interior del cementiri de Sant Ferran, propietat del Bisbat d’Eivissa i Formentera.

Feines d’exhumació
Els treballs varen consistir en 6 sondejos interiors i 5 sondejos exteriors al cementeri de Sant Ferran, que data de 1903 i que compta amb una superfície de 125 metres quadrats. Els sondejos interiors es varen fer en els indrets on la tradició popular indicava que es trobarien els cossos enterrats, al costat de la porta d'entrada, davall d'unes tombes construïdes entre 1956 i 1984, davall d'una fossa i en una part del cementeri on aparentment no hi havia cap creu.

Els sondejos exteriors es varen fer amb màquina excavadora en un lloc on la tradició popular també apuntava que els cossos hi podien ser. Es va comprovar que la tàpia sud-est tenia uns afegits de ciment que tapaven forats al mur causats per trets, ja que es varen trobar 4 projectils, un enquistat a la paret, amb una màquina de detecció de metalls.

Revisant l'ossari, va prendre força el relat que explicaria que les restes d'aquestes cinc persones afusellades en algun moment posterior s'haurien transportat a l'ossari per tal de dedicar la part del cementiri que ocupaven a nous enterraments, com s'acostuma a fer amb les restes més antigues.

Els tècnics hi varen trobar un fragment d'húmer i dos de crani amb una erosió causada per arma de foc que suposadament corresponen a les víctimes del franquisme. Per tal de dur a terme les comprovacions de les víctimes s’ha procedit de dues maneres. La primera ha estat a partir del buidatge del registre civil; es varen comprovar els anys compresos entre 1991 i 1944, i dels 156 individus que hi apareixen cap té com a causa de mort registrada un impacte de projectil, per a la qual cosa aquestes tres peces d'os podrien correspondre a alguna de les cinc persones assassinades.

La segona comprovació varen ser de compatibilitat d'ADN entre aquestes restes i familiars vius de les cinc persones afusellades. Però l’ADN estava danyada i no s’ha pogut assegurar la consanguinitat. Així a l’acte de dissabte es va fer entrega de manera simbòlica de les tres restes que tenien impacte de bales, i aquestes es varen dipositar en un nínxol on ara els familiars podran anar a recordar als seus parents.

Altres accions
L’any passat, l’1 de març, coincidint amb el 81 aniversari de la mort dels formenterers es es va descobrir un monòlit instal·lat al cementeri i on hi ha gravat el nom dels cinc veïns de la nostra illa també com a símbol de la recuperació de la memòria històrica.

Recordem que les tasques de localització i posterior exhumació de la fossa per part de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports es varen dur a terme mitjançant una ajuda al Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera i amb la col·laboració del Consell Insular de Formentera.

La Llei 10/2016, de 13 de juny, per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme (publicada al BOIB 76/2016, de 16 de juny) estableix mesures de protecció i dignificació dels espais on hi ha hagut els cossos de persones desaparegudes durant la Guerra Civil espanyola.

Consell de Formentera
Àrea de Comunicació
11 de març de 2019

Beca d’investigació per estudiar les pedreres de Punta Pedrera

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, informa que el projecte titulat “Paisaje cultural de Formentera. Estudio de las dinámicas de explotación y uso de la piedra a lo largo de la historia”, ha obtingut la Beca d’investigació del Consell Insular de Formentera 2018. El projecte el dirigirà Anna Artina, llicenciada en Història de l’Art i màster en Arqueologia Clàssica que actualment és investigadora predoctoral adscrita a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.

Les nou sol·licituds presentades en aquesta convocatòria varen ser totes admeses a tràmit, i després que la Comissió Avaluadora valoràs els projectes presentats en base a l’interès científic, la coherència i la metodologia, i els currículums dels investigadors, el projecte mencionat quedà en primera posició. El Consell de Formentera atorgarà una beca de 6.000 € perquè es pugui dur endavant.

Aquest projecte se centra en l’estudi de les pedreres de la zona de la punta de sa Pedrera, amb la finalitat d’efectuar una primera aproximació a la seva localització dins del context geomorfològic i a la descripció de les seues característiques d’explotació. Es planteja desenvolupar un estudi historicoarqueològic sobre els processos de producció des de l’època antiga fins a l’època moderna per tal de posar en relació l’obra lapídia manufacturada, l’elecció de determinades àrees naturals de l’illa i les tècniques extractives utilitzades per obtenir la matèria primera.

L’interès científic d’aquest projecte és elevat, tenint en compte que les pedreres d’extracció de marès de Formentera constitueixen un patrimoni etnològic i arqueològic que ara a penes es troba documentat i que encara no ha set objecte d’un estudi sistemàtic. Per aquest motiu, la consellera de Cultura i Patrimoni celebra que es pugui fer “aquesta recerca que contribuirà a enriquir el coneixement sobre aquesta parcel·la del nostre patrimoni cultural”, segons ha explicat.

Consell de formentera
Àrea de Comunicació
6 de març de 2019

“Refugi”, la nova obra dels eivissencs Clownidoscopio, es representarà dissabte al Cinema de Formentera

foto-refugi-11El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que el pròxim dissabte 9 de març a les 18 hores es representarà a la Sala de Cultura (Cinema) l'obra de teatre Refugi. Aquest espectacle de la companyia Clownidoscopia està recomanada per infants a partir de 4 anys. El preu de l'entrada és de 3 euros i té una durada de 50 minuts.

Amb Refugi, el duet format pels eivissencs David Novell i Monma Mingot usa els ingredients que millor dominen —lirisme, enginy i jovialitat— amb les més acurades tècniques de clown, per fer una mirada aguda, delicada i intensa, de les relacions humanes. La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha destacat que "aquest espectacle està fet per tota la família", i ha convidat als formenterers i formentereres "a què gaudeixen amb els seus fills d''una tarda cultural".

La temporada passada la companyia Clownidoscopio Teatre ja ens va meravellar amb Fràgil, un espectacle per a tota la família en el qual la combinació d'humor i poesia ens convidava a descobrir els misteris de la vida.

Sinopsi
Dos personatges, dues realitats. La d'aquell que cuida el seu món perquè necessita un lloc on sentir-se segur (refugi) i la d'aquell que, havent-ho perdut tot, fuig en cerca d'un nou lloc al món (refugiat).

Com poden aquestes dues realitats conviure al mateix espai? Una mirada màgica i lleugera a un conflicte universal. Un viatge per l'empatia i el respecte des de la poesia i l'humor del clown. Perquè tots necessitam trobar el nostre propi lloc al món. I els llocs, al cap i a la fi, no són més que un munt d'històries humanes.

Producció
El projecte Refugi és la primera peça teatral que es crea en coproducció amb la Fundació Teatre Principal de Palma, la Fundació Teatre Principal de Maó, l'Institut d'Estudis Baleàrics, el Consell Insular d'Eivissa, l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu, Sa Xerxa de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears i la companyia Clownidoscopio Teatre.

Des d'aquest 2019, el Consell Insular de Formentera forma part d'aquesta Xarxa de Coproducció Teatral. L'obra també s'emmarca dins el programa de l'Illa a Escena.

Més articles...

Pàgina 91 de 132

91

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera