• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

Formentera instal·la una placa que recorda l’antiga plaça de la República a l’actual plaça de la Constitució

foto 2021 constitucio BLa presidenta del Consell, Alejandra Ferrer, i la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, han set presents avui a la instal·lació d’una placa a la plaça de la Constitució de Sant Francesc que recorda que aquest indret va ser ara fa noranta anys anomenat plaça de la República. La II República espanyola es va proclamar el 14 d’abril de 1931, i el 31 de maig d’aquell any el Ple de l’Ajuntament de Formentera va acordar el canvi de nom de la plaça.

Ara, gràcies a la feina que s’ha començat a desenvolupar a l’Arxiu i a l’àrea de Patrimoni s’ha trobat el document del Llibre d’Actes de 1931 en què figura l’aprovació per part del Ple de l’Ajuntament de Formentera del canvi de nom.

La presidenta Alejandra Ferrer ha destacat que aquest document de la II República a Formentera, dona llum sobre una part important del nostre passat i s’ha trobat gràcies a la feina de l’organització i gestió de l’Arxiu. “Aquesta és una trobada curiosa i interessant, d’una etapa de gran transcendència i de reivindicació dels valors democràtics i socials i en particular a la nostra illa on es varen produir millores en l’educació, es va avançar cap a una societat més igualitària i es va defensar un govern no supeditat a les decisions d’Eivissa. Una època de gran activitat sindical i associativa a la nostra illa. Desitgem que la feina a l’arxiu ens segueixin revelant més secrets de la nostra història. És molt important seguir treballant en la recuperació de la memòria històrica”.

D’altra banda, Raquel Guasch ha assenyalat que amb aquest acte “es pretén reivindicar els valors que impregnaren la II República: la llibertat, la justícia, la igualtat, l’educació i el laïcisme, els vertaders puntals de la democràcia”. A la vegada, la consellera ha volgut puntualitzar que “la memòria històrica també ha de reivindicar un moment històric que veié truncades les seues aspiracions de modernitat per un cop d’estat, una guerra i la posterior dictadura franquista”. A més a més, Guasch ha valorat “la recent posada en marxa de les tasques d’ordenació de l’Arxiu que han conduït a buscar i trobar aquest document del qual avui podem llegir-ne un fragment”.

Canvis de nom
La proposta d’aquest canvi de nom va ser del primer tinent d’alcalde Pedro Juan Ferrer, un mariner del partit Aliança Republicana, d’un ajuntament republicà que es va constituir el 19 d’abril de 1931 i l’alcalde era Joan Colomar Escandell. Pedro Juan va ser qualificat com un dels “autèntics anarquistes” pel professor Vicent Serra Ferrer, Vicent Blai. Juan s’havia format de manera autodidacta als sistemes de pensament i la praxi àcrata de l’organització social.

Segons la documentació aportada per l’àrea de Patrimoni, l’actual plaça de la Constitució va rebre el seu nom a 1812, per Reial decret del 14 d’agost de 1812 que establia que “la plaça principal de tots els pobles d’Espanya sigui denominada d’ara endavant Plaça de la Constitució”. Així va ser, i es recull en diferents documents, fins al 19 de maig de 1931 que es va canviar per la plaça de la República, fins al 1939, final de la Guerra Civil. Després, no hi ha referències durant el franquisme del canvi de nom, però s’han trobat documents que anomenen la plaça, com “de la Iglesia”. Va ser l’any 1981, al ple de l’Ajuntament, a proposta del PSOE, que es va aprovar “la instal·lació d’una placa indicativa a la plaça de Sant Francesc amb el nom de Plaça de sa Constitució, el qual li correspon des de fa moltíssims anys”.


4 de juny de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

L’ambient musical torna a les places de Formentera a partir del 7 de juny amb el cicle ‘Música a les Places’

cartell 2021 musica a les placesEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura i Festes, ha presentat avui el programa de Música a les Places per a aquest estiu 2021. Per tal de continuar reactivant el sector, i vista la bona acollida de l’any passat, s’ha tornat a dissenyar un programa de concerts adaptats a la normativa covid a les places des Pujols, Sant Francesc i el passeig marítim de la Savina. L’ambient serà animat per diferents estils musicals, com ara, world music, música llatina, blues, soul, rock, heavy o jazz.

La consellera de Cultura i Festes, Susana Labrador, ha explicat que “seguim apostant per oferir oferta cultural i musical per les nits d’estiu tant als residents com als turistes, i ho fem en espais públics de la nostra illa i a l’aire lliure, la idea és que d’una manera natural la música passi a formar part del temps d’oci de les persones que gaudeixen de l’estiu formenterer”. Com ja va succeir el passat estiu, i si no canvia la normativa, els concerts es faran amb aforament limitat i el públic haurà d’estar assegut i mantenir la distància de seguretat.

La Savina
Així, aquest estiu, la música torna de nou a la Savina amb els Dilluns al Port, on cada dilluns, del 7 de juny al 27 de setembre, a partir de les 22.00 h, hi haurà una actuació musical en directe per animar l’ambient del passeig de la Marina.

Es Pujols
La plaça d’Europa des Pujols també acollirà la Música en Viu, cada dimarts a partir de les 22.00 h del 15 de juny al 21 de setembre. L’associació Formentera Musical serà l’encarregada d’amenitzar aquesta plaça durant tot l’estiu.

En la mateixa plaça però els dijous hi haurà la música en directe del programa World Music, i comptarà amb l’actuació d’un dels veterans d’aquest cartell, Antena Libre. Les actuacions seran a partir de les 22.00 h, des del 17 de juny al 21 d’octubre (exceptuant el mes d’agost on no hi haurà actuacions).

Sant Francesc
I a la plaça de Sant Francesc, un clàssic, cada dissabte també a partir de les 22.00 h, del 19 de juny al 25 de setembre hi haurà concert de la mà de la banda de jazz més entranyable de Formentera.

Col·laboracions
Aquesta iniciativa musical torna a comptar amb la col·laboració de l’associació Jazz & Co, Formentera Musical, Antena Libre, l’Associació de Veïns de la Savina i l’Autoritat Portuària de les Illes Balears. Cal destacar la gran ajuda que suposa la renovació del conveni de col·laboració entre el Consell de Formentera i Estrella Galicia. I, en aquest sentit, el Consell de Formentera agraeix l'aposta d'aquesta marca amb una llarga trajectòria amb iniciatives musicals i culturals al nostre país.


3 de juny de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Presentació de la programació del Casal de Joves del mes de juny

foto 2021 juny casalEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Joventut, informa de les activitats programades al Casal de Joves per a aquest mes de juny. Les propostes més destacades comencen amb dos cites per als amants de la ficció i del còmic. El divendres 4 de juny es farà una partida de YU-GI-OH, un joc de cartes col·leccionables basat en el manga. El divendres 11 de juny els joves segueixen amb activitats de la cultura nipona i es disfressaran seguint la subcultura japonesa cosplay, que consisteix a disfressar-se d’un personatge de manga, anime o videojoc.

El dissabte 12 de juny es farà una sortida a Eivissa per anar als karts! Hi ha places limitades, així que cal inscripció prèvia al Casal de Joves. El dimecres 16 i divendres 18 de juny es faran tallers de bricolatge per construir unes jardineres que formaran part de la nova decoració del Casal.

El divendres 25 de juny es realitzarà un taller de creació artística, aprenent la tècnica del marbrejat sobre paper i el dissabte 26 de juny hi haurà tarda temàtica, dedicada al monopatí.

Les sessions de pel·lícula dels dimecres 23 i 30 juny giraran entorn l’experiència de les persones refugiades. Avui dimecres 2 de juny també es projecta un film i el dimecres 9 de juny hi haurà projecció d’una pel·lícula relacionada amb el medi ambient per commemorar aquest dia mundial. La consellera de Joventut, Vanessa Parellada, ha parlat sobre l’ampli programa que s’ha preparat per als joves del Casal durant aquest mes i ha destacat “que sempre tracten temes d’actualitat per conscienciar-los sobre qüestions relacionats amb la sostenibilitat o les desigualtats en el món, entre d’altres”.

Xarxes socials
A través de les xarxes socials del Casal de Joves es podran compartir publicacions en línia: el dissabte 5 juny l’eix temàtic serà el cicle menstrual. El dissabte 19 de juny es compartiran les primeres fotografies de platja!

En darrer lloc, destacar que la secció de dansa es realitzarà en l’horari habitual: dimarts a divendres de 16.30 a 17.30 h.


2 de juny de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Campanya informativa per donar a conèixer als pescadors recreatius l’obligatorietat de declarar les captures dins de la reserva des Freus

cartell 2021 dprEl Consell de Formentera, a través del Servei d’Inspecció Pesquera, i conjuntament amb els vigilants de les Reserves Marines des Freus d’Eivissa i Formentera i Punta de sa Creu, ha posat en marxa una campanya informativa per donar a conèixer als pescadors recreatius d’embarcació que, a partir d’enguany, és necessari que quan surtin a pescar dins la reserva declarin les seves captures.

Com a la resta de reserves marines de les Illes Balears, les declaracions es poden fer en format paper, o bé, a través de l’aplicació mòbil Diari de Pesca Recreativa (DPR), una eina ideada per la Direcció General de Pesca i Medi Marí del Govern balear per millorar la gestió dels recursos marins i com a seguiment i avaluació de la pesca recreativa a les Illes Balears.

Des del Servei d’Inspecció Pesquera del Consell, es recorda que aquesta aplicació és el sistema més adient per enviar i rebre la informació. Es tracta d’una eina útil i intuïtiva per a tots els pescadors recreatius, que els proporciona informació d’interès com ara: les talles mínimes dels peixos, les espècies de captura limitada, les zones on es pot pescar, les reserves marines, etc.

Per altra banda, l’aplicació permet als pescadors d’embarcació complir fàcilment amb l’obligació de declarar la seva activitat dins les reserves marines de les Illes Balears. Tot i això, l’opció del paper es mantindrà per a aquelles persones que no puguin accedir a l’app, sobretot gent gran.

L’aplicació es pot descarregar des de Google Play o Apple Store. Per donar-se d’alta a l’apartat de captures, els pescadors recreatius hauran de sol·licitar-ho través d’un tràmit telemàtic en aquest enllaç de la web del Govern de les Illes Balears.

2 de juny de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Obert el termini de preinscripció de l’Escola de Música i Dansa

foto 2021 preinscripcio escola de musica i dansaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea d’Educació, informa que avui 1 de juny s’obre el termini de preinscripció per als nous alumnes de l’Escola de Música i Dansa de Formentera i de matriculació dels antics alumnes. Es poden presentar les sol·licituds fins al pròxim 22 de juny a través d’un tràmit telemàtic a l’OVAC.

Al mes de setembre des de l’Escola de Música i Dansa es posaran en contacte amb els nous sol·licitants al número de telèfon que posin a la preinscripció per tal de formalitzar la matrícula o realitzar les proves d’accés (segons el cas).

Per dubtes o informació us podeu adreçar al correu electrònic escolamusica@conselldeformentera.cat o al web www.escolamusica.conselldeformentera.cat.

La consellera d’Educació i Cultura, Susana Labrador, ha animat a la població a apuntar-se a aquesta oferta formativa i d’oci de món de la dansa i la música. Precisament, per animar als formenterers i formentereres a iniciar-se dins aquest món, des del Consell de Formentera s’ha editat un vídeo on s’explica tota l’oferta que es pot trobar a l’Escola de Música i Dansa de Formentera. El vídeo es pot veure a través de les xarxes socials.

En concret s’ofereixen els següents estudis:

Estudis reglats de música (a partir de 8 anys)
Instruments: flauta travessera, guitarra, piano, trompeta i clarinet.

Estudis no reglats (a partir de 8 anys)
Instruments: flauta travessera, flautí, clarinet, saxòfon, trompeta, trompa, trombó, bombardí i tuba.

Taller de música tradicional (a partir de 4 anys)
Instruments característics del folklore de l’illa: tambor, castanyoles i flaüta. 4 nivells: Iniciació I/II i Continuació I/II.

Iniciació a la música (de 5 a 8 anys)
Acostament als instruments i al llenguatge musical mitjançant cançons, jocs... orientat per a nens i nenes de 5 a 8 anys.

Ensenyaments lliures d’Ensenyaments Professionals
Adequats a les necessitats de l’alumne (requisit la titulació d’Ensenyaments Elementals de qualsevol Escola Reglada o Conservatori de l’àmbit estatal).

Taller de guitarra folk
Assignatura on aprendràs a acompanyar amb acords.

Taller de percussió
Assignatura on aprendràs els ritmes i diferents instruments de percussió.

Coral Polifònica de Formentera
Activitat gratuïta dirigida a les persones amb inquietuds musicals sense necessitat de coneixements previs de música.

Banda de música
Agrupació instrumental formada bàsicament per instruments de vent. Consisteix en una hora de formació en grup de l’instrument escollit, una hora de llenguatge musical específic (si no es té cap coneixement de lectura musical) i una hora de banda.

Estudis reglats de dansa (a partir de 8 anys)

Ensenyaments Elementals de Dansa estan distribuïts en quatre cursos i s’organitzen en les assignatures següents:
-Dansa clàssica
-Dansa espanyola
-Música

Estudis No Reglats de Dansa
-Dansa moderna
-Iniciació a la dansa (de 3 a 8 anys)
-Taller flamenc

L’oferta d’estudis es podrà veure modificada en funció de les mesures sanitàries pel proper curs que estan pendents d’aprovació per part de la conselleria d’Educació i Formació Professional del Govern balear.

1 de juny de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 153 de 403

153

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat