• Català
  • Castellano
  • English

Visita Oficial d'UICN a Formentera

posidonia_pececitoDurant els dies 2, 3 i 4 de maig es troben de visita oficial a Formentera Andrés Alcántara, responsable de relacions institucionals del Centre de Cooperació del Mediterrani de la UICN i Aurora Gómez Cardosa, col·laboradora de UICN a la Mediterrània, amb l'objectiu d'aconsellar i facilitar les gestions del Consell Insular de Formentera perquè la sol·licitud d'inclusió de Formentera en el nom oficial del lloc de patrimoni mundial existent, sigui aprovat pel Comitè de Patrimoni de la Convenció el més aviat possible, ja que part de l'àmbit geogràfic de Formentera es troba dins de la cartografia que delimita el bé mixt ja declarat, que comprèn el Parc Natural de les Salines d'Eivissa i Formentera.

Aquesta cartografia és l'oficial aprovada pel Comitè de Patrimoni Mundial segons el que confirmat per la pròpia UICN a reunió de treball mantinguda el 2 de maig amb diversos representants del Consell Insular de Formentera, entre els quals destaquen Jaume Ferrer, Silvia Tur i Sònia Cardona.

La màxima institució insular considera lícita i justificada la seua petició, desitjant que aquesta arribi com més aviat a la Unesco, i que sigui aquest organisme competent qui decideixi. Els representants del Consell de Formentera han manifestat que la majoria dels béns naturals existents dins de la declaració "Eivissa, Biodiversitat i Cultura" es troben en territori formenterera, amb la presència de comunitats de Cladocora caespitosa en condicions òptimes de conservació, localitzades a l'illa de s'Espardell dins de la Reserva Marina Integral. Així mateix, la presència d'una de les praderies de posidònia més immenses del món en aigües de Formentera, així com les seues formacions associades, constitueixen un pulmó subaquàtic, ja que cada metre quadrat de superfície de praderia emet 14 litres al dia d'oxigen, similar a un bosc tropical. La posidònia oceànica concentra tres quilos per metre quadrat de biomasses que suposen una important aportació a la biodiversitat del planeta.

Des del Consell Insular no s'entenen les repetides reticències expressades en alguns mitjans de comunicació davant aquesta sol·licitud ja que es considera que la inclusió del nom de Formentera a la denominació oficial d'aquest lloc de patrimoni no restarà cap valor a aquesta, sinó més aviat al contrari, i que en definitiva, redundarà en una gestió coordinada d'uns béns compartits, tal com preveuen les guies operatives de la Convenció de Patrimoni Mundial de la Unesco.

En el calendari d'aquests dies, a més de reunions de treball, UICN durà a terme una visita a l'entorn natural del Parc, passant pel Centre d'Interpretació de Can Marroig d'imminent obertura. A més en el marc d'aquestes reunions es treballa en la signatura d'un acord de col.laboració entre UICN i Consell Insular de Formentera per dur a terme accions diverses de conservació de la naturalesa sobre el territori insular.