• Català
  • Castellano
  • English

Presentació del disc Guitarras Mediterráneas dels intèrprets Juan Morilla i Roxana Mouriño

guitarrasmediterraneas_webLa consellera d’Educació, Cultura, Patrimoni i Benestar Social del Consell Insular de Formentera, Sònia Cardona, ha presentat aquest matí el disc “Guitarras Mediterráneas”, amb la presència dels intèrprets, Juan Morilla i Roxana Mouriño.

Es tracta del primer disc que surt al carrer, fruït d’aquest duet de guitarres. Tota una ostentació d’exactitud i sentiment flamenc inspirada en Formentera. Aquest primer treball està compost per 7 temes, que indaguen per la varietat de pals del flamenc, des de tango, buleries, zambra, peteneres o alegria.

La interpretació metòdica de la guitarra clàssica de Roxana, amb figures molt elaborades, juntament amb la interpretació passional i el sentiment de Morilla, fan d’aquest disc un treball d’un alta qualitat musical.

La seua trajectòria es va iniciar l’any 2006 a l’illa de Formentera, moment en el qual ambdós comencen una nova etapa musical durant la qual, l’estudi i investigació sobre el flamenc, en particular la guitarra i la seua interpretació segons l’ortodòxia de la tradició de l’esmentat toc, s’intercanvien amb l’escola clàssica i la seua disciplina.

A partir d’aquesta trobada neix “Guitarras Mediterráneas”, que es presentarà al públic el pròxim 14 de juliol a la Sala de Cultura Municipal amb la presència d’artistes convidats com la bailaora, Maria Teresa Rojas, Tomasito a la percussió i el sonador Joel Roig.

Biografia
Juan Morilla, nascut a Morón de la Frontera (Sevilla), fill del mestre Manolo Morilla qui l’inicia en el món de la guitarra, alhora que rep classes del mestre gitano Diego del Gastor i efectua posteriorment els seus estudis musicals amb el director del Conservatori Francisco Martínez Quesada.

Als últims anys del franquisme i encara jove, viatjà a Madrid buscant maduresa artística i reconeixement. A la capital col·laborà amb la lluita per la llibertat del nostre país, oferint recitals i concerts en universitats i altres centres d’educació i cultura a l’època més repressiva del règim.
 
Va formar part de la Companyia d’Art Flamenc, amb la qual realitza gires per diversos països. Col·labora amb artistes com El Cabrero, Diego Clavel, Fernanda i Bernarda d’Utrera, Miquel Vargas, Manuel de Paula, Pepe Taranto i la bailaora Fernanda Romero, entre altres. Després de tant periple es trasllada a Eivissa, on ocupa la plaça de professor de guitarra al Liceu Francès. Retirat de la docència, crea el seu propi quadre flamenc, així com una companyia de teatre-musical amb la qual presenta per les illes el seu oratori flamenc “Ficcions”.
 
Com a compositor cal destacar la seua obra “Luz del Mediterráneo”
per a tres guitarres, onze veus i una “bailaora”, composta com a homenatge a l’illa de Formentera. També crea espectacles literaris-musicals amb el poeta Julio Herranz, Premi Nacional de Poesia Rafael Alberti amb els títols “Lorca gitano i jondo” i “Ecos de poesía y guitarra”.

Roxana Mouriño, neix a Buenos Aires el 1974. La seua família torna a Galícia a l’any següent per establir-se definitivament a la ciutat de Vigo. Ingressa a primerenca edat al conservatori de l’esmentada ciutat i el 1992 obtindrà el Títol de Professora de Guitarra Clàssica.
 
Com a intèrpret del repertori clàssic participa en nombroses classes magistrals amb diversos professors i concertistes d’alt prestigi internacional, de la talla de David Russell, Sergio i Odair Assad, José Tomás, etc. D’ells anirà adquirint coneixements per a la seua posterior evolució i formació com a intèrpret.

De l’any 1994 al 1998 es trasllada a Cremona (Itàlia) on estudiarà la construcció dels instruments musicals del quartet clàssic, sent becada l’últim any d’estudis per la fundació “Walter Stauffer” per a la investigació i construcció d’una viola de gamba. L’esmentat instrument forma part avui en dia de la col·lecció permanent del museu “Antonio Stradivari” de l’IPIALL de la ciutat italiana. L’any 2005 entra a formar part del cos de professors de l’Escola Municipal de Música de Formentera i l’any següent coneix a Juan Morilla i comença a rebre amb ell classes de guitarra flamenca.

A l’actualitat comparteix la docència de la guitarra clàssica amb l’estudi i la investigació del vessant flamenc, el seu coneixement i la interpretació amb la unió  d’ambdós repertoris.