• Català
  • Castellano
  • English

Hemeroteca

Avui s’han presentat les conclusions de la tercera campanya del jaciment de Can Blai

canblaiRodadePremsaAvui els directors de la tercera campanya d’excavació del jaciment de Can Blai, el Doctor Jordi Fernández i el catedràtic d’Història Antiga i d’Arqueologia a la Université de Nice Sophia Antipolis, Ricardo González, han presentat en roda de premsa les principals conclusions de la feina de camp realitzada durant aquest mes per un grup de 23 estudiants de 13 universitats europees diferents participen en les tasques d’excavació.

Cronologia confirmada

“Hem pogut confirmar que es tracta d’un fortí romà de principis del segle IV però tenim dubtes de si es va arribar a finalitzar”, segons ha explicat Ricardo González. A més, s’ha trobat per les rodalies una cisterna que podria estar relacionada amb el fortí i de la qual faran una prospecció posterior.

Els investigadors esperen tenir en un termini de dos anys un monogràfic del jaciment i una publicació que expliqui el funcionament de la fortificació. Jordi Fernández ha destacat que aquest fortí “és excepcional dins el territori espanyol”, i per això ha demanat que “es recuperi i es posi a l’abast de tots els visitants de l’illa, com a part del patrimoni de Formentera”.

El Consell posarà en valor aquest espai

La consellera de Cultura i Patrimoni del Consell de Formentera, Susana Labrador, ha explicat que des de l’àrea de Patrimoni es treballa per posar en valor aquesta part del passat de Formentera. “Posarem panells informatius i farem les restitucions pertinents per donar a conèixer com era la vida en aquest fortí”, segons ha assenyalat.

Aquesta iniciativa forma part del projecte de recerca arqueològica “Can Blai: un fortín bajo imperial de vigilancia costera en el Mediterráneo occidental”. Tot fa indicar que durant la primera dècada del segle IV l’estat romà va posar a uns 80 homes en aquest fortí per vigilar l’illa i evitar el desembarcament de possibles enemics, segons els investigadors.

El finançament principal prové de la Fondation Unice. El Consell de Formentera aporta tot el material logístic per fur endavant les excavacions, també facilita l’allotjament i ajuda amb la despesa de les dietes dels estudiants.

Nou projecte

Ara Ricardo González ja es planteja dur endavant un nou projecte, a la zona de Punta Pedrera per veure si es va fer servir com a pedrera per construir la fortificació i poder treure informació d’un bé que diu està en perill “per l’erosió marina i el pas de molts de visitants”.

Campanya informativa sobre l’ordenança de publicitat dinàmica

La conselleria de Turisme del Consell de Formentera ha iniciat una campanya informativa als locals d’oci d’Es Pujols sobre l’ordenança municipal de publicitat dinàmica de Formentera. Així la consellera del ram, Alejandra Ferrer ha volgut donar resposta a “les queixes i denúncies rebudes per aquesta corporació en relació a la creixent problemàtica causada per la realització de venda anticipada d'entrades i publicitat dinàmica, tant en zona urbana sense l'autorització pertinent, com en zona marítim terrestre”.

Reunions amb el sector

A més, Ferrer ha mantingut en els darrers dies diverses reunions amb el sector implicat per explicar de primera mà aquesta ordenança. La consellera ha mostrat la seva satisfacció per la resposta obtinguda, “de moment m’han transmès la seva predisposició per acabar amb aquesta problemàtica que va en contra de la imatge turística de Formentera”. El que es vol des de la conselleria de Turisme és que “els visitants siguin lliures de triar l’establiment a què volen anar”, segons ha afegit, i és que ha assegurat que “aquest tipus de publicitat és una pràctica molt perjudicial perquè el que cerquen els nostres turistes és tranquil·litat”.

Nota informativa

La conselleria ha repartit en tots els locals d’oci una nota informativa que recorda que l’ordenança de publicitat dinàmica prohibeix: l’exercici d’aquest tipus de publicitat sense el permís pertinent, l'ús de mitjans audiovisuals o vehicles dotats d'elements publicitaris, fixar elements de qualsevol tipus, configuració o estructura, en les vies i espais lliures públics com a complement de l'activitat de propaganda manual, obstaculitzar la circulació dels vianants o abordar-los, la venda i revenda de tiquets, entrades i similars o cridar l'activitat promocionada. Així mateix la nota informativa recorda que queda prohibit el llançament de material de propaganda o la difusió de missatges publicitaris o promocionals mitjançant mitjans audiovisuals, fora dels supòsits contemplats per la llei, entre d’altres.

Reforç de les inspeccions

Alejandra Ferrer ha informat que es farà un reforç en el pla d’inspecció per sancionar als que incompleixen l’ordenança, “la Policia Local intensificarà a partir d’avui la presència a Es Pujols”. Entre 2013 i 2014 es varen interposar 150 denúncies relacionades amb la publicitat dinàmica. Les infraccions regulades en aquesta ordenança se sancionaran en la següent forma, infraccions lleus: multa de fins a 150,25 euros, infraccions greus: multa de 150,26 a 6.010,12 euros, i infraccions molt greus: multa de 6.010,12 a 30.050,60 euros.

Així mateix, es podran prendre les mesures complementàries següents: la suspensió cautelar i temporal de la discoteca, sala de ball, de festes, activitat titular causant de la infracció, o a la qual pertanyi com a assalariat l'agent infractor.

La torre des Pi des Català ja es pot visitar cada dijous a la tarda

torrevisitableA partir del pròxim dijous 30 de juliol la torre des Pi des Català romandrà oberta cada dijous a la tarda de 17 a 19 hores. “Així residents i turistes podran conèixer aquesta part de la història de Formentera”, segons ha explicat la consellera de Patrimoni, Susana Labrador. I perquè la difusió arribi també a les escoles, “els grups escolars també podran visitar aquesta torre defensiva concertant una cita prèvia a través de l’àrea de Patrimoni del Consell de l’illa”.

El passat mes de maig es va certificar el final de les obres de restauració de la torre des Pi des Català, situada a la vénda del mateix nom, a peu de la platja de Migjorn. Aquesta intervenció va tenir un cost de 170.603 euros, i comptà amb finançament del programa comarcal de les Illes Pitiüses Leader.

Primera torre visitable per dins

Després de la reforma, la torre des Pi des Català es va convertir en la primera torre visitable per dins de Formentera. Un altre punt destacat és que les obres de consolidació de la torre han respectat els sistemes constructius originals, datats de la segona meitat del s.XVIII.

La torre des Pi des Català és un element declarat Bé d'Interès Cultural (BIC) en la categoria de monument, inclòs en el catàleg del patrimoni cultural de Formentera amb grau de protecció A. L'Estat la va cedir de forma gratuïta al Consell de Formentera el mes de maig de 2012, en compliment de les disposicions previstes en la Llei del patrimoni de les administracions públiques.

Història

La torre des Pi des Català és una de les quatre torres defensives que existeixen a l’illa de Formentera, edificades entre 1762 i 1763 en els emplaçaments que va determinar el llavors capità general de les Illes Balears, Francisco de Paula Bucarelli y Ursúa, amb projecte de l’enginyer militar José García Martínez. Totes aquestes construccions es varen usar amb finalitats defensives i principalment de vigilància fins al 1867.

Primera visita oficial del vicepresident Biel Barceló a Formentera

trobadabarceloAquest migdia el vicepresident i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme del Govern Balear, Biel Barceló, ha estat rebut pel president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, el conseller de Presidència, Hisenda i Medi Rural, Bartomeu Escandell, la consellera de Territori i Turisme, Alejandra Ferrer i el conseller d'Infraestructures i Mobilitat, Rafael González.

Biel Barceló ha estat acompanyat per la directora general de Turisme, Pilar Carbonell, en aquesta primera visita oficial en què ha destacat “el compromís del nou Govern Balear per treballar conjuntament amb els consells en els temes que els afecten directament”. Per part seva, el president del Consell de Formentera ha mostrat la seva satisfacció per poder mantenir aquesta trobada amb un nou govern que segons Ferrer “ja ha demostrat que té una manera diferent d’actuar que l’anterior”, i amb el que “esperen poder fer feina en tots els temes que tenen pendents”.

Promoció turística

El traspàs de la competència de promoció turística ha estat el tema principal de la trobada. Jaume Ferrer ha destacat que “el traspàs és necessari perquè Formentera pugui desenvolupar la seva pròpia marca”. En aquest sentit, Barceló s’ha compromès a col·laborar amb la institució insular perquè el traspàs es pugui fer efectiu amb una bona dotació, tot i que ha recordat que "disposem dels recursos que disposem”.

En matèria de noves tecnologies, el vicepresident ha mostrat la seva predisposició per “millorar les carències que existeixen a l’illa de Formentera des del primer dia” i ha explicat que ja és a “disposició del Consell de Formentera per fer-hi feina”.

Inaugurada l’exposició de Gilbert Herreyns “El bosc i la Mola”

expoherreynsAhir es va inaugurar l’exposició de Gilbert Herreyns “El bosc i la Mola” a la sala d’exposicions de l’Ajuntament Vell. La mostra d’aquest autor belga, fortament arrelat a Formentera, està formada per xilografies fetes a partir de fustes arrossegades fins la vora de la mar, quadres materialitzats amb pigments i pinassa, i escultures de branques de savina. Tots són materials que l’artista troba a la nostra illa.

L’exposició és part d’una mostra duta a terme al Museu d’Art Contemporani d’Eivissa entre els mesos d’abril i juliol. Herreyns ha explicat que "no podia deixar d’exposar uns treballs que han nascut a Formentera". La consellera de Cultura, Susana Labrador, ha destacat la gran qualitat de l’obra de Herreyns. L’exposició, s’emmarca dins les festes de Sant Jaume. La podeu visitar fins al pròxim 31 de juliol de dilluns a dissabte d’11 a 14h i de 19 a 21h.

Més articles...

Pàgina 7 de 138

7