• Català
  • Castellano
  • English

El Consell de Formentera s'adhereix a la Plataforma d'oci Nocturn de les Illes Balears

oci3El Consell Insular de Formentera, com a membre de la Plataforma d’ Oci Nocturn de les Illes Balears i com a organisme responsable en la prevenció de conductes addictives i en la promoció de conductes saludables, ha impulsat la posada en marxa d’una sèrie de directrius adreçades a totes aquelles comissions i entitats encarregades de l’organització de festes populars a Formentera amb l’objectiu de prevenir els problemes derivats de la vida recreativa nocturna des d’una perspectiva de salut, convivència i seguretat.

Aquesta iniciativa obeeix a la quantitat de celebracions populars que es programen a Formentera sobretot durant la temporada estival, en les quals s’inclouen concerts i festes que impliquen la comercialització de begudes alcohòliques.

Les barres són un dels punts centrals de les festes tant pel que fa a la recaptació de fons com a l’atracció de públic. Voluntàriament, els i les veïnes s’impliquen en l’organització dels diferents esdeveniments i s’encarreguen de tot el necessari per a la seva celebració. Aquest fet incideix en el desenvolupament de l’activitat a les barres ja que en no tractar-se d’una activitat professionalitzada, hi ha una tendència a flexibilitzar els límits que habitualment es marquen als i les menors d’edat pel que fa a horaris i consum d’alcohol.

La celebració d’aquestes festes durant la temporada turística duu intrínseca una afluència massiva de visitants i formenterers que influeix en el to general de la celebració (el consum d’alcohol i la desinhibició en detriment del rerefons historicocultural) i en l’increment inherent de tràfic i consum d’altres substàncies.

A aquest fet s’afegeixen les conclusions d’un estudi realitzat per l’equip de prevenció del Projecte Jove Balears l’abril de 2011, sobre el consum d’alcohol i altres substàncies per part de la població en general i dels menors en particular. Aquest estudi ha conclòs que el consum ocasional d’alcohol entre els joves de Formentera és més prevalent que a la resta de Balears.

Un elevat consum entre els joves de Formentera
Segons un estudi realitzat l’any 2011, a l’illa de Formentera, el consum d’alcohol alguna vegada a la vida entre els joves de 14 a 18 anys és d’un 90 %, xifra que se situa per damunt dels totals nacional i balear. Un 79,4 % dels joves de 14 anys ha consumit alcohol alguna vegada i ja als 16 anys aquesta xifra arriba 
al 94,4 %.

Dels adolescents de 14 i 15 anys, més de la meitat ha consumit alcohol els darrers 30 dies (52,8 %), mentre que el 30 % dels joves entre 16 i 18 anys consumeix alcohol només els caps de setmana. En aquest tram d’edat (16-18 anys), el consum setmanal (3 dies o més) arriba al 22,6 %, sensiblement major que la mitjana nacional (15,6 %). A Formentera, els inicis en el consum de drogues es fa a edats més primerenques (14,6) que a la resta d’Espanya (15,2) i de la comunitat balear (15).

Per tot això, des de l’administració local s’ha recomanat prendre una sèrie de directrius a l’hora d’autoritzar barres per a la venda d’alcohol. L’objectiu és fer explícita la prohibició de subministrament de begudes alcohòliques a menors d’edat i a persones amb evidents símptomes d’abús, mitjançant el compromís signat pel representant i tots els col·laboradors i voluntaris que serveixin begudes alcohòliques.

En consonància amb aquestos objectius i a través de la proposta d’alternatives viables, el Consell Insular vol fomentar la recaptació de fons que no impliquin la venda d’alcohol, així com informar del risc en el consum d’alcohol i estupefaents i de la promoció de conductes saludables, mitjançant el muntatge de taules amb material informatiu i preventiu.

Plataforma d’Oci Nocturn
El Consell Insular de Formentera és una de les institucions que conformen la Plataforma d’Oci Nocturn, constituïda en 2011 per la Conselleria de Salut, Família i Benestar Social del Govern balear, mitjançat la Direcció General de Salut i Consum i el Pla d’Addiccions i drogodependències de les Illes Balears (PADIB), amb el suport de IREFREA (Institut europeu d’estudis en prevenció) com a responsable de la Secretaria científica i tècnica.

Aquesta Plataforma es planteja com a primer objectiu “elaborar un document d’anàlisis consensuat entre la indústria, les entitats de la societat civil i les administracions, que permeti encarar els problemes derivats de la vida recreativa nocturna des d’una perspectiva de salut, convivència i seguretat, i qualitat i imatge”. Aquest consens ha portat a l’establiment de compromisos des de cada sector i institució.