• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Sala de Premsa Hemeroteca

El Pla d’Actuacions a l’EDAR de Formentera passarà per la Comissió Balear de Medi Ambient al febrer

Les demandes fetes per l’equip de govern de Formentera sobre la planta depuradora i desaladora seran una realitat abans de l’estiu

La consellera de Medi Ambient del Consell de Formentera, Silvia Tur, s’ha reunit aquesta setmana amb el director general de Recursos Hídrics del Govern Balear, Isidre Canyelles, per a ultimar els últims detalls de les futures actuacions a l’Estació d’Aigües Residuals de Formentera i a la planta desaladora.  

Recordem que arrel de la passada avaria a l’EDAR de Formentera, els serveis tècnics del Consell de Formentera es comprometeren a elaborar un informe per a determinar les necessitats o mancances de la planta depuradora de l’illa i, fins i tot, valorar si era necessària la ampliació de la seva  capacitat.

Aquest informe es remeté a ABAQUA per al seu estudi, i des de la conselleria balear de Medi Ambient s’ha informat que ja es disposa del projecte d’actuació i que passarà per la Comissió Balear de Medi Ambient a finals del mes de Febrer.  Un cop aprovat per la comissió, passarà a mans del Consell de Formentera per a l’adjudicació del projecte i l’inici de les obres.

Recordem que aquestes actuacions foren fruït de les reunions mantingudes entre el president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, i el conseller de Medi Ambient balear, Miquel Àngel Grimalt. Les actuacions que s’executaran es centraran majoritàriament amb  la fase de pre-tractament de les aigües residuals, tot i que encara s’han de determinar amb exactitud les mesures.

Planta Desaladora

Així mateix, com  a resultat de la reunió entre la consellera de Medi Ambient i el director general de Recursos Hídrics, s’han definit les actuacions de millora i insonorització de la planta desaladora, tal com havien acordat a la passada reunió amb el conseller Grimalt el passat 30 de Setembre.

Un cop es tramiti la inscripció d’aquesta infrastructura en el registre de patrimoni del CAIB, tràmit que s’està realitzant actualment per part d’ABAQUA, es convocarà la sessió ordinària de la Junta Rectora del Consorci Aigües de Formentera, per a l’aprovació de les actuacions previstes a aquesta infrastructura, la cessió del seu ús i explotació al Consorci d’Aigües, i l’inici de la tramitació necessària per a treure a concurs l’explotació, manteniment i gestió d’aquesta instal·lació. Aquest tràmit pot tenir una durada d’aproximadament 9 mesos.

Recordem que les obres previstes a la desaladora contemplen, a més de la insonorització total de l’edifici, la rehabilitació de la coberta superior de la planta, la millora del paviment d’accés als dipòsits de càrrega  i la instal·lació d’un mecanisme d’oxigenació de l’aigua, per tal de garantir-ne una qualitat òptima.

La licitació d’aquestes obres està prevista per a finals de gener i comptaran amb un període d’execució de 2 mesos. El seu pressupost és de 192.560 euros, IVA inclòs, i estarà finançat gràcies a un remanent del Consorci d’Aigües de Formentera.

D’aquesta manera, es reitera el compromís del Consell Insular de Formentera en seguir treballant per a la millora de les infrastructures de l’illa.

El Servei d’Informació de les Normes Subsidiàries iniciat avui crea expectació entre la ciutadania

L’equip redactor de les normes de planejament urbanístic informarà durant tres setmanes consecutives cada dijous i divendres
L’equip redactor del document d’avanç de les normes subsidiàries de Formentera ha atès aquest matí els primers usuaris en totes aquelles qüestions relatives al planejament urbanístic de l’illa.
Segons el conseller d’Urbanisme del Consell de Formentera, Bartomeu Escandell, s’espera rebre entre 200 i 300 al·legacions fins el proper 12 de febrer, que un cop recollides seran estudiades per l’equip redactor per a la seva resolució.
Una de les al·legacions registrades ha estat per part de l’empresa UTE Giref, que gestiona el Pla de Residus de les Pitiüses, i què ha presentat un recurs per a exigir el pagament que es deriva del trasllat de residus des de Formentera fins a Eivissa. En paraules del conseller d’Urbanisme, aquest recurs serà desestimat perquè no queden garantits els mateixos drets que la resta de ciutadans de les Illes Balears, que no es veuen obligades a pagar aquest sobrecost.
La dinàmica del matí ha estat marcada per gent que ha vingut amb ànim d’informar-se de les seves propietats, el què quedarà registrat a les al·legacions finals. Les noves catalogacions patrimonial i els nous conjunts històrics dels nuclis urbans són les qüestions que susciten més interès entre la ciutadania.

Expedients resoltos al Novembre i Desembre
Així mateix, el departament d’Urbanisme del Consell de Formentera continua en la línia d’informar sobre els expedients que es porten a Comissió de Govern per a la seva resolució durant tots els mesos de l’any.
Pel que fa als mesos de novembre i desembre, el percentatge de resolució d’obra major, s’ha reduït  respecte els mesos anteriors, en què es resolien una mitjana de 14 expedients mensuals. Per al mes de novembre han vist la llum 9 expedients, mentre que a l’últim mes de l’any se n’han solucionat 8.
En total, al llarg de l’any 2009 s’han resolt 168 expedients d’obra major, 204 cèdules d’habitabilitat, i prop de 50 expedients d’activitat. Pel que fa a la xifra d’activitat, els mesos d’estiu són els que registren unes xifres més altes, anant de baixada en els últims mesos de l’any, amb 5 expedients al novembre i 3 al desembre.
Aquestes xifres constaten el bon ritme de treball del departament d’urbanisme, que en els darrers anys ha seguit incrementant el ritme de concessió de llicències, tot i haver coincidit amb la moratòria de suspensió de llicències a causa de la redacció del document d’avanç de les Normes de Planejament Urbanístic de l’illa de Formentera.
Cal remarcar que la eficàcia ve calculada en funció de les sol·licituds que arriben al departament en matèria urbanística i la sortida que se’ls hi dona.

La nova antena de telefonia de la Mola ja està completament operativa

D’aquesta manera s’ha complit una demanda històrica per part dels pares i mares i el professorat del col·legi públic El Pilar

El Consell Insular de Formentera, a través de la conselleria de Noves Tecnologies i Innovació, ha informat avui que la nova antena de telefonia ubicada al nucli urbà del Pilar de la Mola ja està completament operativa des d’avui mateix.

Aquesta infrastructura és completament nova, fet que garanteix el flux comunicatiu i la renovació del sistema de comunicacions. Val a dir que la esperada instal·lació, que comparteix equipament amb l’operador de telefonia Orange per tal d’optimitzar les infrastructures, dóna cobertura a la xarxa de telefonia mòbil a tot el nucli del Pilar i a la seua àrea d’influència.

Recordem que aquesta és una demanda històrica per part de l’APA i el professorat del centre, que ja fa quasi bé deu anys que venen reclamant el trasllat de l’antena de telefonia, motivats per les possibles afeccions que aquesta antena pogués tenir sobre la salut de l'alumnat i docents.

A partir d’ara, l’empresa s’ha compromès a iniciar les tasques per a la retirada de l’antiga infrastructura, ubicada al solar annexa al col·legi públic el Pilar de la Mola, de manera imminent. El desmantellament es durà a terme en dos fases, procedint a desmuntar l’antena en primer lloc, i la torre que li serveix de base, en segon lloc.

S’ha de destacar l’esforç que s’ha dut a terme des de la conselleria de Noves Tecnologies i Innovació del Consell de Formentera, amb la col·laboració de la companyia, per tal d’acomplir aquesta demanda històrica per part del veïnat de la Mola.

Turisme Actiu i Àudio-guies són les novetats de Formentera per a FITUR

La conselleria de Turisme de Formentera presenta avui les propostes de turisme actiu i cultural per aquest any 2010

La conselleria de Turisme de Formentera ha iniciat avui la seva promoció turística a la Fira Internacional de Turisme, FITUR, en la què presentaran aquesta tarda els nous productes que ofereix Formentera per aquest any 2010.
Entre les seves novetats destaquen les noves rutes per a la pràctica de Nòrdic Walking, les àudio-guies culturals i activitats de turisme actiu com la 1ª edició de la volta a Formentera amb caiac o la recuperació de la volta a l’illa amb BTT.
Tal com ha informat el responsable de promoció turística de Formentera, Carlos Bernús, s’han dut a terme diverses reunions sectorials al llarg de tot el matí, amb agents com el touroperador Soltour, les revistes de viatge National Geographic i Condé Nast Traveller i l’empresa Buzz TV, encarregada d’elaborar el nou DVD promocional de l’illa de Formentera.
En aquest respecte, els responsables de la conselleria de Turisme han afirmat que es renovarà el conveni de col·laboració amb Soltour a Espanya i Portugal, i que es farà una col·laboració amb les revistes de viatge citades anteriorment, per ser dos mitjans que tenen un públic objectiu similar al de Formentera.

Nous Productes Turístics
A les 20 rutes actuals que permeten recórrer Formentera a peu o amb bicicleta, s’hi sumaran a partir d’aquest any, diferents itineraris dissenyats per a la pràctica de Nòrdic Walking, que permetran al visitant descobrir els racons de l’illa de manera saludable.
En total, s’han dissenyat 6 rutes, amb longituds variades des de 8 fins a 41 quilòmetres i amb un desnivell de fins a 6,25%. Aquest esport, originari dels països nòrdics, revoluciona el concepte de salut i esport apte per a tots els públics, i destaca per la seva facilitat de l’aprenentatge gràcies a l’ús dels bastons.
Aquesta iniciativa, fruït del conveni entre INESTUR i el Consell Insular de Formentera, pretén també redissenyar les actuals rutes cicloturístiques, en les que s’habilitaran àrees de descans i es farà una senyalització completa per tal de no perdre detall d’aquests circuits verds. El pressupost total és de 80.000 euros i es cobrirà al 50% entre les dos parts.
En aquest respecte, es torna a recuperar la tradicional volta a l’illa amb BTT, que es celebrarà els dies 30, 31 d’octubre i 1 de novembre, i que esdevé una altre modalitat esportiva ideal per les característiques de Formentera. Aquesta iniciativa es fa conjuntament amb els amics de la BTT, amb l’aportació del Consell de Formentera de 30.000 euros. Més informació a la web www.formenterabtt.com.
A les rutes cicloturístiques i de NW, s’hi han d’afegir moltes altres propostes esportives com la 1ª edició de la volta a Formentera amb caiac i la 2ª edició de Formentera to Run.
Pel que fa a la volta a l’illa en caiac, Formentera reuneix unes característiques excepcionals per a la pràctica d’esports nàutics. Aquesta primera edició es celebrarà la 2ª quinzena de maig, coincidint amb la prova del circuit balear de la Copa Balear de Caiac de mar, per tal d’animar a la gent a participar en aquesta modalitat i, aconseguir així, fer d’aquest esdeveniment una cita obligatòria.
Dividida en 3 etapes, els participants recorreran 68 quilòmetres de costa, iniciant l’itinerari a la Savina fins arribar al Formentera Platja, i d’allí fins a Es Caló en el què serà la segona etapa, per iniciar el tram final que tornarà fins a la Savina, passant per Es Pujols. La duració prevista per a cadascuna de les etapes, amb l’avituallament inclòs, serà de 5 hores.
La organització comptarà amb un grup de suport, on biòlegs, geòlegs i historiadors duran a terme una sèrie de parades estratègiques al voltant de la costa, on es contarà el valor històric, medi ambiental o geològic de la zona. Així mateix, comptaran amb un pla d’emergència i aniran equipats amb ràdios i equips de seguretat terrestre. Per a més informació, s’habilitarà la pàgina web www.4nomadas.com. L’aportació del Consell de Formentera és de 10.000 euros.
I per acabar amb les propostes de turisme actiu, es durà a terme la 2ª edició de la cursa Formentera to Run del 29 de maig al 5 de juny, que consisteix en una cursa dividida en etapes per les carreteres secundàries de l’illa i que va tenir bona acceptació a la seva 1ª edició. El pressupost per aquest esdeveniment és de 18 mil euros.
Com a punt final, un altre de les grans novetats que podran conèixer els professionals del sector i els visitants de FITUR 2010, són les àudio-guies turístiques. Aquest servei orientarà als turistes pels atractius patrimonials, històrics i culturals de l’illa de Formentera al llarg de 15 pistes d’àudio reproduïdes a un iPod nano d’última generació. Es podran adquirir a l’oficina de Turisme de La Savina o bé amb l’opció de descàrrega per Internet.
Així mateix, els serveis d’Ordenació Turística del Consell de Formentera han elaborat un catàleg amb més de 75 cases a l’entorn rural, que compleixen amb els requisits demanats a la llei  2/2005 de comercialització d’estades turístiques a habitatges.
A partir de demà, els responsables turístics de Formentera continuaran amb reunions amb les Oficines espanyoles de Turisme a diverses ciutats europees, així com amb companyies aèries i altres agents turístics. De moment, l’acceptació i l’interés de Formentera a FITUR està comptant amb excel·lents resultats.

Més articles...

Pàgina 152 de 155

152

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

Wifi  Formentera