• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Sala de Premsa Hemeroteca

Visita al jaciment arqueològic de Can Blai

canblaiAvui la consellera de Cultura i Patrimoni del Consell de Formentera, Susana Labrador, ha visitat el jaciment arqueològic de Can Blai amb motiu de la campanya d’excavació que es desenvolupa entre l’1 i el 30 de juliol. Aquest projecte dirigit per Ricardo González, catedràtic d’Història Antiga i d’Arqueologia a la Université de Nice Sophia Antipolis, i pel Doctor Jordi Fernández, forma part del projecte de recerca arqueològica “Can Blai: un fortín bajo imperial de vigilancia costera en el Mediterráneo occidental”.

Quan acabi aquesta tercera campanya el director del projecte pretén “fer una publicació amb la cronologia i el funcionament de la fortificació”, segons ha avançat. González ha afegit que “durant la primera dècada del segle IV l’estat romà va posar a uns 80 homes en aquest fortí per vigilar l’illa i evitar el desembarcament de possibles enemics”.

23 estudiants de 13 universitats europees

Un total de 23 estudiants de 13 universitats europees diferents participen en les tasques d’excavació. El projecte es planteja com un espai d’aprenentatge que permet a l’alumnat rebre una formació pràctica i teòrica sobre recerca arqueològica que s’integra en els seus estudis.

El finançament principal prové de la Fondation Unice. El Consell de Formentera però col·labora, segons ha explicat Susana Labrador “la institució aporta tot el material logístic per dur endavant les excavacions, també facilita l’allotjament i ajuda amb la despesa de les dietes”. La consellera ha destacat “la importància de projectes com aquest que donen llum al passat de Formentera”.

Cicle de conferències

Labrador ha parlat també sobre el caràcter formatiu de la iniciativa, que preveu un programa de “tretze conferències sobre temàtiques relacionades amb l’excavació de can Blai que culminarà el dia 30 de juliol, amb una intervenció del doctor Ricardo González, que servirà d’avanç dels resultats de la campanya de 2015”. Totes les conferències es duran a terme a la sala d’actes de l’àrea de Cultura i Patrimoni del Consell.

Es reparteixen 500 bosses de tela entre els estudiants de l’illa

diasensebosses1Avui se celebra el dia internacional sense bosses de plàstic, i la consellera de Medi Ambient del Consell de Formentera, Daisee Aguilera, ha aprofitat aquesta jornada per continuar amb les accions de promoció de bosses que no siguin d’un sol ús. Una feina que des de fa anys du endavant de manera pionera la institució insular.

Aguilera ha recordat en roda de premsa “la importància mediambiental de no utilitzar bosses de plàstic, sinó biodegradables, com les de fècula de patata”. Per fomentar aquest hàbit entre la població més jove, personal del Consell ha repartit 500 bosses de tela entre els alumnes de l’Escoleta Sa Miranda i els dels campus d’estiu. Així mateix, s’han entregat de manera simbòlica algunes d’aquestes bosses entre turistes i residents de l’illa.

Manteniment d’una illa neta

La consellera ha explicat que el Consell iniciarà una campanya de conscienciació perquè turistes i residents dipositin bé els residus. A través d’uns cartells que animin a mantenir l’illa neta la consellera espera solucionar aquest problema. I és que, segons ha assenyalat “s’ha detectat una mala praxis per part d’alguns usuaris que deixen fora dels contenidors residus voluminosos”.
 
La responsable de Medi Ambient ha recordat que “els residus voluminosos s’han de dipositar a la nova deixalleria ubicada al polígon industrial per no saturar els contenidors”. Silvia Carcelero, cap de serveis de l’empresa concessionària dels residus, Ferrovial Servicios, ha explicat que “hi ha un servei de recollida de mobles  porta a porta, per obtenir-lo s’ha de telefonar al 900 102 656”.

Respecte a l’aglomeració de fems al voltant d’alguns contenidors de la Savina, Carcelero ha explicat que l’empresa estudia posar un altre contenidor en la part central del passeig de la Marina, però que més important que això és “conscienciar als usuaris”. “Moltes vegades deixen els residus fora perquè es pensen que el contenidor està ple, però basta amb obrir l’altra porta per veure que no és així. Son contenidors que tenen doble obertura, i generalment només està plena una de les parts”, ha afegit.

Rebuda institucional als 240 nedadors de la XVI edició de la Volta a Formentera nedant contra la Fibrosi Quística

voltaDformen1El conseller de Presidència, Bartomeu Escandell, va donar ahir la benvinguda als 240 nedadors que aquest any participen en la XVI edició de la Volta a Formentera nedant contra la Fibrosi Quística. El Consell de Formentera va oferir un sopar pels esportistes solidaris ahir a les 21.30 hores a la cafeteria San Francisco.

El conseller va agrair la celebració d’aquesta competició solidària en aigües de Formentera. Escandell va recordar “la importància de la lluita contra aquesta malaltia”. Per part seva, Carlos Pons, organitzador de la Volta, ha destacat la consolidació d’aquesta prova en què “60 persones s’han quedat en llista d’espera per manca de places”, segons va assenyalar.

Martín Giacchetta, dóna suport a la prova

El conegut preparador físic, Martín Giacchetta, ha accedit a fer aquest repte solidari “per ajudar a recaptar diners i divulgar aquesta malaltia”. Giaccheta es proposa fer en solitari aquesta volta. Els 240 nedadors comencen avui a fer la volta a Formentera, ho faran nedant, per etapes i amb relleus. El fort vent que bufa de llevant ha fet que es canviï el lloc de sortida, que no serà es Cavall d’en Borràs, sinó Cala Saona. La Volta, patrocinada per la marca de begudes Real Coco, finalitzarà diumenge.

Formentera aprova la nova organització i estructura de sous dels polítics

ple consell de formentera 1 juliol 2015Aquest matí s’ha celebrat el primer ple del Consell de Formentera d’aquesta legislatura. En aquesta primera sessió plenària organitzativa s’ha aprovat la proposta de dedicació i retribucions dels representants polítics de la institució insular, que “davalla en un 4 per cent respecte a la de l’anterior mandat. És a dir, les arques s’estalvien 20.000 euros anuals”, segons ha explicat el conseller de Presidència, Bartomeu Escandell, que ha defensat aquesta proposta.

Escandell ha destacat que no s’ha incrementat el cost salarial de l’estructura política del Consell, tot i que s’ha passat de 13 consellers a 17. Segons ha explicat “aquesta era la línia vermella que no volíem passar”.

L’equip de Govern del Consell de Formentera està format per 9 consellers, un més que la legislatura passada, 7 tenen dedicació exclusiva, un dedicació parcial, i altre sense dedicació. El president cobrarà un sou anual brut de 52.950 euros, els tres vicepresidents tenen una retribució bruta anual de 51.400 euros, els tres consellers amb dedicació exclusiva guanyaran 50.300 euros i el de dedicació parcial de 19 hores setmanals 25.150 euros.

Els tres portaveus dels grups polítics de l’oposició amb una dedicació de 9,4 hores setmanals cobraran un brut anual de 15.050 euros. Així mateix, els consellers que no tenguin reconeguda cap retribució cobraran 150 euros per assistència a Ple i 120 euros per assistència a Comissions Informatives. D’altra banda, cada grup polític cobrarà 700 euros mensuals.

Els tres grups de l’oposició, Partit Popular, Compromís amb Formentera i Partit Socialista han rebutjat aquesta proposta. El portaveu del Partit Popular, José Manuel Alcaraz, ha declarat que “el pes de la reducció ha caigut en l’oposició”. Mentre que el conseller socialista, Rafael Ramírez, ha demanat que s’estableixi en el Reglament Orgànic del Consell els sous dels càrrecs. Una petició que el conseller de Presidència ha vist amb bons ulls.

Isidor Torres, nou gerent del Consell

Altre dels punts destacats de la sessió ha estat el nomenament del gerent del Consell de Formentera. El conseller de Presidència ha considerat que per una institució amb més de 200 treballadors feia falta una figura operativa d’aquest caire. La seva funció serà millorar l’eficiència del Consell, col·laborarà en l’organització de la institució, dirigirà al personal, fomentarà l’àrea de comunicació i potenciarà la feina de les conselleries de recursos humans i noves tecnologies.

Aquest càrrec de confiança l’ocupa el formenterer Isidor Torres, el professional compta amb una doble llicenciatura, va cursar la carrera de Ciències de la Comunicació a la Universitat Ramón Llull, i després la de Ciències Polítiques i de l'Administració a la Universitat Autònoma de Barcelona. Torres també compta amb un màster en Direcció Pública i Diplomat en Funció gerencial per a les administracions públiques a Esade. De la seva Trajectòria Laboral destacar que ha format part entre els anys 2004 i 2009 de l'empresa de consultoria i formació d'organització, comunicació i recursos humans, Estratègia Local, amb la categoria de consultor, cap de projecte i soci consultor. Així mateix, ha fundat i format part entre els anys 2010 i 2014 de l'empresa de consultoria i formació en presa de decisions i millores d'organització i productivitat, Planifica, amb la categoria de Director. Des de maig de 2014 fins a l'actualitat ha exercit el lloc de treball de Cap de premsa del Consell de Formentera.

A la sessió plenària també s’ha aprovat, amb els vots de l’equip de Govern, l’abstenció del Partit Popular, i el rebuig de PSOE i Compromís amb Formentera, la proposta relativa a l’establiment de la periodicitat de celebració dels plens que tendran lloc el darrer divendres de cada mes a les 9.00 hores, com ve sent habitual.

L’equip de Govern i tots els grups polítics han donat el vistiplau a la proposta de creació de Comissions Informatives, inclosa l’especial de Comptes. El ple també ha aprovat, per majoria absoluta, el nomenament de representants del Consell a òrgans col·legiats. PP i PSOE s’han mostrat contraris a aquesta proposta perquè tots els representants formen part de l’equip de Govern. Bartomeu Escandell ha destacat la importància de què així sigui en les Comissions que són decisòries, en les altres ha afirmat que “estudiarà la possibilitat d'incloure algun un membre de l’oposició”. Per part seva, Compromís amb Formentera s’ha abstengut en aquesta votació.

Finalment, el Ple ha aprovat, amb els vots en contra de l’oposició, la delegació de competències del Ple a favor de la Comissió de Govern per tal de fer més àgils les sessions plenàries. Així, el portaveu de l’equip de Govern, Bartomeu Escandell ha afirmat que “les qüestions més administratives es resoldran en la Comissió de Govern”. Un punt en què els membres de l’oposició també s’han abstengut.

Més articles...

Pàgina 10 de 155

10

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat