• Català
  • Castellano
  • English
Espais visitables

Fossar Vell de Sant Francesc Xavier

Cementeri del segle XVIII vinculat a la construcció de l'església de Sant Francesc Xavier (consagrada el 1738). Es desconeix l'any exacte de construcció, però la documentació històrica indica que ja existia el 1757 i per la redacció de les notes dels llibres de defuncions es dedueix que es podria haver començat a utilitzar entorn de 1744. Va funcionar com a únic fossar de l'illa fins al 1784-1788, quan entrà en funcionament el de la Mola. Més d'un segle després, el 1903, es va habilitar el de Sant Ferran de ses Roques. El fossar Vell de Sant Francesc es va utilitzar fins al setembre de 1940, data en què es començaren a enterrar els difunts en el nou cementeri, iniciat el 1938.

La construcció original tenia planta rectangular de 18 x 15 m, amb la porta i el frontispici centrats al mur del costat més pròxim a l'església. La cantonada nord-oest coincidia amb el límit oest de la mitja llegua quadrada que el rei Carles II havia concedit a Marc Ferrer el 1695. El 1839 el fossar va ser ampliat pels costats oest i sud, de manera que va assolir la planta que presenta actualment, pràcticament quadrada, d'uns 22 x 22 m. Les cinc capelles es construïren entre el final del segle XIX i els primers anys del segle XX.

Com arribar-hi:
Carrer de Sant Joan. Sant Francesc (mapa)

Fossar Vell. Fotografies de M. Castelló Fossar Vell. Fotografies de M. Castelló Fossar Vell. Fotografies de M. Castelló
Fotografies de M. Castelló

Torre des Pi des Català

La torre des Pi des Català és una de les quatre torres defensives que existeixen a l'illa de Formentera, edificades entre 1762 i 1763 en els emplaçaments que va determinar el llavors capità general de les Illes Balears, Francisco de Paula Bucarelli y Ursúa, amb projecte de l'enginyer militar José García Martínez. Totes aquestes construccions es varen usar amb finalitats defensives i principalment de vigilància fins al 1867.

Es tracta d'un edifici de planta circular, geometria troncocònica i organitzat en tres nivells. La planta baixa consta d'un polvorí i un espai més ampli on es trobava l'antiga escala de pedra que comunicava amb la cambra principal. S'ha aprofitat el forat que presentava el mur d'aquesta estança per deixar l'entrada actual que permet que l'edifici sigui visitable. A la primera planta se situa la porta d'accés original, elevada del nivell del terra per qüestions defensives i protegida per un matacà i per un conducte vertical. Originalment aquests dos elements estaven resguardats per una garita de la qual només queda el rastre a nivell de paviment. L'accés a la plataforma es produeix a través d'una escala de caragol.

Com arribar-hi:
Venda des Pi des Català (mapa)

De novembre a maig les visites s’hauran de concertara amb cita prèvia a través del correu electrònic:  coneixpatrimoni@conselldeformentera.cat

 

Torre des Pi des Català. Fotografies de M. Castelló Torre des Pi des Català. Fotografies de M. Castelló Torre des Pi des Català. Fotografies de M. Castelló
Fotografies de M. Castelló

 

Pàgina 2 de 2

2
Següent
Final

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera