• Català
  • Castellano
  • English

Ampli ventall d’activitats a Formentera amb motiu de la Diada de Sant Jordi 2012

sant jordi_webLa Diada de Sant Jordi arriba enguany a Formentera amb un ampli ventall d’activitats culturals i literàries organitzades a càrrec de l’àrea de Cultura i Patrimoni del Consell Insular i amb la col·laboració de les biblioteques de Formentera, els centres escolars de l’illa i associacions com l’Obra Cultural Balear, Espai Frumentària i Amics de la Biblioteca Internacional.

Les activitats comencen el dimecres 18 d’abril a la Biblioteca Marià Villangómez amb el taller de fabricació de roses de paper per a nens i nenes a partir dels 5 anys. El dia següent es presentarà el documental a càrrec del seu director Josep Lluís Mir. Aquest documental narra la major tragèdia soferta mai en aquesta illa, ocorreguda el 7 de gener de 1972, quan es va estavellar un avió a la zona de ses Roques Altes de la muntanya de sa Talaia de Sant Josep i en el qual varen morir els seus 104 passatgers.

No hi faltarà una pinzellada musical per a la celebració de Sant Jordi, amb el concert didàctic en el marc del programa del Govern Balear, Viu la Cultura. Els creadors de Concert per a artefactes musicals presenten un nou espectacle musical, en el qual flotadors, tubs de submarinisme, globus, cocteleres i/o botelles formaran part d’un espectacle ple d’originalitat, qualitat i bon humor.

Amb aquest concert didàctic, en el qual l’alumnat participaran activament, es pretén donar a conèixer com es produeix el so a les diferents famílies instrumentals, a més de demostrar que, amb molta d’imaginació i emprant diferents materials reciclats, és possible crear tota classe d’instruments musicals. A més a més, es durà a terme una ruta literària en autobús, organitzada per l’Obra Cultural Balear a Formentera.

Per a la celebració de la Diada de Sant Jordi es durà a terme l’activitat de dibuixar amb guixos de colors imatges de la llegenda de sant Jordi a càrrec de l’alumnat del col·legi Verge Miraculosa. Aquesta activitat tendrà lloc al matí a la plaça de la Constitució, on es posaran paradetes de llibres gratuïts provinents de les baixes dels fons de la biblioteca, amb la col·laboració de l’Obra Cultural Balear a Formentera i l’Associació Amics de la Biblioteca Internacional de Formentera.  Enguany amb motiu de la Diada, el Servei d’Assessorament Lingüístic del Consell Insular de Formentera ha preparat una campanya de toponímia per tal de promocionar els noms de les véndes de Formentera.

A la tarda hi haurà un contacontes organitzat per totes les edats a càrrec de Cebel, que tendrà lloc a la Biblioteca Marià Villangòmez. Seguidament  es celebrarà el lliurament de premis de la XIII edició del Concurs Infantil de punts de llibre Antoni Tur “Gabrielet” i el Concurs Literari Infantil Robert Lewis Baldon. Amb l’edició d’aquests concursos es vol retre homenatge a aquestes dos personalitats del món de l’art i la literatura, i contribuir així a mantenir viu el seu record i al mateix temps fomentar la lectura i estimular la creació literària i artística dels més menuts i menudes.

Per finalitzar aquesta diada, els interessats podran assistir a la inauguració de l’exposició de l’alumnat del taller de ceràmica a la Sala d’Exposicions i la darrer activitats cultural del dia serà la presentació de la revista , que recull els articles de les I Jornades d’Estudis Locals Joan Marí Cardona.

Les activitats continuaran els dies posteriors a la diada amb activitats com la presentació del volum XI de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera al centre Antoni Tur “Gabrielet” i una nova activitat amb el nom de que té com a objectiu difondre coneixement sobre enologia i sobre literatura de manera original, en un emplaçament acollidor. Hi haurà una persona que recitarà fragments literaris amb el vi com a protagonista, amb el corresponent maridatge i tast a càrrec d’un expert en vins i una acurada selecció i comentari dels textos per part d’un escriptor.
 
El colofó final del programa d’activitats de Sant Jordi serà el 3 de maig a la Biblioteca Marià Villangómez, on es presentarà el llibre , de Pierre Bayart. La presentació serà a càrrec de l’historiador Santiago Colomar.

L’expedició francoespanyola projectada pel Bureau des longitudes —institució francesa creada el 1795 dedicada a millorar la navegació, la geodèsia i l’observació astronòmica—, va portar a terme entre els anys 1806 i 1808 a les Illes Balears una sèrie d’operacions geodèsiques i astronòmiques que acabarien per prolongar fins a Formentera l’arc del meridià, ja amidat entre Dunkerque i Barcelona a final del segle XVIII. El meridià Blau, ressegueix les passes de François Arago, Jean-Baptiste Biot i José Rodríguez, els protagonistes, en definitiva, d’aquesta aventura científica, i ens fa partícips amb tot de detalls d’un dels episodis cabdals de la ciència de principi de segle XIX.

L’autor, Pierre Bayart, després d’estudiar a la Universitat de Grenoble, es traslladà a les Illes Balears i es va convertir en traductor i professor de l’Aliança Francesa. Investigador i divulgador, és autor d’articles sobre Jules Verne i la història marítima a la Mediterrània. Actualment, a més, és col·laborador de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera.