• Català
  • Castellano
  • English
Media News

El Consell i l’IBEAM inicien l’estudi d’un vaixell romà del segle IV dC enfonsat en aigües de Formentera

foto 2021 ibeamEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Patrimoni, i l’Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM) han començat una campanya destinada a estudiar en detall les restes d’època romana (segle IV dC) submergides a 77 metres de profunditat.

Els objectius d’aquesta campanya se centraran en l’estudi del carregament que encara es conserva al jaciment, a través d’un model digital del terreny en 3D i de l’estudi dels materials extrets el 2006 i que es troben dipositats al Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera. Aquest derelicte va ser declarat Bé d’Interès Cultural l’any 2007.

La consellera de Patrimoni, Raquel Guasch, ha destacat “l’interès del Consell a investigar i protegir el patrimoni històric subaquàtic de Formentera”, i ha avançat que aquesta tasca suposa “el punt d’inici d’un projecte d’una durada de quatre anys (2022-2025) que estarà dedicat a estudiar els derelictes submergits a mitja profunditat al llarg de la costa de Formentera”.

Renovació del conveni amb l’IBEAM

Així, el Consell ha renovat el conveni amb l’IBEAM per continuar treballant en la investigació, protecció i difusió del patrimoni arqueològic subaquàtic de Formentera que tendrà, a més, l’objectiu de localitzar aquestes restes arqueològiques i explorar noves metodologies d’estudi que permetin extreure el màxim volum d’informació d’aquestes troballes.

La campanya, que s’ha iniciat aquesta setmana i es perllongarà fins a finals de mes, està dirigida per dos arqueòlegs de l’IBEAM, el dr. Enrique Aragón Núñez i Javier Rodríguez Pandozi, que dirigeixen des de 2014 el projecte d’elaboració de la Carta Arqueològica Subaquàtica de l’illa de Formentera. A més, comptarà amb la col·laboració del doctor Alejandro Quevedo, especialista de cultura material romana procedent de la Universitat de Múrcia, autor de mig centenar publicacions i que ha treballat en centres d’excel·lència internacional. Aquest projecte comptarà també amb la participació del fotògraf Jordi Chias, professional de gran renom en l’àmbit internacional que participa en alguns dels projectes més capdavanters de conservació marina, com el Projecte Gombessa, i de Joseba Alberdi, bussejador tècnic i personal docent de CIFP Blas de Lezo, que actuarà com a cap d’equip de busseig.


25 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

IV Fòrum del Save Posidonia Project

foto 2021 SPP forumALa presidenta i consellera de Turisme del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha presentat avui la quarta edició del Fòrum Save Posidonia Project que té lloc avui a la Sala de Cultura (Cinema). En el primer bloc d’aquesta jornada, la presidenta ha presentat les conclusions dels grups de feina que es varen organitzar ahir amb representació del sector empresarial, la ciutadania, ONG i experts per posar en comú la situació actual i fer un full de ruta.

Segons ha explicat la presidenta, entre les principals necessitats urgents que hi ha a l’illa, i que s’han assenyalat en aquests grups de feina, destaquen “regular els fondejos per evitar la pressió d’embarcacions que hi ha tant al Parc Natural com a tota l’illa, regular i reduir les connexions marítimes de la línia entre Eivissa i Formentera, i determinar la capacitat de càrrega de Formentera, no només de la part terrestre, sinó també de la marítima”. “A més, necessitam polítiques de caràcter global, perquè les decisions de creixement d’altres territoris tenen conseqüències en el nostre litoral, que es veu saturat”, ha afegit. "Totes aquestes decisions per ser una illa sostenible les prenem conjuntament amb la ciutadania de Formentera, però hem d’anar més enllà i involucrar tota la Mediterrània tant en la protecció de la posidònia, com de tots els recursos naturals", segons ha conclòs.

Per la seva part, el conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha destacat en la seva intervenció el creixement d'aquest fòrum des dels seus inicis, a l’any 2017, "que enllaça turisme i medi ambient" i la feina de "conscienciació i sensibilització que es fa d'un bé que, com al seu dia va recordar el biòleg Manu San Fèlix, ens aporta l'oxigen que respiram a Formentera". "En la posidònia tenim el nostre pulmó", ha subratllat el conseller, que ha enumerat els projectes finançats a través de l'apadrinament de les praderes. Així mateix, ha avançat als assistents que el projecte ImPeFora, de la Universitat de les Illes Balears, que analitzarà l'afecció de microcomponents en la posidònia, ha guanyat la darrera convocatòria del Save Posidonia Projecte, amb un pressupost de 112.000 euros.

En el segon bloc del Fòrum hi hagut conferències sobre ‘Sostenibilitat intel·ligent: conservant la posidònia’, combinades amb taules de treball i conferències en les quals els experts aborden el present, el futur, el desenvolupament de nous models innovadors de sostenibilitat territorial i els casos d’èxit de la tecnologia aplicada a la sostenibilitat.

A la tarda, en el tercer bloc, es parlarà sobre les emissions locals i possibles solucions, i es tancarà amb una taula rodona sobre els líders del futur del turisme sostenible i l’acte de cloenda, que també correrà a càrrec de la presidenta.

Dissabte, 25 de setembre

En el marc del Fòrum, demà s’oferiran activitats voluntàries. A les 9.30 hores, s'ha organitzat la neteja de la platja de s’Estufador. Hi ha programada una sortida amb autobús a les 9 h des de l'aparcament de sa Senieta, a Sant Francesc. A més, la neteja compta amb la col·laboració de Plastic Free Formentera i Qué Celeste.

I a les 12.30 h, hi haurà un visita de les prades de posidònia: sortida amb barca, explicació de l’ecosistema de la posidònia i activitat de busseig amb l’acompanyament d’un guia.

Tota la programació del Fòrum Save Posidonia Project es pot consultar aquí.


24 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Call for volunteers at Formentera Half Marathon

cartell 2021 voluntaries mitja maratoThe Formentera Office of Sport encourages islanders to come help out at the Formentera Half Marathon on 9 October. The race will be held Saturday afternoon and volunteers will man aid stations, hand out medals and provide assistance at the finish line. Interested parties can sign up at the Antoni Blanc Sports Centre between 8.00am and 9.30pm.

24 September 2021
Communications Office
Consell de Formentera

Joan Marí Cardona lecture series returns 1–7 Oct.

cartell 2021 jornades estudis locals JMC The Formentera Office of Heritage is pleased to report that from 1 to 7 October, the Joan Marí Cardona Local Studies Lecture Series will celebrate its tenth year. Lectures start at 8.15pm in the conference hall of the Formentera Day Centre. Admission is free and reservations are not required.

Heritage councillor Raquel Guasch, who pointed out that last year’s event was called off due to the pandemic, welcomed the chance to host the series anew, and promised research-minded attendees they were in for a treat: “These talks encompass a wide range of fields and highlight comprehensive and fascinating content that brings us closer to the history of Formentera”.
 
Guasch said that 2021 has already seen the release of two issues of the review Formentera which spotlight talks from 2015 and 2016, and plans are in place for others still to come, including a special publication with articles from the talks that were called off in 2020.

The 2021 programme:
- Friday 1 October: Protección, conservación y difusión de la arquitectura vernácula (Protection, conservation and dissemination of local architecture). With Camila Mileto and Fernando Vegas, doctors of architecture and professors at the Polytechnic University of Valencia.
- Monday 4 Oct.: Ús de sòl rústic de Formentera (Rural land use on Formentera). With Vicent Prats Ramon, senior technician of spatial planning at the Consell d’Eivissa.
- Tuesday 5 Oct.: Malalties i epidèmies de les Pitiüses (Diseases and epidemics in the Pine Islands). With Fanny Tur, historian and archivist at the Ajuntament d’Eivissa.
- Wednesday 6 Oct.: Les plantes per a la salut (Plants and wellness). With Josep Colonques Garrido, acupuncturist, naturist, communicator and author of numerous publications on natural health.
- Thursday 7 Oct.: Repressió institucional franquista a Formentera: la Causa General (Institutional repression under Franco on Formentera: the General Cause). With Francisca Riera Escandell, historian.

The Teachers’ Resource Centre (Centre de Professorat de Formentera, CPF) has included the lecture series in its professional development catalogue so the Balearic Ministry of Education will validate associated credits.

24 September 2021
Communications Office
Consell de Formentera

More Articles...

Page 1 of 304

Start
Prev
1

Media

Gabinet de Premsa


971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat