• Català
  • Castellano
  • English
Areas Social action Culture and Historical Heritage

El Consell de Formentera presenta una troballa subaquàtica arqueològica inèdita a les Illes Balears

foto troballa 2019 1La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, han presentat avui una troballa arqueològica subaquàtica, qualificada d'extraordinària i inèdita pels experts, trobada aquest passat mes d'agost en aigües de Formentera, a la zona d'es Caló. Es tracta d'un conjunt d'elements, onze sabres, que, per la seva tipologia, són compatibles amb sabres rectes de principis del segle XIX. Alejandra Ferrer i Raquel Guasch han estat acompanyades a la presentació per Javier Rodríguez Pandozi, arqueòleg submarí i president de l'Institut Balear d'Estudis en Arqueologia Marítima (Ibeam), i Manel Guasch, patró del vaixell que va a trobar el primer sabre.

La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha destacat en roda de premsa la importància d'aquesta troballa inèdita a les Illes i ha agraït l'ajuda de les persones i entitats que han col·laborat en els treballs d'extracció. "Aquest conjunt arqueològic que passa a formar part del patrimoni històric de Formentera, es dipositarà en el MAEF, encara que en un futur quan tinguem un museu que les pugui acollir amb garanties tornaran a Formentera", ha dit la presidenta.

Per la seva banda, la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat la col·laboració entre les institucions, la col·laboració ciutadana i el treball realitzat des del Consell de Formentera "per fer la intervenció arqueològica preventiva d'urgència per tal de garantir la salvaguarda dels objectes localitzats". Guash ha demanat que la gent que es trobi algú resta arqueològic, es posi en contacte amb l’àrea de Patrimoni del Consell de Formentera.

Una troballa casual

El passat 15 d'agost Manel Guasch i Guillermo de Barnola buscant un objecte que se'ls havia caigut del seu vaixell al mar, varen localitzar de manera casual, a la zona des Caló, el que semblava ser una espasa de cronologia moderna. Immediatament informaren de la troballa a Comandància de Marina i al Consell de Formentera, que té atribuïdes les competències en matèria de patrimoni històric, i traslladaren l'objecte al Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (MAEF), la institució de referència per a Formentera pel que fa al dipòsit i custòdia de materials arqueològics.

Una vegada efectuada la comunicació de la troballa, el Consell de Formentera va iniciar actuacions encaminades a documentar i estudiar l'indret.

Entre el 26 i el 29 d'agost un equip de bussos del GEAS de la Guàrdia Civil es va desplaçar fins a la zona juntament amb un arqueòleg de l'Institut Balear d'Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM), associació que des de l'any 2015 elabora la Carta arqueològica subaquàtica de Formentera. La immersió va permetre localitzar un nou conjunt d'elements arqueològics compatibles, per tipologia, amb sabres rectes de principis del segle XIX.

Una vegada vist l'informe i la proposta d'actuació presentada per l'IBEAM arran de la inspecció, el Consell de Formentera va autoritzar una intervenció arqueològica preventiva d'urgència per tal de garantir la salvaguarda dels objectes localitzats i per determinar l'existència d'altres restes arqueològiques.

Aquesta intervenció d'urgència la dugueren a terme dos arqueòlegs i una restauradora de l'IBEAM els dies 31 d'agost i l'1 de setembre i va consistir en l'extracció de la totalitat del conjunt de sabres documentats, 10 en total.

Aquestes peces seran traslladades al MAEF, on quedaran dipositades en compliment del que estableix la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, i el Decret 14/2011, de 25 de febrer, pel qual s'aprova el reglament d'intervencions arqueològiques de les Illes Balears.

Tenint en compte l'excepcionalitat d'aquest conjunt d'elements arqueològics a les Pitiüses, el MAEF ha ofert fer-se càrrec de les tasques de restauració, si bé la proposta final de conservació i restauració s'acabarà de definir una vegada estudiat amb deteniment l'estat actual dels béns i tenint en compte també els informes tècnics derivats de la intervenció arqueològica d'urgència.

“Paral·lelament, l'Ibeam amb el suport del GEAS, continuen realitzant prospeccions arqueològiques a la zona per tal de comprovar si existeix cap derelicte que es pugui relacionar amb el conjunt de béns localitzats”, segons ha explicat l’arqueòleg Javier Rodríguez.

Col·laboració ciutadana

La col·laboració ciutadana ha resultat clau per documentar i protegir aquestes restes arqueològiques, ja que la informació facilitada per les persones que localitzaren el primer objecte va permetre plantejar, autoritzar i dur a terme aquesta intervenció arqueològica d'urgència vinculada al projecte de Carta arqueològica subaquàtica de Formentera, promogut pel Consell i que porta a terme el mateix Ibeam des de 2015.

És per això que des del Consell de Formentera es recorda la importància de comunicar a l'àrea de Patrimoni Cultural del Consell qualsevol informació referent a localització de restes arqueològiques subaquàtiques, per tal que posteriorment es puguin realitzar les actuacions oportunes encaminades a documentar-les i protegir-les, com a part integrant del patrimoni cultural de Formentera.

A més, del suport proporcionat pel GEAS de la Guàrdia Civil i de la Comandància Naval, també han col·laborat amb mitjans materials la naviliera Trasmapi i el centre de busseig Formentera Divers, empreses que ja han col·laborat anteriorment en les diferents campanyes de la Carta arqueològica subaquàtica.


16 de setembre de 2019
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Consell de Formentera helps publish look at life experiences of local seniors

llibre-2-The Department of Patrimony and the Consell de Formentera are backing the publication of De qui venim (“Who We Come From”), an exploration of the life experiences of elderly Formentera residents directed and coordinated by Dr Josep Maria Garcia-Borés i Espí. Garcia-Borés is a full professor at the psychology department of University of Barcelona, and the study was awarded the Consell de Formentera research grant in 2012.

De qui venim is the first in a collection titled Formentera en estudi (“Studies of Formentera”). The collection was devised as a showcase for recipients of the Consell's grant as well as, pointed out department head Raquel Guasch, other important projects and research probes. Councillor Guasch added that the studies and publications seek to “dig deeper into our understanding of local history and heritage, and leave behind a written trace that won't fade with time”.

De qui venim is being put out by the Josep Massot i Muntaner-directed Abadia de Montserrat publishing house—a big name in science-related publications concerning humanities in Catalan-speaking territories.

Written by Garcia-Borés i Espí and Hermínia Gil i Canales with help from Rita Cardona Ribas and Raquel Gonzàlez Cardona, De qui venim is a “psychocultural study” of traditional Formentera. The project's engineers enlist oral history as they seek to hear elderly islanders talk about lifestyle, community and identity in Formentera before the arrival of tourism. The study touches on questions like subjects' emotional health, intergenerational rifts and efforts to protect culture, identity and language.

Five hundred copies will be produced in a €4,800 publishing effort that included design, layout and printing.


12 September 2019
Department of Communication
Consell de Formentera

This weekend, Formentera Guitars Festival returns to heat up the Sant Ferran night

festival-guitarres-de-formente1The Department of Culture of the Consell de Formentera reports that the Formentera Guitars Festival will run from Friday to Sunday, 13-15 September. As has become customary, musical performances will take place from 10.00pm to 4.00am Friday and Saturday night in the church-front square in Sant Ferran. Performers include Cesar Crespo, Kelly & The Jam Factory, Glassford & The Providence, Litus, Chimichurri, Alex Schultz & los Peligrosos Gentelmen, Bobby Alexander and Monsters of Palma.

As ever, each evening will conclude with a jam session with the festival's attending musicians. On Sunday 15 September, a 9.30pm jam session at the restaurant Sa Panxa will mark the end of the festival's eleventh year.

A mixture of blues, jazz and rock, Formentera Guitars Festival has evolved into a crucial part of music lovers' September programme. The idea for the on-stage happening hit Formentera Guitars' director, Ekkehard Hoffmann, in 2008, as a way to celebrate the eponymous association's 20-year anniversary. In the words of culture and festivities councillor Susana Labrador, the Consell-backed event is “a not-to-be-missed signpost on Formentera's calendar of cultural events that will strike a chord with tourists and islanders alike”.
 
11 September 2019
Department of Communication
Consell de Formentera

La Mola lighthouse's freshly minted cultural space logs nearly 12k visits in opening month

foto-2019-far-la-mola-31Today the Formentera Council Culture Department shared figures for the first month of public visits at the cultural space that the Consell has operated out of la Mola's lighthouse since 1 July.

The building received some twelve thousand visitors in July. Roughly ten thousand people came in the first week alone as part of the open days and free admission to commemorate the site's opening. The remaining 1,973 visits were recorded during the final three weeks of July.

In celebration of World Lighthouse Day today, culture councillor Susana Labrador had a message for locals who hadn't yet stopped by for a visit. “Come see it”, she said, “and learn how Formentera's history is entwined with the sea and lighthouses”.

A monument to civil engineering, la Mola's lighthouse was designed by Emili Pou Bonet and completed in 1861. Today the building houses a space which is devoted to culture and to showcasing Formentera's maritime heritage. It is divided into two clearly distinct exhibition spaces. The permanent exhibition explores its main focus—the sea—from a variety of angles: the marine environment, natural resources management, navigation and light signals. A second space is dedicated to temporary art exhibits.

Exhibit from Erwin Broner
Since 19 July, the temporary gallery has hosted an exhibit from Erwin Broner—Obres del llegat de Gisela Broner a Catalina Verdera Ribas—that will continue through 12 October.

Visiting hours and admission
The far, or lighthouse, as well as the display, are open to visitors from 11.00am to 2.00pm, Tuesday to Sunday, and evenings from 5.00pm to 9.00pm on Wednesdays and Sundays. General admission costs €4.50. Admission is waived for Formentera residents, youth under 18 and the unemployed, and pensioners and students pay €2.50.


7 August 2019
Communication Department
Consell de Formentera

Consell orders probe after historical heritage sites vandalised

The Patrimony department of the Consell de Formentera has initiated an administrative inquiry into damages in recent weeks to a number of the island's historical heritage sites. Recent weeks, which have seen vandals paint the outer walls of the can Ramon building, have also come with the theft of pieces of drystone wall in es cap de Barbaria.

As the title-holder of can Ramon, the Consell is planning on taking the case to the Civil Guard so that a criminal investigation can be opened.

The cultural heritage branch of the Consell condemns the events and wishes to offer its support to affected property-owners. The administration also wants to remind all islanders of our obligation to respect, protect and preserve the island's cultural heritage in order for future generations to enjoy it too. Legislation, Decree 12/1998 (21 December), was enacted to protect the historic heritage of the Balearic Islands.

Pursuant to the decree, articles 321-324 of the Penal Code call for punishments of between 6 months and 3 years of prison, and fines of up to sixty thousand euros, for causing damages to any site deemed valuable from a historical, artistic, scientific, or cultural standpoint, or in its service as a monument.

Protected features
Can Ramon is listed with level C protection in the island's catalogue of cultural heritage sites.

Traditional techniques for building drystone (pedra seca) walls are part of Formentera's intangible cultural heritage. In 2018, Formentera joined other regions of Spain and countries of Europe in including them on UNESCO's Intangible Cultural Heritage List.

Locally, article 63 of the island's Territorial Strategy (Pla Territorial), recognises these walls' value as ethnographic artefacts, and requires that homes built in rural areas include efforts to maintain and reconstruct such walls as well as any building features using stone.

In varying forms and with varying degrees of protection, Can Ramon and traditional drystone walls both form part of the cultural heritage of Formentera.

11 July 2019
Communication department
Consell de Formentera

More Articles...

Page 1 of 47

Start
Prev
1

Ràdio Illa

Teatre de les Illes Balears

Música de les Illes Balears

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera