• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix

Notícies

La Policia Local de Formentera s’incorpora al sistema de protecció de víctimes de violència de gènere

foto 2021 viogen sala amable bLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i el coronel en cap de la zona de la Guàrdia Civil de les Illes Balears, Alejandro Hernández Mosquera, han signat un conveni relacionat amb la protecció a les víctimes de violència de gènere.

A l’acte també han assistit la delegada del Govern, Aina Calvo, el director insular de l’Estat, Enrique Sánchez Navarrete, el conseller de Benestar Social, Rafael Ramírez, la consellera d’Igualtat, Vanessa Parellada, i el cap de Policia Local, Félix Ramos.

Amb aquest conveni s’estableix el procediment operatiu de col·laboració entre la Policia Local de Formentera i la Guardia Civil per tal de garantir el compliment de les mesures judicials de protecció a les víctimes de violència. El procediment operatiu estableix els criteris d’actuació coordinada entre els dos cossos, així com les pautes que han de seguir-se en aquelles situacions derivades de casos de violència de gènere, orientades fonamentalment a la protecció de la víctima.

La Policia Local de Formentera podrà intervenir d’una manera més directa en els casos de violència de gènere participant en l’execució i seguiment de les mesures policials i judicials acordades per a la protecció de víctimes de violència de gènere residents a l’illa de Formentera. En aquest sentit, la presidenta Alejandra Ferrer ha agraït la signatura d’aquest conveni que permetrà millorar l’atenció a les víctimes de violència de gènere en un moment especialment important, ja que segons ha assegurat “la situació de vulnerabilitat de les víctimes de la violència de gènere s’ha vist agreujada a causa de la pandèmia”.

Per la seva part, la delegada Aina Calvo ha afegit que aquesta eina és molt important perquè permetrà fer un seguiment a les víctimes i millorar la seva protecció i ha destacat que amb el treball de manera coordinada els protocols seran més eficaços.

Sala amable
En acabar la signatura s’ha fet visita a la nova “Sala amable” creada en les dependències de la Guàrdia Civil de Formentera. Aquesta sala s’ha concebut com un espai de confiança i seguretat per a les víctimes de violència de gènere i que s’ha condicionat amb finançament del Consell Insular, segons ha explicat Alejandra Ferrer.

Les actuacions del Consell han consistit en pintura, moblat (taula amb quatre cadires, taula baixa, sofà, armari) i decoració de la sala, així com diferents elements infantils (trencaclosques, contes, material de dibuix) per fer-la agradable, còmoda i càlida tant per a les víctimes com per a les seves filles i fills, que a vegades les acompanyen durant el procés de la denúncia. El cost total ha ascendit a 2.500 euros, que ha estat finançat per l’àrea d’Igualtat del Consell.

Aquestes dues iniciatives, tant la signatura del procediment de col·laboració com el condicionament de la “Sala amable” per a l’atenció a les víctimes de violència de gènere, suposen una passa més en la lluita contra la violència de gènere en la qual hi ha involucrat el Consell Insular de Formentera des de diferents àrees de feina, així com un exemple més de la constant i fructífera col·laboració que el Consell de Formentera manté amb la Guardia Civil en cadascun dels seus àmbits de competència i que busquen millorar la qualitat de vida tant de residents com de visitants a la nostra illa, segons ha destacat el coronel en Hernández Mosquera.

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Noves Tecnologies, també ha finançat un sistema de videoconferència per a les dependències de la Guàrdia Civil, que es faran servir també des de la Policia Local i de l’àrea de Benestar Social, que ha tengut un cost de 7.000 €.

Missatge d’agraïment
Per últim, la presidenta ha volgut enviar un missatge d’agraïment per la feina feta durant aquest any de pandèmia a les forces i cossos de seguretat de l’illa i ha destacat l’esforç fet en les darreres setmanes per controlar el tancament perimetral. Tot i això, Alejandra Ferrer els ha dit que “la feina no ha acabat i que ara haureu de fer nous esforços per poder controlar la situació fins que la immunització de la població sigui la suficient com per poder reactivar l’economia i recuperar les nostres llibertats”.

11 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

“Formentera, un any després”, l’exposició fotogràfica de Javier Parejo que dona les gràcies als veïns i veïnes de l’illa

cartell 2021 javi parejo 1El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que el pròxim dilluns 15 de març, coincidint amb l’aniversari de la declaració del primer estat d’alarma, obre portes l’exposició fotogràfica de Javier Parejo Formentera, un any després. La mostra es podrà veure entre el 15 i el 31 de març al pati del Centre Antoni Tur “Gabrielet” de 10 a 14 h i de 18 a 20 h de dimarts a dissabte.

Segons ha explicat l’autor “ha passat ja un any des que ens vàrem posar la mascareta, un any de poques abraçades, un any amb mig somriure, un any... trist”. Parejo ha aprofitat aquest aniversari per cercar la col·laboració del Consell de Formentera per organitzar aquesta mostra “amb la qual es vol donar les gràcies a tot el poble de Formentera, que tot i la difícil situació viscuda no ha defallit”, segons ha declarat.

El confinament i la desescalada
L’exposició està formada per 24 fotografies realitzades entre el 14 de març i el 30 de maig del 2020. Entre aquestes dates, Javier Parejo va sortir al carrer càmera en mà per captar la reacció de la gent i el seu comportament davant la pandèmia. Mentre realitzava aquesta feina, segons assegura, s’ha sorprès perquè “si existeix un lloc ideal per estar confinats és, precisament, en una illa i, més encara, una illa com Formentera”.

A la mostra es poden veure fotografies tant dels espais buits, com dels residents de l’illa en cadascun dels seus quefers diaris dins la situació tan excepcional que estam vivint. “Les imatges ens mostren la vida de les persones que s’han conscienciat i adaptat, persones que quan miren a la càmera s’estan donant les gràcies a ells mateixos i també als altres”, segons ha detallat l’autor.

El seu missatge és un missatge de gratitud a tots els nivells, des de la dependenta que ens ven el pa, a la dona que fa màscares en un garatge i a la mare que juga per fi a futbol amb el seu fill, segons ha afegit Parejo que també ha declarat que “encara no hem sortit d’aquest túnel, però volia fer aquest homenatge per tot l’esforç que s’està fent”.

A la web de l’autor es pot consultar de manera online tota l’exposició que està ampliada fins arribar a les 40 instantànies. Javier Parejo és un fotògraf i empresari de l’illa, va néixer a Extremadura però des dels 4 anys viu a Formentera. A la seva web també podeu trobar la biografia completa així com altres feines que ha fet.

11 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Cessió d’un solar a Sant Ferran per construir habitatges de protecció oficial

foto 2021 conveni IBAVILa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí Ribas, han signat avui un conveni de cessió de sòl a Sant Ferran per la construcció d’una promoció d’habitatges protegits. Amb aquesta signatura la institució cedeix un solar a l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI) al carrer d’Alacant de Sant Ferran per la construcció d’una nova promoció d’habitatge d’entre 16 i 20 habitatges. Es preveu que les obres puguin començar el mes de maig de 2022, segons ha avançat el conseller.

La presidenta Alejandra Ferrer ha explicat a Josep Marí que “l’accés a l’habitatge és un dels problemes més grans que tenim a la nostra illa i ha estat agreujat per la crisi que patim”. Alejandra Ferrer li ha recordat les passes endavant que s’han fet a l’illa amb iniciatives com el Reglament d’estades turístiques, que cerquen que més habitatges es destinin a ús residencial, i ha insistit en “la necessitat de crear una oficina d’habitatge”.

Per la seva part, el conseller de Mobilitat i Habitatge del Govern, Josep Marí, ha volgut agrair al Consell de Formentera la cessió del solar: “Som conscients que vivim a un territori finit amb molta demanda de sòl, sabem la dificultat que suposa posar a disposició del Govern terreny per construir, per això vull posar en valor la col·laboració institucional amb el Consell de Formentera per haver-ho fet possible”.

El solar té una superfície de 784,8 metres quadrats. El passat mes de desembre, el Ple del Consell Insular de Formentera, va aprovar la cessió del solar a l’IBAVI perquè es destinés a habitatge públic. L’IBAVI convocarà el proper mes d’abril un concurs d’idees d’arquitectura per triar la proposta (a nivell d’avantprojecte) i l’equip que redactarà el projecte bàsic i executiu així com la direcció d’obres.

Primera trobada institucional
Abans de la signatura del conveni la presidenta i el conseller s’han reunit amb la vicepresidenta i consellera d’Habitatge, Ana Juan, i el conseller de Mobilitat, Rafael González, en la que ha estat la primera visita del conseller de Formentera. En aquesta reunió s’ha parlat sobre el reglament de transport marítim que ha d’ajudar a regular els horaris de les connexions entre Eivissa i Formentera, perquè siguin suficients per donar servei als ciutadans i turistes que volen visitar Formentera però també siguin mediambientalment sostenibles. El projecte formentera.eco o la necessitat de crear amarraments socials han estat altres dels temes sobre els quals han parlat.

10 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Presentació de les conclusions del projecte ‘Antroposi’, guanyador de la convocatòria del Save Posidonia Project

foto 2021 presentacio imedea 1El Consell de Formentera, a través de les àrees de Turisme i Medi Ambient, informa que ahir es va celebrar la presentació via telemàtica del projecte “Antroposi. Entre emissaris i embarcacions: com afecten les activitats humanes directes a les praderies de posidònia en l’Antropocè” elaborat per l’Imedea. Aquest projecte va ser un dels guanyadors de la primera convocatòria del Save Posidonia Project 2017, impulsada pel Consell i dotat amb un pressupost de 83.821,54 €.

La presidenta del Consell i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, va agrair la feina desenvolupada per l’Imedea, les àrees de Turisme i Medi Ambient i a tots els que han apadrinat els metres quadrats de posidònia per portar a terme aquest projecte. La presidenta va recordar que el SPP va néixer l’any 2017 “amb l’objectiu d’unir al sector empresarial i a la ciutadania en la lluita per la protecció del nostre entorn a través de la promoció turística unint Formentera amb la lluita pel medi ambient”. “A Formentera era necessari fer conscienciació tant entre els residents com els turistes per traslladar la importància de la protecció de la posidònia i del nostre entorn”. “Hem de fer un esforç molt gran de coordinació entre totes les administracions competents per dur endavant passes fermes per protegir el nostre entorn, la nostra qualitat de vida i, a la fi, la nostra economia”.

Per la seva part, el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, va agrair en primer lloc la feina desenvolupada per l’equip d’investigadors de l’Imedea, “que ens ajuda a conèixer de manera científica les afeccions que pateix la nostra posidònia i ens proporciona una valuosa informació per poder actuar des de les administracions més properes en polítiques de conservació d’aquest bé natural”.

La investigadora de l’Imedea, Iris Hendricks, va ser l’encarregada de presentar les conclusions de l’estudi que es va dur a terme durant més d’un any sobre diferents parcel·les de posidònia en aigües de Formentera i que té com a objectiu avançar en el coneixement de com afecten les activitats humanes més directes, com són els emissaris i les embarcacions que fondegen i naveguen per la zona, sobre la Posidònia oceànica.

L’afecció de l’emissari sobre la Posidònia oceànica
L’estudi s’ha elaborat analitzant la posidònia més propera a l’emissari en comparació amb altra zona més allunyada (estació de control). Entre les conclusions, l’estudi determina que, durant l’any de seguiment, el creixement de posidònia prop de l’emissari és un 24% menys que a la resta de les praderes analitzades. Així, la concentració de nutrients inorgànics en l’aigua que surt del raig de l’emissari és alta. Les taxes de sedimentació de partícules de nitrogen i de carboni són també més altes prop de l’emissari que a l’estació de control (6,2 vegades més en nitrogen i 9,5 en carboni). Així, la Posidònia oceànica que creix prop de l’emissari incorpora en els seus teixits nitrogen que descarrega l’emissari; i es pot concloure que l’emissari és una font de material particular.

D’altra banda, s’ha determinat que no hi ha efecte de terbolesa, ja que la quantitat de llum disponible per a la fotosíntesi de plantes és similar en les zones properes a l’emissari i la resta.

Pel que fa a l’afecció del pas de grans embarcacions (ferris), s’ha determinat que aquest trànsit augmenta la turbulència i la sedimentació en les praderies adjacents as Freus.

112.000 euros per a la pròxima convocatòria
Per a la pròxima convocatòria del Save Posidonia Project hi ha una partida pressupostària de 112.000 euros, que es troba a la darrera fase d’adjudicació administrativa. Es varen presentar 11 projectes i el guanyador, que es troba pendent d’adjudicació, és “ImPeFora. Els impactes de contaminants emergents a la posidònia de Formentera”. “Cal destacar que des del començament del SPP ja hi ha apadrinats 252.000 metres quadrats de posidònia, amb molta praderia que pot ser apadrinada, donat que tenim a la nostra costa 76,5 milions de m2 d’aquesta planta", va assenyalar el conseller de Medi Ambient.

Per concloure la presentació, la presidenta va recordar que “aquest moment és una oportunitat i que tots hem pogut veure com es recuperava el nostre entorn en el moment en què durant el confinament no hi havia acció de l’home damunt la natura. Hem d’agafar els problemes per les arrels i deixar de tractar només les conseqüències. Estudis com aquest ens ajudaran a poder donar passes fermes endavant”.


11 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Aquest diumenge tornen els aperitius musicals

cartell 2021 aperitius musicalsEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que a partir del pròxim diumenge tornen els “Aperitius musicals”. Aquest diumenge es reinicia el cicle de música, i cada diumenge fins al 25 d’abril entre les 12 i les 14h actuarà un grup musical de l’illa de Formentera al pati del Centre Antoni Tur “Gabrielet”.

Com sempre, l’aforament és limitat, amb un màxim de 20 persones, que hauran d’estar assegudes en cadires, guardant la distància de seguretat i l’ús de mascareta serà obligatori en tot moment. Recordem que aquesta iniciativa es va fer i es repren per donar suport als músics locals de l’illa i per poder oferir programació cultural sempre amb totes les mesures sanitàries establertes.

10 de març de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 168 de 403

168

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat