• Català
  • Castellano
  • English
Regulació Estany des Peix
Premsa Notícies

'Migrants a Formentera', a l''Ajuntament Vell', una mostra que repassa els moviments poblacionals dels formenterers dels últims dos segles

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que dilluns 20 de març, a les 18 h, se celebrarà l'acte inaugural de l'exposició "Migrants a Formentera", que es podrà visitar a la Sala d'Exposicions "Ajuntament Vell" fins al dissabte 1 d'abril de 2023.

Aquesta mostra és el tret de sortida de les activitats que integren la programació de Formentera Intercultural, el projecte sociocultural impulsat i organitzat des de l'àrea de Benestar Social del Consell Insular de Formentera.

L'exposició fa un recorregut per la història de l'illa de Formentera, partint de les emigracions originades per motius econòmics i polítics de finals del segle XIX i el començament del XX, fins a arribar al punt d'inflexió dels anys seixanta amb el desenvolupament de la indústria turística, quan Formentera es torna un lloc d'acollida d'immigrants com a terra d'oportunitats o de model de vida.

El material exposat consisteix en un recull de fotos, objectes i documents que han set cedits per a la mostra per famílies de l'illa, així com una altra part important procedent de l'Arxiu del Consell Insular i de l'Arxiu d'Imatge i So de Formentera. A la vegada, un text escrit per l'historiador formenterer Santiago Colomar ens dona detalls sobre aquests moviments migratoris.

També integren l'exposició obres d'artistes que han residit o resideixen a l'illa, fonamentalment retrats fotogràfics (d'Helga Sittl, Melba Levick i Pilar Aldea) amb els quals ens feim una idea de la diversitat d'orígens presents en el poble de Formentera; així com es tracta el tema de la mobilitat i els documents d'identitat com a claus d'accés a una instal·lació de vídeo (Juan González Fornes); o la constant arribada de pasteres procedents d'Algèria en els darrers anys a les nostres costes (Franco Giomi).

La mostra està comissariada per Manolo Oya en col·laboració amb les tècniques del Servei d'Immigració de Formentera: Cristina Mayans, Iris Palomo i Noelia González. La mostra es podrà visitar fins a l'1 d'abril de dilluns a dissabte d'11 a 14 h i de 18 a 20 h, festius, diumenges i dilluns al matí la sala roman tancada.

16 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2023iii migrants a formentera

El Jutjat avala el procediment del Consell i denega la suspensió de l'adjudicació de quatre lots del contracte de serveis de platges

El Jutjat Contenciós Administratiu núm. 3 de Palma ha emès una interlocutòria en què accepta les al·legacions del Consell i denega la suspensió del procediment d'adjudicació dels lots 7, 34, 36 i 37 del contracte de serveis de platges sol·licitada per dues empreses, per la qual cosa, el procediment d’adjudicació continua la seva tramitació.

15 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Un nou mestre artesà i set nous artesans a Formentera

foto 2023iii artesa ALa presidenta i consellera de Comerç del Consell de Formentera, Ana Juan, ha fet entrega avui de vuit noves cartes d'artesania a les persones que varen superar l'examen de l'any passat. Han obtingut les noves cartes: Lorenzo Pepe, mestre artesà joier; Rosa Collell, artesana bossera; Lorena Escandell, artesana teixidora de punt; Maria del Carmen Costa Ferrer, artesana cosidora; Leile Ghenem, artesana passamanera; Valentina Llorens Matutes, artesana de bijuteria; Pep Juan Castelló, artesà joier, i Carlo de Bortoli, Debo, artesà decorador d'objectes.

En primer lloc, Ana Juan ha felicitat els artesans que han rebut les cartes. "L'artesania de Formentera està avui d'enhorabona, perquè el fet que cada any tenguem més artesans, i també més joves, amb ganes de formar-se, d'aprendre i de créixer ens demostra que tenim un sector fort i consolidat". La presidenta ha recordat que l'any passat es varen recuperar els exàmens d'artesans, que no es feien des de 2017, i es varen entregar sis diplomes (cinc d'artesans i un de mestre artesà). "Des del Consell consideram que el treball en el producte fet a mà és un ofici fonamental en el nostre teixit comercial que s'ha de valorar i les administracions hem d'acompanyar, protegir i impulsar", assenyalat Ana Juan, que també ha felicitat als representants de la ponència tècnica d'artesania que van avaluar els examinadors.

Els nous artesans varen superar un examen avaluat per la ponència tècnica d'artesania, formada per tècnics del Consell i mestres artesans, el passat mes de novembre, que consistia que l'artesà havia de realitzar en el seu taller el producte en el qual es volia especialitzar, mentre els membres del tribunal observaven els mètodes de treball i feien preguntes pràctiques sobre la tècnica i el procés d'elaboració. A més, els aspirants han de tenir coneixements dels temaris base, depenent de si s'opta al títol d'artesà o de mestre artesà, com ara nocions bàsiques de l'ofici artesà, eines, utillatge i maquinària propis de l'ofici, origen dels materials utilitzats, procés de preparació, manipulació, elaboració i acabat, o seguretat i higiene pròpies de l'ofici, entre d'altres.

Amb els nous diplomats, avui en dia a Formentera hi ha setanta-cinc artesans amb carta, dotze mestres artesans i quatre mestres artesans honorífics.


15 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Nous policies a Formentera

foto 2023iii nous policiesLa presidenta del Consell, Ana Juan, ha signat avui la pressa de possessió d'un nou agent interí de la Policia Local i ha donat la benvinguda als tres nous alumnes que faran el curs bàsic de capacitació de policies locals de l'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP), i que es preveu que aquest estiu facin pràctiques a la Policia Local de Formentera. A l'acte també han assistit el conseller d'Interior, Josep Marí i el cap de la Policia Local, Félix Ramos.

La Policia Local de Formentera compta amb una plantilla de 16 agents (3 d'ells actualment en pràctiques). A l'estiu s'espera que la plantilla arribi als 19 agents, si es compta amb els policies en pràctiques que comencen ara el curs.

15 de març de 2023
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 3 de 412

3

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat