• Català
  • Castellano
  • English

El departament d’Artesania promou la creació de nous mercats a Formentera

lamola2_webArrenca la temporada d’estiu, i Formentera comença a omplir-se de vida amb l’obertura dels mercats estacionals que inunden els carrers d’alegria i color. Parada obligatòria per als turistes que visiten l’illa, Formentera alberga mercats de gran tradició com és la fira artesanal de la Mola, inaugurada l’any 1984, el Mercat Artístic de Sant Ferran en marxa des del 2008 i el Mercat Artesà de Sant Ferran, inaugurat enguany com un mercat complementari a la fira de la Mola, on s’hi poden trobar tot tipus d’objectes de gran qualitat fets de manera artesanal amb materials com ceràmica, fusta, plata, pedra, petxines o vidre.

Avui en dia el mercat de la Mola s’ha consolidat com un lloc de prestigi on els artesans de la nostra illa poden oferir al públic les seues creacions. En els darrers anys, amb l’objectiu de garantir la qualitat dels productes i la comoditat dels venedors i per procurar conservar l’esperit original que el caracteritza des dels seus inicis, s’ha constituït una Comissió Assessora d’Artesania que avalua les sol·licituds rebudes, tenint en compte l’originalitat i qualitat de les peces que es venen al mercat.

Aquest mercat constitueix un dels llocs emblemàtics de l’illa on es respira el moviment hippie, que va arribar a Formentera a la recerca de la pau i la llibertat. Hi han exposat les seues obres artistes de reconegut prestigi internacional. Per destacar-ne només dos, podem esmentar el ceramista Antoni Tur Gabrielet –a qui es va retre un homenatge al mateix mercat fa deu anys- i el joier Enric Majoral -Premi Nacional d’Artesania 2007-; tots dos –la seua feina i el seu exemple creador-, juntament amb dotzenes i dotzenes d’artistes, han fet del mercat de la Mola un referent fora de la nostra illa.

Pel que fa al Mercat Artístic de Sant Ferran, enguany celebra la seua quarta edició i es consolida com un mercat de referència artística a Formentera, on han exposat les seues obres artistes residents a Formentera com Núria Fortuny, Paz Aguado, Robert Hawkins o Aaron Keydar.

A més d’oferir als visitants una mostra artística, s’organitzen activitats infantils per als mesos de juliol, agost i setembre, entre les que destaquen contacontes, tallers creatius, body-painting, clowns o projeccions audiovisuals.

Als inicis aquest mercat estava obert de dijous a diumenge, i donada la seua bona acceptació s’ha ampliat tots els dies, excepte dimecres i diumenge per no coincidir amb el Mercat Artesà de la Mola.

La Associació d’Artistes de Formentera va ser la promotora d’aquesta iniciativa, amb el suport del Consell de Formentera. La dinamització d’aquest mercat no s’ha fet esperar, i des de l’any passat, els artistes compten amb unes parades de fusta fixes per a tota la temporada amb un caire rústic, característic de Formentera.

El Mercat Artístic està obert de les 19 hores fins a les 00.00 de la nit, i compta amb 6 parades, així com dos parades per a artistes convidats. Les disciplines artístiques que alberga aquest mercat són pintura, fotografia i escultura.

El mercat artesà de Sant Ferran complementa la tradicional Fira Artesana de la Mola, oferint un producte de qualitat fet de manera artesanal. Inaugurat el 10 de juny, aquest mercat està compost de 10 parades fetes de fusta. Els artesans que han accedit al mercat compten amb la carta d’artesà o titulacions equivalents, així com amb el vist-i-plau de la Comissió d’Artesania i la Comissió de veïns de Sant Ferran.

Obert de dijous a dissabte de les 21h a les 00.00h, aquest mercat ha estat una petició dels artesans de Formentera, que s’ha fet realitat gràcies al departament d’Artesania, que ha donat la possibilitat al sector artesà de Formentera de formar-se en aquesta matèria, arran de la constitució del Consell Insular.

Anteriorment, Formentera només comptava amb 6 mestres artesans (5 d’ells d’artesania i 1 apicultor), i gràcies a la convocatòria oficial del 2010 per obtenir l’acreditació artesana, 10 persones han obtengut la Carta d’Artesà en les modalitats de joieria, ceràmica, sabateria, vidrieria, orfebreria, pintura, bijuteria, carnisseria o manufactura de ninots.

Així, actualment hi ha 28 artesans amb carta d’artesà, 7 mestres artesans i 1 persona amb document de qualificació artesanal. La importància de la carta d'artesà és bàsica per incorporar en els futurs mercats artesans, així com per la continuïtat dels que actualment tenen parada. Cada any són més nombroses les peticions per obtenir una autorització de venda en els mercats de l’illa.

La Carta d'Artesà obre les portes a l’artesà per poder assistir a Fires i Mercats nacionals i internacionals, condició imprescindible per optar a un stand en molts d’aquests esdeveniments. El Consell de Formentera ha donat passes fermes en la promoció d’una acreditació oficial d’artesania, passant de 10 titulacions a 28 en els darrers dos anys.